آماریل یکی از داروهایی است که برای کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز میشود. این دارو به شکل خوراکی بوده و همراه با رژیم غذایی و ورزش به مدیریت دیابت کمک میکند. اگر شما هم دچار دیابت هستید و پزشک قرص آماریل یا گلیمپراید را برای شما تجویز کرده است، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که نحوه مصرف این دارو چیست؟ در چه مواردی پزشک آن را تجویز میکند؟ مقدار دوز مصرفی برای بزرگسالان و کودکان چقدر است؟ چه عوارض جانبی ایجاد کرده و کدام عوارض آن خطرناک هستند؟ در چه مواردی نباید از این دارو استفاده کرد؟ مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی مشکلی دارد یا نه؟ کدام داروها با آن تداخل داشته و این دارو چگونه در بدن عمل میکند؟
درصورتیکه دچار دیابت هستید و برای کنترل قند خون نیاز به مصرف داروی دیابت دارید، باید برای تجویز دارو و کسب اطلاعات در مورد نحوه مصرف و عوارض آن با دکتر غدد یا متخصص داخلی مشاوره داشته باشید. شما میتوانید از طریق سایت داروباکس اقدام کرده و به صورت حضوری، آنلاین یا تلفنی با پزشک در ارتباط باشید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی در داروباکس استفاده کنید.
آماریل (گلیمپراید) چیست؟
قرص آماریل یا گلیم پراید یکی از داروهای ضد دیابت است. این دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مناسب بوده و برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 کاربردی ندارد. آماریل در دسته داروهای ضد دیابت قرار داشته و جز گروه سوفونیل اورهها محسوب میشود.
گاهی ممکن است پزشک این دارو را بهتنهایی تجویز کرده و گاهی همراه با سایر داروهای دیابت از جمله انسولین تجویز میشود. برای بهبود قند خون باید در کنار مصرف این دارو به رژیم غذایی و ورزش هم اهمیت دهید. در غیر این صورت تنظیم قند خون بهدرستی انجام نمیشود.
نام تجاری:
نام ژنریک:
نحوه مصرف قرص آماریل
برای اطلاع از نحوه مصرف این دارو باید با پزشک خود مشورت کنید. همچنین لازم است دستورالعمل روی جعبه دارو را بهدقت بخوانید. آماریل به شکل قرص بوده و صبح همراه با صبحانه یا اولین وعده غذایی مصرف میشود. معمولا پزشک مصرف آن را یک بار در روز توصیه میکند. مقدار دوز مصرفی باتوجهبه سن و شرایط شما باید توسط پزشک تعیین شود.
سعی کنید هر روز در ساعت معینی دارو را مصرف کنید. مصرف منظم قرص گلیم پراید باعث افزایش تاثیر آن میشود. معمولا برای کاهش خطر عوارض جانبی پزشک از دوز پایین شروع کرده و بهمرور دوز دارو را افزایش میدهد.
اگر از داروی دیابت دیگری استفاده میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. پزشک در مورد نحوه قطع مصرف داروی قدیمی و شروع مصرف قرص گلیم پراید شما را راهنمایی میکند.
درصورتیکه بعد از چند هفته مصرف دارو قند خون شما تنظیم نشد و سطح قند خون خیلی بالا یا خیلی پایین بود، حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است دوز دارو تغییر کند یا پزشک داروی دیگری را جایگزین کند.
به نقل از webmd در رابطه با مصرف قرص آماریل همزمان با داروی کولسولام:
اگر از داروی کولسولام استفاده میکنید، حتما به پزشک اطلاع دهید. کولسولام میتواند جذب گلیمپراید را کاهش دهد. اگر کولسولام مصرف میکنید، گلیمپراید را حداقل ۴ ساعت قبل از کولسولام مصرف کنید.
اگر در مورد نحوه مصرف این دارو سوالی دارید، باید با متخصص غدد یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت داروباکس با این پزشکان به صورت آنلاین، تلفنی یا حضوری در ارتباط باشید. همچنین میتوانید از مشاوره دارویی در داروباکس استفاده کنید.
در صورت فراموشی مصرف آماریل چه کنیم؟
اگر یک نوبت مصرف قرص گلیمپراید را فراموش کردید، بهمحض یادآوری آن را همراه با غذا مصرف کنید. اما اگر نزدیک به نوبت بعدی است، آن را نادیده بگیرید. بههیچوجه دوز دارو را دوبرابر نکنید.
مصرف بیش از حد قرص آماریل
اگر قرص آماریل را بیش از حد مصرف کردید و دچار علائم جدی شدید، باید سریعا به پزشک مراجعه کرده یا به اورژانس اطلاع دهید. علائم مصرف بیش از حد این دارو عبارتند از:
- مشکلات تنفسی
- لرزش
- افزایش ضربان قلب
- تعریق
- ازدستدادن هوشیاری
- غش کردن.
موارد مصرف و دوز مصرفی آماریل (گلیمپراید)
قرص گلیمپراید برای درمان دیابت نوع ۲ تجویز میشود. پزشک ممکن است این دارو را بهتنهایی یا همراه با سایر داروهای دیابت توصیه کند. مقدار دوز مصرفی در بزرگسالان، افراد مسن و کودکان متفاوت است. دوز مصرفی به شرح زیر میشود.
دوز مصرفی آماریل برای بزرگسالان مبتلا به دیایت نوع ۲
- دوز اولیه: یک بار در روز قرص آماریل ۱ یا قرص آماریل 2
- دوز ثابت و نگهدارنده: هر یک یا دو هفته یک بار یک عدد قرص گلیمپراید ۱ یا قرص گلیمپراید ۲ بهصورت روزانه اضافه میشود.
- حداکثر دوز: ۴ عدد قرص آماریل 2 میلیگرم
دوز مصرفی آماریل برای سالمندان مبتلا به دیایت نوع ۲
- دوز اولیه: یک بار در روز قرص آماریل 1 میلیگرم. پزشک بهآرامی هر یک یا دو هفته یک بار مقدار دوز را افزایش داده و سطح قند خون و سایر علائم را بررسی میکند.
دوز مصرفی آماریل برای کودکان برای کنترل دیابت نوع دو
- این دارو برای کودکان توصیه نمیشود. زیرا اثرات نامطلوبی روی وزن داشته و خطر هیپوگلیسمی وجود دارد.
عوارض جانبی قرص آماریل
قرص آماریل میتواند برخی عوارض را ایجاد کند. عوارض رایج این دارو شامل موارد زیر میشود. درصورتیکه این عوارض بعد از چند هفته بهبود پیدا نکرد یا بدتر شد، حتما به پزشک اطلاع دهید.
- سردرد
- سرگیجه
- ضعف
- حالت تهوع
- افت قند خون.
این دارو میتواند باعث افت قند خون (هیپوگلیسمی) شود. اگر کالری کافی از غذا دریافت نکنید یا ورزش سنگین انجام دهید، احتمال بروز این عارضه بیشتر میشود. افت شدید قند خون خطرناک بوده و باید با علائم آن آشنا باشید. از جمله علائم افت شدید قند خون میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تعریق ناگهانی
- لرزش
- افزایش ضربان قلب
- گرسنگی
- تاری دید
- سرگیجه
- سوزنسوزنشدن دست و پا.
برخی عوارض جانبی قرص آماریل جدی بوده و در صورت بروز این عوارض باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- زردی پوست و سفیدی چشم
- درد معده یا شکم
- ادرار تیره
- خستگی و ضعف غیرمعمول
- خونریزی و کبودی
- علائم عفونت مانند تب
- تغییرات خلقی و روانی
- افزایش وزن غیرعادی و ناگهانی
- تشنج.
واکنش آلرژیک جدی به این دارو نادر است. اما باید با علائم آلرژی آشنا باشید. در صورت بروز هر یک از علائم زیر باید به پزشک اطلاع دهید و مصرف دارو را قطع کنید.
- بثورات پوستی
- خارش
- تورم صورت، زبان و گلو
- سرگیجه شدید
- مشکل در تنفس.
در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی آماریل به کدام دکتر مراجعه کنیم؟
اگر هر یک از عوارض ذکرشده این دارو ظاهر شد یا پس از مدتی برطرف نشد، حتما به دکتر غدد و متابولیسم یا دکتر داخلی مراجعه کنید. پزشک در صورت نیاز دوز دارو را تغییر داده یا داروی دیگری را جایگزین میکند. برای ارتباط با بهترین پزشکان میتوانید از طریق سایت داروباکس اقدام کنید. در داروباکس علاوه بر تعیین وقت حضوری امکان مشاوره تلفنی با دکتر غدد و سایر پزشکان وجود دارد.
موارد احتیاط داروی آماریل
اگر هر یک از موارد زیر در مورد شما صدق میکند، حتما به پزشک اطلاع دهید.
- به داروی گلیمپراید یا سایر داروهای مشابه (داروهای سولفا) حساسیت دارید.
- اگر دچار بیماری کلیوی، کبد، تیروئید یا برخی شرایط هورمونی هستید، به پزشک اطلاع دهید.
- اگر دچار کمبود آنزیمی به نام کمبود گلوکز -۶- فسفات دهیدروژناز هستید، به پزشک اطلاع دهید.
- بیماران قلبی باید این دارو را بااحتیاط مصرف کنند. این دارو میتواند خطر ابتلا به مشکلات جدی قلبی را افزایش دهد.
- هنگام مصرف این دارو، از الکل دوری کنید. زیرا خطر افت قند را افزایش میدهد.
- قرص آماریل پوست را در برابر آفتاب حساس میکند. بیرون از خانه از کرم ضدآفتاب استفاده کنید و لباس محافظ بپوشید.
منع مصرف داروی آماریل
مصرف این دارو برای برخی افراد توصیه نمیشود. اگر مبتلا به کتواسیدوز دیابتی هستید، نباید از قرص آماریل استفاده کنید. در این شرایط باید برای درمان با انسولین با پزشک خود تماس بگیرید.
مصرف قرص آماریل در بارداری و شیردهی
دیابت بارداری یکی از عوارض شایع این دوره است. اگر دچار دیابت بارداری شوید، ممکن است پزشک قرص گلیمپراید را تجویز کند. البته معمولا حدود 2 هفته قبل از زمان زایمان این دارو قطع شده و انسولین جایگزین میشود. زیرا احتمال افت قند خون در نوزاد با این دارو وجود دارد.
انتقال این دارو از طریق شیر مادر مشخص نیست. اما داروهای مشابه میتوانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند. به همین دلیل مصرف آن در دوران شیردهی توصیه نمیشود.
تداخلات دارویی آماریل
برخی از داروها ممکن است با آماریل تداخل داشته باشند. گاهی تداخل دارویی باعث کاهش تاثیر هر یک از داروها شده و گاهی عوارض جانبی آنها را تشدید میکند. گروهی از داروها روی قند خون تاثیر گذاشته و کنترل دیابت را با مشکل روبرو میکنند. برخی از داروها که با قرص آماریل تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای مسدودکننده بتا مانند متوپرولول، پروپرانولول و قطره چشمی گلوکوم
- اسید آمینولولینیک خوراکی و موضعی
- اتانول
- متیل آمینولولینات
- آسکلوفناک
- استامتاسین
- آسپرین
- بکساروتن
- سیپروفیبرات
- کلوزاپین
- فنوفیبرات
- فلوکستین
- ایبوپروفن
- انسولین آسپارت
- انسولین گلارژین
این لیست کامل نبوده و باید برای اطلاع از تداخلات داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت کنید. شما میتوانید برای اطلاع از تداخلات دارویی آماریل با داروهای مصرفی خود از مشاوره دارویی در داروباکس استفاده کنید. در داروباکس علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
اشکال دارویی آماریل (گلیمپراید)
داروی آماریل به شکل قرص عرضه میشود. این دارو را میتوانید در سه دوز بهصورت زیر تهیه کنید.
- قرص آماریل ۱ میلیگرم
- قرص آماریل ۲ میلیگرم
- قرص آماریل ۳ میلیگرم
مکانیسم عملکرد آماریل
قرص آماریل میزان ترشح انسولین از سلولهای بتا را افزایش میدهد. همچنین این دارو از طریق کاهش سرعت تولید گلوکز کبدی و افزایش حساسیت گیرنده انسولین به تنظیم قند خون کمک میکند. اثر اولیه دارو یک ساعت بعد از مصرف مشخص میشود. این اثر تا ۲۴ ساعت ادامه دارد.
سوالات متداول شما
اگر دچار دیابت نوع ۲ هستید و پزشک برای کنترل قند خون شما قرص آماریل را تجویز کرده است، احتمالا با سوالاتی در مورد این دارو روبرو شدهاید. به همین دلیل در ادامه تعدادی از سوالات پرتکرار شما را مطرح کرده و پاسخ آنها را ارائه دادهایم.
قرص گلیمپراید را باید در دمای اتاق دور از نور مستقیم خورشید و رطوبت قرار دهید. قبل از مصرف دارو به تاریخ انقضای آن توجه کنید. درصورتیکه تاریخ انقضای دارو گذشته است، باید آن را دور بیندازید.
مصرف بیش از حد این دارو میتواند خطرناک باشد و باید در صورت بروز علائم جدی سریعا با اورژانس تماس بگیرید. علائم میتواند شامل مشکلات تنفسی، سرگیجه، لرزش، تعریق و از دست دادن هوشیاری باشد.
خیر این دارو اعتیادآور نبوده و وابستگی ایجاد نمیکند. در زمان قطع مصرف میتوانید با راهنمایی پزشک این دارو را بهراحتی قطع کنید.
این دارو را میتوان بدون نسخه از داروخانه خریداری کرد. اما به دلیل بروز برخی عوارض و تداخلات دارویی حتما باید با پزشک مشورت کنید و در صورت صلاحدید پزشک آن را تهیه کنید.
معمولا این دارو در صبح همراه با صبحانه مصرف میشود. بهتر است در اولین وعده غذایی خود قرص گلیمپراید را مصرف کنید تا تاثیر آن در کل روز ادامه داشته باشد.
این قرص باید قبل از غذا مصرف شود. تاثیر آن حدود یک ساعت بعد ایجاد شده و کمک میکند که بعد از دریافت کالری قند خون تنظیم شود.
متفورمین داروی قویتری بوده و در تنظیم قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع دو بهتر عمل میکند. همچنین قرص گلیمپراید میتواند باعث افزایش وزن شود و احتمال افت شدید قند خون در این دارو بیشتر است. به همین دلیل معمولا پزشکان داروی متفورمین را به گلیمپراید ترجیح میدهند.
بله مصرف آن با معده خالی مشکلی نداشته و میتوانید صبح بهصورت ناشتا دارو را مصرف کنید.
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به پزشک
آماریل یا گلیمپراید یکی از داروهای ضد دیابت است. این دارو برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو تجویز میشود. قرص را باید صبح همراه با صبحانه یا اولین وعده غذایی مصرف کنید. معمولا یک عدد در روز توصیه شده و بیشتر مصرف نمیشود. ممکن است پزشک یک عدد قرص آماریل ۱ یا قرص آماریل ۲ را در روز توصیه کند. بر اساس سن و شرایط بیمار احتمال افزایش دوز بهصورت تدریجی وجود دارد.
قرص گلیمپراید احتمال افت شدید قند خون را افزایش داده و در زمان مصرف باید به این علائم دقت داشته باشید. سردرد و حالت تهوع از عوارض رایج آن بوده و بعد از چند هفته برطرف میشود. قرص آماریل با برخی داروها تداخل داشته و به همین دلیل باید پیش از مصرف، داروهای خود را به پزشک اطلاع دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد داروی آماریل باید با دکتر غدد و متابولیسم یا دکتر داخلی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سایت داروباکس با بهترین پزشکان به صورت آنلاین، تلفنی یا حضوری در ارتباط باشید.
داروباکس مراقب سلامتی شماست!