بانک اطلاعات دارویی

دیکلوفناک

دیکلوفناک


زمان خواندن تقریبی مقاله : 5 دقیقه

دیکلوفناک

 

نام فارسی: دیکلوفناک

نام انگلیسی: Diclofenac

نام تجاری: کاتافلام، ولتارن، آلفن ایکس

گروه دارویی: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی

 

 

 

دیکلوفناک

نمایش سه بعدی (کلیک نمایید)

میزان مصرف:

خوراکی: بسته به نوع بیماری، ۲۰۰-۱۰۰ میلی‎گرم از دارو همراه با غذا و یک لیوان آب مصرف می‎گردد.

تزریقی: تزریق در عمق عضلات سرین، در حالات حاد و بعد از جراحی به میزان ۷۵ میلی‎گرم در روز (یکبار و در حالات شدید دو بار در روز) و حداکثر دو روز انجام می‌شود. در کولیک حالب‎ها ۷۵ میلی‎گرم تزریق می‎شود که در صورت لزوم ۳۰ دقیقه بعد تکرار می‎گردد.

شیاف: به میزان ۱۰۰ میلی‎گرم و معمولا در شب استعمال می‎شود.

کودکان: جهت درمان آرتریت روماتوئید نوجوانان در کودکان ۱۲-۱ ساله از راه خوراکی یا رکتال ۳-۱ میلی‎گرم بر کیلوگرم روزانه در نوبت‎های متعدد است. جهت درمان درد  پس از جراحی در کودکان ۱۲-۶ ساله به صورت رکتال با مقدار ۱mg/kg/day – 2mg/kg/day در نوبت‎های منقسم حداکثر تا ۴ روز به کار می‎رود.

توضیحات دارو:

دیکلوفناک (Diclofenac) جهت رفع درد و التهاب استئوآرتریت، اسپوندیلیت آنکیلوزان، آرتریت نقرسی، اختلالات اطراف مفصل مانند بورسیت و تاندونیت، اختلالات بافت نرم و دردهای غیر روماتولوژیک مانند کولیت کلیه، دیسمنوره، میگرن و درد پس از اعمال جراحی به کار می‎رود. جذب دارو پس از مصرف خوراکی، رکتال و تزریق عضلانی سریع است. اگر چه  این دارو جذب خوراکی مناسبی دارد ولی متحمل گذر اولیه کبدی می‌شود. بیش از ۹۹% آن به پروتئین‎های پلاسما متصل می‌شود در کبد متابولیزه شده و متابولیت‎ها از راه ادرار و صفرا دفع می‌شوند. نیمه عمر دارو حدود ۲-۱ ساعت است.

هشدارها و عوارض جانبی:

موارد منع مصرف: این دارو در صورت سابقه وجود واکنش آلرژیک شدید از قبیل آنافیلاکسی یا آنژیوادم ناشی از آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یا پولیپ بینی همراه با اسپاسم به علت مصرف آسپرین، بارداری و شیردهی، اختلالات خونریزی‎دهنده و ترمبوسیتوپنی منع مصرف دارد.

  1. در بیماران دچار زخم معده فعال، از مصرف خودداری شود. همچنین بیماران با سابقه زخم، بهتر است از مصرف این دارو پرهیز نموده و در صورت بروز صدمات معده‎ای-روده‎ای، مصرف آن قطع گردد.
  2. طی چند سال گذشته گزارشات متعددی از فلج ناشی از تزریق دیکلوفناک در کودکان زیر ۱۳ سال به مرکز ثبت و بررسی عوارض جانبی داروها ارسال شده است.
  3. در بیماران دچار اختلالات کلیه، کبد یا قلب، با احتیاط و با حداقل میزان ممکن به کار رود. در ضمن وضعیت عملکرد کلیه مرتبا کنترل گردد.
  4. این دارو در افراد پیر و همچنین افرادی که سابقه حمله آسم و حساسیتی دارند با احتیاط مصرف شود.

عوارض جانبی: ناراحتی دستگاه گوارش نظیر تهوع، اسهال و گاه‎گاهی خونریزی و زخم ممکن است ایجاد گردد. عوارض دیگر شامل واکنش‎های آلرژیک، به ویژه آنژیوادم، برونکواسپاسم و بثورات جلدی، همچنین سردرد، سرگیجه، گیجی، اختلالات شنوایی نظیر وزوز گوش و دفع خون در ادرار می‎باشد.

تداخلات دارویی: در مصرف همزمان با آنتی‎اسیدها احتمال کاهش جذب دارو وجود دارد و رعایت فاصله مصرف دو ساعته توصیه می‎شود. مصرف ایبوپروفن به همراه مهارکننده‎های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، سبب معکوس نمودن اثر ضد فشار خون آن‌ها گردیده و نیز خطر نارسایی کلیه و افزایش پتاسیم خون احتمالا افزایش می‌یابد. اثرات کاهنده فشار خون مدرها در صورت مصرف همزمان با این دارو ممکن است کاهش یابد. اثر انسولین و داروهای پایین‎آورنده قند خون سولفونیل اوره، احتمالا به وسیله این دارو افزایش می‌یابد. مصرف همزمان با سیکلوسپورین خطر سمیت کلیوی را افزایش می‎دهد. دفع لیتیم و احتمالا متوترکسات به وسیله ایبوپروفن کاهش یافته و سمیت آنها افزایش می‎یابد. مهار تجمع پلاکت توسط این دارو در زخم و خونریزی گوارشی در بیمارانی که تحت درمان با داروهای ضد انعقاد یا ترومبولیتیک هستند، ممکن است خطرناک باشد. مصرف همزمان این دارو با آسپرین توصیه نمی‎شود. مصرف همزمان اسید والپروئیک با این دارو خطر بروز خونریزی را به دلیل تداخل در عملکرد پلاکت‎ها افزایش می‎دهد.

نکات قابل توصیه:

  1. در صورت مصرف این دارو در درمان آرتریت، دوره درمان با این دارو بایسد کامل شود. جهت دستیابی به پاسخ مطلوب، ممکن است حداقل ۲ هفته زمان نیاز باشد.
  2. در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف دارو، اگر رژیم درمانی به صورت یک یا دو قرص در روز است، به محض به یادآوردن طی یک یا دو ساعت پس از نوبت فراموش شده، باید مصرف شود. اگر رژیم درمانی به صورت بیش از دو قرص در روز است، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شده و از دو برابر کردن مقدار مصرف بعدی باید خودداری شود.
  3. هر گونه خونریزی غیر عادی مانند استفراغ خونی، خون در ادرار و خون در مدفوع را باید گزارش کرد.
  4. به منظور بررسی پیشرفت درمان در طول مصرف دراز مدت، مراجعه به پزشک ضروری است.
  5. از جویدن و یا خرد نمودن قرص‌های آهسته‎رهش دارو خودداری شود.
  6. این دارو نباید بیش از مقدار تجویز شده مصرف شود.

مجله پزشکی دارومارو

لطفا به این مقاله امتیاز بدهید
[مجموع: ۰ میانگین: ۰]

ارسال یک پاسخ

لغو پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


ممکن است شما دوست داشته باشید

بیشتر از نویسنده

پست های مرتبط

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

فیتوکلد ضد سرماخوردگی

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

قرص سیتریزین برای چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

فلوتامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

ریسپریدون

ریسپریدون

کوآموکسی‌کلاو

کوآموکسی‌کلاو

ریباویرین داروهای ضد عفونت

ریباویرین داروهای ضد عفونت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *