بانک اطلاعات دارویی

داروی زولتوفی و معرفی ویژگی‌ها، نکات مهم حین مصرف و عوارض جانبی

داروی زولتوفی یک قلم تزریقی حاوی ترکیبی از انسولین دگلودک و لیارگلوتید است. انسولین یک نوع هورمون است که اثر خود را از طریق کاهش سطح گلوکز (قند) در خون اعمال می‌کند. انسولین دگلودک یک انسولین طولانی اثر است که چندین ساعت پس از تزریق شروع به کار می‌کند و به مدت ۲۴ ساعت تأثیرگذاری خود را حفظ می‌کند. لیارگلوتید شبیه به یک هورمون است که به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود و کمک می‌کند تا قند خون، سطح انسولین و فرایند هضم کنترل و به خوبی انجام شود. از داروی زولتوفی برای کاهش قند خون در افراد بزرگ‌سال مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده می‌شود. این دارو باید همراه با رژیم غذایی و ورزش استفاده شود. این دارو معمولاً هنگامی که سطح قند خون شما با استفاده از داروهای دیگر کنترل نشده است، تجویز می‌شود. داروی زولتوفی برای درمان افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. در این مقاله سعی خواهیم کرد که به بررسی ویژگی‌ها و نحوه کارکرد این دارو و عوارض جانبی احتمالی ناشی از این دارو بپردازیم.

اطلاعات مهم مربوط به داروی زولتوفی

اگر شما نئوپلاسم غدد درون‌ریز چندگانه (تومور در غدد)، سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به سرطان مدولاری، دیابت وابسته به انسولین یا اگر دچار پایین بودن قند خون یا کتواسیدوز دیابتی داشته باشید، شما نباید از این دارو استفاده کنید.

در مطالعاتی که بر روی حیوانات انجام گرفت، لیارگلوتید سبب ایجاد تومورهای تیروئید یا سرطان تیروئید می‌شود. معلوم نیست که آیا این اثرات در انسان نیز رخ دهد یا نه. در صورتی که نشانه‌هایی از تومور تیروئید دارید مانند تورم یا وجود غده در گردن، بلع مشکل، صدای زمخت و یا مشکل در تنفس، به پزشک خود مراجعه کنید.

نکاتی   که باید  قبل از استفاده از این دارو  بدانید

اگر دچار آلرژی به انسولین یا لیارگلوتید هستید، نباید از این دارو استفاده کنید. از این دارو در طول یک دوره پایین بودن قند خون استفاده نکنید یا اگر موارد زیر را دارید:

  • بیماری نئوپلاسم اندوکرین چندگانه تیپ ۲ تومور در غدد
  • سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به کارسینوم مدولار تیروئید (نوعی از سرطان تیروئید)؛
  • کتواسیدوز دیابتی (برای درمان این بیماری به پزشک مراجعه کنید)؛
  • مشکلاتی که برای درمان آن از لیارگلوتید از داروهای Saxenda،  Victoza یا داروهایی مانند لیارگلوتید (آلبیگلوتید، دولاگلوتید، اگزنادیدها، لیگزیسناتید، آدلیکسین، بییتا، بیودرون، تانزئوم، ترولیسیتی) استفاده کنید.

برای اطمینان از اینکه مصرف این دارو برای شما خطری ندارد، در موارد زیر با پزشک خود و یا یک دکتر داروساز مشورت کنید:

  • سابقه ابتلا به عارضه پانکراتیت؛
  • بیماری کلیه یا بیماری‌های کبدی؛
  • مشکلات معده که باعث کندی فرایند هضم می‌شوند.
  • سابقه استفاده از الکل یا نوشیدنی‌های الکلی؛
  • سابقه ابتلا به سنگ کلیه؛
  • اگر همچنین از انسولین در زمان خوردن غذا استفاده می‌کنید.

در مطالعاتی که بر روی حیوانات صورت گرفت، لیارگلوتید سبب ایجاد تومورهای تیروئید یا سرطان تیروئید می‌شود. معلوم نیست که این اثرات در افراد که در حال استفاده از دوزهای منظم هستند، رخ می‌دهد. در مورد این خطرات از پزشک خود سؤال کنید.

در صورت بارداری یا شیردهی نوزاد، دستورالعمل پزشک خود را در مورد استفاده از این دارو را دنبال کنید. کنترل قند خون در دوران بارداری بسیار مهم است و نیازهای شما ممکن است در هر سه‌ماهه بارداری متفاوت باشد. نیازهای شما ممکن است در زمان شیردهی نیز متفاوت باشد.

این دارو برای افراد کمتر از ۱۸ ساله استفاده نمی‌شود.

چگونه باید این دارو را مصرف کنید؟

این دارو را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز می‌شود، مصرف کنید. راهنمایی‌های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و براساس آن عمل کنید. این دارو  را در مقادیر بزرگتر و یا کوچکتر از مقادیر  توصیه شده مصرف نکنید.

این دارو زیر پوست به صورت یک بار در روز تزریق می‌شود. اگر روش درست این تزریق را نمی‌دانید، این دارو را خودتان تزریق نکنید. فقط از قلم تزریقی مخصوص این دارو استفاده کنید. داروهای دیگر را با این دارو مخلوط یا این دارو را با آن‌ها برای تزریق رقیق نکنید.

ارائه‌کننده مراقبت از شما بهترین مکان‌های بدن را برای تزریق این دارو به شما نشان می‌دهد. هر زمانی که تزریق می‌کنید، برای نوبت بعدی از جای دیگری استفاده کنید. دو بار در یک ردیف در همان محل تزریق نکنید.

شما می توانید داروی زولتوفی را با غذا یا بدون استفاده از آن مصرف کنید، اما هر روز از آن استفاده کنید. تمام اطلاعات بیمار، راهنماهای دارویی و ورق های آموزشی ارائه شده به شما را بخوانید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا دکتر داروساز خود بپرسید.

اگر دچار استفراغ یا اسهال شدید، با پزشک خود صحبت کنید. شما می‌توانید با استفاده از این دارو به راحتی دچار کمبود آب شوید که منجر به نارسایی کلیه در فرد مصرف‌کننده می‌شود.

قند خون شما باید اغلب بررسی شود و شما ممکن است نیاز به آزمایش‌های خون دیگری داشته باشید.

قند خون پایین (هیپوگلیسمی) می‌تواند برای همه کسانی که دیابت دارند، اتفاق بیفتد. این عارضه شامل سردرد، گرسنگی، عرق کردن، تحریک‌پذیری، سرگیجه، حالت تهوع، بالا رفتن سرعت ضربان قلب و احساس اضطراب یا لرزش است. برای درمان سریع قند خون پایین (هیپوگلیسمی)، همیشه یک منبع شکر مانند آب‌میوه، آب‌نبات سخت، کراکر، کشمش یا نوشیدنی سودا را پیش خود نگه دارید.

پزشک شما می‌تواند یک کیت تزریقی اضافی برای تزریق گلوکاگون تجویز کند تا در صورت داشتن هیپوگلیسمی شدید و عدم توانایی در نوشیدن یا خوردن از آن استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که خانواده و دوستان نزدیک شما می‌دانند که چگونه این تزریق را در شرایط اضطراری برای شما انجام بدهند.

همچنین در مورد نشانه‌هایی از قند خون بالا (هیپرگلیسمی) نظیر افزایش تشنگی یا میزان ادرار، تاری دید، سردرد و خستگی به هوش باشید.

سطح قند خون می‌تواند تحت تأثیر استرس، بیماری، جراحی، ورزش، مصرف الکل یا نوشیدنی‌های الکلی یا صرف غذا قرار گیرد. قبل از تغییر دوز یا برنامه مصرفی دارو، از پزشک خود مشورت بخواهید.

یک قلم تزریقی این دارو را با شخص دیگری نگذارید، حتی اگر سوزن آن تغییر کرده باشد. به اشتراک‌گذاری این دستگاه‌ها می‌تواند عفونت‌ها یا بیماری را از یک فرد به فرد دیگر منتقل کند.

این دارو را در ظرف اصلی خود از گرما و نور محافظت کنید. انسولین را فریز نکنید و یا آن را در نزدیکی عنصر خنک‌کننده یخچال قرار دهید. انسولین را که منجمد شده‌اند را دور بیندازید.

فرم باز نشده (و استفاده‌نشده) این دارو را:
در یخچال و استفاده تا تاریخ انقضا؛
در دمای اتاق نگهداری کنید و می‌توانید آن را تا ۲۱ روز (۳ هفته) استفاده کنید.

فرم باز شده (و استفاده‌شده) این دارو را:
این دارو را دمای اتاق و به دور از حرارت و نور در دمای اتاق نگهداری کنید و آن را می‌توانید تا ۲۱ روز استفاده کنید یا این دارو را در یخچال قرار دهید و از ۲۱ روز استفاده کنید.

قلم تزریق را همراه با سوزن نگهداری نکنید.

اگر به نظر می‌رسد رنگ این دارو کدر شده یا رنگ تغییر داده است از آن استفاده نکنید. در این صورت از یک دکتر داروساز داروی جدیدی را درخواست کنید.

چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟

به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. اگر تقریبا موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید . برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.

اگر بیش از ۳ روز مصرف دوزهای داروی خود را فراموش کردید، برای دریافت دستورالعمل به پزشک خود مراجعه نمایید.

اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنم، چه اتفاقی می افتد؟

با مراقبت های پزشکی اورژانس و یا کمک های اضطراری برای مسمومیت، تماس بگیرید.

شما نباید بیش از ۵۰ واحد از این دارو را در یک روز استفاده کنید.

در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟

در هنگام مصرف داروی زولتوفی ، الکل یا نوشیدنی‌های الکلی را مصرف نکنید. سایر برچسب‌های داروهای خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که این محصولات حاوی الکل نباشند.

مصرف داروی زولتوفی ممکن است تفکر یا پاسخ دهی شما را مختل کند. اگر شما در حال رانندگی و یا در حین انجام هر کاری هستید که نیاز دارد که به گوش باشید، هوشیار باشید. گیجی یا خواب آلودگی شدید می‌تواند باعث سقوط یا سایر حوادث شود.

عوارض جانبی مصرف داروی زولتوفی

اگر شما هر یک از این نشانه های از یک واکنش آلرژیک به این دارو شامل : کهیر، اشکال در تنفس؛ تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را داشتید، مصرف رانیتیدین را متوقف کرده  و از  اورژانس پزشکی کمک بگیرید.

اگر شما یک عوارض جانبی جدی مانند زیر داشتید ، با پزشک خود تماس بگیرید:

  • تهوع و استفراغ شدید
  • تنگی نفس (حتی با فعالیت خفیف)؛
  • تورم در پاها یا مچ پا، افزایش سریع وزن؛
  • علائم عارضه پانکراتیت (التهاب پانکراس) مانند درد شدید در قسمت فوقانی معده شما که به سمت پشت گسترش می‌یابد، تهوع و استفراغ، بالا رفتن سرعت ضربان قلب؛
  • مشکلات کلیوی مانند مقدار کمی ادرار یا عدم توانایی در دفع ادرار، ادرار کردن دردناک و یا مشکل در دفع ادرار.
  • علائم کمبود پتاسیم در بدن مانند گرفتگی عضلات پا، یبوست، ضربان قلب نامنظم، تکان خوردن لرزش قفسه سینه، افزایش تشنگی یا پر ادراری، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن، ضعف عضلانی و یا احساس لرز.

 

عوارض جانبی شایع داروی زولتوفی عبارت اند از:

  • تهوع،اسهال؛
  • سرگیجه؛
  • نشانه‌های سرماخوردگی مانند گرفتگی بینی یا آبریزش بینی، عطسه، گلودرد.

این موارد یک لیست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست و موارد  دیگری  ممکن است رخ  دهد. برای توصیه‌های پزشکی در مورد عوارض جانبی با پزشک خود تماس بگیرید. در صورت  مشاهده عوارض جانبی به FDA این موارد را گزارش کنید.

چه داروهایی داروی زولتوفی را تحت تاثیر قرار می دهند؟

بسیاری از داروهای دیگر می‌توانند سطوح قند خون شما را تحت تأثیر قرار دهند و بعضی از داروها می‌توانند اثرات این دارو را افزایش یا کاهش دهند. بعضی از داروها همچنین می‌توانند علائم خفیف‌تری از هیپوگلیسمی را ایجاد کنند و این امر زمانی که میزان قند خون شما کم است، دشوارتر می‌شود. به هر یک از ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی به خود درباره تمام داروهایی که در حال حاضر استفاده می‌کنید و هر دارویی که شروع به استفاده از آن کرده اید یا استفاده از آن را متوقف می‌کنید، اطلاع دهید. این موارد شامل داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین‌ها و محصولات گیاهی است.