داروهای ضد باکتری

سفالکسین Cephalexin

سفالکسین چیست؟
سفالکسین از دسته داروهای آنتی بیوتیک وسیع الطیف می باشد و بر روی انواع مختلفی از میکروب ها می تواند اثر کند.
این دارو معمولا جهت درمان عفونت های مجاری ادراری ،عفونت های پوستی،عفونت های مربوط به قفسه سینه ،عفونت حلق،گوش و دندان تجویز می شود.
از مزایای این دارو این است که می تواند جهت درمان بزرگسالان و اطفال تجویز شود.همچنین می توان از آن جهت درمان عفونت ها در زمان بارداری استفاده کرد.
این دارو با ازبین بردن میکروب های عامل عفونت،کمک به بهبودی عفونت و جلوگیری از پیشرفت آن می نمایند.
برخی از افرادی که به پنی سیلین ها حساسیت دارند ،ممکن است به این دارو نیز حساسیت داشته باشند .به همین دلیل پیش از شروع درمان در صورت حساسیت به هرگونه آنتی بیوتیک ،نام آن را به پزشک خود یادآوری نمایید.

پیش از مصرف سفالکسین
_در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی (خصوصا حساسیت به آنتی بیوتیک ها )به پزشک خود اطلاع دهید.
_باا وجود اینکه تا کنون مصرف سفالکسین برای جنین مضر اعلام نشده ،در صورت بارداری،اقدام به بارداری یا شیردهی پزشک خودرا مطلع نمایید.
_از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجادکند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خوددر اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
_در صورت سابقه مشکلات کلیوی ،پزشک خودرا مطلع نمایید.

نحوه مصرف سفالکسین
-آنتی بیوتیک ها را دقیقاً مطابق دستور پزشک مصرف کنید و دوره ی درمان را حتی اگر احساس بهبودی می کنید و علائمتان برطرف شده است کامل کنید زیرا در این زمان ممکن است هنوز باکتری بصورت کامل ریشه کن نشده باشد و این کار احتمال بروز مقاومت ميكروبی را افزایش می دهد.
مقاومت میکروبی یکی از مشکلات جهانی می باشد که با سرعت زیادی رو به افزایش است ودر صورتی که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک ها در دنیا ادامه یابد با مشکلات تهدید کننده ی حیات مواجه خواهیم شد.زماني كه اين داروها بدون تجويزپزشك ،با مقدار نامناسب يا طول درمان نامناسب مصرف شوند،نه تنها اثرات مطلوب براي خود فرد ندارند بلكه منجر به عدم ريشه كن شدن باكتري هاي موجود در بدن آن فرد مي شوند و علاوه بر اين،باكتري هايي كه در معرض دارو قرار گرفته اند اما از بين نرفته اند، نسبت به اين دارو مقاومت پيدا مي كنند.اين مسأله منجر به ايجاد نسل جديد و مقاومي از ميكروب ها مي شود كه ديگر به سادگي به داروهاي آنتي بيوتيكي موجود ،پاسخ نمي دهند.
از آنجا كه عموماً عفونت ها مسری می باشند مصرف بي رويه ی آنتی بیوتیک ها نه تنها براي خود فرد بيمار بلكه براي ساير افراد جامعه نیز مشکل آفرین می باشد.
_معمولاً این دارو بصورت ۴ کپسول در روز(هر ۶ ساعت ۱ عدد) تجویز می شود .مقدار مصرف مناسب عفونت شما توسط پزشکتان مشخص خواهد شد.
_در صورتی که فرم مایع خوراکی برای کودکتان تجویز شده است، مقدار مصرف با توجه به سن و وزن آنها توسط پزشک محاسبه می شود .در این موارد در هر نوبت مصرف دارو لازم است مقدار دارو را به دقت اندازه گیری نمایید و دقیقاً به اندازه ی تجویز شده به کودک بدهید.
_پزشک شما طول دوره درمان با این دارو را مشخص می کند و شما حتما باید تا انتهای دوره ی درمان،دارو را بصورت منظم مصرف نمایید.معمولا درمان با این دارو ۵ تا ۷ روزه می باشد اما ممکن است پزشک دوره ای کوتاه تر یا بلندتر از این میزان برای عفونت شما تجویز نماید.
_در صورتی که این دارو جهت پیشگیری از عفونت مجاری ادراری یا برای جلوگیری از عود مجدد عفونت ادراری شما تجویز شده است،معمولا یک نوبت در روز باید دارو را مصرف نمایید و در این صورت دارو را هرروز عصرها مصرف کنید و تا زمانی که پزشک توصیه می نماید ادامه دهید.
-این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد. با این حال اگر کمی قبل از غذا مصرف شود،سریع تر اثر می نمایددر صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جدا خودداری نمایید.

توصیه های سفالکسین
_مصرف این دارو ممکن است عوارضی کلیوی ناشی از سایر دارو ها(مانند آمیوگلیکوزید ها) را افزایش دهد.
_در صورتی که قصد عمل جراحی یا شروع درمان دارویی برای بیماری دیگر دارید،درمان گر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.
-در برخی افراد با مصرف آنتی بیوتیک ها ضایعات قرمز همراه با خارش در دهان یا واژن ایجاد می شود.در صورت بروز این علائم به پزشک خود مراجعه نمایید.
-خانم ها در صورتی که از قرص های جلوگیری از بارداری همزمان با دوره ی درمانی سفالکسین استفاده می کنید، در صورت ابتلا به هر بیماری که همراه با اسهال و استفراغ که بیشتر از 24 ساعت طول بکشد باشد، لازم است از یک روش دیگر پیشگیری از بارداری(مانند کاندوم) جهت احتیاط همراه با قرص ضدبارداری استفاده نمایید.
-در صورت اقدام به هرگونه واكسيناسيون پزشك خود را از مصرف اين دارو مطلع نمایید
_با وجود اینکه درمان با این دارو عموما کوتاه مدت می باشد،در صورت مصرف طولانی مدت ، آزمایشات دوره ای جهت بررسی وضعیت کبدی و کلیوی که توسط پزشک تجویز می شود، لازم می باشد.

عوارض شایع سفالکسین
_اسهال خفیف در ابتدای درمان از عوارض شایع سفالکسین می باشد که خود به خود برطرف می شود .در صورت وقوع آن مایعات به مقدار کافی مصرف نمایید اما در صورت ادامه دار شدن اسهال بیشتر از ۲۴ ساعت و شدید تر شدن یا حاوی خون بودن آن به پزشک خود مراجعه کنید.
_احساس تهوع،درد شکمی و سوء هاضمه ممکن است در مدت درمان با این دارو ایجاد شود ،برای بهبود آن مصرف غذاهای سبک و ساده و مصرف دارو پس از وعده ی غذایی می تواند کمک کننده باشد.
عوارض نادر اما مهم 
_در صورتی که علائم حساسیت دارویی از جمله ضایعات قرمز و خارش دار پوستی ،تنگی نفس،ورم صورت یا لبها مصرف دارو را قطع نموده و به پزشک یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
-این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم وبروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.

نگهداری:
سوسپانسیون آماده شده ی دارو را حداکثر ۱۰تا۱۴روز در یخچال نگهداری نمایید.

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف سفالکسین

این دارو در درمان عفونت های ناشی از باکتری های گرم مثبت وگرم منفی حساس به دارو از جمله عفونت استخوان و مفاصل ، پنومونی باکتریایی، عفونت های پوستی و بافت های نرم، التهاب عفونی لوزه ها و عفونت های مجاری ادرار مصرف می شود.

مکانیسم اثر سفالکسین

مانند سایر آنتی بیوتیک های این دسته مانع از تشکیل دیواره سلولی در باکتری می شود. دیواره سلولی در باکتری باعث حفاظت سلول در مقابل عوامل محیطی می گردد و در صورتی که این دیواره بصورت کامل تشکیل نشود سلول باکتری در محیط آبکی با جذب آب می ترکد. سفالکسین در مرحله آخر تشکیل پپتیدوگلیکان جایگزین عوامل تشکیل دهنده پپتیدوگلیکان می شود و باعث تشکیل دیوار سلولی ناقص می گردد

فارماکوکینتیک سفالکسین

95 در صد دارو از راه خوراکی جذب می شود و غلظت سرمی آن پس از یک ساعت به اوج خود می رسد. نیمه عمر دارو تقریباً 5/1- 9/0 ساعت است که در صورت عیب کار کلیه ممکن است تا 40 ساعت نیز افزایش یابد . 80 در صد دارو از راه کلیه و از طریق ترشح توبولی دفع می شود.

