اطلاعات تخصصی
موارد مصرف ویتامین ب12
اين ويتامين در درمان كم خوني پرنيسيوز ناشي از فقدان يا مهار فاكتور داخلي مصرف مي شود. اين دارو در پيشگيري و كمبود ويتامين B12 و براي پيشگيري از بروز كمبود آن پس از برداشت تمامي معده و قسمت زيادي از ايلئوم مصرف مي شود.
مکانیسم اثر ویتامین ب12
ويتامين B12 به صورت كوآنزيم در اعمال متابوليك مختلفي مانند متابوليسم كربوهيدرات ها و چربي ها و ساخت پروتئين، دخالت مي كنند و عمدتاً به دليل تأثير در متابوليسم متيولين، اسيد فوليك و مانوليك، براي رشد و تكثير سلولي، خونسازي و ساخت نوكلئوپروتئين و ميلين ضروري است.
فارماکوکینتیک ویتامین ب12
پيوند اين ويتامين به پروتئين خاصي به نام ترانس كوبالامين زياد است. 90% دارو در كبد ذخيره مي شود. متابوليسم آن كبدي و نيمه عمر آن تقريباً 6 روز(400 روز در كبد) است. زمان لازم براي رسيدن به اوج غلظت پلاسمايي از راه تزريق عضلاني 60 دقيقه است. ويتامين B12 از طريق صفرا دفع مي شود. مقادير بيش از حد مورد نياز روزانه بدون تغيير از طريق ادرار دفع مي شود.
منع مصرف ویتامین ب12
اين دارو در بيماري لبر (Leber) نبايد مصرف شود.
هشدار ها ویتامین ب12
1. پيش از شروع درمان با ويتامين B12 تشخيص كمبود آن بايد با بررسي هاي آزمايشگاهي تأييد شود. تجويز اين ويتامين ممكن است كمبود اسيد فوليك را پنهان سازد.
2. ويتامين B12 را نبايد از راه وريدي تزريق كرد. هر چند كه مقادير كمي از آن در محلول هاي تهيه شده براي كساني كه فقط از راه تزريقي تغذيه مي كنند، وجود دارد.
توصیه های دارویی ویتامین ب12
1. دركم خوني پرنيسيوز يا متعاقب برداشت تمامي معده و برداشت قسمت وسيعي از ايلئوم، مصرف دارو براي تمام دوره زندگي بايد ادامه يابد.
2. از آنجا كه كمبود ويتامين هاي گروه B به تنهايي شايع نيست به طور معمول تركيبي از اين ويتامين ها تجويز مي شود.
دارو های هم گروه ویتامین ب12
گروه A
قابل استفاده در بارداری: با مطالعات گسترده در انسان شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو در سه ماهه اول بارداری مشاهده نشده است و همچنین در سه ماهه های بعدی