قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟
قرص کتوتیفن چیست؟
زمان خواندن تقریبی مقاله : 10 دقیقه
قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟- مجله داروخانه آنلاین دارومارو
کتوتیفن نوعی داروی آسم است که اگر به طور مداوم مورد مصرف قرار گیرد میتواند دفعات، شدت و طول مدت علائم را در حملات آسم کاهش دهد. همچنین ممکن است باعث شود تا به مصرف سایر داروهای ضد آسم نیاز کمتری باشد. در این مقاله شما را با موارد مصرف قرص کتوتیفن، نحوه مصرف، عوارض جانبی، تداخل دارویی و هر آنچه باید در مورد آن بدانید آشنا خواهیم کرد. تا پایان این مطلب از مجله داروخانه آنلاین داروماروهمراه ما باشید.قرص کتوتیفن برای چیست؟
کتوتیفن متعلق به دستهای از داروهای ضد هیستامین یا ضد حساسیت است که عموما برای درمان طیف گستردهای از آلرژیها استفاده میشود. همچنین به واسطه کاهش التهاب در ریه برای کمک به درمان آسم نیز کاربرد دارد. قرص کتوتیفن حاوی کتوتیفن یعنی نوعی آنتی هیستامین است که جهت درمان آلرژی آن را مورد استفاده قرار میدهند. این دارو اثرات یک پیام رسان شیمیایی به نام هیستامین را که به طور طبیعی در واکنشهای آلرژیک دخیل است، مسدود مینماید. علاوه بر این، KETOTIFEN در درمان رینیت آلرژیک فصلی یا تب یونجه نیز موثر است. تنها با تجویز پزشک مجاز به مصرف این دارو هستید.
نحوه مصرف کتوتیفن
کتوتیفن را میتوانید با غذا یا بدون غذا مورد استفاده قرار دهید. قرص کتوتیفن باید به طور کامل با یک لیوان آب بلعیده شود؛ نباید آن را بجوید یا له کنید. قطرههای چشمی کتوتیفن نیز باید طبق دستور پزشک و به مقداری که وی معین کرده است، مورد استفاده قرار گیرند. فرم شربت این دارو را پیش از مصرف باید خوب تکان داده، سپس طبق دوز تجویز شده استفاده نمایید. دوز مصرف کتوتیفن به طور معمول به شرح زیر است:
- بزرگسالان یک عدد قرص کیتوتیفن ۱ میلیگرم دو بار در روز
- کودکان بالای ۳ سال ۵ میلی لیتر شربت کتوتیفن (۱ پیمانه) دو بار در روز
- نوزادان و کودکان ۶ ماهه تا ۳ ساله: اغلب ۰.۲۵ میلیلیتر شربت به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن دو بار در روز. البته دوز دقیق را بر اساس وزن بدن، پزشک باید تعیین نماید.
- در صورتی که یک نوبت مصرف این دارو را فراموش کردید، دوز بعدی را مطابق با روال سابق باید استفاده کنید و از ۲ برابر نمودن دوز در یک نوبت اکیدا خودداری نمایید.
عوارض جانبی قرص کتوتیفن
همه داروها ممکن است در کنار اثرات مطلوبی که دارند، عوارض ناخواستهای را هم ایجاد کنند. در صورتی که با خوردن قرص کتوتیفن دچار عوارض زیر شدید، در اسرع وقت با پزشک مشورت کنید:
- لرز
- سرفه
- اسهال، استفراغ یا حالت تهوع
- تب
- احساس بیماری مثلا داشتن آبریزش بینی یا گلو درد
- سردرد
- درد مفاصل و درد عضلانی
- از دست دادن اشتها
- تعریق
- اختلال در خواب
- خستگی یا ضعف غیر معمول
عوارض زیر در رابطه با قرص کتوتیفن نادر هستند:
- معده درد، تاول، خارش یا قرمزی پوست، ادرار خونی، مدفوع به رنگ خاک رس، سوزش ادرار، سرگیجه، تکرر ادرار، اسپاسم عضلانی، کهیر، از دست دادن هشیاری، تنفس نامطبوع، استفراغ خونی و زردی چشم یا پوست.
یکی از عوارض معمول قرص کتوتیفن، افزایش وزن است. خون دماغ شدن، خواب آلودگی، خشکی دهان، تحریک پذیری و تورم پلکها از عوارضی هستند که کمتر ممکن است اتفاق بیفتند.
علائم اوردوز یا مصرف بیش از حد کتوتیفن
در صورتی که ketotifen را بیش از دوزی که برای شما تعیین شده است، استفاده کنید ممکن است با علائم زیر مواجه شوید:
- تاری دید، گیجی، تشنج، سرگیجه، خواب آلودگی شدید، غش کردن، سبکی سر هنگام بلند شدن، ضربان قلب تند یا نامنظم، تحریک پذیری بیش از حد، از دست دادن هشیاری، تپش قلب، تعریق، احساس خستگی غیر معمول.
تداخل دارویی قرص کتوتیفن
قبل از شروع کردن به مصرف قرص کتوتیفن باید لیست همه داروهایی را که احتمالا استفاده میکنید در اختیار پزشک قرار دهید تا از تداخل دارویی پیشگیری به عمل آید. کتوتیفن ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد. از این رو در صورت تجویز ممکن است پزشک دوز یا تعداد دفعات مصرف را تغییر دهد:
- آمی فامپریدین
- بوپروپیون
- دونپزیل
- پیتولیسانت
همچنین قرص کتوتیفن ممکن است با داروهای زیر نیز ایجاد تداخل کند:
- شل کنندههای عضلانی (مثل کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین)، سایر آنتی هیستامینها (مثل سیتریزین یا دیفن هیدرامین) مسکنهای سرفه (مثل کودئین یا هیدروکودون)، داروهای خواب یا اضطراب (مثل آلپرازولام، لورازپام، زولپیدم).
در صورتی که دیابت، صرع یا گلوکوم دارید و دارو مصرف میکنید، جهت جلوگیری از تداخل دارویی با کتوتیفن حتما پزشک را در جریان قرار دهید. همچنین اگر از داروهای گیاهی یا ویتامینها استفاده میکنید نیز پزشک را در جریان بگذارید.
نحوه نگهداری از قرص کتوتیفن
- این دارو را در ظرف در بسته، در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید.
- از یخ زدگی دارو جلوگیری کرده و آن را دور از دسترس اطفال قرار دهید.
هشدارهای لازم در مورد مصرف قرص کتوتیفن
- در حین مصرف کتوتیفن اگر علائم شما بدتر شود حتما باید با پزشک مشورت کنید.
- هر چند وقت یکبار باید ویزیت شوید تا پزشک بررسی کند که همچنان به مصرف داروی کتوتیفن نیاز دارید یا نه.
- این دارو ممکن است در برخی از افراد باعث خواب آلودگی، سرگیجه یا کاهش هشیاری شود. پس از رانندگی یا کار با ماشین آلات در زمان مصرف آن باید بپرهیزید.
- شربت یا قرص کتوتیفن ممکن است باعث تحریک پذیری عصبی شده یا در خواب اختلال ایجاد نماید. این علائم به ویژه در کودکان ممکن است رخ دهد.
- در بیماران دیابتی شکل شربت این دارو ممکن است بر سطح قند خون تاثیر بگذارد. حتما اگر دیابت دارید با پزشک مشورت کنید.
- قبل از شروع کردن به مصرف کتوتیفن اگر قبلا به هر داروی دیگری حساسیت داشتهاید، پزشک را در جریان قرار دهید.
مصرف قرص کتوتیفن در دوران بارداری و شیردهی
کتوتیفن برای زنان باردار و شیرده توصیه نمیشود زیرا این دارو در دسته D بارداری قرار میگیرد؛ یعنی ممکن است برای جنین یا نوزاد شیرخوار خطراتی را به همراه داشته باشد. در واقع مطالعات در این زمینه کافی نیست. پس در این دوران هرگز خودسرانه این دارو را استفاده نکنید.
شربت کتوتیفن برای کودکان
این دارو برای کودکان معمولا در صورت داشتن آسم تجویز میشود تا از مشکلات تنفسی و خس خس سینه پیشگیری به عمل آید. در کنار شربت کتوتیفن ممکن است داروهای ضد آسم دیگری همچون کورتیکواستروئیدها نیز مورد تجویز قرار بگیرند تا درمان موثرتر واقع شود. برای آسم دوز مصرف شربت کتوتیفن برای اطفال به شرح زیر است:
- ۳ سال و بالاتر: ۵ میلیلیتر ۲ بار در روز
- از ۶ ماهگی تا ۳ سالگی: دوز بر اساس وزن تعیین میشود. ۰.۲۵ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن ۲ بار در روز.
کتوتیفن قطره چشمی یا قطره کتوتیفن فومارات
قطره کتوتیفن فومارات برای پیشگیری و درمان خارش چشم به دلیل آلرژی مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو یک آنتی هیستامین است که با مسدود کردن هیستامین علائم آلرژی را بهبود میبخشد.
نحوه استفاده از قطره کتوتیفن فومارات
برای تحریکات مربوط به استفاده از لنز از این قطره استفاده نکنید. اگر از لنز استفاده میکنید، قبل از استفاده از این قطره ابتدا آن را بیرون بیاورید. پس از ریختن قطره حداقل ۱۰ دقیقه صبر کنید و بعد دوباره لنز را بگذارید. برای استفاده از این قطره طبق مراحل زیر پیش بروید:
- ابتدا دستان خود را بشویید. سر را به عقب خم کرده و انگشت خود را طوری قرار دهید که پلک پایین به سمت پایین کشیده شود.
- قطره را بریزید. پلک را رها کنید و چشمان خود را ببندید. پلک نزید و ۱ تا ۲ دقیقه چشم را بسته نگه دارید.
دوز مصرف این قطره چشمی را پزشک باید تعیین کند. اما به طور معمول به شرح زیر است:
- برای پیشگیری از خارش چشم در اثر ورم ملتحمه آلرژیک در بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال: هر ۸ تا ۱۲ ساعت یک قطره در هر چشم.
- کودکان تا ۳ سال: دوز توسط پزشک باید تعیین شود.
کلام پایانی
هر آنچه لازم بود در مورد قرص کتوتیفن بدانید در این مقاله در اختیار شما قرار دادیم. با این حال اگر پرسشی دارید میتوانید در بخش کامنتها درج کنید تا همکاران ما در داروخانه آنلاین داروماروپاسخگوی شما باشند. در ادامه به بعضی از سوالات پرتکرار شما پاسخ خواهیم داد.
سوالات متداول در مورد کتوتیفن
قرص کتوتیفن برای چی خوبه؟
برای کمک به پیشگیری و درمان آسم و آلرژی در کودکان و بزرگسالان.
قرص کتوتیفن برای سرفه خوب است؟
اگر سرفه بر اثر آلرژی و آسم باشد، مصرف قرص کتوتیفن میتواند موثر واقع شود. البته به دستور پزشک باید آن را مصرف کنید.
شربت کتوتیفن برای کودکان برای چیست؟
برای کمک به پیشگیری و درمان آسم و آلرژی.
آیا کتوتیفن از سیتریزین قویتر است؟
برای تسکین احتقان بینی، سیتریزین نسبت به کتوتیفن موثرتر به نظر میرسد.
آیا کتوتیفن باعث ایجاد احساس گرسنگی میشود؟
کتوتیفن یک آنتی هستامین است که عوارض آن میتواند با افزایش اشتها و در نتیجه افزایش وزن همراه باشد.
قرص کتوتیفن برای اسپرم چه اثری دارد؟
بر اساس بعضی مطالعات میتوان گفت که این دارو مقدار تحرک اسپرمها را بیشتر میکند. با این حال نباید خودسرانه از آن استفاده کنید.
آیا کتوتیفن آرامبخش است؟
کتوتیفن یک داروی ضد آسم است که برای جلوگیری از حملات آسم استفاده میشود. اثر آرام بخش آن به دلیل آنتاگونیسم گیرنده H1 هیستامین است.