منع مصرف سفالکسین

در صورت وجود سابقه حساسیت مفرط به سفالوسپورین ها، پنی سیلین ها و مشتقات آنها یا پنی سیلامین یا بیماری پورفیری، نباید مصرف شود.

عوارض جانبی سفالکسین

*
سایر عوارض (درصد نامشخص):
سیستم اعصاب مرکزی: آژیتاسیون، گیجی، سرگیجه، خستگی، توهم، سردرد
پوستی: اریتم مولتی فرم، خارش تناسلی، راش پوستی، سندرم استیونس جانسون، نکروز توکسیک اپیدرمال، کهیر
گوارشی: درد شکمی، اسهال، سوء هاضمه، گاستریت، تهوع، کولیت با غشای کاذب، استفراغ
ادراری تناسلی: کاندیدیاز تناسلی، ترشحات واژینال، واژینیت
هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح ائوزینوفیل، آنمی همولیتیک، نوتروپنی، ترومبوسیتوپنی
کبدی: یرقان کلستاتیک، هپاتیت، افزایش سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، افزایش سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز
ازدیاد حساسیت: آنافیلاکسی، آنژیوادم، واکنش ازدیاد حساسیت
عصبی، عضلانی و اسکلتی: درد مفاصل، التهاب مفاصل، آرتروپاتی
کلیوی: نفریت بینابینی

تداخلات دارویی سفالکسین

*
مشخصات کلی تداخلات:
– سوبسترای OAT1
– سوبسترای OAT3
– مهارکننده OCT2
– تحت تاثیر تاخیر در تخلیه ی معده
– تغییر در فلور نرمال دستگاه گوارش
– تشدید اثرات ضد انعقادی
– کاهش اثرات باکتریوسیدی وابسته به رشد باکتری
– اتصال به کاتیون‌های چند ظرفیتی
– اختلال در پاسخ ایمنی در برابر عوامل باکتریایی

تداخلات رده X (پرهیز):
ب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)، واکسن وبا

کاهش اثرات داروها توسط سفالکسین:
آمینوگلیکوزیدها، ب.ث.ژ (داخل مثانه‌ای)، واکسن ب.ث.ژ (ایمنی‌زا)، واکسن وبا، لاکتوباسیلوس و استریول، سدیم پیکوسولفات، واکسن حصبه

کاهش اثرات سفالکسین توسط داروها:
مولتی ویتامین/ مینرال (حاوی ویتامین‌های آ، دی، ای، کا، فولات و آهن)، مولتی ویتامین/ مینرال (حاوی ویتامین‌های آ، ای و بدون آهن)، سوکروفریک اکسی هیدروکسید، نمک‌های زینک

افزایش اثرات داروها توسط سفالکسین:
آمینوگلیکوزیدها، متفورمین، آنتاگونیست های ویتامین کا

افزایش اثرات سفالکسین توسط داروها:
پروبنسید

تداخل با غذا:
مصرف غذا پیک غلظت سرمی آنتی بیوتیک را کاهش داده و به تأخیر می‌اندازد اما بر میزان کل داروی جذب شده تأثیر ندارد.
در صورت مصرف همراه با غذا ممکن است سطوح سرمی سفالکسین کاهش یابد.
راهکار: بدون ملاحظات غذایی مصرف شود.

هشدار ها سفالکسین

1- در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها، باید احتیاط فراوان مصرف شود.
2- این دارو ممکن است موجب ایجاد پاسخ مثبت کاذب در آزمون کومبس یا قند ادرار شود.
3- این دارو ممکن است سبب بروز کولیت پسودوممبران شود.
4- در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه، کاهش مقدار مصرف دارو ضروری است.

توصیه های دارویی سفالکسین

1- سوسپاسیون دارو پس از تهیه در صورت نگهداری در یخچال تا 14 روز پایدار خواهد بود .
2- در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن دارو را باید مصرف کرد. ولی اگر تقریبا زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد، از مصرف نوبت فراموش شده باید خودداری شود و مقدار مصرف بعدی نیز دو برابر نگردد.
3- در صورت بروز اسهال شدید، قبل از مصرف هر گونه داروی ضد اسهال، باید با پزشک مشورت شود.

دارو های هم گروه سفالکسین

گروه B

قابل استفاده در بارداری: با مطالعات حیوانی شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو مشاهده نشده است. مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *