همه چیز درباره آنتی بیوتیک ها
زمان خواندن تقریبی مقاله : 3 دقیقه
همه چیز درباره آنتی بیوتیک ها
همه ما کم و بیش بخصوص با آنتی بیوتیک ها آشنا هستیم، درمان گلودرد در سرما خوردگی، عفونت های ادراری، آکنه و… همه و همه مواقعی بودن که پزشک برای ما آنتی بیوتیک تجویز کرده و ما اونها رو مصرف کردیم.
آنتی بیوتیک ها قوانین خاص خودشون رو هم دارن، اکثرا کپسول هایی هستن که سر ساعت باید با آب زیاد خورده شن. همون داروهایی که همیشه توصیه شده به ما که بدون تجویز پزشک و خودسرانه اونها رو مصرف نکنیم و هیچ وقت زمان مصرف اونها رو فراموش نکنیم.
اما حقیقتا آنتی بیوتیک ها از کجا اومدن، چه انواعی دارن و فرآیند عملکرد اونها چجوریه، با ما همراه باشید…
تاریخچه:
تا قبل از کشف آنتی بیوتیک، منتظر می موندن تا عفونت به خودی خود درمان شه، اما الکساندر فلمینگ در سال ۱۹۲۸ کاملا اتفاق متوجه پدیده ای خاص شد. اون به تعطیلات رفته بود و وقتی که به آزمایشگاه بارگشت، متوجه شد یه نوع کپک قارچی مخصوص به نام پنیسیلیوم نوتاتوم درون ظروف آزمایشگاهی، جلوی رشد باکتری استافیلوکوکوس که باکتری مولد عفونت پوستی، ذات الریه و مسمومیت های غذایی هست رو گرفته.
و به این ترتیب بود که با تکمیل شدن تحقیقات الکساندر فلمینگ، آنتی بیوتیک کشف و کم کم شیوع پیدا کرد.
نحوه کارکرد:
آنتی بیوتیک ها از راه های مختلف، با باکتری ها مبارزه می کنن تا اون ها رو از بین برده یا رشدشون رو متوقف کنن. یکی از این راه ها از بین بردن DNA و دیگری تخریب دیواره سلولیه، بعضی از اونها هم غشای سیتوپلاسمی رو تحت تاثیر قرار میدن و یه سری دیگه هم، جلوی سنتز پروتئین رو می گیرن. آنتی متابولیت ها هم به طور کلی جلوی تغذیه سلول رو گرفته و رشدش رو متوقف می کنن.
خطرات استفاده:
با اینکه آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری های مخرب درون بدن ساخته شده اما بعضی از اونها قابلیت کشتن باکتری های خوبی که درون بدن هستن رو هم دارن؛ برخی دیگه هم ممکنه باعث بروز عفونت بشن یا سیستم گوارشی رو بهم بزنن!
متاسفانه مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها بسیار رایجه، این مصرف بی رویه هم به بدن آسیب وارد می کنه، هم بدن رو در برابر داروهای دیگه مقاوم می کنه.
گسترش آنتی بیوتیک در دنیای دام:
میزان استفاده از آنتی بیوتیک ها در حیوان ها بیشتر از انسان هاست. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده نیمی از تولید آنتی بیوتیک ها در جهان برای حیوانات مزرعه به کار می ره.