اهمیت مصرف به موقع دارو
زمان خواندن تقریبی مقاله : 4 دقیقه
اهمیت مصرف به موقع دارو
مصرف به موقع دارو به اندازه نوع خود دارو در درمان بیماری ها دارای اهمیت است. دقت به توصیه پزشک از جمله مواردی است که باید از ابتدا تا انتهای دوره درمان به آن توجه نمود.
شاید عبارت مصرف به موقع دارو شما را به یاد انواع آنتی بیوتیک ها بیندازد. اما بهتر است بگوییم که حتی مکمل ها و ویتامین ها نیز باید با توجه به شرایط بدنی متفاوت هر بیمار، مورد استفاده منظم قرار گیرند.
توجه کنید که مقدار دارویی که بیمار باید مصرف کند، توسط پزشک محاسبه و در نسخه قید می گردد. تنها کاری که بیمار باید انجام دهد این است که دقیقا مطابق توصیه پزشک و داروساز، دارو را مصرف کند، یعنی در مرحله اول در هر بار مصرف، مقدار داروی تجویز شده را بطور کامل مصرف نماید و پس از آن طول درمان توصیه شده را به پایان برساند.
دو اشتباه فاحش در مصرف به موقع دارو
بعضی افراد هستند که با مشاهده ابتدایی ترین علایم بهبودی، دارو را خودسرانه قطع نموده و بعضی دیگر هم با مشاهده اولین عوارض جانبی، داروی خود را قطع می کنند، هر دو گروه کار نادرستی را انجام می دهند، زیرا تنها پزشک متخصص است که می تواند تشخیص دهد آیا درمان کافی بوده یا نه؟
پس بهتر است با وجود مشاهده علایم بهبودی، حتما دوره درمان را کامل کرده و با داشتن کمترین عوارض جانبی، حتما با پزشک مشورت نمایید تا در صورت نیاز داروی جایگزین برایتان تجویز نماید. دقت کنید که برخی داروها پس از مدتی عوارض جانبی منفی خود را از دست می دهند و امکان استفاده راحت آن مهیا می گردد.
نگهداری صحیح دارو
برای به دست آوردن بهترین نتیجه در مصرف داروها، حتما قبل از مصرف شرایط نگهداری را به خوبی بررسی کنید. اکثر داروها نیازی به بودن در دمای پایین ندارند. اما مراقب باشید، برخی آمپول ها و شربت ها در دمای محیط غیرقابل استفاده می شوند. دما، رطوبت و نور مورد نیاز هر دارو را از روی بسته بندی آن حتما مطالعه نمایید.
دلیل مصرف به موقع دارو
وقتی دارو میخوریم، باید از دستگاه گوارش جذب، وارد جریان خون شود و با خون به عضو مورد نظر برسد. بعضی از داروها کم، بعضی متوسط و برخی هم خیلی خوب از دستگاه گوارش؛ جذب خون میشوند و سرعت جذب آنها با هم متفاوت است چون عواملی مانند جریان خون دستگاه گوارش و غذای مصرفی بر میزان و سرعت جذب تاثیر میگذارد. وقتی دارو وارد جریان خون میشود، ابتدا غلظتش بالاست ولی بهتدریج بهدلیل تجزیه در کبد یا سایر اعضا و برخی عوامل دیگر غلظتش کم و از راه کلیه یا از راههای دیگر از بدن دفع میشود. یعنی غلظت دارو پس از مدتی در خون کم خواهدشد و به حدی میرسد که تاثیرش دیگر قابل ملاحظه نیست پس باید دوباره آن را مصرف کرد.
این در واقع علت تعیین فاصله زمانی بین مصرف است که برای داروهای مختلف تفاوت دارد؛ مثلا یک دارو را در روز باید یک نوبت، دیگری را در دو نوبت یا داروی دیگری را ۴ نوبت در شبانهروز به صورت منظم مصرف کرد.
مصرف به موقع برخی داروها
با توجه به شرایط هر بیمار، حال عمومی و درجه بیماری، میزان و نحوه مصرف داروها متفاوت است. اما در یک قالب کلی اکثر داروها به روش های زیر مصرف می شوند.
مکمل های آهن:
معده خالی برای مصرف مکمل های آهن مناسب نیست. سعی نمایید حتما از ویتامین C برای خوردن این مکمل بهره ببرید. محیط اسیدی کهدر معده ایجاد می شود، کمک می کند تا آهن کاملا جذب شود.
داروهای فشار خون:
به طور معمول، فشارخون هنگام صبح بالاتر است. بنابراین برای تنظیم کردن فشارخون طی روز، دارو را صبح مصرف کنید.
داروهای رفلکس و سوزش معده:
این داروها باید قبل از مصرف غذا خورده شود. لازم است دارو کمی قبل از صبحانه مصرف کنید.
مصرف بی رویه دارو:
هر دارویی را باید با تجویز پزشک و با توجه به شرایط بیماری مصرف نمود. سالیانه آمار بسیار بالایی از افراد به مراکز درمانی مراجعه می کنند و علت ناراحتی خود را مصرف خودسرانه داروها بیان می کنند. توجه داشته باشید که مصرف بی رویه و بی نظم دارو، باعث می شود که بیماری مقاوم شده و به قسمت های دیگر بدن نیز آسیب وارد نماید.