نام فارسی:ویتامین ب۶ (پیریدوکسین)
نام انگلیسی: yridoxine
مکانیزم اثر:
ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) در گویچههای قرمز خون به فسفات پیریدوکسال تبدیل میشود که بعنوان یک کوآنزیم در اعمال متابولیک گوناگون موثر بر مصرف پروتئین، کربوهیدرات و چربی عمل میکند. پیریدوکسین در تبدیل تریپتوفان به نیاسین یا سروتونین، تجزیه گلیکوژن، تبدیل اکسالات به گلیسین، سنتز گاما آمینوبوتیریک اسید درسیستم اعصاب مرکزی نیز دخالت دارد.
میزان مصرف:
خوراکی: ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) بعنوان مکمل ویتامین، در پیشگیری از کمبود ویتامین، مقدار مصرف توصیه در روز به صورت زیر است:
شیرخواران و کودکان از بدو تولد تا سن ۳ سال ۰/۳ میلی گرم، سن ۶-۴ سال ۱/۱ میلیگرم ، سن ۱۰-۷ سال ۱/۴ میلی گرم پسران و مردان بالغ ۲-۱/۷ میلیگرم، دختران و زنان بالغ ۱/۶-۱/۴ میلیگرم، زنان باردار ۲/۲ میلیگرم، در دوران شیردهی ۱/۲ میلی گرم. در درمان کمبود ویتامین، مقدار مصرف بر اساس شدت کمبود تعیین می شود.
تزریقی: برای پیشگیری و درمان کمبود ویتامین B6 بعنوان بخشی از تغذیه تام وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز بیمار تعیین میشود. در درمان سندرم وابستگی به پیریدوکسین در بزرگسالان، ابتدا ۳۰mg/day- ۶۰۰mg/day و در شیرخواران ابتدا ۱۰۰-۱۰ میلیگرم تزریق عضلانی یا وریدی میشود. در درمان کمبود این ویتامین ناشی از مصرف داروها در بزرگسالان، مقدار ۵۰mg/day – ۲۰۰mg/day به مدت ۳ هفته مصرف می شود که در صورت نیاز با مقدار ۲۵mg/day – 100mg/day درمان ادامه مییابد.
تزریقی:
بزرگسالان:
برای پیشگیری از کمبود ویتامین C بعنوان بخشی از تغذیه تام وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز بیمار تعیین و انفوزیون وریدی میشود. در درمان کمبود ویتامین C، از راه انفوزیون وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز بیمار تعیین میشود.
از راه عضلانی ۵۰۰mg/day – 100mg/day به مدت حداقل۲ هفته مصرف میشود.
کودکان:
در درمان کمبود ویتامین C، از راه انفوزیون وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز هر بیمار تعیین میشود. از راه عضلانی ۱۰۰mg/day – 300mg/day به مدت حداقل۲ هفته مصرف میشود.
توضیحات دارو:
ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) در پیشگیری و درمان کمبود این ویتامین مصرف می شود. مقادیر زیاد پیریدوکسین در درمان بعضی از اختلالات متابولیک، از قبیل زیادی اکسالات ادرار مصرف می شود. این دارو همچنین ممکن است در کم خونی سیدروبلاستیک نیز مصرف شود.
ویتامینهای گروه B به راحتی از مجرای گوارش جذب میشوند. پیریدوکسین عمدتا از ژژونوم جذب میشود. فسفات پیریدوکسیال به طور کامل به پروتئینهای پلاسما پیوند می یابند، در حالی که پیریدوکسین به پروتئینهای پلاسما پیوند نمیشوند. پیریدوکسین به طور عمده درکبد ذخیره میشود. متابولیسم این ویتامین کبدی است و نیمه عمر آن ۲۰-۱۵ است. این دارو تقریبا به طور کامل به صورت متابولیت از طریق کلیه دفع میشود.
هشدارها و عوارض جانبی:
نکات قابل توصیه:
- در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو، به دلیل این که زمان زیادی برای تخلیه ویتامین لازم است، مصرف نوبت فراموششده ضروری نمیباشد.
- از آنجا که کمبود ویتامین های گروه B به تنهایی شایع نیست، به طور معمول ترکیبی از این ویتامین ها تجویز می شود.
- دوره درمان مطابق برنامه باید تکمیل گردد.
عوارض جانبی: با مصرف مقدار بیش از ۲۰۰mg/day به مدت بیش از ۳۰ روز ایجاد سندرم وابستگی به ویتامین B6 گزارش شده است.
تداخلات دارویی: مصرف همزمان ویتامین ب۶ (پیریدوکسین) با لوودوپا توصیه نمیشود زیرا اثر ضد پارکینسون لوودوپا، حتی با مصرف خوراکی ۵ میلیگرم ویتامین B6 معکوس میشود.
ویتامین ب۶ (پیریدوکسین):
ویتامین B6 اکسیژنرسانی کافی به مغز را تضمین میکند، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و خواص آنتیاکسیدانی آن بدن را از شر ترکیبات سمی خلاص میکند. میتوانید به راحتی این ویتامین را از طریق مصرف مواد غذایی مناسب تامین کنید. به همه خانمهایی که قبل از شروع دوره ماهانهشان خلق و خوی خوبی ندارند، نیز توصیه میکنیم. برای رفع خستگی، افسردگی و بدخلقی خود حتماً مواد غذایی حاوی ویتامین B6 بیشتری مصرف و یا اینکه مکمل دریافت کنند.
!!! هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.