داروهای گوارشی

فاموتیدین Famotidine

اطلاعات عمومی برای مصرف کنندگان

قرص فاموتیدین برای چیست ؟
قرص فاموتیدین یکی از پرمصرف ترین داروها جهت درمان مشکلات عادی تا شدید گوارشی می باشد که توسط شرکت های متفاوتی در ایران تولید می شود.

این دارو بصورت قرص خوراکی فاموتیدین 40 و فاموتیدین 20 میلی گرم در داروخانه ها موجود است و فروش آن بدون نسخه ی پزشک نیز مجاز می باشد.

قرص فاموتیدین جهت بهبود زخم های گوارشی که ناشی از ترشح بیش از حد اسید معده ایجاد شده باشند استفاده می شود. شایع ترین مورد مصرف این دارو در درمان بازگشت اسید و محتویات آن به مری و گلو و معده دردهای عصبی است.

اسید معده در حالت عادی در معده ترشح می شود تا به هضم غذا کمک کند اما افزایش ترشح آن می تواند مشکلاتی مانند التهاب، زخم گوارشی و رفلاکس به همراه داشته باشد.

فاموتیدین چگونه عمل می کند؟

قرص فاموتیدین در واقع یک آنتی هیستامین است که بر روی سلول های ترشح کننده ی اسید در معده اثر کرده و مانع ترشح اسید می شوند.

از داروهای مشابه قرص فاموتیدین در این دسته رانیتیدین و سایمتیدین هم نام آشنایی دارند و پرمصرف می باشند.

اگر فاموتیدین 20 یا فاموتیدین 40 جهت درمان رفلاکس ( در اصطلاح عامیانه ترش کردن) یک بار در روز تجویز شده باشد، بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب است. این دارو با غذا تداخل ندارد و می تواند قبل یا بعد از غذا مصرف شود.

فاموتیدین نسبت به سایر داروهای هم گروه خود از عوارض کمتری برخوردار است اما ممکن است اسهال یا یبوست و نفخ شکمی یا سردرد و سرگیجه ی خفیف را تجربه کنید که می توانید با مشورت داروساز خود راهکار بهبود آنها را بیابید.

تداخلات مهم فاموتیدین:

مصرف قرص فاموتیدین همراه با داروهایی که اسید معده را خنثی می کنند مانند شربت های معده (آلومینیوم ام جی اس، منیزیم هیدروکساید و..) باعث کاهش اثر این دارو می شود.

به علت تاثیر فاموتیدین بر روی آنزیم های کبدی و با توجه به اینکه که بسیاری از داروها در بدن توسط کبد از بین می رود، بهتر است پیش از مصرف فاموتیدین لیستی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک یا داروساز قرار دهید.

در صورتی که سابقه ی مشکلات کلیوی یا کبدی دارید با پزشک خود در مورد مصرف این دارو مشورت کنید.

ممکن است مصرف قرص فاموتیدین 40 در سالمندان با عوارض بیشتری همراه باشد. از این جهت احتیاط در مصرف دارو در این گروه سنی لازم است.

از آنجا که کشیدن سیگار منجر به افزایش مقدار اسید معده می شود، ممکن است تاثیر قرص فاموتیدین را کاهش دهد و علایم شما بدتر شود.

اگر وزن بالایی داشته باشید با کاهش وزن به علت کاهش فشار بر روی معده ترشح اسید کمتر شده و فاموتیدین بهتر عمل می کند.

مصرف برخی موادغذایی مانند گوجه فرنگی، نعنا، شکلات، غذاهای پر ادویه و نوشیدنی های گرم، کافیین دار و الکلی می توانند علایم بیماری گوارشی را بدتر کنند.بطورکلی بهتر است مصرف هر غذایی که ترشح اسید معده شما را افزیش می دهد وعلایمتان را تشدید می کند را محدود نمایید.

با مصرف مایعات و غذاهای آبکی در واقع اسید معده رقیق تر می شود که این مساله سبب تسهیل بازگشت اسید از معده به مری می شود پس تا جای ممکن از مصرف آّب و غذای آبکی قبل از خواب خودداری کنید و حداقل نیم تا یکساعت پس از غذا دراز نکشید.

آمپول فاموتیدین و کاربرد آن در کرونا
آمپول فاموتیدین از دسته H2 بلاکر ها می باشد که از طریق بلوک گیرنده H2 باعث کاهش ترشح اسید معده می شود. به همین علت در درمان اولسر پپتیک، رفلاکس گاستروفاژیال، سندرم زولینگر- الیسون، آدنومای اندوکرینی متعدد مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی کنترل ازدیاد ترشح اسید معده در بیماران استفاده می شود. همچنین به عنوان پروفلاکسی از آسپیراسیون در شرایط بی هوشی نیز استفاده می شود.

در پاندمی SARS-coV-2 به دنبال بیماری COVID-19 ، به علت طوفان سایتوکاینی در ریه ، سندرم تنفسی زجر حاد تنفسی[1] در بیماران covid-19 دیده شده است. آنتی هیستامین ها دارو هایی ایمن و اثر بخشی برای کاهش ازاد سازی سایتوکاین و التهاب هستند. استفاده همزمان آنتاگونیست رسپتور H1 و H2 در بیماری کهیر و حساسیت مزمن و حاد موثر می باشد و استفاده همزمان این دو دسته دارویی می تواند طوفان سایتوکاین ریوی مرتبط به هیستامین را نیز کاهش دهد.

فاموتد 40
یکی از برندهای مهم قرص فاموتیدین 40 محصول شرکت داروسازی تهران دارو است و به نام برند فاموتد 40 معروف است

توجه:
پرخوری و مصرف غذای پرچرب نیز می تواند باعث کاهش اثر درمانی این داروها شود.

عموما مصرف این دسته دارویی تا زمان بهبودی بیمار است و نیاز به مصرف طولانی مدت نمی باشد اما با توجه به شدت بیماری و نوع آن طول درمان با این دارو متفاوت می باشد

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف فاموتیدین

فاموتيدين در درمان زخمهاي خوش خيم معده و دوازدهه، زخم ناشي از برگشت محتويات معده به مري و سندرم زولينگر- اليسون به كار مي رود.

مکانیسم اثر فاموتیدین

اين دارو از طريق رقابت با هيستامين در سطح گيرنده هاي H2 در سلول هاي جداره اي، ترشح پايه اي اسيد معده و همچنين تحريك ترشح اسيد توسط غذا ، پنتاگاستريل و ساير محركهاي ترشح اسيد معده را مهارمي كند.

فارماکوکینتیک فاموتیدین

اين دارو به سرعت ولي به طور ناقص 45-40 درصد از مجراي گوارش جذب مي گردد و به ميزان كمي در اولين عبور كبدي خود متاليزه مي گردد. اتصال دارو به پروتئين هاي پلاسما كم است. اوج غلظت سرمي آن طي اثر دارو 12-10 ساعت مي باشد. بيشتر داروبه صورت تغيير نيافته از كليه دفع مي گردد.

عوارض جانبی فاموتیدین

عوارض شایع (%10<):
سیستم اعصاب مرکزی: آژیتاسیون
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
سیستم اعصاب مرکزی: سردرد، سرگیجه
گوارشی: اسهال، یبوست، انتروکولیت نکروزان
موضعی: تحریک محل تزریق

تداخلات دارویی فاموتیدین

*مشخصات کلی تداخلات:
– سوبسترای OCT1
– مهارکننده CYP1A2 (ضعیف)
– مهارکننده OCT1
– قلیایی کننده محیط معده

تداخلات رده X (پرهیز):
سفوروکسیم، داساتینیب، دلاویردین، دی‌کلروفنامید، پازوپانیب، ریزدرونات

کاهش اثرات داروها توسط فاموتیدین:
آکالابروتینیب، آتازاناویر، بوسوتینیب، سفدیتورن، سفپودوکسیم، سفوروکسیم، سیستئامین (سیستمیک)، داکومیتینیب، داساتینیب، دلاویردین، فوسامپرناویر، ارلوتینیب، جفیتینیب، ایندیناویر، فراورده‌های آهن، ایتراکونازول، کتوکونازول (سیستمیک)، لدیپاسویر، مزالامین، مولتی‌ ویتامین/ مینرال (شامل ویتامین‌های آ، دی، ای، کا، فولات و آهن)، نلفیناویر، نراتینیب، نیلوتینیب، پازوپانیب، پکسیدارتینیب، پوساکونازول، ریلپیویرین، سکرتین، سلپرکاتینیب، ولپاتاسویر

کاهش اثرات فاموتیدین توسط داروها:
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

افزایش اثرات داروها توسط فاموتیدین:
دکس متیل‌فنیدات، ایتراکونازول، متیل‌فنیدات، ریزدرونات، ساکوییناویر، وارنیکلین

افزایش اثرات فاموتیدین توسط داروها:
دی‌کلروفنامید، اردافتینیب، تافنوکین

تداخل با غذا:
درمان طولانی‌مدت (بیش از دو سال) ممکن است به اختلال در جذب ویتامین B12 و کمبود آن منجر شود.

هشدار ها فاموتیدین

1. بيماراني كه به سايمتيدين عدم تحمل نشان مي دهند، ممكن است اين دارو را نيز تحمل نكنند.
2. در صورت وجود عيب كار كبد يا كليه، با احتياط مصرف شود.
3. به طور كلي مصرف داروهاي مسدد گيرنده H2 بندرت براي بيش از 8 هفته ضروري است. براي مصارف طولاني مدت اين داروها مطالعه اي صورت نگرفته است.

توصیه های دارویی فاموتیدین

1. كشيدن سيگار موجب كاهش اثر اين دارو مي شود.
2. براي بيماران سالخورده يا مبتلا به نارسايي كبدي يا كليوي ممكن است به كاهش مقدار مصرف دارو نياز باشد.

دارو های هم گروه فاموتیدین

گروه B

قابل استفاده در بارداری: با مطالعات حیوانی شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو مشاهده نشده است. مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *