اطلاعات تخصصی
موارد مصرف کتیرا
کتیرا صمغ استخراج شده از گیاه گون است
کتیرا غلیظ کننده خون و نرم کننده سینه است. این گیاه ملین و مسهل است و برای ورم ملتحمه چشم بسیار مفید است. همچنین برای تقویت روده و تسکین دردهای کلیه و مثانه مفید است. خوردن عصاره آب گون برای درمان سل و زخم بسیار مناسب است و همچنین به عنوان پادزهر سموم گیاهی است. از گون به منظور افزایش میزان مدفوع و کنترل حداقل زمان توقف مواد در سیستم روده ای -معده ای استفاده می شود. از ترکیب کتیرا همراه با برخی از گیاهان در درمان کمکی هپاتیت استفاده می شود و در درمان آلرژی های فصلی و کاهش علائم آن در افراد مبتلا به رینیت آلرژیک یا تب یونجه توصیه می شود. ریشه گیاه گون در درمان عوارض جانبی شیمی درمانی مؤثر است و همچنین ضد استرس است. کتیرا (گون) به علت جلای خاصی که به مو می دهد جهت تقویت کننده و حالت دهنده مو استفاده می شود (1،2).
مکانیسم اثر کتیرا
تحقیقات ثابت کرده است که استفاده از کتیرا یک راه درمان مناسب برای افرادی است که سیستم ایمنی بدنشان توسط شیمی درمانی یا پرتو درمانی تضعیف شده است. همچنین این گیاه می تواند عوارض جانبی شیمی درمانی مانند خستگی، بی اشتهایی و تهوع و استفراغ را کاهش می دهد.تحقيقات جديد نشان مي دهد كه گون تقريبا تمام فاز هاي مربوط به فعاليت سيستم ايمني بدن را نحريك و تعداد سلول هاي استم سل را در مغز استخوان و بافت هاي لنفاوي افزايش داده و توسعه و رشد آنها را در جهت تبديل به سلول هاي فعال ايمني،تحريك مي كند تا در داخل بدن پخش شوند. پژوهش ها نشان مي دهد كه گون مي تواند سلول هاي ايمني را از حالت استراحت به حداكثر فعاليت سوق دهد.
فارماکوکینتیک کتیرا
در داروسازی از کتیرا به عنوان امولسیون کننده استفاده می کنند و همچنین برای نگه داشتن پودرهای دارویی غیرمحلول از آن استفاده می کنند. مهمترین ترکیبات مؤثر دارویی موجود در این گیاه شامل تراگاکانتین (که محلول در آب است) و باسورین (غیرقابل حل در آب) می باشد. از ترکیبات دیگر گیاه می توان به پلی ساکاریدها، مواد معدنی و نشاسته اشاره کرد. همچنین دارای ساپونین، فلاونوئیدها از جمله کوئرستین است. گون حاوی اسیدهای آمینه و قند می باشد (1).
عوارض جانبی کتیرا
تحریک ایمنی ممکن است در بیماران اتوایمیون مشکل ایجاد کند
تداخلات دارویی کتیرا
استفاده همزمان این گیاه با داروهای ضد انعقاد تداخل دارد و همچنین باعث افزایش اثر ضد انعقادی می گردد. کاهش اثر بخشی آن در مصرف همزمان با داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن به دلیل اثر محرک ایمنی گیاه.
هشدار ها کتیرا
مصرف کتیرا در افراد با بیماری های خود ایمنی، ایدز و افرادی که پیوند عضو انجام می دهند ممنوع است. یک هفته قبل از عمل جراحی از مصرف این گیاه به دلیل بروز خونریزی باید خودداری شود.
توصیه های دارویی کتیرا
منابع
1- درخشان، زیبا، شاهقلی، محمد (1390). گیاهان دارویی و معطر کوهستانی.انتشارات اصفهان، عطارپور.
2-Verbeken, S. Dierckx,K. Dewettinck ,2003. Exudate gums: occurrence, production, and applications, Applied microbiology and biotechnology, 63(1), 10-21.
3-M. Tavakol, E. Vasheghani-Farahani, M. Soleimani, M.A. Mohammadifar, S. Hashemi-Najafabadi, M. Hafizi , 2014,Synthesis and Characterization of an Enzyme Mediated in situ Forming Hydrogel Based on Gum Tragacanth for Biomedical Applications. Iran J Biotech,12(1), e15811.