اطلاعات تخصصی
موارد مصرف اپیکا
ايپكا به عنوان ماده تهوع آور در درمان اضطراري مصرف مقادير بيش از حد داروها و در درمان مسموميت ها برای ایجاد استفراغ در بیماران تجويز مي شود.
مکانیسم اثر اپیکا
اثر ايپكا عمدتاً ناشي از آلكالوئيدهاي اصلي آن يعني امتين و سفالين مي باشد. اين آلكالوئيدها از طريق موضعي سبب تحريك مخاط معده و از طريق مركزي سبب تحريك منطقه ماشه اي گيرنده هاي شيميايي (CTZ) در بصل النخاع شده و سبب بروز استفراغ مي گردند.
فارماکوکینتیک اپیکا
اثر دارو پس از 30-20 دقيقه شروع مي شود. طول مدت اثر دارو 30-25 دقيقه مي باشد. دارو به آهستگي از بدن دفع مي گردد به طوري كه تا 60 روز پس از مصرف آن را در ادرار مي توان تشخيص داد.
منع مصرف اپیکا
1. اين فرآورده در مسموميت با مواد خورنده قوي ( مانند اسيدها يا قليايي ها) و نيز مسموميت با مواد نفتي نبايد مصرف شود.
2. از مصرف اين فرآورده در مواردي كه احتمال آسپيراسيون محتويات معده وجود دارد، مانند اغما يا عدم هوشياري بيمار، و نيز در صورت شوك احتمال بروز تشنج و بيماري قلبي عروقي بايد خودداري كرد.
عوارض جانبی اپیکا
علائم مصرف بيش از حد عبارتند از اسهال، تهوع و يا استفراغ مداوم، كرامپ معده، اشكال در تنفس، خستگي غير عادي و سفتي عضلات، در صورت جذب، دارو داراي اثرات قلبي است.
تداخلات دارویی اپیکا
ذغال فعال شده شربت ايپكا را جذب كرده و اثر قي آور آن راكاهش مي دهد. اگر استفاده هر دو دارو ضرورت داشته باشد ذغال فعال پس از استفراغ ناشي از ايپكا داده شود. مصرف داروهاي ضد استفراغ اثر آن را كاهش مي دهد.
هشدار ها اپیکا
1. در مواردي كه احتمال آسپيراسيون وجود دارد از جمله اغماء با احتياط فراوان مصرف گردد.
2. در مسموميت با اسيدها و مواد قليايي قوي با احتياط فراوان و با در نظر گرفتن شرايط بيمار بايد استفاده شود.
توصیه های دارویی اپیکا
1. از مصرف همزمان دارو با شير يا نوشابه هاي گاز دار خودداري شود.
2. ذغال فعال شده فقط پس از بروز استفراغ به دنبال مصرف شربت ايپكا مصرف شود.
گروه C
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.