داروهای ضد صرع

لوتیراستام Levetiracetam

لوتیراستام چیست؟
لوتیراستام از داروهای ضد صرع می باشد. صرع نوعی بیماری مغزی است که در اثر اختلال جریان الکتریکی سلول های قسمتی از مغز باعث بروز تشنج می گردد.

Levetiracetam-لوتیراستام
( قرص لویستام محصول شرکت تهران شیمی )

تشنج يك حمله ي عصبي ناشي از اختلال در فعاليت الكتريكي مغز مي باشد و بصورت حرکات غیر ارادی در بدن،چشم ها و بخش هاي مختلف بدن بروز مي كند.این علایم می تواند عوارضی در پی داشته باشد و منجر به تغییرات در رفتار،احساسات،هوشیاری و سایر توانایی های ذهنی گردد از این رو کنترل و پیشگیری از بروز این حملات در مبتلایان به صرع بسیار حائز اهمیت است.لوتیراستام با کاهش جریان الکتریکی غیر طبیعی سلول های مغزی به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع جهت کاهش حملات تشنج استفاده میشود.

پیش از مصرف لوتیراستام 
-در صورت بارداری یا اقدام به بارداری و شیردهی پزشک خود را مطلع نمایید.
-در صورت سابقه ی مشکلات کلیوی،کبدی و حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید.

نحوه ی مصرف لوتیراستام
– دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید . مصرف این دارو باتوجه به وضعیت و نوع مشکل شما متفاوت می باشد.
-از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظرپزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و مسائل خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید .
-قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ي تشنجي برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع اين دارو بايدبصورت تدريجي و تحت نظر پزشك انجام شود.
-در صورتی که این دارو دو نوبت در روز برای شما تجویز شده است، بهترین زمان مصرف آن صبح ها و عصرها می باشد.
-ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
-مقدار مصرف دارو در کودکان با توجه به شرایط، سن و وزن آنها توسط پزشک محاسبه می شود.
_در صورتی که فرم خوراکی مایع برای شما تجویز گردیده است ،مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص به طور دقیق اندازه گیری نمایید و در مورد نحوه مصرف و اندازه گیری ،با داروساز خود مشورت نمایید.
-این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.قرص را با یک لیوان آب ببلعید .
-در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوري آن را مصرف كنيد مگر آنكه زمان ياد آوري به نوبت مصرف بعدي دارو نزديك باشد.در اين شرايط نوبت فراموش شده را مصرف نكنيد و نوبت بعدي را در زمان خودش مصرف كنيد اما به هيچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نكنيد.

توصیه های لوتیراستام
-بهتر است هر بار برای دریافت نسخه ی جدیدتان از تغییر برند یا شرکت تولیدکننده ی دارو خودداری کنید و در صورت لزوم به پزشک خود اطلاع دهید.
-در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
-به دليل عوارض ناشي از اين دارو براي جنين ،درصورتي كه قصد بارداري يا شك به بارداري داريد حتما پزشك خود را جهت تغيير دارو مطلع سازيد و در زمان مصرف اين دارو از روش مناسب جهت پيشگيري از بارداري استفاده نماييد.

-در ابتداي شروع درمان بيماري صرع با لووتیراستام ممكن است تعداد يا نوع حملات تشنج كمي تغيير كند اما نگران نباشيد زيرا به مرور اين مشكل برطرف مي شود.لذا احتياطات لازم را رعايت كنيد و با پزشك خود در تماس باشيد.
-مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
-رانندگی برای بیماران مبتلا به صرع مناسب نمی باشد اما در صورتی که در مدت یک سال تشنجی رخ نداده باشد، می توان با نظر پزشک و با احتیاط ، مجددا شروع به رانندگی نمود. با این حال در صورتی که رانندگی می کنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب آلودگی ناشی از آنها باشد.

عوارض شایع لوتیراستام 
-خواب آلودگی، خستگی و سرگیجه از عوارض این دارو می باشد لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید .
_برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود درمورد داروی ضد درد مناسب سوال کنید.
_در صورت احساس تهوع ،اسهال ، سوهاضمه و کاهش اشتها ناشی از مصرف این دارو ،مصرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه این مشکل را برطرف می سازد.
-در صورت بروز علائم آنفولانزا، گلودرد،آبریزش و گرفتگی شدید بینی، تغییرات شدید خلق و خو، احساس لرزش، خستگی شدید و سایر موارد حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید عوارض نادر اما مهم لوتیراستام
-این دارو می تواند عوارض نادر اما مهمی داشته باشد که علی رغم اینکه احتمال وقوع آنها کم می باشد اما پیگیری و توجه به آنها بسیار مهم می باشد.لذا در صورت داشتن علائم سرفه همراه با گلودرد ،خشکی و التهاب چشم وبروز لکه های قرمز پوستی فوراًبه پزشک خود یا مرکز درمانی مراجعه کنید.

Reference: Medscape
Reference: www.webmd.com

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف لوتیراستام

ضد تشنج (مشتق پیرولیدین).
الف- درمان کمکی در ببماران با تشنج پارشیال (با یا بدون ژنرالیزاسیون ثانویه)
ب- داروی خط دوم در درمان تشنج های تونیک-کلونیک ژنرالیزه، میوکلونوس (شامل juvenile myoclonic epilepsy) و تشنج های تونیک یا آتونیک
ج- درمان Lennox-Gastaut syndrome

مکانیسم اثر لوتیراستام

ناشناخته، به نظر می رسد دارو از طریق بایدینگ پروتئین وزیکول سیناپتیک SVZA و پیرو آن مهار پره سیناپتیک کانال های کلسیم سبب مهار انتقال جریان در عرض سیناپس می شود.

فارماکوکینتیک لوتیراستام

دارو پیرو تجویز خوراکی سریعا از دستگاه گوارش جذب می شود. دارو به میزان محدودی به پروتئین های پلاسما متصل می شود. نیمه عمر دارو حدود 7 ساعت است.

عوارض جانبی لوتیراستام

عوارض شایع (%10<):
قلبی عروقی: افزایش فشار خون
سیستم اعصاب مرکزی: مشکلات رفتاری (مانند پرخاشگری، آژیتاسیون، خشم، اضطراب، بی اعتنایی، زوال شخصیت، احساسات ناپایدار، تحریک پذیری، اختلال اعصاب)، سردرد، علائم سایکوتیک، خواب آلودگی، تحریک پذیری، خستگی
گوارشی: استفراغ
عفونی: عفونت
عصبی، عضلانی و اسکلتی: ضعف
تنفسی: نازوفارنژیت
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
سیستم اعصاب مرکزی: رفتار تهاجمی، سرگیجه، درد، لتارژی، بی خوابی، افسردگی، احساسات ناپایدار، آژیتاسیون، عصبانیت، آتاکسی (شامل اختلال در راه رفتن، ناهماهنگی)، زمین افتادن، تغییرات خلق، گیجی، فراموشی، اضطراب، رفتار خصمانه، بدگمانی، خواب رفتگی اندام، سدیشن
گوارشی: درد ناحیه فوقانی شکم، کاهش اشتها، اسهال، تهوع، بی اشتهایی، یبوست، گاستروانتریت
هماتولوژی و انکولوژی: افزایش سطح ائوزینوفیل، کبودی، کاهش تعداد گلبول های سفید، کاهش تعداد نوتروفیل ها
عفونی: آنفلونزا
عصبی، عضلانی و اسکلتی: گردن درد، درد مفاصل، پیچ خوردگی مفاصل
چشمی: کونژنکتیویت، دوبینی
گوشی: گوش درد
تنفسی: احتقان بینی، سرفه، درد گلو و حنجره، فارنژیت، رینیت، سینوزیت
متفرقه: آسیب به سر

تداخلات دارویی لوتیراستام

*مشخصات کلی تداخلات:
– عامل ضد تشنج
– تشدید اثرات تضعیف‌کننده CNS

تداخلات رده X (پرهیز):
آزلاستین (نازال)، برم پریدول، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، تالیدومید

کاهش اثرات داروها توسط لوتیراستام:
بریواراستام

کاهش اثرات لوتیراستام توسط داروها:
کاربامازپین، فوس فنی‌توئین- فنی‌توئین، مفلوکین، میانسرین، ارلیستات، اکس‌کاربازپین، فنوباربیتال، پریمیدون

افزایش اثرات داروها توسط لوتیراستام:
الکل (اتیل)، آزلاستین (نازال)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، کاربامازپین، داروهای تضعیف‌کننده‌ CNS، فلونیترازپام، متوترکسات، متوتری‌مپرازین، متی‌روسین، آگونیست های اوپیوئیدی، اورفنادرین، اکسی کدون، پارالدهید، پیریبدیل،پرامی‌پکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سوورکسانت، تالیدومید، زولپیدم

افزایش اثرات لوتیراستام توسط داروها:
آلیزاپرید، بریمونیدین (موضعی)، بروموپرید، برم پریدول، کانابیدیول، ماری‌جوانا (شاهدانه)، کلرمتیازول، کلرفنسین، کاربامات، دایمتیندن (موضعی)، دوکسیلامین، درونابینول، دروپریدول، اسکتامین، هیدروکسی زین، گیاه کاوا، لمبورکسانت، لوفکسیدین، منیزیم سولفات، متوتری‌مپرازین، مینوسیکلین (سیستمیک)، نابیلون، اوکسوممازین، پرامپانل، روفینامید، سدیم اکسیبات، تتراهیدروکانابینول، کانابیدیول، تری‌مپرازین

تداخل با غذا:
غذا می‌تواند باعث تأخیر در جذب شود ولی بر روی مقدار جذب دارو اثر ندارد.
راهکار: بدون ملاحظه غذایی می‌توان آن را تجویز نمود.

هشدار ها لوتیراستام

تجویز دارو در بیماران با نارسایی کبدی شدید و نیز در بیماران با نارسایی کلیوی و یا تحت دیالیز باید با احتیاط و تعدیل دوز صورت گیرد

توصیه های دارویی لوتیراستام

h

دارو های هم گروه لوتیراستام

گروه C

در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *