داروهای گیاهی

درمنه Artemisia annua

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف درمنه

نام علمی گیاه: Artemisia annua است ولی سایر گونه های: ، Artemisia californica ، Artemisia mauiensis، Artemisia nilagirica نیز به این گیاه تعلق دارند.

نام های انگلیسی : Mugwort, Sugebrush, Dusty miller

درمنه یا برنجاسف دارای اثرات ضد آلرژی، ضد باکتری، ضد قارچ، ضد اسپاسم و تسهیل کننده جریان خون است. درمنه به صورت لوسیون برای تقویت پوست و جلوگیری از چروک پوست استفاده می شود. استفاده از قطره درمنه باعث درمان کچلی ناخن می شود و همچنین دارای اثرات ضد التهاب بوده و در روند ترمیم زخم و بهبود سریع آن مؤثر است (3-1).

مکانیسم اثر درمنه

تحقیقات ثابت کرده است که درمنه یا برنجاسف از طریق ایجاد تغییرات مطلوب بر سطح لیپوپروتئین ها در جلوگیری از پیشرفت بیماری آترواسکلروز مؤثر است. همچنین ثابت شده است که این گیاه دارای اثرات ضد باکتریایی است و به عنوان یک گیاه برای ضد عفونی کننده مفید است. این گیاه اثر آن در درمان دیابت، یرقان و بیماری های گوارشی نیز مؤثر بوده است. همچنین مشخص شده است که عصاره این گیاه بر سطح آنزیم های کبدی مفید است و با کاهش آسیب های سلول های کبدی و با کاهش سطح لیپیدهای کبدی و جلوگیری از تشکیل کبد چرب باعث کاهش سطح آنزیم های ALT و AST در پلاسما می شود و می توان از این گیاه در درمان دیابت استفاده کرد. این گیاه دارای اثر ضد کوکسیدیایی است که مکانیسم آن عمدتا تشدید فعالیت های اندوپروکسیدازی سلولی است که موجب افزایش رادیکال های آزاد می شود و این رادیکال های آزاد در القای استرس اکسیداتیو مؤثر بوده و موجب آلکیله کردن پروتئین ها می شود (4-1).

فارماکوکینتیک درمنه

درمنه یا برنجاسف دارای ترکیباتی از جمله آدنین، آمیرین، میرسن، اسکولین، نرول، ولگارین، میرسن، 1 و 8 سینئول و کومارین است. مهمترین ترکیب این گیاه Artemisinin است (1).

هشدار ها درمنه

این گیاه به دلیل اثرات قاعده آور ترکیب توژان موجود در روغن فرار آن در دوران بارداری منع مصرف دارد و در شیردهی باید با احتیاط و مشورت پزشک استفاده شود (4).

توصیه های دارویی درمنه

منابع

1-Shafaghat, A., Noormohammadi, Y.,Zaifizadeh, M. 2009. Composition and antibacterial activity of essential oils of Artemisia fragrans Wild.leaves and roots from Iran. Nat Prod Commun, 4(2):279-82.

2-Dianati M, Asadi MA. A case report on the treatment of paronychia with Artemisia. Feyz Journal of Kashan University of Medical Sciences 2001; 5: 104-8.

3-Willcox, M. 2009. Artemisia Species:From Traditional Medicines to Modern Anti-malarial and Back Again. J Altern Complement Med 15:101-9.

4-Allen PC, ydon J, Danforth HD. Effects of components of Artemisia annua on coccidian infections in chickens. poultry science 1997; 76:1156 – 1163.

4- ضیایی، علی،مسگرپور، بیتا (1384). احتیاط مصرف و تداخلات دارویی گیاهان دارویی بر اساس شواهد و مستندات،انتشارات تیمورزاده- نشر طبیب.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *