اطلاعات تخصصی
موارد مصرف بتامتازون چشمی
– التهاب چشم و گوش
بتامتازون چشمی در دو فرم پماد و قطرهی چشمی جهت درمان کوتاهمدت مشکلات التهابی غیرعفونی چشم و گوش که به استروئیدها پاسخ میدهند، قابل تجویز میباشد.
مکانیسم اثر بتامتازون چشمی
کورتیکواستروئیدها با اتصال به DNA والقای رونویسی mRNA و متعاقب آن سنتز پروتئین های آنزیم های مسئول، اثرات ضد التهابی چشمی خود را با کاهش اگزودای سلولی و فیبرینی و نفوذ بافت، مهار فعالیت فیبروبلاستی و کلاژن سازی،کاهش بازتولید سلولهای اپیتلیال، کاهش تشکیل عروق جدید پس از التهاب، و کاهش نفوذپذیری بیش از حد مویرگهای ملتهب، اعمال میکنند.
فارماکوکینتیک بتامتازون چشمی
از طريق زلاليه، قرنيه، عنبيه، مشيميه، جسم مژگاني و شبكيه جذب مي شود.
منع مصرف بتامتازون چشمی
-سابقه حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه
-بيماري هاي قارچي، باکتریال و مایکوباکتریال چشم
-عفونت ویروسی چشم مانند هرپس سیمپلکس، واریسلا
-مشکلات همراه با چرک و ترشحات چشمی
-گلوکوم
عوارض جانبی بتامتازون چشمی
تاري ديد، درد چشم، سردرد و مشاهده هاله هاي نوراني در اطراف چراغ ها، پايين افتادن پلك ها و بزرگ شدن غير عادي چشم، سوزش و آبريزش
تداخلات دارویی بتامتازون چشمی
مکانیسم کلی تداخلات:
سوبسترای CYP3A4(مینور)
منع مصرف همزمان(کنترا اندیکه):
آلدسلوکین
داروهایی که سطح خونی بتامتازون چشمی را بالا می برند:
مهارکنندگان CYP3A4(قوی)، داروهای ضددرد غیراستروئیدی (NSAIDs)چشمی
کاهش اثرات داروها توسط بتامتازون چشمی: آلدسلوکین
هشدار ها بتامتازون چشمی
موارد احتیاط:
-کودکان و نوجوانان
-سابقهی اخیر درمان طولانیمدت با کورتیکواستروئیدهای سیستمیک
-افراد با سیستم ایمنی ضعیف
-عفونت فعال، عفونت درمان نشدهی چشمی
-کاتاراکت
-سابقه یا ریسک گلوکوم
-HSVچشمی
هشدارها:
-در كساني كه مبتلا به آب مرواريد، گلوكوم مزمن با زاويه باز يا سابقه آن، التهاب گوش مياني و سايرعفونت هاي قرنيه وملتحه چشم يا گوش هستند، بايد با احتياط مصرف شود.
توصیه های دارویی بتامتازون چشمی
-این دارو تنها جهت مصارف چشمی میباشد. به بیمار تاکید شود پیش از مصرف محلول چشمی، لنزهای تماسی رابردارد و پس از مصرف نیز پیش از قرار دادن مجدد لنزها، ۱۵ دقیقه صبر کند.
-برای جلوگیری از آسیب یا آلودگی چشم، هنگام ریختن قطره در چشم، از برخورد نوک قطره چکان با پلک ها یا سطوحدیگر جلوگیری شود. سوسپانسیون قبل از استفاده به خوبی تکان دادهشود.
-چنانچه پس از 7-5 روز بهبودي حاصل نشد و يا وضع چشم يا گوش بدتر شد، به پزشك مراجعه شود.
-در صورت تجویز دارو برای گوش مي توان آن را به طور مستقيم در گوش ريخت و يا توسط گاز آغشته با دارو و يا فتيلهپنبه اي در سوراخ گوش گذاشت. اين فتيله را هر 24-12 ساعت يك بار، بايد تعويض نمود.
-نحوهی صحیح مصرف پماد چشمی: یک لایهی نازک از پماد، ۲تا۴مرتبه در روز بر روی پلک پایین استعمال شود.چنانچهپس از یک هفته علائم بهبود و پیشرفت ظاهر نشد، مصرف دارو قطع گردد.
-نحوهی صحیح مصرف محلول چشمی: ۱تا۲قطره در چشم چکانده شود(میتوان هر دوساعت یک بار مصرف نمود و درصورت مشاهده ی بهبودی، فواصل مصرف را بیشتر کرد) چنانچه پس از یک هفته علائم بهبود و پیشرفت ظاهر نشد،مصرف دارو قطع گردد.
-مصرف طولانی مدت این دارو میتواند منجر به فشار خون چشمی و/یا گلوکوم چشمی، با آسیب به عصب بینایی، کاهش بینایی و میدان دید، و ایجاد آب مروارید (کاتاراکت) شود.همچنین ممکن است باعث تاری دید یا سایر اختلالات بیناییشود. -معاینات چشم پزشکی جهت ارزیابی مشکلات احتمالی از جمله آب مروارید، گلوکوم یا بیماری های نادر مانندکوریورتینوپاتی سروزی مرکزی (CSCR) در نظر گرفتهشود. بیمار لازم است در مورد انجام کارهایی که نیاز به احتیاطدارند (مثلاً کار با ماشین آلات یا رانندگی) تا زمانی که بینایی واضح باشد، احتیاط کنند.
-کورتیکواستروئیدهای چشمی ممکن است جذب سیستمیک داشته باشند. اگرچه خطر اثرات سیستمیک با تجویز چشمیدر مقایسه با کورتیکواستروئیدهای خوراکی بسیار کمتر است، جذب کورتیکواستروئیدهای چشمی ممکن است باعثتظاهرات سندرم کوشینگ، سرکوب آدرنال یا سرکوب رشد در کودکان شود.
-محلول چشمی بتامتازون حاوی بنزآلکونیوم میباشد که میتواند توسط لنزهای تماسی نرم جذب شود.به همین هاطر لازماست لنز تماسی پیش از مصرف قطره از چشم خارج شود و تا ۱۵دقیقه پس از مصرف گذاشته نشود.
-در صورت مصرف مداوم و طولانی(۶تا۸هفته)، دارو به تدریج قطع شود.
-در صورت نیاز به داروهای چشمی در دوران بارداری، حداقل دوز موثر استفاده شود. همچنین در زمان مصرف، انسدادمجرای اشکی با انگشت احتمال جذب سیستمیک و آسیب احتمالی به جنین را کاهش میدهد.