ضد ویروسها

والاسیکلوویر Valaciclovir

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف والاسیکلوویر

-درمان تبخال تناسلی (ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2، HSV-2)، بروز اولیه و عود مجدد در افراد با سیستم ایمنی مناسب
-تبخال (ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1، HSV-1)، درمان
-پیشگیری از عود مکرر تبخال تناسلی
-سرکوب تبخال تناسلی در بیماران مبتلا به HIV
-درمان تبخال لابیالیس (cold sores)
-درمان آبله مرغان در کودکان دارای سیستم ایمنی مناسب
-درمان زونا (هرپس زوستر) در بزرگسالان دارای سیستم ایمنی مناسب
-کاهش انتقال تبخال تناسلی به شریک غیر عفونی
‏-Bell palsy، ظهور اولیه(بدون‌برچسب)
-پیشگیری از سایتومگالوویروس در پذیرندگان پیوند سلولهای خونساز آلوژنیک(بدون برچسب)
-مننژیت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس(بدون‌برچسب)
-پیشگیری از ابتلا به ویروس هرپس سیمپلکس، در بیماران مبتلا به نقص ایمنی(بدون برچسب)
-هرپس سیمپلکس چشمی(بدون برچسب)
-نکروز حاد شبکیه ناشی از عفونت ویروس واریسلا زوستر(بدون برچسب)
-پیشگیری از ابتلا به ویروس واریسلا زوستر، در بیماران با نقص ایمنی(بدون برچسب)

والاسیکلوویر یک داروی ضد ویروسی است که معمولاً برای درمان و مدیریت عفونت های ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) و ویروس واریسلا زوستر (VZV) استفاده می شود.
دوز مصرفی والاسیکلوویر بستگی به شرایط خاص درمان بیمار دارد. همچنین بیشترین اثربخشی را در صورتی دارد که در اولین مراحل و در زمان شروع علائم اولیه (مثلا شروع تظاهرتبخال) مصرف شود. در این صورت می تواند به کاهش شدت و مدت علائم کمک کند. برای درمان زونا، شروع درمان در اسرع وقت بسیار مهم می‌باشد.
این دارو به صورت خوراکی به شکل قرص یا کپسول ۵۰۰تا۱۰۰۰ میلی‌گرمی عرضه می شود.

مکانیسم اثر والاسیکلوویر

والاسیکلوویر یک پیش داروی ضد ویروسی است که در بدن به آسیکلوویر تبدیل می شود. آسیکلوویر با مهار تکثیر HSV و VZV نقش خود را ایفا می کند و به کنترل و مدیریت عفونت ها کمک می نماید.
والاسیکلوویر به سرعت و تقریباً به طور کامل توسط متابولیسم روده ای و کبدی به آسیکلوویر تبدیل می شود. آسیکلوویر توسط تیمیدین کیناز اختصاصی ویروس به آسیکلوویر مونوفسفات تبدیل می شود و سپس توسط سایر آنزیم های سلولی به آسیکلوویر تری فسفات تبدیل می شود. آسیکلوویر تری فسفات با مهار سنتز DNA و تکثیر ویروس از طریق رقابت با دئوکسی گوانوزین تری فسفات برای DNA پلیمراز ویروسی و ترکیب شدن در DNA ویروسی نقش خود را ایفا می‌کند.

فارماکوکینتیک والاسیکلوویر

جذب: سریع
فراهمی زیستی: ۵۵%
پیک پلاسمایی:
کودکان ۱/۴تا۲/۶ ساعت
بزرگسالان ۱/۵ ساعت
اتصال به پروتئین: %۱۴تا۱۸؛ آسیکلوویر ۹تا۳۳ درصد
متابولیسم: کبدی (متابولیسم سریع به آسیکلوویر و ال-والین در عبور اول کبدی، آسیکلوویر به میزان بسیار کمی توسط آلدهید اکسیداز و توسط الکل و آلدئید دهیدروژناز (به متابولیت های غیر فعال) متابولیزه می شود.)
نیمه عمر:
کودکان ۱/۳تا۲/۵ ساعت
بزرگسالان والاسیکلوویر ۳۰ دقیقه، آسیکلوویر ۲/۵تا۳/۳ ساعت
مرحله ی آخر بیماری کلیوی ۱۴تا۲۰ ساعت
در طول همودیالیز ۴ ساعت
دفع: ادرار (۸۹% به صورت آسیکلوویر)، مدفوع (کم)
پس از تجویز خوراکی والاسیکلوویر نشاندار شده با رادیواکتیو، ۴۶% از داروی نشان‌دار از طریق مدفوع (داروی جذب نشده) حذف می‌شود، در حالی که ۴۷% از نشان رادیویی از طریق ادرار دفع می شود.

منع مصرف والاسیکلوویر

-سابقه حساسیت به والاسیکلوویر، آسیکلوویر یا هریک از اجزای فرمولاسیون

موارد احتیاط:
-نارسایی کلیوی(نیاز به تنظیم دوز بر اساس CrCl بیمار دارد)
-نقص سیستم ایمنی
‏-HIVپیشرفته
-مصرف همزمان سایر داروها با سمیت کلیوی
-افراد مسن
-کم آبی بدن

عوارض جانبی والاسیکلوویر

عوارض شایع:
حالت تهوع، سردرد، استفراغ، سرگیجه، درد شکمی، ، دیسمنوره، آرترالژی، افسردگی، کاهش نوتروفیل ها، ALT یا AST افزایش ، خستگی، کهیر، افزایش آلکالین فسفاتاز، کاهش پلاکت، حساسیت به نور، اسهال (اطفال)، تب (اطفال)

عوارض جدی:
نارسایی حاد کلیوی، ترومبوسیتوپنی، آنمی آپلاستیک، آنافیلاکسی، TTP، سندرم اورمیک همولیتیک، اریتم مولتی فرم، هذیان، رفتار خشونت آمیز، سایکوز، آنسفالوپاتی، تشنج

تداخلات دارویی والاسیکلوویر

مشخصات کلی تداخلات:
سوبسترای OAT1/3, OCT1؛ مهارکننده‌ی CYP1A2(ضعیف)
– اختلال در پاسخ ایمنی در برابر عوامل ویروسی
– کاهش‌ آستانه تشنج
– تشدید سمیت کلیوی

تداخلات رده X (پرهیز):
کلادریبین، فوسکارنت، واکسن ویروس آبله‌مرغان، واکسن زونا (زنده، ضعیف شده)

تداخلات ماژور:
دی‌کلرفنامید، امتریسیتابین، فکسینیدازول، فوسکارنت، لفلونوماید، نیتیزینون، تنوفوویر، تری‌فلو‌نوماید

تداخلات متوسط:
دی‌والپروئکس سدیم، فوس‌فنی‌توئین، مپدریدین، پتیدین، فنی‌توئین، والپرووات سدیم، والپروئیک اسید

کاهش اثرات داروها توسط والاسیکلوویر:
کلادریبین، تالیموژن لاهرپارپوک، واکسن ویروس آبله‌مرغان، واکسن زونا (زنده، ضعیف شده)

کاهش اثرات والاسیکلوویر توسط دارو:
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

افزایش اثرات داروها توسط والاسیکلوویر:
کلوزاپین، مایکوفنولات، محصولات تنوفوویر، مشتقات تئوفیلین، تیزانیدین، زیدوودین

افزایش اثرات والاسیکلوویر توسط دارو:
فوسکارنت، مایکوفنولات، محصولات تنوفوویر

تداخل با غذا:
ملاحظات تغذیه‌ای ضرورتی ندارد.

هشدار ها والاسیکلوویر

-سلامت کانادا پس از بررسی ایمنی، به این نتیجه رسیده است که ممکن است بین استفاده از محصولات حاوی والاسیکلوویر و خطر احتمالی واکنش دارویی همراه با ائوزینوفیلی و علائم سیستمیک (DRESS) ارتباطی وجود داشته باشد.
-افزایش فراهمی زیستی، بدون افزایش عوارض جانبی، والاسیکلوویر را به انتخابی مطلوب تر در مقایسه با آسیکلوویر تبدیل می کند. با این حال، افراد مسن ممکن است بیشتر مستعد اختلالات سیستم عصبی مرکزی (به عنوان مثال، بی قراری، گیجی، توهم) و سرگیجه به ناشی از مصرف والاسیکلوویر باشند. اطلاعات لازم در این مورد به بیمار داده‌شود.
-والاسیکلوویر برای درمان عفونت مادرزادی سایتومگالوویروس در دوران بارداری مورد مطالعه قرار گرفته است. تا زمانی که اطلاعات اضافی در دسترس نباشد، استفاده خارج از یک کارآزمایی بالینی در حال حاضر توصیه نمی شود.

توصیه های دارویی والاسیکلوویر

-می توان والاسیکلوویر را همراه یا بدون غذا مصرف کرد. در صورت بروز ناراحتی گوارشی، با غذا میل شود.مصرف آب و مایعات به مقدار کافی در زمان مصرف دارو و به طور کلی در مدت درمان، توصیه می‌شود.
-عملکرد کلیوی بیمار و CrCl در ابتدای درمان و سپس به صورت منظم و دوره‌ای پایش شود. با توجه به CrClممکن است نیاز به تنظیم دوز مجدد داشته باشد.
-توجه شود که برای تبخال تناسلی، درمان با والاسیکلوویر باید در اسرع وقت و پس از تظاهر اولین علائم و نشانه ها (در عرض ۷۲ ساعت از شروع اولین تشخیص یا ظرف ۲۴ ساعت پس از شروع دوره های عود کننده) آغاز شود.
-برای عفونت ناشی از هرپس زوستر(زونا) در بزرگسالان، والاسیکلوویر باید ظرف ۷۲ ساعت پس از ظهور بثورات شروع شود تا موثر واقع شود.
‏-CBC، آنالیز ادرار، عملکرد کبدی و آنزیم های کبدی ارزیابی گردد.
-بیمار از لحاظ بروز تغییرات سیستم اعصاب مرکزی (سرگیجه، افسردگی) پایش گردد و به بیمار گوشزد شود که این علایم را به سرعت گزارش کند.
-لازم است که دیگر داروهای مصرفی بیمار بررسی شود تا در صورت نیاز، تنظیم دوز صورت گیرد یا از درمان جایگزین استفاده شود.
– لازم است که زمان صحیح مصرف دارو به بیمار آموزش داده شود.
-والاسیکلوویر برای درمان HSV ناحیه تناسلی در بیماران باردار توصیه می شود. عفونت اولیه HSV در طول سه ماهه اول ممکن است با کوریورتینیت نوزادان، میکروسفالی و ضایعات پوستی همراه باشد. خطر انتقال پری ناتال زمانی بیشتر است که عفونت اولیه در دوران بارداری رخ دهد. درمان مادر، مدت و شدت بیماری و مدت تکثیر و پخش شدن ویروس را کاهش می دهد. درمان سرکوب‌کننده برای بیمارانی که در آغاز هفته ۳۶ بارداری قرار دارند و سابقه ضایعات تناسلی دارند، توصیه می‌شود. همچنین والاسیکلوویر برای درمان عفونت مادرزادی سایتومگالوویروس در دوران بارداری مورد مطالعه قرار گرفته است. اما تا زمانی که اطلاعات کافی در دسترس نباشد، استفاده خارج از موارد تحقیقاتی، توصیه نمی شود.
-طبق توصیه‌ی کارخانه سازنده، تصمیم به ادامه یا قطع شیردهی در طول درمان با والاسیکلوویر باید با توجه به خطر مواجهه نوزاد، مزایای شیردهی برای نوزاد و مزایای درمان برای مادر گرفته‌شود. با این حال، والاسیکلوویر با شیردهی سازگار است. بیماران مبتلا به عفونت ویروس هرپس سیمپلکس که والاسیکلوویر مصرف می کنند، تا زمانی که ضایعاتی روی سینه وجود نداشته باشد، ضایعات بدن پوشیده شده باشد و بهداشت دست ها رعایت شود، می‌توانند شیردهی به نوزاد خود را داشته باشند. شیردهی در بیماران مبتلا به ضایعات تبخال در نزدیکی یا روی سینه نباید انجام شود. بیماران مبتلا به ضایعات سینه می توانند برای حفظ شیر تا زمانی که ضایعات بهبود یافته و شیردهی از سر گرفته شود، شیر را به وسیله‌ی پمپ‌های شیردوش تخلیه کرده و دور بریزند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *