داروهای گوارشی

پنتوپرازول Pantoprazole

 

پنتوپرازول
پنتومید محصول شرکت تهران شیمی

آنچه بیماران باید در خصوص پنتوپرازول بدانند:
پنتوپرازول چیست؟
اسامی تجاری معروف پنتوپرازول
پنتوپرازول چه کار می کند؟
کاربردهای رایج پنتوپرازول
مقدار مصرف و نجوه مصرف پنتوپرازول
بهترین زمان مصرف پنتوپرازول
مصرف بیش از حد پنتوپرازول
مدت زمان مصرف پنتوپرازول
چگونه باید پنتوپرازول را قطع کنم؟
تداخلات غذایی پنتوپرازول
نکات مهم در زمان مصرف پنتوپرازول
عوارض جانبی پنتوپرازول
آیا مصرف طولانی مدت پنتوپرازول خطرناک است؟
تفاوت پنتوپرازول و امپرازول
پنتوپرازول بر روی آزمایش اعتیاد اثر دارد؟
اشکال دارویی پنتوپرازول
پنتوپرازول در بارداری و شیردهی

 

پنتوپرازول چیست؟
پنتوپرازول، یک داروی پرمصرف است که به دلیل اثربخشی آن در کاهش تولید اسید معده شناخته شده است. معمولاً برای مدیریت شرایطی همچون ریفلاکس معده به مری (GERD)، زخم معده و سندرم زولینگر-الیسون تجویز می‌شود. 

قرص پنتوپرازول با اثربخشی خوب خود در کاهش علائم اختلالات مربوط به اسید، با مهار تولید اسید اضافی معده، موجب تسکین علائم ناشی از این اختلال گوارشی می‌ شود. 

رفلاکس که اغلب به عنوان بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شناخته می شود، وضعیتی است که در آن اسید معده و غذای هضم نشده به سمت مری جریان می یابد و باعث ناراحتی و تحریک مری، گلو و حتی در طولانی مدت پوسیدگی‌های دندانی می شود. این جریان معکوس اسید می تواند منجر به علائم مختلفی از جمله سوزش سر دل، برگشت غذا به دهان، درد قفسه سینه و حتی سرفه ی مزمن شود. محیط اسیدی در مری می تواند به مرور زمان باعث التهاب و آسیب به پوشش مری شود و به طور بالقوه منجر به عوارضی مانند ازوفاژیت یا مری بارت شود که یک بیماری پیش سرطانی است. 

مدیریت ریفلاکس و اثرات اسیدی آن اغلب شامل تغییر سبک زندگی، تنظیم رژیم غذایی، و در مواردی، دارو درمانی جهت کاهش تولید اسید معده، تسکین و کاهش خطر عوارض طولانی مدت این اختلال است.

اگر چه این دارو بدون نسخه در دسترس می‌باشد، چنانچه تصمیم  به مصرف پنتوپرازول گرفته‌اید، بسیار مهم است که با داروساز و پزشک خود در این باره  مشورت کنید، زیرا استفاده از آن ممکن است بسته به شرایط خاص و نیازهای فردی نیاز به تغییراتی داشته باشد.

 

اسامی تجاری معروف پنتوپرازول
پنتوپرازول با نام‌های تجاری مختلف معمولاً در دوز ۲۰ و ۴۰ میلی گرم خوراکی و تزریقی موجود است.  اسامی معروف پنتوپرازول در دنیا عبارتند از:

pantocid، Pantoloc، Pantocare، Panzer، Zolan، Zovanta، Pantoprazol-sandoz، Pantozol IV، Panzer 20

پنتوپرازول بسته به برند و سازنده خاص ممکن است در دوزهای دیگر نیز موجود باشد.

 

پنتوپرازول چه کار می‌کند؟
پنتوپرازول ( پنتاپرازول ) جزء دسته داروهایی است که پمپ هیدروژن را در سطح سلول‌های معده مهار می کنند و در واقع اجازه تولید اسید معده را نمی دهند. سایر داروهای این دسته عبارتند از امپرازول – لانسوپرازول – رابپرازول – اس امپرازول 

 

کاربردهای رایج پنتوپرازول:
پنتوپرازول در رفلاکس اسید معده و ترش کردن
پانتوپرازول، یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI)، در درجه اول برای کاهش تولید اسید معده و مدیریت شرایط مربوط به اسید معده بیش از حد، مانند بیماری ریفلاکس معده (GERD)، زخم معده، و سندرم زولینگر-الیسون استفاده می شود. 

همچنین ممکن است پنتوپرازول در کنار سایر داروهای مصرفی بیمار که عوارض گوارشی زیادی دارند، تجویز شود تا از بروز ناراحتی های گوارشی در مدت درمان جلوگیری نمایند.

 

پنتوپرازول در بیماران قلبی
از آنجا که برخی از داروهای قلبی می توانند باعث ناراحتی دستگاه گوارش شوند، پنتوپرازول ممکن است برای کاهش اسید معده تجویز شود و به کاهش عوارض جانبی بالقوه داروهای قلبی بیمار مانند رفلکس اسید یا معده درد مرتبط با داروهای قلبی کمک کند.

هنگام تجویز پنتوپرازول برای بیماران مبتلا به بیماری های قلبی، چندین نکته مهم مطرح می شود:

-پنتوپرازول می تواند با داروهای خاصی که برای درمان بیماری های قلبی استفاده می شوند، تداخل داشته باشد. مهم است که لیست کامل داروهای خود را با پزشک و داروساز خود در میان بگذارید تا مطمئن شوید که هیچ تداخل مضری وجود ندارد.

-دقت کنید که در این موارد داروهای دیگر این دسته مانند امپرازول (به دلیل تداخلات جدی)، قابل جایگزین شدن پنتوپرازول نمی‌باشند. قبل از هرگونه تغییر در داروی مصرفی حتما پزشک و داروساز را در جریان قرار دهید. 

-مصرف طولانی مدت تحت نظر پزشک و با ارزیابی های دوره ای لازم انجام شود.

-بیماران مبتلا به بیماری های قلبی باید همیشه با پزشک و داروساز خود در مورد داروهایی که برایشان تجویز می شود، از جمله پنتوپرازول، در ارتباط باشد.

 

پنتوپرازول و زخم معده
پنتوپرازول با کاهش تولید اسید معده  این امکان را فراهم‌میکند که دیواره‌ی معده بهبود یابد و به این صورت در درمان زخم معده نقش بسیار مهمی دارد.

پنتوپرازول نه تنها به بهبود زخم ها کمک می کند، بلکه علائم مرتبط با زخم معده، از جمله درد شکم، سوزش سر دل، و سوء هاضمه را نیز تسکین می دهد و در مواردی که زخم با عفونت هلیکوباکتر پیلوری (H. پیلوری) همراه باشد، پنتوپرازول اغلب همراه با آنتی بیوتیک ها برای ریشه کنی عفونت و جلوگیری از عود مجدد زخم استفاده می شود.

در برخی موارد، به ویژه برای افرادی که در معرض خطر زخم یا عوارض مکرر گوارشی  هستند، پنتوپرازول ممکن است برای درمان نگهدارنده طولانی مدت برای جلوگیری از بازگشت یا تشدید زخم تجویز شود.

 

مقدار مصرف و نحوه مصرف پنتوپرازول
-دوز معمول قرص پانتوپرازول برای بزرگسالان ۲۰و ۴۰ میلی گرم یک بار در روز برای بیماری هایی مانند رفلاکس و زخم معده است. دوز ممکن است بر اساس شرایط خاص شما متفاوت باشد، بنابراین همیشه طبق توصیه های پزشک خود عمل کنید.

-کاهش مصرف الکل و ترک سیگار می تواند به بهبود اثربخشی پانتوپرازول کمک کند.

-قرص پنتوپرازول را به طور کامل با یک لیوان آب مصرف کنید. قرص را له نکنید، نجوید یا نشکنید.

– دوز مصرفی خود را هر روز در زمان معینی مصرف کنید تا کنترل اسید به صورت  ثابت انجام شود.

-دوره کامل درمانی را که پزشک توصیه نموده است، حتی اگر علائم شما قبل از اتمام دوره بهبود یافته‌است، کامل کنید. قطع پیش از موعد درمان  ممکن است باعث عود علائم شما شود.

-رعایت رژیم غذایی توصیه شده توسط پزشک، مانند کاهش غذاهای اسیدی یا تند، برای تکمیل درمان شما ضروری می‌باشد.

-اگر از پنتوپرازول بدون نسخه استفاده می کنید، دستورالعمل ها و توصیه های لازم را از داروساز دریافت کنید و برشور  موجود در بسته‌بندی را بخوانید.

-از عوارض جانبی احتمالی که می تواند شامل سردرد، حالت تهوع، اسهال و درد معده باشد، آگاه باشید. در صورت تجربه عوارض جانبی شدید یا مداوم با پزشک و داروساز خود تماس بگیرید.

 

بهترین زمان مصرف قرص پنتاپرازول
بهتر است پنتوپرازول را صبح، حدود ۳۰دقیقه قبل از غذا مصرف کنید. این کار به سرکوب هرچه بهتر اسید معده در طول روز کمک می کند. با این حال پنتوپرازول نسبت به سایر داروهای همگروه خود مانند امپرازول، تداخل غذایی کمتری دارد.

 

مصرف پنتوپرازول در شب
پنتوپرازول اغلب برای مصرف صبح، معمولاً حدود ۳۰ دقیقه قبل از غذا تجویز می شود، چون در این زمان می تواند با  اطمینان بیشتری به سرکوب اسید در طول روز کمک کند. با این حال، در برخی موارد ممکن است نیاز به  مصرف پنتوپرازول در شب هم داشته باشید.

اگر علائم شدید رفلاکس اسید(ترش کردن شبانه)، سوزش سر دل، یا بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) را در طول شب تجربه می کنید، ممکن است مصرف پنتوپرازول به شما در شب، توصیه شود. 

مصرف پنتاپرازول در زمان عصر، باعث می‌شود که مهار مداوم اسید در طول شب به صورت بهتر ی انجام ‌شود و علائم شبانه کاهش می‌یابد.

 

مصرف بیش از حد پنتوپرازول (اوردوز با پنتوپرازول)
مصرف بیش از حد یا اوردوز با پنتوپرازول، اگرچه نادر است، اما ممکن است در فردی که دوز قابل توجهی از دارو را بیشتر از مقدار توصیه شده مصرف کرده‌است، رخ دهد. مصرف بیش از حد پنتوپرازول می تواند منجر به علائم مختلفی از جمله گیجی، خواب آلودگی، ضربان قلب سریع، تعریق، تاری دید، خشکی دهان، گرگرفتگی، سردرد، تهوع و استفراغ، تشنج (در موارد شدید) شود و ممکن است نیاز به اقدامات پزشکی داشته باشد.

اگر شما یا کسی که می شناسید مشکوک به استفاده بیش از حد از پنتوپرازول می‌باشید، به نزدیکترین اورژانس بروید.همچنین می توانید برای راهنمایی با یک مرکز کنترل مسمومیت در منطقه یا محل زندگی خود تماس بگیرید. آنها می توانند کمک های اولیه و اطلاعاتی در مورد اقداماتی که باید انجام شود را ارائه دهند.

از وادار کردن فرد به استفراغ یا درمان خانگی بدون راهنمایی پزشکی حرفه ای استفاده نکنید.

 

مدت زمان مصرف پانتوپرازول چقدر است؟
مدت زمان دوره‌ی درمانی با پانتوپرازول با توجه به شرایط فرد تحت درمان متفاوت می‌باشد. مهم است که توصیه های پزشک خود را دنبال کنید و بدون مشورت با وی دارو را قطع نکنید.

آیا می‌توانم پانتوپرازول را با دیگر داروها مصرف کنم؟

از آنجا که پنتوپرازول می‌تواند با سایر داروهای مصرفی تداخل داشته باشد، حتماً لازم است با پزشک لیست سایر دارو و مکمل‌های مصرفی خود را در میان بگذارید و توصیه های لازم در مورد فواصل مصرف را دریافت کنید.

 

چگونه باید پانتوپرازول را قطع کنم؟
به صورت کلی توصیه نمی شود که مصرف پنتوپرازول را ناگهانی قطع کنید. برای راهنمایی در مورد نحوه قطع صحیح دارو باید با پزشک خود مشورت کنید و ترجیحاً به مرور این کار را انجام دهید تا از بازگشت علائم جلوگیری شود.در مواردی که بیش از ۶ماه پنتوپرازول مصرف شده، نیاز به کاهش دوز تدریجی تا قطع کامل دارو طی چند هفته دارید.(به قسمت توصیه‌های تخصصی مراجعه شود).

 

تداخلات غذایی پنتوپرازول
-پنتوپرازول مانند بسیاری از داروها می تواند با غذا تداخل داشته باشد و بر جذب و اثربخشی آن تأثیر بگذارد. به همین دلیل بهتر است ۳۰ دقیقه قبل از غذا مصرف شود. این کار باعث می‌شود زمانی که معده شما در پاسخ به غذا خوردن شروع به تولید اسید می کند، دارو فعالیت خود را آغاز کرده باشد. مصرف پنتوپرازول همراه یا بعد از غذا (خصوصاً غذای چرب) می تواند اثربخشی آن را کاهش دهد.

-مصرف آب گریپ فروت می تواند در روند پردازش برخی داروها از جمله پنتوپرازول توسط بدن اختلال ایجاد کند.

 

پنتوپرازول و لبنیات و مکمل کلسیم
-برخی از مطالعات نشان می دهد که استفاده طولانی مدت از داروهای مهارکننده پمپ پروتئینی  مانند پانتوپرازول می‌تواند با کاهش جذب کلسیم همراه باشد و بر سلامت استخوان ها در گذر زمان تأثیر بگذارد. برای کاهش این مشکل، حفظ یک رژیم غذایی با مصرف کافی کلسیم از طریق محصولات لبنی، غذاهای غنی شده یا مکمل های کلسیم را طبق توصیه‌های پزشک و داروساز در نظر بگیرید.

 

پنتوپرازول و مکمل آهن و منیزیم
پنتوپرازول می تواند در جذب مکمل های آهن و منیزیم اختلال ایجاد کند. اگر از این مکمل ها استفاده می کنید، برای اطمینان از جذب کافی، با پزشک خود در مورد زمان بندی و دوز آن مشورت کنید.

توجه به این نکته مهم است که اگرچه این تداخلات غذایی شناخته شده است، اما ممکن است همه افراد را به یک شکل تحت تأثیر قرار ندهند و پاسخ های هر فرد در تغییرات اثربخشی و جذب، متفاوت باشد.

 

نکات مهم در هنگام مصرف پنتوپرازول
-پنتوپرازل در درمان میکروب معده(هلیکوباکتر) ممکن است همراه با چند نوع آنتی بیوتیک تجویز شود که باید مقدار و ساعت مصرف دارو را دقیقا مطابق تجویز پزشک انجام دهید.
-بهتر است دارو نیم تا یک ساعت قبل از صبحانه مصرف شود.پنتوپرازول برای کاهش تولید اسید معده مصرف می شود ولی بر روی اسید موجود در معده موثر نیست (خنثی کننده‌ی نیست)بنابراین در صورت سوزش شدید معده باید به پزشک مراجعه شود مخصوصا در بیمارانی که مشکوک به درد قلب هستند چون در بسیاری از موارد درد قلب و معده بدون معاینه از یکدیگر قابل تشخیص نیستند.
-در صورت پوکی استخوان٬ کمبود منیزیم خون و بیماری کبدی قبل از مصرف پنتوپرازول با پزشک مشورت کنید.

-مصرف طولانی مدت پنتوپرازول خطر شکستگی استخوان را مخصوصا در افراد مسن افزایش می دهد.

 

عوارض جانبی پنتوپرازول
در حالی که به طور کلی پنتوپرازول به خوبی تحمل می شود، می تواند اثرات نامطلوبی نیز  داشته باشد.

عوارض جانبی شایع پنتوپرازول شامل سردرد، اسهال، حالت تهوع، درد شکم و نفخ شکم می باشد. این عوارض معمولاً خفیف و موقتی هستند.

 

سردرد با پنتوپرازول

برخی از بیماران ممکن است سردرد را به عنوان عارضه جانبی پنتوپرازول تجربه کنند. مصرف آب و مایعات  و استراحت کافی برای به حداقل رساندن شدت سردرد موثر است.

 

اسهال با پنتوپرازول
در موارد اسهال در حین مصرف پنتوپرازول، حفظ تعادل آب و الکترولیت بدن ضروری است. معمولاً خفیف است و خودبخود برطرف می‌شود. اجتناب از غذاهای تند یا چرب می تواند به کاهش عوارض گوارشی کمک کند.

 

تهوع و استفراغ
اگر حالت تهوع یا استفراغ دارید، پنتوپرازول را با یک وعده غذایی سبک مصرف کنید. چای زنجبیل یا آب نبات زنجبیل نیز می توانند حالت تهوع را تسکین دهند.

 

درد شکمی و نفخ با پنتوپرازول
درد خفیف شکمی یک عارضه جانبی احتمالی است. در صورت تداوم درد با پزشک خود صحبت کنید.

 

سرگیجه
در صورت بروز سرگیجه، از فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند اجتناب کنید تا زمانی که علائم برطرف شود. اگر سرگیجه ادامه پیدا کرد، با پزشک و داروساز خود مشورت کنید.

 

بثورات جلدی
اگر متوجه واکنش های پوستی شدید، ضروری است که مصرف پنتوپرازول را متوقف کرده و به سرعت با پزشک یا داروسازمشورت کنید.

 

یبوست و پنتوپرازول
حفظ یک رژیم غذایی با فیبر بالا و هیدراته ماندن به خوبی می تواند به کاهش یبوست کمک کند. همچنین ورزش مناسب می تواند به حرکات منظم روده کمک کند.

 

درد مفاصل و عضله
درد خفیف مفصلی و عضلانی ممکن است رخ دهد. فعال ماندن و تمرینات کششی ملایم می‌تواند به کاهش این علائم کمک کند.

 

پنتوپرازول و کمبود ویتامین B12 
استفاده طولانی مدت و با دوز بالای پانتوپرازول می‌تواند با کمبود ویتامین B12 همراه باشد. در مورد استفاده طولانی مدت با پزشک خود صحبت کنید تا در صورت نیاز مصرف  مکمل را در نظر بگیرید.

خشکی دهان، بی خوابی (یا مشکل در خوابیدن)، عصبی بودن، شکستگی (عمدتا با استفاده طولانی مدت و با دوز بالا) نیز می تواند در این مدت رخ دهد. با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

 

عوارض جانبی شدید پنتوپرازول
اگرچه موارد بروز این مشکلات بسیار نادر است، اما در صورت بروز عوارض جانبی شدید مانند واکنش های آلرژیک شدید (تنفس سخت، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو، کهیر)، اسهال شدید همراه با خون یا مخاط، درد شدید معده، ضربان قلب نامنظم، تشنج، ضعف عضلانی یا اسپاسم عضلانی غیر قابل توضیح پنتوپرازول را قطع و  فوراً به پزشک مراجعه کنید.

 

پنتوپرازول و معده درد

اگرچه پنتوپرازول با کاهش تولید اسید معده می تواند سوزش سر دل را کاهش دهد و از آسیب به مری جلوگیری کند، اگر در حین مصرف پنتوپرازول دچار معده درد می شوید، توجه به چند نکته کلیدی ضروری است:

-در برخی موارد، پنتوپرازول ممکن است در ابتدا باعث احساس ناراحتی خفیف معده شود. این عارضه جانبی معمولاً موقتی است وبا گذشت زمان و تطبیق بدن با دارو فروکش می‌کند.

-مطمئن شوید که پنتوپرازول را با دستور مصرف درست مصرف می‌کنید. از مصرف بیش از دوز توصیه شده خودداری کنید و با داروساز در این مورد مشورت کنید.

-قرص پنتوپرازول را قبل از غذا (معمولاً صبحانه) طبق دستور مصرف کنید، این کار می تواند به بهبود اثربخشی و به حداقل رساندن ناراحتی معده کمک کند.

-چنانچه معده درد شما ادامه یافت یا تشدید شد، با پزشک و داروساز خود مشورت کنید. آنها می توانند ارزیابی کنند که آیا پنتوپرازول بهترین انتخاب برای شما است یا به  یک داروی جایگزین یا تنظیم دوز پنتوپرازول نیاز دارید.

-به خاطر داشته باشید که معده درد می تواند علل زمینه ای مختلفی داشته باشد که به این دارو مربوط نمی شود(مانند مواد غذایی مصرفی شما، استرس، یا سایر بیماری های گوارشی) به همین دلیل لازم است که با پزشک  خود برای ریشه یابی علت ناراحتی معده مشورت کنید.

به طور کلی، در حالی که پنتوپرازول در کاهش اسید معده و تسکین شرایط مربوط به اسید موثر است، در صورت بروز هر گونه معده درد مداوم یا شدید باید با پزشک متخصص مشورت شود.

 

پنتوپرازول و سرطان 

مصرف پنتوپرازول ارتباط مستقیمی با ابتلا به سرطان ندارد با این حال، بحث‌ها و مطالعاتی در مورد استفاده طولانی‌مدت از مهارکنندگان پمپ های پروتئینی مانند پانتوپرازول و ارتباط بالقوه آن‌ها با برخی مشکلات سلامتی از جمله توده‌های خوشخیم و‌بدخیم انجام شده است. برخی تحقیقات نشان داده اند که استفاده طولانی مدت از این داروها ممکن است به میزان کمی با افزایش خطر مشکلات سلامتی، از جمله انواع خاصی از سرطان در جانوران همراه باشد. با این حال تایید این اثرات در انسان تاکنون انجام نشده است. این مطالعات ادامه دارد و یافته ها قطعی نیستند.

استفاده از پنتوپرازول در صورتی که توسط یک متخصص در کنار داروهای شما  تجویز شده باشد، مانند سایر داروها لازم و ضروری است و قطع ناگهانی پنتوپرازول می‌تواند منجر به بروز عوارض گوارشی ناشی از سایر داروهای شما شود که می‌تواند جدی و آزاردهنده باشد.

 

پنتوپرازول و سیستم ایمنی

 اسید معده یکی از عوامل محافظت کننده در بدن است که علاوه بر کمک به هضم غذا باعث از بین رفتن میکروب ها و ویروس هایی می شود که از راه گوارش وارد بدن می شوند. 

در نتیجه قرص پنتوپرازول با کاهش اسید معده مقاومت گوارشی بدن را نیز کمی کاهش می دهد و در صورت مصرف طولانی مدت  این دارو باید مراقبت بیشتری در خصوص مواد غذایی مصرفی داشته باشید.

 

آیا مصرف طولانی مدت پنتوپرازول خطرناک است؟
استفاده طولانی مدت پنتوپرازول باید تحت نظر پزشک باشد و هر گونه مشکل و ناراحتی با پزشک در میان گذاشته شود. اگر در مورد پنتوپرازول و خطرات احتمالی آن نگرانی دارید، حتماً با پزشک و داروساز مشورت کنید تا در مورد مزایا و خطرات این دارو در شرایط پزشکی خاص خود مطلع شوید.

معمولاً بسته به شدت بیماری، پنتوپرازول در دوره‌های ۲تا۸هفته‌ای تجویز می‌گردد و درصورت نیاز برای دوره‌ی جدید تمدید می‌شود.

 

پنتوپرازول و فشارخون

پانتوپرازول، یک مهارکننده پمپ پروتون (PPI) است و معمولاً به طور مستقیم بر فشار خون تأثیر نمی گذارد.با این حال، توجه به این نکته مهم است که هر دارویی می‌تواند اثرات غیرمستقیم بر فشار خون داشته باشد، به خصوص اگر با سایر داروها تداخل داشته باشد یا بر جذب برخی مواد مغذی تأثیر بگذارد.

اگر نگران تاثیر پنتوپرازول بر فشار خون خود هستید، باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. پزشک بر اساس شرایط پزشکی شما، رژیم دارویی، و هرگونه تداخل احتمالی با سایر داروهایی که مصرف می‌کنید،این احتمال را بررسی نموده و راهنمایی های لازم را ارائه می‌دهد. به علاوه، چکاپ منظم فشار خون در صورت داشتن هر گونه نگرانی یا عوامل خطر مرتبط با مشکلات قلبی عروقی توصیه می شود.

 

تفاوت پنتوپرازول با امپرازول
امپرازول و پانتوپرازول هر دو از یک دسته‌ی دارویی (مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs)) هستند و در مکانیسم اثر و کاربردشان شباهت های زیادی دارند. با این حال، تفاوت هایی بین این دو وجود دارد:

-امپرازول طول اثر بیشتری دارد و مدت زمان طولانی تری برای سرکوب اسید دارد.چ همچنین شروع اثر آن نیز کمی سریع تر است.

-هر دو دارو می توانند با سایر داروها تداخل داشته باشند، اما تداخلات خاص ممکن است متفاوت باشد. به دلیل اینکه امپرازول عمدتاً در کبد متابولیزه می شود، می تواند تداخل دارویی بالقوه با سایر داروهایی که در کبد متابولیزه می شوند، داشته باشد در حالیکه پنتوپرازول مسیر متابولیکی متفاوتی دارد و ممکن است تداخلات دارویی مرتبط با کبد کمتری داشته باشد. به عنوان مثال، امپرازول می‌تواند با داروهایی مانند کلوپیدوگرل (داروی ضد پلاکت خون) تداخل داشته باشد و اثربخشی آن را کاهش دهد. این تداخل یک نگرانی معروف است و به همین دلیل  در شرایطی که این تداخل مشکل ساز است، پزشکان پنتوپرازول را انتخاب کنند.

-تداخل غذایی امپرازول بیشتر از پنتوپرازول است.

توجه به این نکته مهم است که انتخاب بین امپرازول و پنتوپرازول باید بر اساس شرایط فردی بیمار، از جمله شرایط خاص درمان و تداخلات احتمالی با سایر داروها باشد. پزشک می تواند راهنمایی کند که کدام مهارکننده پمپ پروتونی برای نیازهای بیمار مناسب تر است.

 

پنتوپرازول بر روی آزمایش  اعتیاد اثر دارد؟
تست های تشخیص  مخدر تتراهیدروکانابینول (THC) در ادرار با مصرف PPI ها، از جمله پانتوپرازول، ممکن است جواب مثبت کاذب داشته‌باشند. برای تایید نتایج مثبت،  باید از روش های تاییدی جایگزین استفاده شود.

 

اشکال دارویی پنتوپرازول
پنتوپرازول در اشکال دارویی مختلف عرضه می‌شود:

-قرص خوراکی پنتوپرازول ۲۰ و ۴۰میلی‌گرمی

-گرانول خوراکی پنتوپرازول که در آب حل می‌شود و مصرف می‌گردد و بیشتر برای کسانی که مشکل بلع قرص دارند مصرف می‌شود.

-سوسپانسیون خوراکی پنتوپرازول

-ویال تزریقی جهت تزریق وریدی در کلینیک یا بیمارستان برای مواردی که مصرف داروی خوراکی امکان‌پذیر یا کافی نباشد.

مصرف پنتوپرازول در کودکان و نوجوانان

تجویز پنتوپرازول برای کودکان کمتر ۵ سال تائید نشده است.

 

پنتوپرازول در بارداری و شیردهی
-تصمیم به مصرف پنتوپرازول در بارداری با مشورت پزشک و ارزیابی نسبت خطر و منفعتی که مصرف پنتوپرازول برای مادر و جنین دارد، گرفته شود. اطلاعات محدود  انسانی در مورد آسیب به جنین وجود دارد.

-می‌توان پنتوپرازول را با احتیاط  در دوران شیردهی استفاده کرد. اگرچه خطر آسیب نوزاد بر اساس دفع محدود دارو در شیر انتظار نمی رود اما مطالعات در این مورد محدود است و ممکن است در مصرف طولانی مدت بر محتوای اسید معده‌ی شیرخوار اثر بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *