پردنیزون متعلق به دستهای از داروها به نام کورتیکواستروئیدها است. این دارو با کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن، با علائمی همچون تورم، التهاب و واکنشهای آلرژیک مبارزه میکند. از Prednisone برای درمان بیماریهایی نظیر آرتریت، اختلالات خونی، مشکلات تنفسی، آلرژیهای شدید، بیماریهای پوستی، سرطان، مشکلات چشمی و اختلالات سیستم ایمنی استفاده میشود. برای آشنایی بیشتر با قرص پردنیزون با این مقاله از مجله داروخانه آنلاین داروماروهمراه باشید.
اشکال دارویی
- محلول
- شربت
- قرص
- سوسپانسیون
- قرص سریع بازشونده
موارد مصرف قرص پردنیزون
داروی Prednisone را در موارد زیر میتوان مورد استفاده قرار داد:
- درمان آرتریت روماتوئید
- آلرژیهای شدید
- مشکلات تنفسی
- بیماریهای پوستی
- اختلالات سیستم ایمنی
- سرطان
- مشکلات چشمی
آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر قرص Prednisone
گلوکوکورتیکواستروئید باعث کاهش فعالیت مینرالوکورتیکوئید شده و اثرات ضد التهابی متوسطی دارد. قرص پردنیزون با کنترل سرعت سنتز پروتئین، سرکوب مهاجرت لکوسیتهای پلیمورفونوکلئر و فیبروبلاستها، معکوس کردن نفوذپذیری مویرگی و تثبیت لیزوزومها در سطح سلولی از التهاب جلوگیری کرده و یا آن را کنترل میکند.
در دوزهای فیزیولوژیک کورتیکواستروئیدها برای جایگزینی هورمونهای درونزا یا داخلی بدن تجویز میشوند. اما در دوزهای بالاتر این دارو سبب کاهش التهاب در بدن میشود.
مقدار مصرف پردنیزون (Prednisone)
دوز قرص پردنیزون در موارد مختلف به شرح زیر است:
- برای آسم شدید: دوز ۴۰ تا ۶۰ میلیگرم در روز به مدت ۳ تا ۱۰ روز
- برای آرتریت سلول غول پیکر: ۴۰ تا ۶۰ میلیگرم در روز (به مدت ۱ تا ۲ سال)
- برای روماتیسم مفصلی: قرص سریع بازشونده: ۱۰ میلیگرم یا بیشتر در روز/ قرص آهسته رهش: ۵ میلیگرم در روز.
- برای سل پیشرفته: ۴۰-۶۰ میلی گرم در روز (طی ۴ تا ۸ هفته باید کاهش یابد.)
برای درمان هپاتیت خود ایمنی: ۶۰ میلیگرم در روز به مدت ۱ هفته، سپس ۴۰ میلیگرم در روز به مدت ۱ هفته و بعد ۳۰ میلیگرم در روز به مدت ۲ هفته. در نهایت دوز ۲۰ میلیگرم در روز باید ادامه داده شود. در صورت تجویز همراه با آزاتیوپرین، نصف این دوز باید مصرف شود.
برای کووید-۱۹: کورتیکواستروئیدهایی همچون دگزامتازون به منظور کاهش مرگ و میر در بیمارانی که به دلیل کووید ۱۹ در بیمارستان بستری شده و مشکل ریوی شدید دارند، تجویز میشوند. اما اگر دگزامتازون در دسترس نباشد، از گلوکوکورتیکوئیدهای جایگزین مانند پردنیزون استفاده میشود. در این موارد پردنیزون روزانه ۴۰ میلیگرم به مدت ۱۰ روز باید مورد استفاده قرار گیرد.
زمان مصرف قرص پردنیزون
اگر فقط یکبار در روز از داروی پردنیزون استفاده میکنید، آن را صبح با صبحانه میل کنید زیرا هنگام صبح همان زمانی است که کورتیزون توسط بدن نیز تولید میشود. مصرف Prednisone در زمان بعدازظهر یا نزدیک به شب ممکن است باعث ایجاد اختلال در خواب شود. پس بهتر است همان صبح این دارو را میل نمایید.
موارد احتیاط
Prednisone سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف میکند. پس در صورت استفاده از این دارو، در نزدیک شدن به افرادی که در بدن خود عفونتی دارند یا بیمار هستند، بپرهیزید تا بیماری شما خیلی سریع به شما منتقل نشود.
استفاده طولانی مدت از استروئیدها ممکن است منجر به پوکی استخوان شود. پوکی استخوان به ویژه برای افرادی رخ میدهد که سیگار میکشند، ورزش نمیکنند و کلسیم و ویتامین دی به اندازه کافی در رژیم غذاییشان وجود ندارد.
در صورت بروز این مشکلات در زمان مصرف قرص پردنیزون با پزشک مشورت نمایید: تنگی نفس، مدفوع خونی، افسردگی شدید، مشکلات بینایی یا درد چشم و درد شدید در معده.
در صورت داشتن هر یک از مشکلاتی که از آنها نام میبریم، جهت اطمینان از اینکه داروی پردنیزون (prednisone) برای شما بیخطر است، با پزشک مشورت کنید: بیماریهای کبدی و کلیوی، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، پایین بودن سطح پتاسیم در خون، دیابت، اختلالات تیروئید، سابقه مالاریا، پوکی استخوان، آب سیاه یا آب مروارید، زخم معده، افسردگی یا اختلالات روانی، میاستنی گراویس و هر بیماری که باعث اسهال شود.
موارد منع مصرف پردنیزون
در موارد زیر نباید از قرص پردنیزون (prednisone) استفاده شود:
- چنانچه مبتلا به عفونت قارچی بوده و نیاز به مصرف داروی خوراکی برای رفع قارچ داشته باشید، باید از مصرف دارو یا قرص پردنیزون بپرهیزید.
- در صورت داشتن حساسیت به این دارو.
- عفونت به ویژه عفونت چشم
- در دوران بارداری و شیردهی
- در صورتی که فرد اخیرا با شخصی که به آبله مرغان، زونا یا سرخک مبتلا بوده، در تماس بوده است.
- در صورتی که اخیرا واکسنی دریافت کردهاید یا قصد زدن واکسن دارید.
- افراد مبتلا به مشکلات کبدی، قلبی، دیابت، صرع، تیروئید، گلوکوم، زخم معده و اختلالات روانی قبل از مصرف این دارو باید با پزشک مشورت نمایند.
عوارض جانبی داروی پردنیزون (Prednisone)
قرص پردنیزون نیز مانند هر داروی دیگر ممکن است دارای برخی عوارض جانبی ناخواسته باشد. این عوارض برای همه افراد رخ نمیدهد؛ با این حال شایعترین عوارض جانبی ناشی از این دارو عبارتند از:
- پرخاشگری و تحریک پذیری عصبی
- کاهش میزان ادرار
- تاری دید
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- سرگیجه
- بیحس شدن دست و پا یا تورم انگشتان دست و پا
- تنفس پر سر و صدا
- تنگی نفس
- افزایش وزن به دنبال افزایش اشتها
- دشواری در صحبت کردن، فکر کردن یا راه رفتن
همچنین در برخی موارد عوارض زیر پس از مصرف پردنیزون رخ میدهد:
- جوش و آکنه
- خشکی پوست سر
- رسوب چربی غیر طبیعی در صورت، گردن و بدن
- قرمز شدن صورت
- نازک شدن موهای سر
- ورم معده
- خطوط بنفش مایل به قرمز روی دست، پا، صورت و بدن
تداخل دارویی پردنیزون
قرص پردنیزون ممکن است با برخی داروها، ویتامینها یا حتی داروهای گیاهی تداخل داشته باشد. تداخل زمانی رخ میدهد که یک ماده نحوه عملکرد دارو را تغییر دهد. به منظور جلوگیری از بروز تداخل دارویی قبل از شروع کردن به مصرف پردنیزون (Prednisone) لیست تمام داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. بعضی از داروهایی که احتمال تداخل دارویی آنها با قرص پردنیزون زیاد است، عبارتند از:
- میفپریستون
- بوپروپیون
- هالوپریدول
- داروهای کنترل دیابت
- وارفارین
- دیگوکسین
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
در زمان مصرف پردنیزون نباید واکسن زنده دریافت کنید. زیرا این دارو سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف میکند و هنگامی که شما یک واکسن زنده میزنید، ممکن است سیستم ایمنی نتواند به خوبی با آن مقابله کرده و منجر به بروز عفونت شود.
فهرست بالا کامل نیست و بسیاری از داروهای دیگر نیز میتوانند با قرص پردنیزون تداخل داشته باشند. پس هر دارویی که مصرف میکنید، پزشک را در جریان بگذارید.
مصرف قرص پردنیزون (Prednisone) در بارداری و شیردهی
پردنیزون در دوران بارداری منع مصرف دارد. مطالعات نشان میدهد که مصرف پردنیزون در ۳ ماهه اول بارداری منجر به نقص جنین (شکاف کام) و کموزن بودن کودک هنگام تولد میشود. پس اگر باردار هستید و قصد استفاده از این دارو را دارید، حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
پردنیزون میتواند به شیر مادر انتقال یافته و به کودک شیرخوار آسیب برساند. مصرف این دارو در دوزهای بالا در دوران شیردهی ممکن است بر رشد و نمو کودک تاثیر گذاشته و اختلالاتی را به وجود آورد. از این رو اگر این دارو در دوران شیردهی تجویز شود، دوز آن خیلی پایین توصیه میشود.
شرایط نگهداری داروی Prednisone
- این دارو را در دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
- بطریهای حاوی محلول خوراکی پردنیزون را ۹۰ روز بعد از باز شدن دور بیاندازید.
- دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید.
تفاوت پردنیزون و پردنیزولون
پردنیزولون و پردنیزون هر دو داروهای کورتیکواستروئیدی به شمار میآیند. آلرژیها و اختلالات سیستم ایمنی بدن را با استفاده از این دو دارو میتوان برطرف کرد. پردنیزون یک پیش دارو است؛ به این معنی که پس از بلعیدن، از نظر شیمیایی در بدن شما تغییر کرده و بعد به شکل فعال خود یعنی پردنیزولون تبدیل میشود. پردنیزون و پردنیزولون هر دو خاصیت ضد التهابی دارند. پردنیزون در بدن انسان توسط آنزیمهای کبدی فعال شده و به پردنیزولون تبدیل میشود.
در درمان مسمومیت کبدی یا نارسایی کبد معمولا پردنیزولون را تجویز میکنند. این دو دارو دارای ساختار شیمیایی و وزن مولکولی متفاوتی هستند. جذب پردنیزولون در بدن اغلب با سهولت بیشتری صورت میگیرد.
شربت پردنیزولون برای کودکان
شربت پردنیزولون که با نام تجاری Rayos نیز شناخته میشود، در موارد زیر برای کودکان کاربرد دارد:
- آسم
- سندرم التهاب روده (IBD)
- بیماریهای خود ایمن
- دیستروفی عضلانی دوشن
همانطور که گفتیم این دارو سرکوب کننده سیستم ایمنی بوده و ضد التهاب عمل میکند.
قرص پردنیزولون ۵ برای چیست؟
پردنیزولون نوعی ماده طبیعی ( هورمون کورتیکواستروئیدی) است که توسط غدد فوق کلیوی ساخته میشود.پردنیزولون ۵ در موارد زیر کاربرد دارد:
- آرتریت
- مشکلات خونی
- اختلالات سیستم ایمنی
- بیماریهای پوست و چشم
- مشکلات تنفسی
- سرطان
- آلرژیهای شدید
بهترین زمان مصرف قرص پردنیزولون
قرص پردنیزون یا پردنیزولون (Prednisolone) را بهتر است همراه با غذا یا بلافاصله بعد از اتمام غذا مورد استفاده قرار دهید زیرا در این صورت احتمال بروز عوارض گوارشی ناشی از این دارو به حداقل میرسد. اگر قرار است فقط یکبار در روز پردنیزولون را بخورید، بهترین زمان مصرف آن درست بعد از صبحانه است.
قرص پردنیزولون ۵۰ برای چیست؟
قرص پردنیزولون ۵۰ از نظر دوز بسیار بالاتر از دوز ۵ این دارو است. پردنیزولون ۵۰ در موارد زیر تجویز میشود:
- حساسیتها و آلرژیهای شدید
- بیماریهای خونی
- بیماریهای پوستی مثل اگزما
- درمان عفونتهای شدید
- جلوگیری از رد پیوند پس از پیوند عضو
- مشکلات تنفسی
سخن پایانی
قرص پردنیزون جزء داروهای کورتیکواستروئید بوده و خاصیت ضد التهابی دارد. از این دارو برای درمان آرتریت، اختلالات خونی، مشکلات پوستی، مشکلات چشمی، سرطان و اختلالات سیستم ایمنی استفاده میشود. این دارو را میتوانید به صورت حضوری از داروخانه آنلاین دارومارو(دکتر حق نژاد) با در دست داشتن نسخه پزشک دریافت نمایید. اگر در مورد قرص Prednisone همچنان سوالی برای شما وجود دارد، برای ما کامنت بگذارید.
منبع: سایت medscape
سوالات متداول در مورد قرص پردنیزون
پردنیزولون کورتون است؟
پردنیزولون متعلق به دستهای از داروها به نام کورتیکواستروئید است که در میان عموم به نام کورتون شناخته میشوند. پس پردنیزولون یک کورتن است که ضد التهاب عمل کرده و از ترشح موادی که در بدن باعث التهاب میشوند، جلوگیری میکند.
آمپول متیل پردنیزولون برای چیست؟
به منظور کمک به درمان آرتریت، اختلالات خونی، بیماریهای آلرژیک، برخی از سرطانها، اختلالات سیستم ایمنی، اختلالات هورمونی و … آمپول متیل پردنیزولون را تجویز میکنند.
عوارض قرص پردنیزولون ۵٠ چیست؟
معده درد شدید یا استفراغ، ضعف عضلانی، سرگیجه شدید و بیهوشی، خستگی زیاد، اختلال در خلق و خو، از دست دادن اشتها، تب، گلودرد، خواب آلودگی و… از عوارض قرص پردنیزولون ۵ میتواند باشد.
پردنیزولون برای سرفه خوب است؟
گاهی برای کمک به تسکین سرفه این دارو تجویز میشود زیرا خاصیت ضد التهابی دارد و با کاهش التهاب از شدت سرفه میکاهد.
ان شالله که هیچ کس بیمار نشه . بعد از کرونا دچار وسواس فکری شدم کاش میشد مثل بچگیام شاد و مثبت بودم خسته شدم از فکر و خیال انواع مریضی
سلام با آرزوی سلامتیتون چطوری میتونیم کمکتون کنیم ؟
سلام . کاش در مورد عوارضش بیشتر توضیح میدادین .
سلام چشم به کارشناسان دارویی اعلام میشه مقاله رو بروز رسانی کنند
درباره عوارضش بیشتر توضیح میدین
معده درد شدید یا استفراغ، ضعف عضلانی، سرگیجه شدید و بیهوشی، خستگی زیاد، اختلال در خلق و خو، از دست دادن اشتها، تب، گلودرد، خواب آلودگی و… از عوارض قرص پردنیزولون ۵ میتواند باشد
چقد ترسناک
با توجه به متابولیسم بدن افراد عوارض متفاوتی دارد
از سایت خیلی کاملتون ممنونم . اطلاعات خوبی و کاملی دارین
سلامت باشید ،خوشحالیم که راضی بودید