گل مژه چشم یکی از عوارضی است که ممکن است افراد مختلفی را از هر طیف سنی یا اجتماعی درگیر خود کند. این عارضه که معمولاً علی رغ مشدید نبودن، ممکن است باعث اختلال هر چند اندک در عملکرد روزانه افراد مبتلای به آن شود، به وجود برآمدگیها و التهابهایی در قسمت پایین یا بالا و درون و یا قسمت بیرون چشم گفته میشود. از ویژگیهای آن این است که ممکن است دردناک بوده ولی دارای روندی گذرا است و در درازمدت به ندرت دارای آثار زیان بار ماندگار بر روی سلامت فرد مبتلا و همچنین چشم او میباشد. در ادامه مقاله سعی خواهیم کرد که ویژگیهای این عارضه را بررسی کنیم.
گل مژه چیست؟
گل مژه چشم یکی از عوارضی است که معمولاً عامل تشکیل دهنده آن باکتری به نام استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus Aureus) یا همان استاف طلایی است. این باکتری بر روی پوست بدن یا صورت فرد مبتلا وجود داشته و معمولاً با مالش چشم فرد توسط دستی که آلوده به این میکرو ارگانیسم هست زمینه ابتلای به این عرضه فراهم خواهد شد. البته جدای از مورد فوق راههای دیگری نیز برای انتقال این باکتری به چشم و آلوده کردن آن وجود دارد.
انواع گل مژه:
گل مژه خارجی چشم: این عارضه معمولاً بر روی غده Zeis که در نزدیک پایین مژه و یا غدد عرق Moll که در حاشیه پلک چشم وجود دارد ایجاد میشود.
گل مژه داخلی چشم: این عارضه معمولاً در قسمت داخلی مژه ایجادمیشود.
گل مژه معمولاً دارای مقادیری آب و چرک است از این رو نباید با فشار آنها را ترکاند چون متعاقباً این عمل گسترش عامل بیماری و احتمالاً ایجاد موارد بیشتری از گل مژه در یک یا هر دو چشم فرد مبتلا میشود.
علل ایجاد گل مژه
همان طور که قبلاً گفته شد عامل اصلی ایجاد این عارضه ابتلای به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس هست ولی جدای از مورد فوق مسدود خروجی یک غده چربی در مژه که شبیه آکنه صورت، سینه و یا گردن است، نیز میتواندسبب ساز ابتلای به این عارضه شود. وقتی این غده یا غدد چربی مسدود شدند زمینه برای فعالیت باکتزی استافیلوکوکوس اورئوس فراهم میشد. از مواردی که شانس ابتلای فرد را افزایش میدهد، فقدان شرایط بهداشتی، سوتغذیه، لمس بیش از چشم به خصوص با دستان آلوده به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، استفاده مشترک از حوله، کم آبی یا ضعف در سستم ایمنی بدن فرد است. با توجه به تحریک پذیر و قابلیت بالای انتشار این عارضه مهم است که از خراش، مالش و ترکیدن این گل مژهها اجتناب کنید زیرا میتواند باعث ایجاد عفونت بیشتر در فرد یا زمینه انتقال این عارضه به دیگر افراد شود.
علائم ابتلای به گل مژه
در اینجا بعضی از نشانهها که میتوانند حاکی از ابتلا یا بروز این عارضه درفرد باشند را بررسی میکنیم:
- تراوش از پلک فرد مبتلا
- قرمزی در زیر مژه ها
- حساسیت چشمی
- حساسیت به نور
- پلک زدن بیش از حد
- ریزش اشک به صورتی غیر قابل کنترل
- تاری دید
طول مدت ابتلای به این عارضه معمولاً حدوداً یک هفته است و بعد از آن سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس غلبه و علائم عارضه فروکش خواهد کرد. در معدود مواردی ممکن است این عارضه پیشرفت کرده و در مراحل بعدی باعث ایجاد التهاب در قرنیه فرد، ایجاد عفونت عمومی در مژه فرد مبتلا و باعث تغییر شکل در مژه فرد شود
منبع مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط داروباکس ترجمه شده است.