بانک اطلاعات دارویی

علت کبودی بدن چیست؟ (۶ دلیل اصلی کبود شدن بدن بدون ضربه)

کبودی بدن یکی از مشکلات جزئی است که گاها افراد به آن سر و کار دارند. آیا شما از اسکیت خود استفاده نمی‌کنید یا در یک لیگ فوتبال حضور ندارید؟ پس چرا با کبودی‌های زننده تمام بدن خود بیدار می‌شوید؟

هنگامی‌که شما به چیزی با نیروی کافی برخورد می‌کنید، رگ‌های خونی زیرپوست شما می‌توانند شکسته شوند و خون آن‌ها از بین می‌رود.

مهران موثقی، مدیر مرکز بهداشت مردان در مرکز بهداشتی سنت جان در پراویدنس در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، توضیح می‌دهد که همین امر باعث ایجاد رنگ آبی متمایل به ارغوانی بر روی پوست شما می‌شود؛ اما گاهی اوقات نیازی به ضربه زدن به پا یا بازو نیست تا باعث ایجاد کبودی شود. به همین دلیل است که چیزهای خاصی می‌توانند باعث آسیب رساندن به رگ‌های خونی شوند که همین امر که موجب کبودی بدن شما می‌شود.

هرچند الواسیون (Elevation)، استراحت، یخ و ارتفاع می‌تواند همه این علائم آزاردهنده را بهبود بخشد ولی بهتر است سعی کنید از آن‌ها برای جلوگیری از ابتلا به آن‌ها استفاده نکنید؛ بنابراین در اینجا شش دلیل غیرمنتظره وجود دارد که ممکن است به‌راحتی باعث کبودی در بدن شما شود و شمارا به سمت داشتن پوست صاف و بدون پوست عیب راهنمایی کند.


کبودی بدن شما به این علت است که زمان زیادی را در زیر نور آفتاب می‌گذرانید

باگذشت زمان، اشعه مضر خورشیدی (UV) می‌تواند باعث آسیب به کلاژن، بافت اسفنجی در لایه دوم پوست شما شود.

سینتیا بیلی، پزشک متخصص و عضو دپارتمان آمریکایی پوست توضیح می‌دهد که کلاژن مانند یک ‌لایه باعث محافظت از شبکه از رگ‌های خونی می‌شود، عمل می‌کند. بدون مقدار کافی از این پوشش، رگ‌های خونی شما بیشتر در معرض پارگی قرار می‌گیرند که موجب علائم کبودی بدن در شما می‌شود؛ و این امر می‌تواند سریع‌تر ازآنچه فکر می‌کنید رخ دهد.

ازنظر تئوری، یک تابستان شدید می‌تواند برای ایجاد این تأثیر کافی باشد؛ بنابراین، اگر که شما نمی‌توانید تعطیلات دانشگاه خود را در ساحل سپری کنید، باید اطمینان حاصل کنید که این امر به آسیب نمی‌افزاید. همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.


کبودی بدن به دلیل پیر شدن

حتی اگر ساعت‌هایی از روز را در زیر نور خورشید صرف نکنید، باگذشت زمان، قرار گرفتن محافظت نشده در مقابل اشعه خورشیدی باعث نازک‌تر شدن کلاژن بدن شما می‌شود و درنتیجه ضعیف شدن آن می‌شود.

شکستگی کلاژن با توجه به سن متفاوت است و به ضخامت پوست شما و میزان حساسیت شما در مقابل نور خورشید بستگی دارد. به‌عنوان‌مثال، افرادی باپوست عادی معمولاً آسیب‌پذیرتر از افراد باپوست تیره‌رنگ هستند.

بیلی می‌گوید: “بعضی از مردم تا زمانی که خیلی پیر می‌شوند کبودی‌های را تجربه نمی‌کنند، اما دیگران می‌توانند در ۴۰ یا ۵۰ سالگی آن را تجربه کنند.”

هیچ راهی برای جلوگیری از نازک شدن پوست و کبودی که ممکن است با آن مواجه شود وجود ندارد؛ اما استفاده از کرم‌های ضد آفتاب ممکن است کلاژن پوست شمارا برای مدت طولانی حفظ کند برای این منظور کرم ضد آفتاب SPF 50 برای محافظت مفید است.


کبودی به علت مصرف الکل

نوشیدن مشروبات الکلی نه‌فقط شمارا ناراحت نمی‌کند. پس از چند نوشیدن، پوست شما برای در معرض خونریزی قرار گرفتن مستعدتر می‌شود. الکل یک وازودیلاتور است، به این معنی که به‌طور موقت استراحت و انبساط عروق خونی در شما می‌شود.

Scott Swartzwelder، PhD و همکار نویسنده در مقاله Buzzed: The Straight Facts About the Most Used and Abused Drugs from Alcohol to Ecstasy دراین‌باره می‌گوید: این انبساط باعث افزایش جریان خون ازجمله در نزدیکی سطح پوست در بدن شما می‌شود.

Swartzwelder می‌گوید: افزایش جریان خون از طریق رگ‌های شما به معنی آن است که اگر برای رگ‌های خونی مشکلی ایجاد شود، خون بیشتری می‌تواند از بین ببرد و شگفت‌انگیز است که بعد از خواب بیدار شدن پس یک‌شب نوشیدن ممکن است با کبودی بدن مواجه شوید.

برای افراد سالم که یک‌بار در هر شب می‌نوشند، کبودی مرتبط با این امر نگران‌کننده نیست. برای ایجاد این مشکل باید نوشیدن به مدت ۳ تا ۴ روز به‌صورت ادامه یابد.

علت کبودی بدن


کبودی بدن به دلیل مصرف برخی داروها

داروهای رقیق‌کننده خون مانند وارفارین و هپارین که برای مشکلاتی مانند ریتم غیرطبیعی قلب و نقایص مادرزادی قلب استفاده می‌شود می‌تواند شمارا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کبودی بدن قرار دهد.

موثقی دراین‌باره توضیح می‌دهد: ” داروهای ضد انعقاد زمان برای لخته شدن خون را افزایش می‌دهد که در آن خون از حالت مایع به ماده‌ای ژل مانند تبدیل می‌شود که درنتیجه خونریزی متوقف می‌شود. به همین دلیل است که بیماران مصرف‌کننده داروهای رقیق‌کننده خون احتمال بیشتری برای کبودی بدن دارند”.

داروهای تسکین‌دهنده درد مانند آسپیرین، ایبوپروفن و ناپروکسن همچنین می‌تواند اثر خونریزی دهنده داشته باشد. موثقی می‌گوید: “آن‌ها یک آنزیم مخصوص موردنیاز برای لخته شدن خون را مهار می‌کنند.” از مصرف آن‌ها برای بیش از یک هفته در یک‌زمان، مگر اینکه این مصرف تحت نظر دکتر شما باشد، اجتناب کنید.


رژیم غذایی می تواند علت کبودی بدن باشد

ویتامین‌های C، K و B12 در کمک به لخته خون نقش مهمی ایفا می‌کنند.

آلیسا رمسی، بنیانگذارموسسه تغذیه و سلامتی آلیسا رمسی، می‌گوید هنگامی‌که شما به‌اندازه کافی این ریزمغذی‌ها را دریافت نمی‌کنید، حتی یک کبودی جزئی می‌تواند خونریزی بزرگی ایجاد کند.

رمسی می‌گوید که کمبودهای تغذیه‌ای در افراد جوان و سالم که غذای متنوعی مصرف می‌کنند، رایج نیست؛ اما اگر شما غذای خوبی را مصرف نمی‌کنید یا مقدار زیادی از میوه‌ها و سبزی‌ها مصرف نمی‌کنید، ممکن است که از کمبود ویتامین C یا K رنج ببرید.

علائم دیگر کمبود ویتامین C شامل خستگی و آهسته‌تر شدن بهبود زخم‌های است؛ همچنین علائم کمبود ویتامین K شامل خونریزی بینی یا خونریزی لثه است.

اگر شما گیاهخوار هستید شما همچنین ممکن است به‌سختی قادر به تأمین مقدار موردنیاز ویتامین B12 (ریبوفلاوین) باشید، زیرا این پروتئین عمدتاً در پروتئین‌های حیوانی یافت می‌شود.

علائم دیگر کمبود ویتامین B12 شامل بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن در دست یا پا، ضعف و خستگی است. اگر فکر می‌کنید مشکلی در رژیم غذایی شما وجود دارد، در نظر داشته باشید که با پزشک یا یک متخصص تغذیه درزمینهٔ صحبت کنید.

علت کبودی بدن


شما مبتلابه یک بیماری جدی هستید

معمولاً، کبودی‌های ناشناخته‌ای وجود دارد که نگران‌کننده نیستند؛ اما در موارد نادر، آن‌ها می‌توانند نشانه‌ای از بیماری جدی، مانند دیابت نوع ۲ یا لوسمی باشند.

موثقی می‌گوید: اگر بیش از دو هفته کبودی غیرمعمول یا غیرقابل توضیح داشتید، با پزشک خود صحبت کنید تا اقدامات موردنیاز را انجام دهد.

همچنین قند خون بالا سبب می‌شود که سرعت بهبود پوست کاهش یابد و خطر ابتلا به کبودی‌های شدید یا کبودی‌ها افزایش می‌دهد که بهبود آن زمان‌بر است. همچنین افرادی که مبتلابه لوسمی هستند، پلاکت‌های کمتر در خون خوددارند که باعث ایجاد خونریزی در عروق خونی می‌شود که همچنین می‌تواند حساسیت نسبت به کبودی را افزایش دهد؛ بنابراین اگر شما بیشتر از حد معمول خونریزی ناشناخته‌ای را تجربه کرده‌اید، پزشک شما باید آن را بررسی کند.

برای تعیین علت، او آزمایش‌های خون یا سایر آزمایش‌های تشخیصی را انجام خواهد داد.


منبع: prevention.com
این مقاله توسط Marygrace Taylor به رشته تحریر در آمده و همچنین توسط نویسندگان داروباکس به صورت اختصاصی، ترجمه و تالیف شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *