خلاصه این مطلب را در این پادکست گوش دهید
لب
سیپروفلوکساسین دارویی آشنا برای همهی ماست. قرص سیپروفلوکساسین از رایجترین قرصهایی است که برای درمان عفونتهای باکتریایی مثل عفونتهای تنفسی یا ادراری استفاده میشود. اما عوارض این داروی قوی چیست؟ در چه شرایطی باید آن را مصرف کرد؟ آیا برای درمان کرونا که یک بیماری ویروسی است، کاربردی دارد؟
در این مقاله تمام این سوالات را به همراه نحوه مصرف صحیح قرص سیپروفلوکساسین پاسخ داده شده است. در صورتی که سوالات تخصصیتری هم داشتید میتوانید از مشاور دارویی یا دکتر عفونی سوال کنید. داروباکس با خدمات آنلاین دسترسی شما را به بهترین پزشکان عفونی میسر کرده است.
سیپروفلوکساسین چیست؟ و چه کاربردی دارد؟
نام رایج دارو:
- سیپروفلوکساسین
- Ciprofloxacin
- سیپروکینول
- سیپروتد
- ویال اینفو-لوکزاسین
- سیپروکس
- سیپروفکت
- سیپروکسیم
اسامی تجاری داروی سیپروفلوکساسین:
داروی سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin) نوعی آنتیبیوتیک است که در درمان عفونتهای مختلف میکروبی مؤثر است. یکی از آنتی بیوتیکهای دستهی فلوروکینولونها، سیپروفلوکساسین است. این آنتی بیوتیک ضد باکتری است، این بدان معنی است که مستقیما باکتریها را از بین میبرد.
سیپروفلوکساسین ۵۰۰، آنتی بیوتیکی وسیع الطیفی است، یعنی با انواع مختلف باکتریها مبارزه میکند. با این حال، بسیاری از باکتریها در برابر سیپروفلوکساسین مقاوم هستند. این دارو برای درمان عفونتهای جدی یا عفونتهایی که سایر آنتی بیوتیکها در درمان آنها موثر نبودهاند، استفاده میشود. این آنتیبیوتیک فقط در درمان عفونتهای باکتریایی مؤثر است و بر روی عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا و کرونا تأثیری ندارد.
سیپروفلوکساسین فقط با نسخهی پزشک در دسترس است.
سیپروفلوکساسین فقط در درمان عفونتهای باکتریایی مؤثر است و بر روی عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا و کرونا تأثیری ندارد.
عملکرد داروی سیپروفلوکساسین
عملکرد قرص سیپرو فلوکساسین از طریق متوقف کردن رشد میکروبها است. این کار را با مسدود کردن آنزیمهای مورد نیاز برای زنده ماندن باکتریها انجام میدهد.
اشکال دارویی سیپروفلوکساسین
- قرص: قرص سیپروفلوکساین ۲۵۰ میلی گرم، قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ میلی گرم و قرص سیپروفلوکساسین ۷۵۰ میلیگرم
- آمپول: (۵٪ و ۱۰٪ در ۱۰۰ میلیلیتر)
- قطره: قطره چشم سیپروفلوکساسین و قطره گوش سیپروفلوکساسین
اسامی رایج این دارو در ایران
- قرص رازوسیپروفلوکساسین ۲۵۰ میلی گرم
- قرص سیپروکینول 250 و 500 میلی گرم
- قرص سیپروتد 250 و 500 میلی گرم
- ویال سیپروفلوکساسین ثامن ۲.۰٪ ۱۰۰ میلی لیتر
- ویال اینفو-لوکزاسین ۲۰۰ میلی گرم/ ۱۰۰ میلی لیتر
- محلول تزریقی سیپروکس
- قرص سیپروفکت 500 میلی گرم
- قرص سیپروکسیم ۲۵۰ و ۵۰۰ میلی گرم
این دارو به صورت قرص، آمپول، قطرهی گوش و قطرهی چشم در بازار دارویی موجود است اما تزریق داخل وریدی این دارو معمولا در بیمارستان انجام میشود.
قرص سیپروفلوکساسین ۲۵۰ برای چیست؟
قرص سیپروفلوکساسین در دوزهای مختلف توسط شرکتهای دارویی متنوعی ساختهشدهاست. قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰، قرص سیپروفلوکساسین ۲۵۰ و در برخی از کشورها قرص سیپروفلوکساسین ۷۵۰ در دسترس بیماران وجود دارد که متناسب با شرایط بیمار و شدت بیماری، برای بیمار تجویز میشود. یکی از دوزهای تجویزی این دارو سیپروفلوکساسین 250 است. اینکه این دارو برای چه افرادی و چه زمانی تجویز میشود، بستگی به نظر پزشک دارد.
معمولا برای کودکان و سالمندان از دوزهای پایین داروی سیپروفلوکساسین بهره برده میشود. مثلا برای کودکان شربت سیپروفلوکساسین و یا قرص سیپروفلوکساسین ۲۵۰ تجویز میشود. از طرفی این دارو برای درمان بیماریهای عفونی مثب عفونت قفسه سینه، عفونتهای پوست و استخوان، عفونتهای منتقله جنسی و سایر عفونتها که در ادامه به آنها اشاره شدهاست، کاربرد دارند.
قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت گوش
میدانیم که سیپروفلوکساسین یکی از داروهای چرک خشک کن و یا همان آنتیبیوتیک است. در صورتیکه در بدن عفونتی ایجاد شود که بتوان آن را با داروی سیپروفلوکساسین درمان کرد، میتوان از این دارو بهره برد. یکی از عفونتهایی که با آنها مواجه میشویم، عفونت گوش است. عفونت گوش میتواند ایجاد ناراحتی، درد و یا حتی ناشنوایی و اختلال در شنوایی بکند. بنابراین باید به محض مواجهه با این بیماری، آن را درمان کنید.
از قرص سیپروفلوکساسین برای گوش استفاده میشود. در صورتیکه این بیماری در فرد دیدهشود میتوان آن را با سیپروفلوکساسین ۵۰۰ درمان کرد. دورهی دارویی تجویز شده در عفونت گوش، به این شکل نسخه میشود که هر ۱۲ ساعت ۱ عدد سیپروفلوکساسین 500 باید تا ۱۰ روز خورده شود. در صورتیکه بیماری درمان نشود باید با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کرد.
قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت روده
گاهی ممکن است شخص به عفونت روده مبتلا شود. کسانی که به عفونت روده دچار میشوند معمولا با اسهال مواجه میشوند. درست است که اسهال یک واکنش دفاعی برای دفع عامل عفونی است. اما همیشه نمیتوان به واکنشهای دفاعی بدن بسنده کرد. باید به دنبال درمان عفونت هم باشید. در صورتیکه فرد مبتلا به عفونت روده شود، میتوان با سیپروفلوکساسین به درمان آن پرداخت. پس قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت روده کاربرد دارد.
درمان دارویی برای عفونت روده و یا اسهال عفونی، تجویز و مصرف سیپروفلوکساسین ۵۰۰ در هر ۱۲ ساعت به مدت ۵ تا ۷ روز است. در صورتیکه این درمان دارویی عمل نکند، باید با متخصص داخلی و یا عفونی در میان گذاشته شود.
قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت کلیه و مجاری ادراری
از دیگر عفونتهایی که ممکن است فرد را درگیر کند، عفونت کلیه و مجاری ادراری است. متاسفانه این بیماریها در صورتیکه درمان نشوند، میتوانند عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشتهباشند. در این موارد، ممکن است که فرد دچار نارسایی کلیه شود. کلیهها اعضای تصفیه کنندهی خون بدن هستند و اگر با مشکلی مواجه شوند، ممکن است سلامت کل بدن به خطر بیفتد.
از طرفی عفونت ادراری بسیار آزاردهنده است و میتواند روزهای سخت و ناراحت کنندهای را برای بیمار ایجاد کند. مثلا سوزش ادرار و تکرر ادرار از علائم عفونت ادراری است. همچنین در صورتیکه این بیماری را درمان نکنند، ممکن است به مثانه، مجاری بالاتر و یا حتی به کلیهها برسد.
یکی از درمانهای استاندارد برای عفونت ادراری، استفاده از قرص سیپروفلوکساسین است. قرص سیپروفلوکساسین برای عفونت کلیه استفاده میشود. برای درمان عفونت ادراری میتوان از قرص سیپروفلوکساسین 500 هر ۱۲ ساعت به مدت ۳ تا ۲۰ روز، متناسب با بیماری که وجود دارد، نسخه تجویز کرد. در صورتیکه این دارو نتواند عفونت ادراری را درمان کند، پزشک درمانهای دیگر را در نظر خواهد گرفت.
داروی سیپروفلوکساسین برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟ (سایر بیماریها)
سازمان غذا و دارو (FDA) داروهایی مانند قرص سیپروفلوکساسین 500 میلی گرم را برای درمان برخی بیماریها تایید میکند. این دارو برای درمان انواع مختلفی از عفونت در بزرگسالان مورد استفاده قرار میگیرد. سیپروفلوکساسین اولین انتخاب برای استفاده در کودکان نیست، زیرا ممکن است باعث آسیب مفصلی در کودکان شود.
برای درمان بیماریهای زیر میتوان از داروی سیپروفلوکساسین استفاده کرد:
عفونت های شکمی
- دیورتیکولیت
- گاستروانتریت (از جمله اسهال ناشی از عفونت)
- عفونت کیسهی صفرا
- مسمومیت غذایی
- پریتونیت
- آبسهی داخل شکم
عفونت های تنفسی
قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ برای عفونت دندان
میدانیم که دندانها هم میتوانند دچار عفونت شوند. یکی از بدترین دردهایی که ممکن است به آن دچار شویم، دندان درد است. درد دندان میتواند به علت عفونت دندان باشد. عفونت دندان را میتوان با قرص سیپروفلوکساسین 500 درمان کرد. سیپروفلوکساسین بر طیف وسیعی از باکتریها اثر میگذارد و می تواند شما را از شر عفونت دندان خلاص کند. معمولا برای درمان این عفوت از قرص سیپروفلوکساسین 500 هر ۱۲ ساعت استفاده میشود. اما میتوان از دوزهای ۲۵۰ و ۷۵۰ هم کمک گرفت.
سیپروفلوکساسین و عفونت واژن
یکی از عفونتهایی که بر کیفیت زندگی خانمها تاثیر پررنگی دارد، عفونت واژن است. اما این عفونت چه علائمی دارد و چگونه درمان میشود؟ معمولا خانمهایی که به عفونت واژن مبتلا میشوند، ترشح بسیار زیادی دارند و نمیتوانند به خوبی نزدیکی داشتهباشند. ترشحات گاهی بودار هستند و رنگشان تغییر میکند، گاهی هم هیچ علامتی ندارند.
از دیگر علامتهایی که ممکن است نشاندهندهی عفونت واژن باشد، لکهبینی، بوی بد، خارش و سوزش است. اگر عفونت واژن درمان نشود، میتواند رحم را درگیر کند و حتی به مجاری ادراری نیز سرایت پیدا کند. بیماریهای عفونی باید درمان شوند تا کمترین عارضه را برای فرد به جای بگذارند.
از قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ و یا قرص سیپروفلوکساسین 250 میتوان برای درمان عفونت واژن کمک گرفت. اما چگونه این دارو برای درمان عفونت واژن تجویز میشود؟ بسته به اینکه چندمین بار است که فرد به عفونت واژن مبتلا میشود و علارغم دریافت درمان دارویی، درمان نمی شود، میتوان سیپروفلوکساسین را برای ۷ تا ۱۰ روز تجویز کرد. معمولا قرص سیپروفلوکساسین 500 هر ۱۲ ساعت برای ۷ روز تجویز می شود تا عفونت واژن برطرف شود.
عفونت رحم و قرص سیپروفلوکساسین
اگر عفونت واژن درمان نشود، رحم را درگیر خواهد کرد و برای درمان سرویسیت یا عفونت دهانهی رحم میتوان از سیپروفلوکساسین کمک گرفت.
تاثیر قرص سیپروفلوکساسین بر پریود
احتمالا شنیدهاید که مصرف آنتی بیوتیکها، مثلا سیپروفلوکساسین، بر روی پریود تاثیر میگذارند و آن را عقب میاندازند. حقیقت این است که هیچ دلیل علمی مبتنی بر این که سیپروفلوکساسین باعث تاخیر در پریود میشود، وجود ندارد. البته ممکن است که خانم از روش های هورمونی برای جلوگیری از بارداری استفاده کند و به عفونتی دچار شود که مجبور به استفاده از آنتی بیوتیک شود.
کسانی که آنتی بیوتیک مصرف می کنند، در روش جلوگیری از بارداری مشکل ایجاد میشود و ممکن است بارداری اتفاق بیفتد. در این صورت شاهد تاخیر در پریود خواهیم بود. اما به طور کلی سیپروفلوکساسین بر پریود اثر ندارد.
سایر عفونتها
- عفونت چشم
- ورم ملتحمه
- عفونت استخوان و مفصل
- بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک
- عفونتهای پوستی
- سیاه زخم
- طاعون
- تب حصبه
- زخم پای دیابتی
مقدار مصرف قرص سیپروفلوکساسین
بزرگسالان:
- ۱۰۰ تا ۷۵۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت به مدت ۳ تا ۲۸ روز متناسب با نوع بیماری.
موارد منع مصرف قرص سیپروفلوکساسین
- در افراد زیر هجده سال مطلقاً نباید مصرف شود. (مصرف این دارو در افراد زیر ۱۸ سال تنها در شرایط خاص و با تجویز پزشک متخصص توصیه می شود).
- بیماران کلیوی (مصرف سیپروفلوکساسین موجب تشدید آسیب و مشکلات کلیوی می گردد)
- در صورتی که مبتلا به فاویسم می باشید مصرف این دارو برای شما مناسب نیست.
- در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی خصوصا حساسیت به آنتی بیوتک هایی مانند افلوکساسین، نورفلوکساسین، لووفلوکساسین، موکسی فلوکساسین و نالیدیکسیک اسید ،حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
چگونه باید سیپروفلوکساسین را مصرف کنیم؟
هنگام مصرف سیپروفلوکساسین، به نکات زیر توجه کنید؛
- سیپروفلوکساسین را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعملها و راهنماهای درون بسته بندی را بخوانید.
- دوز مصرف داروی سیپروفلوکساسین به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد.
- سیپروفلوکساسین را هر روز در یک زمان مشخص مصرف کنید.
- این دارو ممکن هست همراه با غذا یا بدون غذا طبق دستور پزشکتان در دو نوبت صبح و شب تجویز شود.
- اگر قرص به صورت دو نوبت در روز تجویز گردد، بهتر است فاصله ی بین دو نوبت 12 ساعت باشد.
- اگر یک دوز قرص سیپروفلوکساسین 500 یا 250 را فراموش کردید، همزمان دو دوز مصرف نکنید.
- قرص را کامل ببلعید و آن را له، جویده و شکسته نکنید.
- هنگام مصرف این دارو، مایعات زیادی بنوشید. مگر اینکه پزشک عفونی دستور دیگری بدهد.
- قبل از مصرف شربت سیپروفلوکساسین را به مدت ۱۵ ثانیه تکان دهید.
- دوز مصرفی را با دقت اندازهگیری کنید و از قاشق غذاخوری برای مصرف شربت استفاده نکنید، زیرا ممکن است دوز صحیحی را مصرف نکنید.
- دورهی درمانی سیپروفلوکساسین را به طور کامل به پایان برسانید، حتی اگر علائم شما به سرعت در حال بهبودی است.
- قطع زودهنگام این دارو میتواند خطر ابتلا به عفونتهای مقاوم در برابر دارو را افزایش دهد یا باعث بازگشت عفونت به بدن شما شود.
- سیپروفلوکساسین عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا یا سرماخوردگی را درمان نمیکند.
- این دارو را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید.
- سیپروفلوکساسین را در دمای اتاق و به دور از گرما و رطوبت، نگهداری کنید.
- برای تاثیر بیشتر این آنتیبیوتیک، آن را با فاصلههای ثابت زمانی و در ساعات مشخصی از روز مصرف کنید.
- غذاهای سرشار از کلسیم ازجمله محصولات لبنی (مانند شیر و ماست) یا آب غنی شده با کلسیم میتواند تاثیر این دارو را کاهش دهد.
- سیپروفلوکساسین را حداقل ۲ ساعت قبل یا ۶ ساعت بعد از خوردن غذاهای حاوی کلسیم مصرف کنید.
- در مورد مصرف مکملهای غذایی یا جایگزین کردن دارو از پزشک خود سوال بپرسید.
نکته ی مهم
استفاده از آنتیبیوتیکها در زمانی که به آنها نیازی نیست باعث میشود اثربخشی دارو در مواقع نیاز از بین برود.
نحوه مصرف سیپروفلوکساسین 500
قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ را معمولا هر ۱۲ ساعت تجویز میکنند. مدت زمان مصرف این دارو به نوع عفونت و فردی که دارو را مصرف میکند، بستگی دارد. توجه داشته باشید که اگر دوز دارو را فراموش کردید، باید با پزشک در این باره مشورت کنید و سرخود دوز دارو را افزایش ندهید. همچنین دورهی درمانی را سرخود قطع نکنید و یا برای مدت طولانیتر ادامه ندهید.
غذاهای سرشار از کلسیم از جمله محصولات لبنی (مانند شیر و ماست) یا آب غنی شده با کلسیم میتواند تاثیر این دارو را کاهش دهد.
عوارض جانبی قرص سیپروفلوکساسین
درصورتی که پزشک داروی سیپروفلوکساسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی سیپروفلوکساسین را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی شایع
- تهوع
- اسهال
- سرگیجه
- سبکی سر
- سردرد
- مشکلات خواب
اگر این عوارض ادامه داشت و برطرف نشد یا تشدید پیدا کرد با داروساز یا پزشک خود مشورت کنید.
عوراض جانبی جدی
چنانچه با عوارضی نظیر موارد زیر برخورد کردید، سریعا با پزشکتان تماس بگیرید.
- خونریزی
- علائم عفونت جدید (مانند تب، گلودرد مداوم)
- علائم ناراحتی کلیه (مانند تغییر در مقدار ادرار، تغییر رنگ ادرار)
- علائم مشکلات کبدی (مانند خستگی غیرمعمول، درد معده و شکم، تهوع، استفراغ مداوم، زرد شدن چشم یا پوست و ادرار تیره).
در صورت بروز علائمی مانند سرگیجه شدید، غش کردن و تپش قلب سریعا به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی نادر
- بیماری شدید روده (کلوستریدیوم دیفیسیل با نشانه اسهال شدید) :
این دارو به ندرت ممکن است باعث ایجاد بیماری شدید روده (کلوستریدیوم دیفیسیل با نشانه اسهال شدید) شود. این عارضه ممکن است در مدت درمان یا ماهها بعد از درمان خود را نشان دهد. به محض مشاهده عوارضی مانند اسهال مداوم، دردهای غیرطبیعی شکم یا معده، گرفتگی عضلانی، مدفوع مخاطی یا خونی سریعاً با پزشک عفونی تماس بگیرید.
درصورت بروز این عوارض داروهای ضد اسهال یا ضد افسردگی مصرف نکنید، زیرا ممکن است باعث وخیم شدن این عوارض شوند.
- ترشحات دهانی و ترشحات غیرطبیعی واژن :
استفاده مکرر این دارو در دورههای طولانی ممکن است موجب ترشحات دهانی و ترشحات غیرطبیعی واژن شود. در صورت ایجاد این عوارض یا عوارضی دیگر با پزشک عفونی مشاوره کنید.
- آسیب به آئورت:
در موارد نادر، سیپروفلوکساسین ممکن است به آئورت که شریان اصلی خون رسانی به بدن است، آسیب برساند. این موضوع میتواند منجر به خونریزی خطرناک یا مرگ شود. اگر درد شدید و مداومی در قفسهي سینه، معده یا کمر دارید، فورا به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- مشکلات تاندونی، آسیب به اعصاب که ممکن است دائمی باشد، تغییرات در روحیه یا رفتار حتی پس از ۱ بار مصرف و افت قند خون که میتواند منجر به کما شود، از دیگر عوارض نادر این قرص است:
- علائم آسیب عصبی شامل این موارد میباشد: بی حسی، سوزن سوزن شدن، سوزش و درد در دستها، بازوها و پاها.
- تغییرات خلقی یا رفتاری شامل موارد روبرو میشود: عصبی بودن، گیجی، تحریک پذیری، پارانویا یا بدبینی، توهم، بروز مشکلات در حافظه، مشکل در تمرکز و افکار خودکشی.
- پارگی تاندون میتواند این علائم را در محل تاندون آسیب دیده ایجاد کند: درد ناگهانی، تورم، کبودی، حساسیت به لمس، سفتی، مشکلات حرکتی و ایجاد صدا در هر یک از مفاصل. تا زمانی که به مراقبتهای پزشکی دسترسی پیدا کنید، به مفصل استراحت دهید.
در چه صورتی باید مصرف قرص سیپروفلوکساسین را قطع کنیم؟
در صورت تجربهی علائم زیر استفاده از این دارو را متوقف کنید و بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
درد شدید معده، اسهال آبکی یا خونی، تپش قلب، تنگی نفس و سرگیجهی ناگهانی، هر گونه بثورات پوستی هر چقدر هم خفیف باشد، ضعف عضلانی، مشکلات تنفسی، کاهش ادرار یا قطع ادرار، زردی پوست یا چشم، افزایش فشار داخل جمجمه (میتواند علائمی مانند سردردهای شدید، صدای زنگ در گوش، سرگیجه و حالت تهوع ایجاد کند)، مشکلات بینایی و درد پشت چشم.
موارد احتیاط مصرف سیپروفلوکساسین
موارد زیر را در نظر داشتهباشید؛
حساسیت دارویی
قبل از مصرف اگر به داروی سیپروفلوکساسین حساسیت دارید و یا از آنتیبیوتیکهای کینولون مانند نورفلوکساسین، گوفی فلوکساسین، لووفلوکساسین، مکسفلوکساسین یا آفلوکساسین استفاده میکنید، این موضوع را با پزشک عفونی یا داروساز در میان بگذارید.
داروی سیپروفلوکساسین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. در این زمینه با داروساز مشورت کنید.
سوابق پزشکی
قبل از مصرف این دارو سوابق پزشکی خود مخصوصا موارد زیر را با پزشک خود در میان بگذارید.
- دیابت
- مشکلات قلبی (مانند حمله قلبی)
- مشکلات مفصلی و تاندون (مانند تاندونیت یا بورسیت)
- بیماری های کلیوی
- بیماری های کبدی
- اختلالات روانی (مانند افسردگی)
- میاستنی گراویس
- مکشلات عصبی (مانند نوروپاتی محیطی)
- تشنج
- و یا شرایط خاص ابتلا به تشنج ( مانند آسیب به مغز یا سر، تومورهای مغزی و آترواسکلروز مغزی).
تاثیر داروی سیپروفلوکساسین بر قلب
داروی سیپروفلوکساسین ممکن است موجب تاثیراتی بر ریتم قلب (افزایشQT) شود. افزایش QT به ندرت موجب تپش قلب (به ندرت خطرناک) و علائمی دیگر مانند سرگیجه و غش کردن شود که سریعاً نیاز به مراجعه به پزشک عفونی دارد. احتمال افزایش QT در صورتی که شرایط خاص پزشکی داشته باشید یا داروهای دیگری مصرف کنید بالا میرود.
قبل از مصرف سیپروفلوکساسین در مورد داروهای مصرفی خود با پزشک قلب و عروق مشورت کنید.
در صورتی که مشکلاتی مانند مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، ضربان کند قلب، افزایش QT در تست EKG)، سابقه ژنتیکی مشکلات قلبی خاص (مانند افزایش QT در تست EKG و مرگ ناگهانی بر اثر ایست قلبی) دارید حتما قبل از مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید.
نکته ی مهم
کمبود پتاسیم و منیزیم خون نیز ممکن است خطر افزایش QT را بالا ببرد. این خطر درصورتی که از داروهای خاصی مانند دیوتیکها یا قرصهای آب استفاده میکنید و یا اگر علائمی مانند عرق کردن شدید، اسهال و تهوع دارید، افزایش مییابد و بهتر است درمورد استفاده صحیح این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
تاثیر داروی سیپروفلوکساسین بر قندخون
این دارو به ندرت ممکن است باعث تغییرات شدید قند خون به ویژه برای بیماران دیابتی شود. در طول مصرف این دارو به طور منظم قند خون خود را بررسی کنید و نتایج آن را با پزشک خود درمیان بگذارید. بر علائم افزایش قند خون مانند افزایش تشنگی و ادرار نظارت کنید. سیپروفلوکساسین ممکن است باعث افزایش تاثیر کاهندههای قند خون شود. همچنین علائم قند خون پایین مانند عرق ناگهانی، لرزش، تپش قلب، احساس ضعف، تاری دید، سرگیجه یا سوزش دست و پا را درنظر داشته باشید و همواره قرصهای گلوکز همراه خود داشته باشید. اگر به قرصهای مطمئن گلوکز دسترسی ندارید، به صورت مداوم قند خون خود را با خوردن منابع قندی مانند عسل، آبنبات یا نوشیدن آبمیوه بالا نگه دارید.
در مورد استفاده و واکنش نسبت به این محصولات با دکتر عفونی مشورت کنید. برای جلوگیری از افت قند وعدههای غذایی خود را طبق یک برنامه منظم بخورید. ممکن است دکتر شما قرصهای آنتیبیوتیک یا داروهای دیابتی را در صورت واکنش به دارو عوض کند.
سیپروفلوکساسین و لبنیات
سیپروفلوکساسین را با محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر مصرف نکنید. ممکن است این محصولات را در وعدههای غذایی خود مصرف کنید، اما هنگام مصرف این دارو از آنها به تنهایی استفاده نکنید.
سیپروفلوکساسین و بیماریهای زمینهای
برای اطمینان از اینکه مصرف سیپروفلوکساسین برای شما بی خطر است، اگر بیماريهای زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
آرتروز، مشکلات تاندونی، بیماریهای استخوانی یا مفصلی (به ویژه در کودکان)، دیابت، قند خون پایین، مشکلات عصبی، آنوریسم، مشکلات گردش خون، مشکلات قلبی یا حملهی قلبی، ضعف عضلانی، میاستنی گراویس، بیماری کبدی، بیماری کلیوی، تشنج، آسیب به سر، تومور مغزی، مشکل در بلعیدن قرصها، سندرم QT طولانی (در خود بیمار یا یکی از اعضای خانواده) و سطح پایین پتاسیم در خون (هیپوکالمی).
سیپروفلوکساسین و آفتاب سوختگی
سیپروفلوکساسین میتواند باعث شود شما به راحتی دچار آفتاب سوختگی شوید زیرا باعث افزایش حساسیت پوست به اشعهی ماورا بنفش (UV) میشود. در مدت زمان مصرف این دارو، از قرار گیری طولانی در معرض نور خورشید یا استفاده از دستگاههای برنزه کننده خودداری کنید. از ضد آفتاب (با SPF بالاتر از ۳۰) استفاده کنید. اگر پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب سوزش شدید، قرمزی، خارش، بثورات یا تورم پوستی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
سیپروفلوکساسین و الکل
مصرف سیپروفلوکساسین با الکل باعث کاهش اثر آنتی بیوتیک نخواهد شد، اما این ترکیب ممکن است خطر برخی عوارض جانبی مانند حالت تهوع، استفراغ، سرگیجه، ناراحتی معده و مشکلات کبدی را افزایش دهد یا بدتر کند.
سیپروفلوکساسین در بارداری و شیردهی
سیپروفلوکساسین میتواند به شیر مادر وارد شود و باعث ایجاد عوارض جانبی در کودکی که از شیر مادر تغذیه میکند، شود. در زمان مصرف این دارو و به مدت ۲ روز پس از آخرین دوز، نباید شیر دهید.
مشخص نیست که آیا این دارو به نوزاد درون رحم مادر، آسیب میرساند یا خیر. به همین دلیل اگر باردار هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
هشدارها
- داروی سیپروفلوکساسین ممکن است موجب گیجی، ناهوشیاری، تاری دید شما بشود. الکل و ماری جوآنا این حالات را تشدید می کند. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید.
- مصرف سیپروفلوکساسین ممکن است موجب مشکلات در واکسنهای باکتریایی مانند واکسن تیفوئید شود. در هنگام مصرف این دارو واکسیناسیون را به جز مواردی که پزشک توصیه کرده است را انجام ندهید.
- قبل از هر گونه جراحی همهی داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.
- این دارو حاوی ساکاروز است و درصورتی که بیماری متابولیکی نادر (مانند عدم تحمل فروکتوز، عدم توانایی هضم ساکاروز یا عدم جذب کلوکز) دارید، از مصرف آن پرهیز کنید.
- ممکن است کودکان حساسیت بیشتری نسبت به عوارض پس از مصرف مخصوصا مشکلات مفصلی و تاندونی نشان دهند. سالمندان نیز ممکن است نسبت به عوارض پس از مصرف این دارو مخصوصا مشکلات مفصلی و افزایش QT حساسیت نشان دهند.
- آزمایشهای پزشکی یا آزمایشگاهی مانند عملکرد کلیه و آزمایش خون باید انجام شود تا وضعیت بهبود یا عوارض جانبی دارو بررسی شود. برای اطلاعات بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.
- تورم یا پارگی تاندون، به ویژه در تاندون آشیل در پاشنهی پا، میتواند در طول درمان یا چند ماه پس از قطع مصرف سیپروفلوکساسین اتفاق بیفتد.
- داروهای آنتی بیوتیکی میتوانند باعث اسهال شوند که ممکن است نشانهای از عفونت جدید باشد. اگر اسهال آبکی یا خونی دارید، قبل از استفاده از داروی ضد اسهال با پزشک خود تماس بگیرید.
موارد منع مصرف قرص سیپروفلوکساسین
مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها به شدت مضر است چرا که بدن شما دچار مقاومت آنتی بیوتیکی میشود. پس برای مصرف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین حتما با دکتر عفونی یا پزشک عمومی مشورت کنید.
در موراد زیر داروی سیپروفلوکساسین را مصرف نکنید:
- در صورتی که مبتلا به فاویسم هستید (حساسیت به باقالی) از مصرف سیپروفلوکساسین خودداری کنید یا آن را با احتیاط مصرف کنید.
- برای کودکان زیر ۱۸ سال توصیه نمیشود (مگر در صورت تجویز پزشک).
- در بیماران کلیوی مصرف نشود.
- حساسیت دارویی به آنتی بیوتیک.
تداخلات دارویی قرص سیپروفلوکساسین با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی سیپروفلوکساسین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود.
داروهای زیر ممکن است با سیپروفلوکساسین تداخل داشته باشند:
- مکملهای ویتامین یا مواد معدنی حاوی کلسیم، آهن، منیزیم و روی.
- سیکلوسپورین، پروبنسید، روپینیرول، سیلدنافیل.
- تئوفیلین یا آمینوفیلین که برای درمان آسم استفاده میشوند.
- فنی توئین که دارویی برای درمان صرع است. مصرف سیپروفلوکساسین با فنی توئین میتواند باعث شود که میزان فنی توئین در بدن بسیار کم شود. این موضوع میتواند منجر به تشنج غیرقابل کنترل در افرادی شود که برای درمان صرع فنی توئین مصرف میکنند.
- متوترکسات، دارویی است که برای درمان بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید استفاده میشود.
- تیزانیدین، دارویی است که برای درمان سفتی و گرفتگی عضلات استفاده میشود.
- داروهای رقیق کنندهی خون مانند وارفارین و کومارین.
- مکملهای آهن مانند فروس سولفات یا فروس فومارات. بین مصرف این مکملها و سیپروفلوکساسین، ۲ ساعت فاصله بگذارید.
- داروهای قلبی ادرارآور مانند آمیودارون.
- داروی خوراکی دیابت.
- محصولاتی که حاوی کافئین هستند: از نوشیدن مقدار زیادی از نوشیدنیهای حاوی کافئین (مانند قهوه، چای و نوشابه) یا مصرف مقدار زیادی شکلات و یا داروهای کافئیندار اجتناب کرده چون سایپروفلوکساسین اثرات کافئین را تقویت میکند
- داروهایی که برای درمان افسردگی یا بیماریهای روانی استفاده میشوند مانند هالوپریدول، کوئتیاپین، آمی تریپتیلین، دزیپرامین و ایمی پرامین.
- مصرف سیپروفلوکساسین با کلوزاپین، میتواند سطح کلوزاپین را در بدن افزایش داده و خطر عوارض جانبی کلوزاپین را افزایش دهد.
- داروهای استروئیدی مانند پردنیزولون.
- آنتی بیوتیکهای دستهی ماکرولاید مانند اریترومایسین و آزیترومایسین.
- NSAID (داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، سلکوکسیب، دیکلوفناک، ایندومتاسین و ملوکسیکام.
نکات مهم
1: اگرچه بعید است که داروهای آنتیبیوتیک روی شیوههای هورمونی پیشگیری از بارداری، مثل قرصها، برچسبها و حلقههای واژینال تاثیر بگذارند، اما بعضی از آنتیبیوتیکها، مثل ریفامپین و ریفابوتین میتوانند اثربخشی آنها را کاهش دهند. اگر از شیوههای هورمونی پیشگیری از بارداری استفاده میکنید قبل از مصرف آنتیبیوتیکها، برای اطلاعات بیشتر، با پزشک خود یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
2: در صورت مصرف هر یک از داروهای سوکرالفیت یا آنتی اسیدهایی که حاوی کلسیم، منیزیم یا آلومینیوم هستند، سیپروفلوکساسین را ۲ ساعت قبل یا ۶ ساعت بعد از مصرف این داروها، مصرف کنید. مصرف همزمان بعضی از داروها به همراه سیپروفلوکساسین اثرگذاری این دارو را بسیار کمتر میکنند.
3: این لیست کامل نیست و همهی تداخلات دارویی احتمالی در اینجا ذکر نشده است. سایر داروها از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامینها و محصولات گیاهی نیز ممکن است با سیپروفلوکساسین تداخل داشته باشند.
علائم اوردوز سایپروفلوکساسین
اگربا مصرف داروی سایپروفلوکساسین دچار عوارض جدی ای نظیر مشکل تنفسی یا بیهوشی شدید با اورژانس تماس بگیرید.
این دارو برای وضعیت فعلی شما تجویز شده است و در موارد دیگر از آن بدون اجازه دکتر استفاده نکنید.
اگر یک دوز دارویی را فراموش کرده ام چکار کنم؟
اگر دوز مصرفی داروی سایپروفلوکساسین را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید، نیازی به مصرف دو برابر داروی سایپروفلوکساسین نیست، و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
نحوه نگهداری صحیح سیپروفلوکساسین چیست؟
قبل از مخلوط کردن، پودر جامد و مایع را در دمای اتاق نگهداری کنید و از یخزدگی جلوگیری کنید. پس از مخلوط کردن، دارو را در یخچال نگهداری کرده و در طول دو هفته آن را مصرف کنید. از یخزدگی دارو جلوگیری کنید و آن را دور از دسترس اطفال نگه دارید. پس از اتمام دورهی درمان باقیمانده دارو را دور بریزید.
راهنمای مراجعه به متخصص بیماری های عفونی
برای نوبتگیری از بهترین پزشکان عفونی به وبسایت داروباکس مراجعه کنید.