اختلالات تغذیهای از مواردی است که گاها بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. از خودتان بپرسید: “چه مقدار از روزتان را صرف فکر کردن درباره غذا، وزن و تصورتان از بدن خود میکنید؟” اگر پاسخ شما این است که زمان زیادی را صرف این نگرانیها میکنید که با شادی و تغییر در عملکرد شما مانند ایجاد حالاتی مثل افسردگی مواجه میشود، از شما دعوت میکنیم که در نظر بگیرید که ممکن است اختلالات تغذیهای داشته باشید. شما ممکن است بعضی از علائم ناخوشایند مانند افسردگی، اضطراب، اعتمادبهنفس پایین و مشکلاتی به دلیل تصویرسازی از بدن خود و مسائل مربوط به تغذیه داشته باشید. در این مقاله به بررسی مفصل این اختلالات میپردازیم.
در اینجا انواع اختلالات تغذیهای بر مبنای روشهای علمی و پزشکی تعریف و تعیین میشود:
با توجه به راهنمای تشخیصی و آماری، نسخه پنجم (مه ۲۰۱۳) انجمن روانپزشکی آمریکا، این اختلالات به دستههای زیر تقسیم میشوند:
• بیاشتهایی عصبی (Anorexia Nervosa)
• پرخوری عصبی (Bulimia Nervosa)
• اختلال در خوردن غذا
• اختلال تزریق غذا / اختلال محدودکننده غذا
• سایر اختلالات تغذیه یا خوردن مشخصشده
• اختلال تغذیه یا ناهنجاریهای نامشخص
• پیکا
• اختلال هراس
بیاشتهایی عصبی (Anorexia Nervosa) چیست؟
بی اشتهایی و دریافت ناکافی کالری منجر به کم وزنی بدن می شود. فرد مبتلا به نارسایی مزمن نیز ترس شدیدی از دست دادن وزن یا چاق شدن را دارد. یا اگر ترس نشان داده نمی شود ولی هنوز در او این وسواس وجود دارد که مواردی ممکن است باعث افزایش وزن شود، حتی اگر وزن به میزان قابل توجهی پایین باشد. در حالی که فرد مبتلا از عارضه بیاشتهایی عصبی (Anorexia Nervosa) رنج می برد، خود فرد به سختی قادر تشخیص جدی وضعیت بدنی و وزن فعلی خود است یا قادر به دیدن اینکه چقدر لاغر یا کم وزن است، یا این که فرد به وزن و شکل بدن خود برای ارزیابی خود بسیار متکی است.
این مورد کمتر شایع است یا تا زمانی که تمام علائم برای تشخیص کامل موردنیاز است، رخ نمیدهد
پرخوری عصبی (Bulimia Nervosa) چیست؟
پرخوری عصبی (Bulimia Nervosa) عارضهای بر مبنای خوردن مکرر غذا تعریفشده است. یک قسمت از خوردن غذا شامل خوردن مقدار غذایی است که قطعاً مقدار بیشتری از بسیاری از مردم در طی یک دوره زمانی دوساعته میخورند که بااحساس عدم کنترل خوردن در طول آن زمان (احساس میکنید که نمیتوانید از خوردن آنچه دوست دارید دست بکشید یا آن را کنترل کنید). در Bulimia Nervosa، فرد نیز بهطور مرتب تلاش میکند که خوردن غذا را روزه گرفتن، استفراغ، تمرین بیشازحد و یا استفاده از ملینها، دیورتیک ها و یا سایر داروها جبران کند. شخص درگیر با این عارضه تغذیهای بسیار نگران وزن و شکل خود است.
اختلال در خوردن غذا
یک قسمت از خوردن غذا شامل خوردن مقدار غذایی است که قطعاً مقدار بیشتری از بسیاری از مردم در طی یک دوره زمانی دوساعته میخورند که بااحساس عدم کنترل خوردن در طول آن زمان (احساس میکنید که نمیتوانید از خوردن آنچه دوست دارید دست بکشید یا آن را کنترل کنید). قسمت غذا خوردن ممکن است شامل موارد زیر باشد: غذا خوردن بهصورت خیلی سریعتر از حد طبیعی، خوردن غذا تا زمانی که فرد دچار احساس ناراحتکنندهای شود، خوردن مقدار زیادی از غذا زمانی که احساس گرسنگی نمیکنید، صرف غذا بهصورت بیشازحد خوردن غذا به خاطر صرفاً خجالتی بودن، افسردگی یا احساس گناه پس از مصرف غذا.
اختلالات تغذیهای پیکا
پیکا خوردن مواد غذایی است که ارزش غذایی ندارند که این حالت برای یک دوره حداقل یک ماه طول میکشد. بهعنوانمثال اگر کسی پنبه یا خاکستر میخورد، این میتواند ناشی از اختلال پیکا باشد که به خاطر کمبود عناصری اعم از مواد معدنی و… در بدن فرد مبتلای به این عارضه است.
اختلال هراس
اختلال هراس، برگشت مجدد غذا است که شامل جویدن مجدد، دوباره بلعیدن یا خوردن غذا میشود که برای حداقل یک ماه تکرار میشود.
اختلال تزریق غذا / اختلال محدودکننده غذا
این مشکل یک اختلال در بلع یا اختلال تغذیهای است که در آن فرد قادر به برآورده ساختن نیازهای تغذیهای و انرژی نیست. برخی از راههایی که ممکن است شما متوجه این باشید کاهش وزن قابلتوجهی یا عدم رشد مورد انتظار، کمبود تغذیهای، وابستگی به مکملهای غذایی و یا داشتن مسائل تغذیهای مؤثر در عملکرد روانی و اجتماعی فرد است.
سایر اختلالات تغذیه یا خوردن مشخصشده
هنگامیکه شما برخی از معیارهای اختلال خوردن را داشته باشید، اما نه همه آنها را، شما ممکن است خود را در دسته OSFED پیدا کنید. ۵ دسته OSFED وجود دارد:
۱) بیاشتهایی عصبی غیر طبیعی:
این مورد شامل تمام نشانه های آنورکسیا با وزن در محدوده طبیعی یا بالاتر از حد نرمال است.
۲) اختلال در خوردن غذا
این مورد کمتر شایع است یا تا زمانی که تمام علائم برای تشخیص کامل موردنیاز است، رخ نمیدهد.
۳) پرخوری عصبی:
این مورد نیز کمتر شایع است یا تا زمانی که تمام علائم برای تشخیص کامل موردنیاز است، رخ نمیدهد.
۴) اختلال پاک سازی ( Purging Disorder)
که زمانی که فرد تنها دچار عادت به پاکسازی دستگاه گوارش خود بدون عادت به پرخوری شود.
۵) سندرم خوردن شبانه
این اتفاق زمانی میافتد که یک فرد حداقل ۲۵٪ از مصرف روزانه خود را بعد از غذای شبانه مصرف کند. در این مشکل ممکن است بیدار شدن از خواب پس از رفتن به رختخواب رخ دهد.
اختلال تغذیه یا ناهنجاریهای نامشخص
برای اختلالاتی است که معیارهای هر یک از اختلالات فوق را ندارند، اما هنوز باعث ناراحتی عاطفی زیادی می شوند و زندگی روزانه را ممکن است تحت تاثیر قرار دهند.
در طی ۴۰ سال گذشته، بارها و بارها شنیدهایم که مردم گفتهاند که اختلالات خوردن را نداشتند زیرا وزن آنها بهاندازه کافی کم نیست و یا اینکه آنها جوان نیستند. درصورتیکه شما باید به احساسات و بدن خود گوش دهید. اگر فکر میکنید که اختلال خوردن دارید، بهاحتمالزیاد باید کارهایی را برای کنترل این اختلالات تغذیهای انجام دهید.
منبع: anad.org
این مقاله توسط داروباکس به صورت اختصاصی، ترجمه و تالیف شده است.