اطلاعات عمومی آزیترومایسین برای مصرف کنندگان دارو
آزیترومایسین چیست؟
آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک وسیع الطیف است که به دلیل نیمه عمر طولانی در بدن، معمولا مصرف یکبار روزانه از این دارو کافیست.
( آزیروسین محصولات متنوع شرکت تهران شیمی )
آزیترومایسین در درمان برخی از عفونت های حاد ناشی از باکتری ها مانند عفونتهای ریه،گوش،پوستی و در برخی موارد عفونت های واژینال و تناسلي تجویزمی شود.این دارو هم در بزرگسالان و هم در اطفال قابل استفاده می باشد.
این دارو متعلق به دسته ی دارویی آنتی بیوتیک های ماکرولید می باشد که با ايجاد يكسري اختلالات در باكتري ها مانع از بقا و رشد آنها مي شوند.
پيش از مصرف آزيترومايسين ( ازیترومایسین )
در صورت بارداري يا شيردهي،سابقه ي مشكلات كبدي و كليوي،تپش قلب غير طبيعي و سابقه ي حساسيت دارويي حتما پيش از شروع مصرف اين دارو پزشك خود را مطلع سازيد.
اين دارو به فرم هاي مختلف كپسول ،قرص و سوسپانسيون خوراكي ،قطره ي چشمي و ويال تزريقي در ايران موجود مي باشد.
از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
نحوه ی مصرف آزيترومايسين
آنتی بیوتیک ها را دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید و دوره ی درمان را حتی اگر احساس بهبودی می کنید و علائمتان برطرف شده است کامل کنید زیرا در این زمان ممکن است هنوز باکتری بصورت کامل ریشه کن نشده باشد و این کار احتمال بروز مقاومت ميكروبی را افزایش می دهد.
مقاومت میکروبی یکی از مشکلات جهانی می باشد که با سرعت زیادی رو به افزایش است ودر صورتی که مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک ها در دنیا ادامه یابد با مشکلات تهدید کننده ی حیات مواجه خواهیم شد.زماني كه اين داروها بدون تجويزپزشك ،با مقدار نامناسب يا طول درمان نامناسب مصرف شوند،نه تنها اثرات مطلوب براي خود فرد ندارند بلكه منجر به عدم ريشه كن شدن باكتري هاي موجود در بدن آن فرد مي شوند و علاوه بر اين،باكتري هايي كه در معرض دارو قرار گرفته اند اما از بين نرفته اند، نسبت به اين دارو مقاومت پيدا مي كنند.اين مسأله منجر به ايجاد نسل جديد و مقاومي از ميكروب ها مي شود كه ديگر به سادگي به داروهاي آنتي بيوتيكي موجود ،پاسخ نمي دهند.
از آنجا كه عموماً عفونت ها مسری می باشند مصرف بي رويه ی آنتی بیوتیک ها نه تنها براي خود فرد بيمار بلكه براي ساير افراد جامعه نیز مشکل آفرین می باشد.
-مصرف خوراکی این دارو ممکن است بصورت تک دوز و یا بصورت دوره ی ۵ تا ۳ روزه می باشد لذا مقدار و نوبت مصرف را حتما از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید.
-در کودکان معمولاً فرم سوسپانسیون آزیترومایسین تجویز می شود و مقدارمصرف آن در هر نوبت با توجه به وزن و شرایط کودک توسط پزشک تعیین می شود.به دلیل طعم تلخ این دارو می توانید پس از آن ،مقداری آب میوه به کودک خود بدهید.
-فرم کپسول آزیترومایسین بهتر است با معده ی خالی(یک ساعت قبل یا دوساعت پس از غذا) مصرف شود ولی در صورت معده درد،می توان آن را همراه با غذا مصرف کرد. اما فرم قرص و سوسپانسیون دارو با غذا تداخلی ندارد و مي توان آن را قبل يا پس از غذا مصرف كرد.
-مصرف شربت هاي ضداسيد معده را حداقل دوساعت با مصرف اين دارو فاصله دهيد.
-در صورت اقدام به هرگونه واكسيناسيون پزشك خود را از مصرف اين دارو مطلع نماييد.
توصیه های دارویی آزیترومایسین
با توجه به اشکال مختلف داروی آزیترومایسین، توصیه های این دارو به تفکیک فرم دارو بیان می شود:
قرص آزیترومایسین 500 / قرص آزیترومایسین 250 / کپسول آزیترومایسین 500 / کپسول آزیترومایسین 250
-می توانید دارو را همراه با غذا مصرف کنید.
-تا ۲ ساعت پس از مصرف دارو از رانندگی و سایر فعالیتهایی که به تمرکز و هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
-مصرف شربت های ضداسید معده، حاوی آلمینیوم و منیزیم را حداقل 2 ساعت با مصرف این دارو فاصله دهید.
-در صورت مصرف هرگونه داروی قلبی پزشک خود را مطلع کنید.
-اسهال آبکی طولانی مدت همراه با دل پیچه و تا چند هفته پس از درمان٬ ممکن است از عوارض نادر این دارو باشد. از خوددرمانی پرهیز کنید.
-در صورت مشاهده ی علاءم التهاب شدید پوست٬ دهان يا چشم، مصرف دارو را قطع و فورا به پزشك مراجعه كنيد.
ویال آزیترومایسین
این دارو بیمارستانی می باشد لذا نگهداری و تزریق آن حتما در مرکز درمانی و زیرنظر پزشک صورت گیرد.
-در صورتی که محلول تزریقی دچار کدورت یا تغییر رنگ خاصی شده بود، از تزریق دارو خودداری کنید.
-برای هر بار تزریق از سرنگ و سرسوزن جدید استفاده کنید.
-تا ۲ ساعت پس از مصرف دارو از رانندگی و سایر فعالیتهایی که به تمرکز و هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
-در صورت مصرف هرگونه داروی قلبی پزشک خود را مطلع کنید.
-اسهال آبکی طولانی مدت همراه با دل پیچه و تا چند هفته پس از درمان٬ ممکن است از عوارض نادر این دارو باشد. از خوددرمانی پرهیز کنید.
-در صورت مشاهده ی علاءم التهاب شدید پوست٬ دهان يا چشم، مصرف دارو را قطع و فورا به پزشك مراجعه كنيد.
سوسپانسیون آزیترومایسین
-می توانید دارو را همراه با غذا مصرف کنید.
– دارو را طبق دستورالعمل موجود در بسته ی دارو، با آب جوشیده ی سرد شده یا آب مقطر موجود در بسته تهیه کنید.
– درهنگام تهیه ی دارو میزان آب را به مقدار گفته شده در بروشور دارو در دو مرحله اضافه کنید تا دقیقا به مقدار مشخص شده برروی بطری برسد.
– محلول آماده شده را قبل از مصرف تکان دهید و حداکثر تا 10روز در یخچال نگهداری کنید.
-تا ۲ ساعت پس از مصرف دارو از رانندگی و سایر فعالیتهایی که به تمرکز و هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
دارو را دقیقا به مقداری که پزشک در هرنوبت تجویز کرده است اندازه گیری کرده و مصرف کنید.
-مصرف شربت های ضداسید معده، حاوی آلمینیوم و منیزیم را حداقل2ساعت با مصرف این دارو فاصله دهید.
-در صورت مصرف هرگونه داروی قلبی پزشک خود را مطلع کنید.
-اسهال آبکی طولانی مدت همراه با دل پیچه و تا چند هفته پس از درمان٬ ممکن است از عوارض نادر این دارو باشد. از خوددرمانی پرهیز کنید.
-در صورت مشاهده ی علاءم التهاب شدید پوست٬ دهان يا چشم، مصرف دارو را قطع و فورا به پزشك مراجعه كنيد.
قطره چشمی آزیترومایسین
-تا بهبود علایم و تایید پزشک از مصرف لنزهای تماسی خودداری کنید.
-در صورت هرگونه درد و حساسیت بیش از حد در چشم به پزشک مراجعه نمایید.
-در صورت تجویز همزمان چند قطره، ترتیب مصرف قطره ها را از داروساز خود سوال کنید و بین هر دو قطره حداقل ده دقیقه فاصله بگذارید.
-پس از استعمال قطره احتمال دارد کمی تاری دید را تجربه کنید لذا تا زمان اثرگذاری دارو درانندگی و کارهایی که نیاز به دقت بیشتری دارند، احتیاط بیشتری کنید.
-پس از چکاندن قطره در حفره ی داخلی چشم،برای یک تا دو دقیقه چشم ها را ببندید و مجرای اشکی (دوطرف بینی) را با انگشت کمی فشار دهید.
عوارض شایع آزیترومایسین
-بروز اسهال خفیف ممکن است در اثر مصرف این دارو ایجاد شود که به مرور برطرف می شود اما در صورت شدید شدن اسهال و ادامه ی آن به پزشک مراجعه نمایید.
احساس گیجی و خستگی ،معده درد و تهوع نیز از عوارض شایع این دارو می باشند که با یک رژیم غذایی حاوی وعده های غذا سبک و ساده و حاوی فیبر مناسب و با محدود کردن غذا های چرب و پر ادویه و مصرف به اندازه آب در شبانه روز این علائم را کاهش دهید.
-در صورت بروز سردرد مایعات به مقدار کافی مصرف کنید و از داروساز یا پزشک خود درمورد داروی ضددرد مناسب سوال نمایید.
شرایط نگهداری آزیترومایسین
سوسپانسیون آماده شده ی دارو را حداکثر ۱۰تا۱۴روز در یخچال نگهداری نمایید.
-این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم و. بروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
آزیترومایسین برای گلو درد
تشخیص نوع عفونت گلو برای استفاده آنتی بیوتیک مناسب توسط پزشک انجام می شود. در صورتی که گلودرد ویروسی باشد قرص آزیترومایسین تاثیری بر گلو درد ندارد و چنانچه ناشی از باکتری استرپتوکوک باشد آزیترومایسین می تواند گزینه مناسبی باشد. البته آنتی بیوتیک های دیگری مانند پنی سییلین تزریقی، آموکسی سیلین، کوآموکسی کلاو ….. نیز وجود داد. ولی تشخیص عفونت ویروسی از عفونت باکتریایی به دلیل شباهت ظاهری این دو، توسط پزشک انجام می شود.
آزیترومایسین ۵۰۰
ابتدا شرکت های داروسازی فقط آزیترومایسین ۲۵۰ میلی گرم تولید می کردند ولی با مصرف بی رویه این دارو، به تدریج اثربخشی آزیترومایسین ۲۵۰ کاهش پیدا کرد و شرکت های داروسازی آزیترومایسین ۵۰۰ میلی گرم تولید کردند، متاسفانه باکتری ها به سرعت در حال مقاومت نسبت به آزیترومایسین ۵۰۰ هستند و این نتیجه ی مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها است. در حال حاضر آزیترومایسین ۵۰۰ بالاترین دوز موجود است و مصرف روزانه آن یک عدد در شبانه روز است.
داروهای مرتبط:
پردنیزولون
ناپروکسن
دیفن هیدرامین کامپاند
اطلاعات تخصصی
موارد مصرف آزیترومایسین
نوع خوراکی،تزریق وریدی:
-شانکروئید (درمان زخمهای تناسلی در آقایان)
-بیماری انسداد مزمن ریوی(COPD)، تشدید حاد
-مایکوباکتریوم آویوم کمپلکس، پیشگیری در بیماران درگیر با HIVپیشرفته
-عفونت گوش میانی، حاد
-بیماریهای التهابی لگن(ناشی از نایسریا گونوره، سی.تراکوماتیس یا مایکوپلاسما اومینیس)
-پنومونی اکتسابی از جامعه
-عفونت پوست و ساختارهای پوستی، بدون عارضه (ناشی از استافیلوکوک اورئوس، استرپتوکوک پیوژنز یا استرپتوکوک آگالاکتیا)
-فارنژیت استرپتوکوکی گروهA
-التهاب مجاری ادرای/دهانه رحم (نایسریا گنوره یا تراکوماتیس)
مهم: دستورالعمل های درمان عفونت های مقاربتی CDC مصرف آزیترومایسین (در ترکیب با جنتامایسین) برای عفونت گنوکوکی بدون عارضه دهانه رحم یا مجاری ادرار را تنها برای بیمارانی که حساسیت به سفالوسپورین دارند، توصیه می کند.
-آکنه وولگاریس، التهابی، متوسط تا شدید(بدون برچسب)
-عفونت گونههای بارتونلا (بدون برچسب)
-Babesiosis(بدون برچسب)
-برونشکتازی (غیر سیستیک فیبروزیس)، پیشگیری از تشدید ریوی(بدون برچسب)
-سندرم Bronchiolitis obliterans در دریافتکنندگان پیوند ریه(بدون برچسب)
-گاستروانتریت کمپیلوباکتریایی(بدون برچسب)
-سزارین، پیشگیری قبل جراحی(بدون برچسب)
-سایر موارد بدون برچسب:
کلرا، COPD(پیشگیری از تشدید)، سیستیک فیبروزیس غیرالتهابی، پیشگیری از اندوکاردیت، عفونت گنوکوکی بدون عارضه(عفونت رکتوم)، Granuloma inguinale،بیماری لایم(از طریق کنه)، لنفگرانولوم ونروم، عفونت، مایکوباکتریایی(غیرتوبرکلوز با پیشرفت سریع)، مایکوپلاسما ژنیتالیوم،سیاهسرفه، گاستروانتریت شیگلایی، استرپتوکوک گروهA، پروفیلاکسی ثانویه در بیماران مبتلا به تب روماتیسمی (پیشگیری از حملات مکرر)، پیشگیری در جراحی تخلیه رحم (سقط جنین یا از دست دادن بارداری)، اسهال مسافرتی، تب تیفوئید و پاراتیفوئید
طیف اثر: وسیع الطیف
باکتریهای گرم مثبت (استرپتوکوک پیوژنز، استرپتوکوک های گروه B، C و G، استرپتوکوک پنومونیه، S. viridans، S. bovis، استافیلوکوک اورئوس، استافیلوکوک های کواگولاز منفی، انتروکوک فکالیس و لیستریا مونوسیتوژنز ، کوکسی های بی هوازی گرم مثبت، باسیلهای بی هوازی گرم مثبت مانند کلستریدیوم، اکتینومایسس، پروپیونی باکتریوم، یوباکتریوم، لاکتوباسیلوس گونه ها و کورینه باکتریوم دیفتریا، نایسریا مننژیتیدیس و گونوره، هموفیلوس آنفولانزا و موراکسلا کاتارالیس، H. ducreyi ، لژیونلا پنوموفیلا و L. micdadei ، کمپیلوباکتر، برخی از انتروباکتریاسهها، بهویژه پاتوژنهای آنتروپاتوژن مانند اشریشیا کلای و گونههای شیگلا و سالمونلا و بسیاری گونههای دیگر
آزیترومایسین از آنتیبیوتیکهای متداول و پرکاربرد از دستهی ماکرولیدها میباشد که در عفونتهای متعددی مورد مصرف دارد و بر طیف وسیعی از باکتریها اثر میگذارد.
اگر در مواردی، مشکوک به وجود عفونت بیهوازی وجود داشت(به ویژه در التهابات لگنی) لازم است یک آنتیبیوتیک موثر بر روی میکروارگانیسمهای بیهوازی در کنار آزیترومایسین تجویز گردد.
جدا از اثرات ضدباکتری، امروزه به اثرات ضذالتهابی این دارونیز بیشتر توجه میشود و به ویژه در بیماران سیستیک فیبروزیس، کاربرد بیشتری دارد.
از آنجا که این دارو همچنین موارد مصرف بدون برچسب متعددی دارد و مطالعات بسیاری در مورد اثربخشی آن در عفونتهای مختلف انجام میشود، اطلاعات در مورد آن دائماً در حال به روز رسانی میباشد.
توجه: دستورالعملهای مؤسسه ملی بهداشت (NIH) و انجمن بیماریهای عفونی آمریکا استفاده از آزیترومایسین را جهت درمان کووید-۱۹، (بهعنوان درمان تکدارویی یا همراه با هیدروکسی کلروکین / کلروکین) توصیه نمیکنند.
همچنین با وجود اینکه به عنوان یک مورد مصرف تایید شده توسط FDA در اطلاعات تجویزی کارخانههای سازنده گنجانده شده است، اما با توجه به افزایش مقاومت به گونهی S. pneumoniae، آزیترومایسین برای درمان سینوزیت باکتریایی توصیه نمی شود.
مقاومت در برابر ماکرولیدها از جمله آزیترومایسین به یک مشکل بسیار مهم جهانی تبدیل شده است.
به همین دلیل استفاده از آزیترومایسین به صورت بیرویه و مکرر، منجر به افزایش مقاومت میکروبی خصوصاً در موارد استافیلوکوکوس اورئوس و هموفیلوس آنفلوانزا و در نتیجه کاهش اثربخشی آن به عنوان یک عامل ضدمیکروبی در بسیاری از بیماریها میشود.از ابن رو لازم است به تجویز و مصرف منطقی آزیترومایسین اهمیت ویژهای داده شود.
این دارو با نام تجاری زیترومکس معروف میباشد و درانواع خوراکی و تزریقی در دوزهای متنوع تولید میشود.
مکانیسم اثر آزیترومایسین
سنتز پروتئین وابسته به RNA در مرحله افزایش طول زنجیره را مهار می کند؛ به زیرواحد 50S ریبوزومی متصل می شود که باعث مهار ترانس پپتیداسیون می شود. این دارو روی سنتز نوکلئیک اسید اثری ندارد. در فاگوسیت ها و فیبروبلاست ها غلظت پیدا می کند؛ مطالعات in vivo نشان می دهد این افزایش غلظت در فاگوسیت ها می تواند در توزیع دارو به بافت های دچار التهاب کمک کند.
فارماکوکینتیک آزیترومایسین
فراهمی زیستی این دارو از راه خوراکی حدود40 درصد است. جذب دارو همراه با غذا در شکل کپسول ( نه قرص ) کاهش می یابد. اوج غلظت سرمی دارو تا 2 ساعت بعد حاصل می شود. این دارو به طور وسیع در بافت ها منتشر می شود. به طوری که غلظت ان در بافت ها بیش از پلاسما خواهد بود.این دارو به مقدار کم در کبد متابولیزه و بقیه به صورت تغییر نیافته عمدتاً از راه صفرا دفع می شود.
منع مصرف آزیترومایسین
در صورت وجود نارسایی کبد، این دارو نباید مصرف شود.
عوارض جانبی آزیترومایسین
عوارض شایع (%10<):
گوارشی: اسهال، تهوع، استفراغ
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
قلبی عروقی: درد قفسه سینه، ادم صورت، تپش قلب
پوستی: افزایش تعریق، اگزما، درماتیت قارچی، خارش، حساسیت پوست به نور، راش پوستی، کهیر، درماتیت وزیکولوبولوز
غدد درون ریز و متابولیسم: کاهش گلوکز سرم، افزایش گاما گلوتامیل ترانسفراز، افزایش لاکتات دهیدروژناز، افزایش گلوکز سرم، افزایش پتاسیم سرم
گوارشی: درد شکمی، بی اشتهایی، یبوست، اختلال چشایی، سوء هاضمه، انتریت، نفخ، گاستریت، ملنا (مدفوع خونی تیره)، کاندیدیاز دهانی، التهاب دهان
ادراری تناسلی: کاندیدیاز تناسلی، واژینیت
هماتولوژی و انکولوژی: آنمی، افزایش سطح ائوزینوفیل، افزایش نوتروفیل، لکوپنی، لنفوسیتوپنی، لنفوسیتوز، افزایش سطح پلاکت خون، مونوسیتوز
کبدی: یرقان کلستاتیک، افزایش سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، افزایش سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز، افزایش بیلی روبین سرم، یرقان
ازدیاد حساسیت: آنژیوادم، واکنش ازدیاد حساسیت
عفونی: عفونت قارچی
موضعی: التهاب موضعی، درد محل تزریق
سیستم عصبی: آژیتاسیون، سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی، سردرد، بی خوابی، کسالت، عصبانیت، درد، سرگیجه
عصبی، عضلانی و اسکلتی: هایپرکینزی عضلات، افزایش کراتین فسفوکیناز در نمونه خون
کلیوی: افزایش BUN، افزایش کراتینین سرم، نفریت
تنفسی: برونکواسپاسم، سرفه، آب آوردن ریه
متفرقه: تب
عوارض نادر (%1>):
غدد درون ریز و متابولیسم: افزایش بی کربنات سرم، افزایش فسفات سرم، کاهش پتاسیم سرم، کاهش سدیم سرم
هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح بازوفیل، نوتروپنی
کبدی: افزایش سطح سرمی آلکالین فسفاتاز
تداخلات دارویی آزیترومایسین
مشخصات کلی تداخلات:
– مهارکننده p-gp (متوسط)
– تحت تاثیر تاخیر در تخلیه ی معده
– تغییر در فلور دستگاه گوارش
– اتصال به کاتیونهای چند ظرفیتی
– اختلال در پاسخ ایمنی در برابر عوامل باکتریایی
– افزایش فاصله QT (شناختهشده)
تداخلات رده X (پرهیز):
ب.ث.ژ (داخل مثانهای)، بیلاستین، واکسن وبا، دوکسوروبیسین (متداول)، فکسینیدازول، میزولاستین، پازوپانیب، پیموزاید، مهارکنندههای قوی CYP3A4 طولانی کننده فاصله QT (خطر متوسط)، توپوتکان، وین کریستین (لیپوزومال)
افزایش اثرات داروها توسط آزیترومایسین (سیستمیک):
آفاتینیب، آلیسکایرن، آتورواستاتین، بتریکسابان، بیلاستین، گلیکوزیدهای قلبی، سلیپرولول، کلروکین، کلوفازیمین، کلشی سین، سیکلوسپورین (سیستمیک)، دابیگاتران اتکسیلات، دمپریدون، دوکسوروبیسین (متداول)، ادوکسابان، اتوپوزاید، اتوپوزاید فسفات، اورولیموس، گادوبنات دی مگلومین، گلکاپرویر و پیبرنتاسویر، هالوفانترین، هالوپریدول، اینوتوزومب اوزوگامایسین، لاپاتینیب، لاروترکتینیب، لفامولین، لوفکسیدین، لوواستاتین، میدوستورین، میزولاستین، مورفین (سیستمیک)، نادولول، نالدمدین، نالوکسگل، اندانسترون، پازوپانیب، پنتامیدین (سیستمیک)، سوبستراهای P-gp/ABCB1، پیپراکین، پروبوکول، داروهای ضد سایکوز طولانی کننده QT (خطر متوسط)، داروهای ضد آریتمی کلاس IC طولانی کننده QT (خطر متوسط)، آنتیبیوتیکهای کینولونی طولانی کننده QT (خطر متوسط)، رانولازین، ریفاکسیمین، ریمگپنت، ریسپریدون، رومیدپسین، سیلودوسین، سیمواستاتین، سیرولیموس، سدیم استیبوگلوکونات، تاکرولیموس (سیستمیک و موضعی)، تالازوپاریب، تگاسرود، تنیپوساید، تولواپتان، توپوتکان، تورمیفن، آبروگپنت، وین کریستین (لیپوزومال)، آنتاگونیست های ویتامین کا
افزایش اثرات آزیترومایسین (سیستمیک) توسط داروها:
آمی سولپرید (خوراکی)، فکسینیدازول، نلفیناویر، پیموزاید، داروهای طولانی کننده QT (بیشترین خطر)، داروهای ضدافسردگی طولانی کننده QT (خطر متوسط)، مهارکنندههای کیناز طولانی کننده QT (خطر متوسط)، مهارکنندههای متوسط و قوی CYP3A4 طولانی کننده QT (خطر متوسط)
کاهش اثرات داروها توسط آزیترومایسین (سیستمیک):
ب.ث.ژ (داخل مثانهای)، واکسن ب.ث.ژ (ایمنیزا)، واکسن وبا، لاکتوباسیلوس و استریول، سینکالید، سدیم پیکوسولفات، واکسن حصبه
کاهش اثرات آزیترومایسین (سیستمیک) توسط داروها:
تداخل قابل توجهی مشخص نشده است.
تداخل با غذا:
مقدار و سرعت جذب گوارشی بسته به نوع فرمولاسیون ممکن است متغیر باشد. جذب سوسپانسیون آزیترومایسین (و نه قرص آن)، در صورت مصرف همراه با غذا بهطور معنیداری (46%) افزایش مییابد.
راهکار: قرص و سوسپانسیون سریع رهش میتواند بدون توجه به غذا مصرف شود. سوسپانسیون آهسته رهش باید با معده خالی (1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا) مصرف شود.
هشدار ها آزیترومایسین
در صورت ابتلای بیمار به بیماری کبدی یا کلیوی، تا کی کاردی بطنی و پورفیری با احتیاط فراوان مصرف شود.
توصیه های دارویی آزیترومایسین
بهتر است این دارو ( به ویژه کپسول آن ) با معده خالی مصرف شود ولی در صورت بروز تحریک گوارشی می توان دارو را با غذا نیز مصرف نمود.
دارو های هم گروه آزیترومایسین
گروه B
قابل استفاده در بارداری: با مطالعات حیوانی شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو مشاهده نشده است. مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست