بانک اطلاعات دارویی

قرص ناپروکسن چیست؟ موارد، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخل دارویی

قرص ناپروکسن چیست؟ موارد، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخل دارویی

قرص ناپروکسن برای چیست؟


زمان خواندن تقریبی مقاله : 15 دقیقه

ناپروکسن یک داروی ضد التهابی غیر استروئیدی است که معمولا برای تسکین درد و تورم مورد استفاده قرار می‌گیرد. همزمان با اوج گرفتن کرونا در جهان، نام قرص ناپروکسن بیش از همیشه بر سر زبان‌ها افتاد. ناپروکسن در دو دوز ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی‌گرمی در داروخانه‌ها عرضه می‌شود. برای اطلاعات بیشتر با این مقاله از مجله داروخانه آنلاین داروماروهمراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانیم

ناپروکسن چیست؟

ناپروکسن یک داروی ضد درد است که التهاب و سفتی مفاصل را تسکین می‌بخشد. این دارو در دسته داروهای NSAID قرار می‌گیرد. داروهایی همچون اسید استیل سالیسیلیک، دیکلوفناک، ایبوپروفن و ملوکسیکام نیز در دسته همین داروها قرار دارند. ناپروکسن با مسدود کردن آنزیمی که پروستاگلاندین‌ها را تولید می‌کند، عملکرد خود را انجام می‌دهد. پروستاگلاندین‌ها از مهم‌ترین عوامل ایجاد التهاب در بدن هستند و وقتی بافتی آسیب می‌بیند، باعث ایجاد قرمزی، گرما، تورم و درد می‌شوند.

  • ناپروکسن به دو صورت موجود است: ناپروکسن معمولی و ناپروکسن سدیم. تفاوت عمده بین این دو آن است که ناپروکسن سدیم سریع‌تر جذب می‌شود.

عکس قرص ناپروکسن

قرص ناپروکسن برای چیست؟

موارد مصرف قرص ناپروکسن به شرح زیر است:

  • روماتیسم مفصلی
  • آرتروز
  • اسپوندیلیت آنکیلوزان
  • آرتریت روماتوئید نوجوانان
  • تاندونیت
  • بورسیت
  • حملات نقرس
  • درد عضلانی، کشیدگی و رگ به رگ شدن
  • سردرد و دندان درد
  • گرفتگی‌های قاعدگی
  • تب

اشکال دارویی ناپروکسن

ناپروکسن انواع و دوزهای مختلفی دارد. قرص ناپروکسن معمولی می‌تواند حاوی ۲۵۰، ۳۷۵ یا ۵۰۰ میلی‌گرم ماده موثره ناپروکسن باشد. ناپروکسن سدیم با جذب سریع در کپسول‌ها و قرص‌های ۲۲۰، ۲۷۵ و ۵۵۰ میلی‌گرمی عرضه می‌شود.

کودکان و افرادی که برای بلع قرص مشکل دارند می‌توانند از سوسپانسیون خوراکی ناپروکسن استفاده کنند. سوسپانسیون ناپروکسن حاوی ۲۵ میلی‌گرم دارو در هر میلی‌لیتر است. در جدول زیر ترکیبات غیر فعال موجود در ناپروکسن معمولی، ناپروکسن سدیم و سوسپانسیون ناپروکسن فهرست شده است. افرادی که به ترکیبات موجود در این داروها حساسیت دارند، باید از مصرف ناپروکسن خودداری نمایند:

ناپروکسن ناپروکسن سدیم سوسپانسیون ناپروکسن
سلولزهای میکروکریستالی

کراس کارملوز سدیم

پوویدون

استئارات منیزیم

اکسید آهن

سلولزهای میکروکریستالی

کراس کارملوز سدیم

پوویدون

استئارات منیزیم

دی اکسید سیلیکون کلوئیدی

تالک

متیل پارابن

اسید فوماریک

سیلیکات آلومینیوم منیزیم

سدیم کلرید

محلول سوربیتول ۷۰%

ساکارز

اسانس خوراکی

زرد شماره ۶ FD&C

 

ناپروکسن با روکش بازشونده در روده نیز در داروخانه‌ها موجود است. ترکیبات موجود در این قرص‌ها به جای معده در روده آزاد می‌شوند. مزیت این فرمولاسیون است که به جلوگیری از عوارض جانبی گوارشی ناپروکسن کمک می‌کند. همانند ناپروکسن معمولی، ناپروکسن با روکش بازشونده در روده در دوزهای ۲۵۰، ۳۷۵ و ۵۰۰ میلی‌گرمی در داروخانه‌ها عرضه می‌شود.

قرص ناپروکسن ۲۵۰ برای چیست؟

از ناپروکسن ۲۵۰ در این موارد استفاده می‌شود: درمان آرتریت روماتوئید، استئوآرتریت، اسپوندیلیت آنکیلوزان، آرتریت روماتوئید نوجوانان، نقرس حاد و اختلالات اسکلتی عضلانی حاد.

ناپروکسن ۵۰۰ برای چیست؟

به منظور کاهش تب و تسکین دردهای خفیف ناشی از سردرد، دردهای عضلانی، آرتریت، قاعدگی خانم‌ها، سرماخوردگی، دندان‌درد و کمر درد معمولا از ناپروکسن ۵۰۰ استفاده می‌شود.

 ناپروکسن 250

نحوه مصرف قرص ناپروکسن

  • پزشکان اغلب توصیه می‌کنند که به منظور جلوگیری از عوارض جانبی، قرص ناپروکسن و سایر NSAID ها را همراه با غذا مصرف کنید تا از عوارض گوارشی احتمالی پیشگیری به عمل آید.

دوز و تعداد دفعات مصرف ناپروکسن به علت استفاده از آن و شرایط فرد از لحاظ سلامتی بستگی دارد. در اینجا طریقه مصرف در موارد مختلف را برای شما ذکر می‌کنیم:

درد خفیف تا متوسط

برای تب یا درد خفیف تا متوسط بزرگسالان بین ۱۲ تا ۶۵ سال می‌توانند هر ۱۲ ساعت یکبار یک قرص ۲۲۰ میلی‌گرمی ناپروکسن مصرف کنند.

توجه: کودکان زیر ۱۲ سال نباید از قرص ناپروکسن یا دیگر اشکال دارویی آن استفاده کنند؛ مگر آنکه پزشک تجویز کرده باشد.

ناپروکسن برای استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و اسپوندیلیت آنکیلوزان

جهت تسکین علائم آرتروز از دوز ۲۲۰ تا ۵۵۰ میلی‌گرمی قرص ناپروکسن هر ۱۲ ساعت می‌توان استفاده کرد. دقت کنید که ناپروکسن باعث درمان آرتروز نمی‌شود و فقط درد و التهاب مفاصل را تسکین می‌بخشد.

مصرف قرص ناپروکسن برای حملات حاد نقرس

افرادی که دچار حملات حاد نقرس می‌شوند، می‌توانند یک دوز ۸۲۵ میلی‌گرم ناپروکسن استفاده کنند و بعد هر ۸ ساعت یکبار دوز ۲۷۵ میلی‌گرم از این دارو را مورد استفاده قرار دهند.

 Naproxen برای آرتریت روماتوئید نوجوانان

به منظور کنترل درد و التهاب ناشی از آرتریت روماتوئید نوجوانان می‌توان از داروی ناپروکسن استفاده نمود. برای کودکان ۲ سال به بالا اغلب از سوسپانسیون ناپروکسن استفاده می‌شود. دوز توصیه شده ۱۰ میلی‌گرم به ازای هر یک کیلوگرم وزن بدن است که باید در دو نوبت به فاصله ۱۲ ساعت مورد استفاده قرار گیرد.

ناپروکسن برای سردرد

برای تسکین سردرد به ویژه سردردهای میگرنی می‌توان از ناپروکسن استفاده نمود. دوز توصیه شده ۵۵۰ میلی‌گرم هر ۱۲ ساعت یکبار است. بهتر است از ناپروکسن سدیم استفاده شود و دوز را می‌توان تا ۸۲۵ میلی‌گرم نیز افزایش داد.

دقت کنید که دوز مصرف روزانه ناپروکسن نباید بیش از ۱۳۷۵ میلی‌گرم باشد.

ناپروکسن سدیم کندتر از ناپروکسن معمولی و سایر NSAID ها تجزیه می‌شود؛ به این معنا که نسبت به دیگر داروهای ضد التهابی، مدت طولانی‌تری می‌تواند در بدن فعال بماند. اگرچه ناپروکسن برای کاهش سردردهای میگرنی می‌تواند مناسب باشد اما سایر NSAID ها تسکین بهتری می‌توانند ایجاد کنند. یکی از بهترین داروها برای تسکین سردرد، قرص ژلوفن است.

ناپروکسن برای دندان درد

برای تسکین دندان‌دردهای شدید می‌توانید از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده کنید؛ مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن. این داروها برای کاهش درد دندان بسیار موثرتر از استامینوفن عمل می‌کنند. بزرگسالان هر ۱۲ ساعت یکبار برای تسکین دندان‌درد می‌توانند ۵۵۰ میلی‌گرم ناپروکسن استفاده کنند.

ناپروکسن برای گلو درد

داروهای ضد التهابی مثل ناپروکسن می‌توانند به کاهش تورم و التهاب گلو کمک کنند. اگر دو روز بعد از شروع به مصرف ناپروکسن، همچنان گلو درد داشتید، حتما باید با پزشک مشورت کنید. برای تسکین گلو درد ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک وجود داشته باشد.

قرص ناپروکسن برای کرونا

گاهی پزشکان برای کمک به کنترل بیماری کرونا قرص ناپروکسن را تجویز می‌کنند. ناپروکسن، داروی درمان کرونا نیست اما از آنجایی که خاصیت ضد التهابی دارد، برای تسکین دردهای ناشی از کووید-۱۹ و همچنین کاهش التهاب می‌توان از آن بهره گرفت. در برخی از مطالعات مصرف ناپروکسن برای کرونا رد شده است. پس در صورت ابتلا به کرونا خودسرانه از این دارو استفاده نکنید و ابتدا با پزشک مشورت کنید.

قرص ناپروکسن برای ترک اعتیاد

افرادی که تصمیم به ترک اعتیاد می‌گیرند، معمولا دچار علائم ترک می‌شوند که این علائم گاه می‌توانند بسیار آزار دهنده باشند. جهت تسکین علائم درد گاهی استفاده از قرص ناپروکسن تجویز می‌شود. در این موارد معمولا باید از قرص ناپروکسن ۵۰۰ استفاده نمود. دوز دقیق و دفعات مصرف این دارو برای ترک اعتیاد باید به طور دقیق توسط پزشک تعیین شود.

حداکثر دوز توصیه شده مصرف روزانه ناپروکسن

اگر ناپروکسن را بدون نسخه پزشک تهیه کنید، فقط برای یک دوره کوتاه مدت می‌توان از آن استفاده کرد. مثلا برای تسکین درد، ۳ تا ۵ روز و برای تسکین تب، حداکثر ۳ روز. در صورتی که فکر می‎‌کنید نیاز است از این دارو بیشتر استفاده کنید، حتما باید با پزشک مشورت نمایید.

برای کودکان ۲ تا ۱۲ سال حداکثر دوز توصیه شده ناپروکسن، ۲۰ میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است. کودکان ۱۲ سال و بالاتر در هر ۲۴ ساعت نباید بیش از ۶۶۰ میلی‌گرم ناپروکسن استفاده کنند. اگر برای آرتریت از ناپروکسن استفاده می‌شود، دوز دارو را تا ۶ ماه می‌توان حداکثر تا ۱۶۵۰ میلی‌گرم در روز استفاده نمود.

عوارض قرص ناپروکسن

عوارض رایج دارو یا قرص ناپروکسن که در ۳ تا ۹ درصد از افراد دیده شده است، شامل موارد زیر است:

سیستم بدن عوارض جانبی
دستگاه گوارش سوزش سر دل، یبوست، معده درد، حالت تهوع
پوست خارش، خون‌مردگی، جوش
سیستم عصبی مرکزی سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، افسردگی، خستگی
سیستم قلبی عروقی تنگی نفس، ادم محیطی
حواس صدای زنگ در گوش

عوارض جانبی جدی و خطرناک

بسیاری از افراد ناپروکسن را بدون نسخه از داروخانه‌ها تهیه می‌کنند. اما این مسئله به این معنا نیست که این دارو برای همه بی‌خطر است. افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی مثلا اشخاصی که نارسایی قلبی دارند ممکن است با مصرف ناپروکسن، عوارض جانبی شدیدی را تجربه کنند. عوارض جانبی شدید ناپروکسن عبارتند از:

حمله قلبی، سکته، لخته شدن خون

افراد مبتلا به فشار خون بالا باید با احتیاط از قرص ناپروکسن استفاده کنند.

ناپروکسن می‌تواند باعث احتباس سدیم در کلیه‌ها شده و فشار خون را افزایش دهد. به همین دلیل افراد مبتلا به فشار خون بالا باید تنها در صورت تائید پزشک از ناپروکسن استفاده کنند.

عوارض گوارشی ناشی از ناپروکسن می‌تواند شدید باشد. هنگام مصرف این دارو ممکن است خونریزی معده، زخم یا انسداد معده و روده رخ دهد. معمولا احتمال بروز عوارض گوارشی شدید در افراد مسن بیشتر است. افرادی که سابقه زخم یا خونریزی گوارشی دارند، هنگام مصرف ناپروکسن ۱۰ برابر بیشتر در معرض خطر خونریزی قرار می‌گیرند. برای این افراد حتی درمان کوتاه مدت می‌تواند خطرناک باشد.

 نحوه مصرف قرص ناپروکسن

آیا ناپروکسن خواب آور است؟

بله؛ عوارض جانبی قرص ناپروکسن می‌تواند خواب آلودگی هم باشد. گیجی، سردرد، زنگ زدن در گوش، تغییر در بینایی، سرگیجه و خستگی از دیگر عوارض قرص ناپروکسن هستند. پس بعد از مصرف این دارو از رانندگی و کار با وسایلی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، بپرهیزید.

تداخل دارویی قرص ناپروکسن

مانند هر داروی دیگری، قرص ناپروکسن هم ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. لیست این داروها به شرح زیر است:

مهارکننده‌های انتخابی بازجذب سروتونین

افرادی که برای درمان افسردگی از داروهای مهار کننده انتخابی باز جذب سروتونین استفاده می‌کنند، خطر خونریزی گوارشی و زخم معده در آنها بیشتر دیده می‌شود. این داروها عبارتند از:

  • سیتالوپرام
  • اس سیتالوپرام
  • فلوکستین
  • فلووکسامین
  • پاروکستین
  • سرترالین
  • ورتیوکستین

استروئیدهای خوراکی

پردنیزون و داروهای ضد پلاکت که جزء استروئیدهای خوراکی هستند اگر همراه با قرص ناپروکسن استفاده شوند، ممکن است خطر خونریزی معده و روده را افزایش دهند.

رقیق کننده‌های خون

ناپروکسن از تجمع پلاکت‌ها جلوگیری می‌کند. مسدود کردن تجمع پلاکت‌ها می‌تواند زمان توقف خونریزی را افزایش دهد. قبل از اینکه تصمیم بگیرید داروهای رقیق کننده خون مثل داروهای ضد پلاکت و ضد انعقاد را همراه با ناپروکسن استفاده کنید، حتما باید با پزشک مشورت کنید.

مصرف ناپروکسن در دوران بارداری و شیردهی

در ۳ ماهه سوم بارداری خانم‌ها باید از مصرف قرص ناپروکسن بپرهیزند. ناپروکسن که از جمله داروهای NSAID است، می‌تواند تولید از پروستاگلاندین در بدن جلوگیری کرده و روی بارداری تاثیر منفی بر جای گذارد.

مصرف ناپروکسن در سه ماهه سوم بارداری ممکن است باعث ناهنجاری‌های قلبی در جنین شود.

مادران شیرده نیز اگر از ناپروکسن استفاده کنند، ممکن است فرزندشان دچار عوارض جانبی شود. بنابراین پزشکان ناپروکسن را برای خانم‌های شیرده تجویز نمی‌کنند.

هشدارهای لازم قبل از مصرف ناپروکسن

اگر فردی نسبت به مصرف NSAID ها حساسیت داشته باشد، نباید از قرص ناپروکسن استفاده کند. به موارد زیر توجه کنید:

  • آسم ناشی از آسپرین: یکی از انواع عدم تحمل NSAID ها است. علائم آسم زمانی بروز می‌یابد که افراد مبتلا آسپرین مصرف کرده باشند. این افراد به دلیل خطر بروز عوارض جانبی شدید باید از مصرف قرص ناپروکسن خودداری کنند.
  • بارداری: در دو ماه اول بارداری، خانم‌ها باید از مصرف ناپروکسن بپرهیزند. همچنین در سه ماهه سوم نیز استفاده از قرص ناپروکسن ممنوع است.
  • تداخلات دارویی: افرادی که داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضد افسردگی و داروهای فشار خون مصرف می‌کنند، مجاز به استفاده از ناپروکسن نیستند؛ مگر با توصیه پزشک.
  • بیماری‌ها: افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و کلیوی ممکن است با مصرف ناپروکسن، عوارض جانبی بیشتری را تجربه کنند.
  • سن: کودکان زیر ۱۲ سال باید از مصرف ناپروکسن خودداری کنند مگر آنکه پزشک این دارو را برای آنها تجویز کرده باشد.

قیمت ناپروکسن ۵۰۰

قرص ناپروکسن ۵۰۰ میلی گرم را در حال حاضر یعنی تیر ماه ۱۴۰۲ با قیمت حدود ۳۵۰ هزار تومان در بسته ۱۰۰ عددی می‌توانید تهیه کنید. قیمت قرص ناپروکسن ۲۵۰ نیز حدود نصف این قیمت است. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن ۷۲۲۵۴-۰۲۱ (داروخانه دکتر حق نژاد یا همان دارومارو) تماس بگیرید.

نکته آخر

ناپروکسن بهتر است توسط پزشک تجویز شود و خودسرانه از آن استفاده نکنید. این دارو خاصیت ضد التهابی داشته و برای درمان دیسک کمر، سردرد، دندان‌درد، دردهای مفصلیآ آرتریت و … از آن استفاده می‌کنند. پرسش‌های احتمالی خود در مورد قرص ناپروکسن را می‌توانید در بخش کامنت‌ها از ما بپرسید تا پاسخگوی شما باشیم. مجله داروخانه آنلاین داروماروپذیرای همه پیشنهادات و انتقادات شما برای بهتر شدن است.

سوالات متداول در مورد ناپروکسن

ناپروکسن ۵۰۰ هر چند ساعت یکبار؟

بهترین زمان مصرف قرص ناپروکسن چه وقت است؟

به منظور جلوگیری از عوارض گوارشی، ناپروکسن را همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا مورد استفاده قرار دهید.

لطفا به این مقاله امتیاز بدهید
[مجموع: ۱ میانگین: ۵]

ارسال یک پاسخ

لغو پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


ممکن است شما دوست داشته باشید

بیشتر از نویسنده

پست های مرتبط

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

ریسپریدون

ریسپریدون

کوآموکسی‌کلاو

کوآموکسی‌کلاو

ریباویرین داروهای ضد عفونت

ریباویرین داروهای ضد عفونت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *