پرستاری یا مراقبت از بیمار در منزل(home care) یکی از مواردی است که اخیرا صحبتهای زیادی درباره آن به گوش میرسد. افزایش هزینههای درمان و بستری در بیمارستانها از یک طرف و سختی رفت و آمد به این مکانها از طرف دیگر، باعث روی آوردن به پرستاری در منزل شده است، اما با وجود کمتر بودن هزینه پرستاری در منزل نسبت به هزینههای بستری در بیمارستانها، باز هم مسائل مالی، به دغدغهای برای افرادی که به نوعی با بیماریهای مختلف و هزینههای درمانی سروکار دارند، تبدیل شده است. برای اطلاع از طرح بیمه پرستاری در منزل و آگاهی از هزینه پرستاری در منزل ، در این مقاله با ما همراه باشید.
مراقبت در منزل چیست؟
مراقبت در منزل به این معنی است که افراد مبتلا به بیماری های مزمن و طولانی مدت، خدمات بهداشتی و درمانی را در منزل شخصی خود و تحت نظر پزشک و پرستار دریافت می کنند. از جمله ویژگیهای مثبت پرستاری در منزل، بهبود و تسریع دسترسی به خدمات درمانی و کاهش صف انتظار برای بیمارانی که دچار مشکلات جسمی، روحی و روانی هستند، میباشد.
ارائه جدیدترین خدمات مراقبت در منزل با داروباکس
در سالهای اخیر با توجه به افزایش هزینههای بستری در بیمارستان، دوری از خانواده و عفونتهای بیمارستانی، نیاز به حضور سرویسهای بهداشتی و درمانی در منزل بیشتر از قبل احساس میشود. طرح پرستاری در منزل به منظور انتقال راحت و مناسب خدمات درمانی، از بیمارستان به جامعه و با هدف ارتقاء سطح عملکرد فرد بیمار، کاهش بار اقتصادی و هزینههای ملی طراحی شده است. بنابراین ارائه خدمات درمانی با کیفیت بالا، از دغدغههای کشورهای مخالف میباشد. شاید به همین علت درصد بالایی از ارائه خدمات درمانی در منزل، به بخش خصوصی واگذار شده است.
با واگذاری خدمات مراقبت در منزل به بخش خصوصی، مسئله بیمه پرستاری در منزل مطرح میشود. قشر زیادی از کادر درمانی، خدمات مراقبت در منزل را ارائه میدهند، ولی پرستاران ستون اصلی این سیستم به حساب میآیند و نقش عمدهای در ارائه خدمات درمانی ایفا میکنند و همین موضوع باعث پر رنگ شدن مسئله پرستاری در منزل با بیمه شده است.
پرستاری در منزل با بیمه
موضوع ارائه خدمات پرستاری در منزل، حدود 60 سال پیش در کشورهای پیشرفته دنیا از جمله آمریکا، کانادا و برخی کشورهای اروپایی اجرا و باعث شد تا بتوانند میلیاردها دلار در نظام سلامت خود صرفهجویی کنند. تقریبا 30 سال بعد این موضوع در کشور ما نیز ارائه شد، اما هربار با مخالفتهایی روبهرو شد. برخی معتقد بودند در صورت ارائه خدمات پزشکی در منزل، درآمد بیمارستانها کاهش پیدا میکند و مردم دیگر به پزشکان مراجعه نمیکنند. متاسفانه وجود این نگرش نادرست باعث شده است که تاکنون طرح پرستاری در منزل با بیمه، اجرایی نشود.
در اواخر سال 98 رئیس کل نظام پرستاری اعلام کرد که طرح مراقبت در منزل در آستانه رفتن به شورای عالی بیمه سلامت و قرار گرفتن تحت پوشش بیمهای میباشد. بر اساس این طرح، مراکز ارائه دهنده خدمات مراقبت در منزل میتوانند برای ارائه خدمات به پنج دسته از بیماران، با بیمهها از جمله بیمه تامین اجتماعی قرارداد منعقد کنند. وی افزود: با اجرای این طرح می توان از بیماران سکته مغزی، سکته قلبی، مبتلایان به سرطان، بیماران بستری در ICU با شرایط پایدار و بیماران صعب العلاج در منزل پرستاری کرد، زیرا بستری شدن این بیماران در بیمارستانها هزینهها و همچنین خطرات ابتلا به عفونت فراوانی دارد.
آیا به پرستار در منزل نیاز دارید؟ یکی از جذابترین خدمات داروباکس پرستار در منزل می باشد
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت نیز پیش از این درباره پوشش بیمهای طرح مراقبت در منزل مواردی را مطرح کرده بود. طبق گفتههای ایشان نتایج اجرای آزمایشی این طرح، در 4 استان مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به اثر بخشی این اقدام، پیشنهاد پوشش بیمهای این طرح با نظر وزیر بهداشت در دستور کار شورای عالی بیمه سلامت قرار خواهد گرفت.
طبق بررسی نتایج طرح آزمایشی در برخی از استانهای کشور، پوشش بیمهای برای ارائه خدمات درمانی و بهداشتی بیماران بستری در آی سی یو حداکثر 30 روز تعیین میشود. بنابراین بیماران میتوانند به مدت 5 روز در آی سی یو و 30 روز در منزل، خدمات مراقبتی دریافت نمایند. مدیر عامل سازمان بیمه سلامت در ادامه افزوده است: پیشنهاد شد کمیته مشترکی شامل معاونت درمان و معاونت پرستاری وزارت بهداشت و سازمانها بیمهگر مانند تامین اجتماعی، تشکیل شده و استانداردها و تعرفه بسته های خدماتی برای دستههای دیگر بیماران، تدوین و ابلاغ گردد.
طبق آمار، در حال حاضر حدود 800 مرکز ارائه خدمات پرستاری در منزل، در سراسر کشور وجود دارد، اما حمایتهای لازم مانند تصویب بیمه پرستاری در منزل و تحت پوشش قرار گرفتن خدمات توسط بیمه، تاکنون صورت نگرفته است. بیمه شدن خدمات مراقبت در منزل مزایای بسیاری دارد که یکی از مهمترین آنها کاهش هزینه پرستاری در منزل می باشد.
همچنین با بیمه شدن خدمات مراقبت در منزل، شرکتهای بیمه میتوانند به عنوان کنترل کننده مراکز ارائه دهنده خدمات پرستاری، بر کار این مراکز نظارت کنند و از فعالیت مراکز غیر مجاز جلوگیری نمایند. اما با وجود مزایای مطرح شده، متاسفانه موضوع خدمات پرستاری در منزل با وجود قانون و مصوبه دولت، همچنان به فراموشی سپرده شده است و تاکنون هیچگونه اقدام قطعی برای این موضوع صورت نگرفته است.
هزینه پرستاری در منزل
عوامل متععدی در تعیین هزینه پرستاری در منزل تاثیرگذار است، بنابراین به طور قطع نمیتوان مبلغ مشخصی برای این خدمات مشخص نمود. در ادامه 2 عامل اصلی موثر در تعیین هزینه پرستاری در منزل را بررسی مینماییم.
1. مقطع زمانی مراقبت از بیمار
از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر هزینه خدمات پرستاری در منزل، مقطع زمانی مراقبت و ارائه خدمات میباشد. بیمار ممکن است به مدت چند روز، چند هفته یا چندین ماه به صورت ساعتی یا شبانه روزی به پرستار نیاز داشته باشد.
2. خدمات مورد نیاز بیمار
خدمات مورد نیاز به دو دسته تقسیم میشود
- فعالیتهای روزانه که شامل غذا خوردن، حمام کردن، لباس پوشیدن، را رفتن و سایر مواردی از این قبیل میباشد.
- کارهای مراقبتی که شامل فعالیتهایی در جهت ارتقاء وضعیت سلامتی بیماران میشود.
با توجه به موارد مطرح شده، امیدواریم با نهایی شدن طرح پرستاری در منزل با بیمه، هزینه های درمان و بار اقتصادی تحمیل شده به خانوادهها تا حد بسیاری کاهش یابد و بیمارانی که پس از ترخیص از بیمارستان، نیازمند مراقبت هستند، بدون مراقبت رها نشوند.