بانک اطلاعات دارویی

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

فواید و عوارض قرص سیتریزین


زمان خواندن تقریبی مقاله : 9 دقیقه

آیا شما هم از آلرژی رنج می‌برید؟ اگر چنین است احتمالا قرص سیتریزین برای شما نامی آشنایی به حساب می‌آید. ستیریزین یک داروی آنتی هیستامین است که به علائم آلرژی کمک می‌کند. این دارو ایمن و بی‌خطر بوده و در عین حال بسیار موثر عمل می‌کند. در این مقاله از مجله داروخانه آنلاین داروماروهر آنچه لازم است در مورد قرص سیتریزین بدانید به شما خواهیم گفت.

برای خلاصه مطلب به این پادکست گوش دهید:

نوشته های مرتبط


دستور تهیه ۵ گینر خانگی با کمترین هزینه


مهم‌ترین نکاتی که باید در مورد آلرژی به نور خورشید بدانید


حساسیت فصل بهار ، علائم، علت، نشانه ها و درمان آلرژی در فصل…


درمان آلرژی فصلی/ معرفی ۳ روش تاثیرگذار

آنچه در این مقاله می خوانیم

سیتریزین چیست؟

ستیریزین یک آنتی هیستامین است که هیستامین طبیعی موجود در بدن را کاهش می‌دهد. هیستامین می‌تواند علائمی مانند عطسه، خارش، آبریزش چشم و آبریزش بینی را ایجاد نماید. به منظور درمان علائم سرماخوردگی یا آلرژی مانند عطسه، خارش، آبریزش چشم یا آبریزش بینی می‌توانید از داروی سیتریزین استفاده کنید. علائم رینیت آلرژیک را به کمک cetirizine می‌توان تا حدود زیادی بهبود بخشید.

سیتریزین برای چه خوب است؟

اگر در تمام طول سال از آلرژی رنج می‌برید یا آلرژی فصلی دارید، پزشک ممکن است ستیریزین را برای شما تجویز نماید. سیتریزین علائم آلرژی را تسکین داده و از بروز آنها پیشگیری به عمل آورد. در مواجه شدن با آلرژن‌ها یعنی مواد حساسیت‌زا بدن شما یک ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید می‌کند. ستیریزین یک آنتی هیستامین است که از اثرات هیستامین در بدن جلوگیری کرده و علائم آلرژی را کاهش می‌دهد. این دارو به تسکین علائم آلرژی خفیف تا متوسط ​​کمک می‌کند، مانند:

  • عطسه کردن
  • آبریزش بینی
  • خارش یا ریزش چشم از اشک
  • خارش گلو یا بینی

سیتریزین برای آلرژی

علائم ذکر شده ممکن است پس از  لمس یا استنشاق مواد حساسیت‌زا مانند گرده گیاهان، کپک یا شوره بدن حیوانات خانگی رخ دهد. آلرژی روی بینی، سینوس‌ها، گلو و سایر نواحی دستگاه تنفسی فوقانی تاثیر می‌گذارد. ستیریزین همچنین در تسکین کهیر موثر است و برای این عارضه تجویز می‌شود. کهیر باعث بثورات پوستی و خارش شده و به شدت آزاردهنده به حساب می‌آید. عامل ایجاد کهیر معمولا آلرژی‌های غذایی یا دارویی است.

بیشتر بخوانید: قرص ملوکاست درمانی برای آسم و رینیت آلرژیک

نحوه مصرف قرص سیتریزین

بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال می‌توانند از کپسول یا قرص ستریزین استفاده کنند. دوز معمول مصرف این دارو ۱۰ میلی‌گرم در روز است. اگر آلرژی خفیف باشد پزشک ممکن است دوز ۵ میلی‌گرمی را یک یا دو بار در روز توصیه نماید. برای افراد زیر در مورد دوز مصرف Cetirizine با پزشک مشورت کنید:

  • کودکان ۲ تا ۶ سال
  • افراد بالای ۶۵ سال
  • بیماران کلیوی یا کبدی

بهترین زمان مصرف سیتریزین

ستیریزین را می‌توان در هر زمانی از روز مصرف کرد. اکثر افراد ترجیح می‌دهند این محصول را هنگام صبح مورد استفاده قرار دهند تا علائم آلرژی در آنها را بهبود بخشد. Cetirizine در بعضی از افراد اثر آرامش‌بخش دارد. در این صورت از آنجایی که علائم خواب آلودگی بوجود می‌آید، بهتر است این دارو هنگام شب مورد مصرف قرار گیرد. ستریزین را می‌توان با غذا یا بدون غذا مصرف نمود.

عوارض جانبی قرص سیتریزین

ستیریزین یک آنتی هیستامین نسل دوم است که برخلاف آنتی هیستامین‌های نسل اول کمتر باعث ایجاد عوارض جانبی مانند خواب آلودگی خطرناک، خشکی دهان، تاری دید و گرمازدگی می‌شود. Cetirizine ممکن است عوارض جانبی زیر را به همراه داشته باشد:

  • خواب آلودگی
  • خستگی مفرط
  • خشکی دهان
  • دل‌درد
  • اسهال
  • استفراغ

هنگام استفاده از قرص سیتریزین اگر علائم غیر منتظره‌ای را تجربه کردید، حتما با پزشک مشورت کنید. در اکثر موارد عوارض جانبی مرتبط با این دارو خطرناک نیست و مشکل حادی به وجود نمی‌آورد.

بیشتر بخوانید: حساسیت یا آلرژی در فصل بهار

احتیاط و هشدارها در مورد داروی Cetirizine

نکات زیر را در رابطه با قرص سیتریزین در نظر بگیرید:

هنگام استفاده از ماشین آلات دقت کنید

گفتیم که ستریزین معمولا باعث خواب آلودگی نمی‌شود، اما افراد نسبت به این دارو واکنش‌های متفاوتی نشان می‌دهند به‌خصوص هنگامی که مصرف دارو تازه آغاز شده است. بنابراین هنگام استفاده از ماشین آلات یا رانندگی از ستریزین استفاده نکنید تا مشکلی برای سلامتی شما ایجاد نشود.

هشدار: سیتریزین ممکن است باعث گیجی و خواب آلودگی شود.

مواد تشکیل دهنده سیتریزین را بررسی کنید

اگر قبلا نسبت به ترکیبات موجود در ستریزین حساسیت نشان داده‌اید، دیگر از آن استفاده نکرده و با پزشک مشورت کنید. همچنین اگر به هر آنتی هیستامین حاوی هیدروکسی زین حساسیت دارید، از مصرف ستیریزین نیز بپرهیزید.

مصرف قرص سیتریزین در دوران بارداری و شیردهی

چنانچه باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید و یا در دوران شیردهی به سر می‌برید، قبل از مصرف ستریزین حتما با پزشک مشورت کنید. به طور کلی Cetirizine در دوران بارداری بی‌خطر است.

مصرف ستریزین در بیماران کلیوی و کبدی

در صورت ابتلا به بیماری‌های کبد و کلیه قبل از مصرف قرص سیتریزین با پزشک مشورت کنید. در اکثر موارد پزشک برای این افراد دوز کمتر از حد معمول را توصیه می‌کند.

به موارد زیر نیز دقت کنید:

  • شربت ستریزین حاوی قند است بنابراین در صورت ابتلا به دیابت، پیش از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
  • اگر مبتلا به صرع هستید یا سابقه تشنج دارید پیش از مصرف ستریزین پزشک را در جریان بگذارید
  • در دوره مصرف سیتریزین باید سطح کراتین بدن در سالمندان به طور مرتب بررسی شود.
  • چنانچه از این دارو استفاده می‌کنید، پیش از هر نوع عمل جراحی باید پزشک را در جریان بگذارید.

 قرص ستریزین

تداخل دارویی قرص سیتریزین

در رابطه با تداخل دارویی این قرص به موارد زیر دقت کنید:

  • هنگام مصرف ستیریزین از مصرف نوشیدنی‌های الکلی به شدت باید اجتناب شود زیرا این کار بسیار خطرناک است. مخلوط کردن ستیریزین با الکل می‌تواند باعث خواب آلودگی شود یا فرد را هوشیارتر از حد معمول کند.
  • در صورت مصرف هر نوع داروی آرام‌بخش یا خواب‌آور قبل از استفاده از ستیریزین حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • مخلوط کردن ستیریزین با داروهایی که سیستم عصبی مرکزی را سرکوب می‌کنند می‌تواند خواب آلودگی را افزایش دهد. همچنین می‌تواند بر عملکرد ذهنی و سیستم عصبی شما تاثیر بگذارد.
  • احتمال تداخل دارویی بین ستیریزین و تئوفیلین وجود دارد. تئوفیلین دارویی است که برای بعضی از افراد مبتلا به آسم یا مشکلات ریوی تجویز می‌شود. این تداخل بیشتر زمانی دیده شده است که دوز مصرف تئوفیلین ۴۰۰ میلی گرم یا بیشتر باشد.

اشکال دارویی سیتریزین

داروی سیتریزین در اشکال دارویی مختلف در داروخانه‌ها عرضه می‌شود:

  • قرص خوراکی در دوزهای ۱۰ و ۵ میلی گرم
  • شربت ستیریزین
  • کپسول سافت ژل ستیریزین ۱۰ میلی‌گرم

برخی از نام‌های رایج داروی سیتریزین عبارتند از: رازوسیتریزین، ستریکیم، رینیزین، ستریژل، آلراژل و آلراید. زیرتک – Zyrtec نام تجاری این دارو است.

مصرف سیتریزین برای کودکان زیر ۲ سال مناسب نیست مگر آنکه پزشک توصیه کرده باشد.

خرید قرص سیتریزین

این دارو را بدون نیاز به نسخه پزشک هم می‌توانید با مراجعه به داروخانه تهیه کنید. اما بهتر است با مشورت پزشک از آن استفاده کنید تا دوز دقیق و نحوه مصرف را برای شما مشخص کند. برای خرید این دارو می‌توانید به صورت حضوری به داروخانه دکتر حق نژاد (دارومارو) مراجعه نمایید.

کلام آخر

قرص سیتریزین برای درمان علائم آلرژی و حساسیت‌های فصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از این دارو برای درمان رینیت آلرژیک فصلی یا رینیت دائمی به ویژه تب یونجه یا رینیت وازوموتور استفاده می‌شود. ستریزین یک داروی کاملا ایمن است که معمولا هیچ نوع عارضه خطرناکی را به دنبال ندارد. بهتر است cetirizine را تحت نظر پزشک و بعد از مطمئن شدن از بیماری خود مورد مصرف قرار دهید. سوالات خود را در مورد این دارو می‌توانید در انتهای این مقاله درج کنید تا توسط پزشکان فعال در داروخانه آنلاین دارومارودر کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما باشیم.

سوالات متداول در مورد قرص سیتریزین

آیا می‌توان بنادریل و ستیریزین را با هم مصرف کرد؟

آیا سیتیریزین باعث خواب آلودگی می شود؟

ستیریزین به عنوان یک آنتی هیستامین غیر خواب آور طبقه بندی می‌شود، اما در برخی از افراد علائم خواب آلودگی را به همراه دارد. بنابراین هنگام خوردن این قرص از کارهایی که نیاز به هشیاری زیاد دارند اجتناب کنید.

آیا سیتیریزین می‌تواند فشار خون را افزایش دهد؟

خیر؛ سیتریزین فشار خون را افزایش نمی‌هد و این مورد از عوارض این دارو گزارش نشده است.

آیا سیتریزین برای کرونا مفید است؟

ستریزین یک داروی آنتی هیستامین است که تاکنون تاثیر آن در درمان کرونا تائید نشده است.

ستریزین چه زمانی باید استفاده شود؟

در هر زمانی از روز می‌توانید از این دارو استفاده کنید؛ با غذا یا بدون غذا.

در چه مواردی نباید از سیتریزین استفاده شود؟

افراد بالای ۶۵ سال، اشخاصی که مشکلات کبد و کلیه دارند و افرادی که نسبت به این دارو حساسیت نشان داده اند نباید از سیتریزین استفاده کنند.

آیا سیتریزین برای کلیه مضر است؟

برای افرادی که مشکل کلیه دارند معمولا پزشک در صورت لزوم از دوزهای پایین داروی سیتریزین استفاده می‌کند.

چقدر طول می‌کشد تا سیتریزین عمل کند؟

در ۵۰ درصد افراد قرص سیتریزین بعد از حدود ۲۰ دقیقه اثر می‌کند. در ۹۰% افراد نیز بعد از ۱ ساعت اثرات مصرف آن نمایان می‌شود.

لطفا به این مقاله امتیاز بدهید
[مجموع: ۵۱ میانگین: ۳.۶]

منبع

healthline

2 نظرات
  1. vaez می گوید

    ببخشید آیا سیتریزین می تونه اعتیاد آور باشه؟

    1. مجله دارومارومی گوید

      سلام دوست عزیز
      این دارو اعتیاد یا وابستگی دارویی ایجاد نمی‌کند و عوارض جانبی خاصی هم ندارد. البته در این مورد بهتر است با پزشکتان مشورت کنید. استفاده در طولانی مدت به صورت کلی توصیه نمی‌شود. بهتر است دلیل آلرژی را پیدا کنید و به صورت ریشه‌ای مشکل را حل کنید.

ارسال یک پاسخ

لغو پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


ممکن است شما دوست داشته باشید

بیشتر از نویسنده

پست های مرتبط

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

ریسپریدون

ریسپریدون

کوآموکسی‌کلاو

کوآموکسی‌کلاو

ریباویرین داروهای ضد عفونت

ریباویرین داروهای ضد عفونت

لابتالول داروی قلبی عروقی

لابتالول داروی قلبی عروقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *