پیروکسیکام

پیروکسیکام
زمان خواندن تقریبی مقاله : 3 دقیقه

پیروکسیکام
نام فارسی: پیروکسیکام
نام انگلیسی: PIROXICAM
گروه دارویی: ضد التهاب،ضد استروئیدی
گروه شیمیایی دارو: ضد درد غیر مخدر، ضد تب، ضد التهاب
مکانیزم اثر:
پیروکسیکام از مهارکنندههای قوی آنزیم سیکلواکسیژناز است. آنزیم سیکلواکسیژناز باعث تبدیل اسید آراشیدونیک به پروستاگلاندین ها میشود.
حداقل دو ایزوفرم سیکلواکسیژناز وجود دارد: Cox-۱ و Cox-۲ . این دارو با مهار سیکلواکسیژناز تولید پروستاگلاندین ها را کاهش میدهد و به این روش اثر ضد درد و التهاب خود را نشان میدهد.
میزان مصرف:
آمپول ۲۰ میلی گرم در میلی لیتر (فقط به صورت تزریق عمیق عضلانی استفاده گردد)
ژل ۰/۵% موضعی (هر ۱۰۰ گرم حاوی ۰/۵ گرم پیروکسیکام)
توضیحات دارو:
این دارو مسکن است و کاربرد اصلی آن کاهش یا توقف درد است. از کاربردهای دیگر دارو میشود به داشتن اثرات ضد التهابی مثلا در درمان آرتروز اشاره کرد. دارو در تسکین درد ناشی از بسیاری از بیماریها مثل دندان درد ، سردرد و… کاربرد دارد.
هشدارها و عوارض جانبی:
موارد منع مصرف:
حساسیت مفرط شناخته شده به دارو، بیمارانی که در آنها مصرف آسپرین و داروهای دیگر ضد التهاب غیر استروئیدی موجب بروز نشانه های آسم، کهیریا رینیت می شود. ازتزریق در افراد پایین تر از ۱۵ سال سن، خودداری گردد.
تداخلات دارویی:
مصرف همزمان با داروهای ضد انعقاد وداروهای ترومبولیتیک (مشتقات کومارین، هپارین، استرپتوکیناز یا اوروکیناز) ممکن است موجب تشدید اثرات ضد انعقاد خون این داروها شود.
از آنجایی که پروستاگلاندین ها بر متابولیسم گلوکز اثر می گذارند، مصرف همزمان پیروکسیکام یا انسولین با داروی خوراکی کاهنده قند خون ممکن است موجب تشدید اثر کاهنده قند خون این داروها می شود. پیروکسیکام ممکن است داروهایی را که پیوند زیادی به پروتئین دارند،از محل های خود جابجا سازند. مصرف همزمان با مشتقات کومارین، فنی توئین، وراپامیل یا نیفیدیپین، ممکن است سبب مسمومیت شود. پیروکسیکام ممکن است اثر بخشی داروهای کاهنده فشار خون و مدر را کاهش دهد. مصرف همزمان با داروهای مخدر ممکن است خطر بروز مسمومیت کلیوی را افزایش دهد.
عوارض جانبی:
اعصاب مرکزی: سردرد، خواب آلودگی ، کسالت، سرگیجه
پوست: خارش، بثورات پوستی،کهیر، حساسیت به نور
چشم و گوش: وزوز گوش،اختلالات شنوایی
دستگاه گوارش: ناراحتی اپی گاستر، تهوع، استفراغ، خونریزی شدید، اسهال، یبوست، بی اشتهایی، نفخ، سو هاضمه، خونریزی پنهان، زخم گوارشی، زخم دهانی
ادراری-تناسلی: مسمومیت کلیوی
خون: کم خونی، آپلاستیک، آگرانولوسیتوز، ائوزینوفیلی، لکوپنی، ترومبوسیتوپنی، طولانی شدن زمان انعقاد
سایر عوارض:
افزایش آنزیم های کبدی، مسمومیت کبدی
!!! هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.