نام تجاری دارو: آلبنزا
نام رایج دارو: آلبندازول Albendazole
توجه: مطلبی که مطالعه میکنید صرفا جنبهی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیههای پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.
آلبندازول چیست و چه کاربردی دارد؟
داروی آلبندازول برای درمان بعضی از عفونتهای کرم نواری مانند نوروسیستریکوس و بیماری هیداتید استفاده میشود.
نحوهی مصرف آلبندازول و دوز مصرفی
این دارو را طبق دستور پزشک، به صورت خوراکی و معمولا یک یا دو بار در روز، مصرف کنید. اگر شما یا فرزندتان با بلعیدن قرص مشکل دارید میتوانید آن را له کنید یا بجوید و سپس با کمک آب فرو دهید.
در برخی شرایط، مثلا در صورت ابتلا به بیماری هیداتید، ممکن است پزشک شما مصرف این دارو را به صورت دورهای تجویز کند. به عنوان مثال ممکن است بعد از یک دورهی بیست و هشت روزهی مصرف دارو، دو هفته استفاده از آلبندازول را متوقف کند. با دقت به راهنماییهای دکتر عفونی توجه کنید.
دوز مصرفی داروی آلبندازول به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد.
برای تاثیرگذاری بیشتر لازم است داروی آلبندازول را به صورت منظم مصرف کنید. به یاد داشته باشید که هر روز دارو را در ساعت مقرر استفاده کنید. اگر پزشک شما اینطور صلاح دیده که داروی آلبندازول را در دورههای مصرفی معینی استفاده کنید بهتر است زمان مجدد مصرف داروی آلبندازول را روی تقویم علامتگذاری کنید.
حتی اگر بعد از چند روز مصرف دارو علائم بیماری ناپدید شدند تا اتمام دورههای درمانی به مصرف داروی آلبندازول ادامه دهید. توقف دارو به طور خودسرانه ممکن است منجر به بازگشت عفونت شود.
در صورت استفاده از داروی آلبندازول از خوردن گریپفروت یا نوشیدن آب گریپفروت اجتناب کنید مگر اینکه پزشکتان به شما اطمینان بدهد که میتوانید با خیال راحت این کار را انجام دهید. مصرف گریپفروت میتواند احتمال ابتلا به عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد. برای دانستن جزئیات بیشتر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید.
در صورتی که تغییری در وضعیت بیماری شما حاصل نشد یا حالتان وخیمتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی داروی آلبندازول
حالت تهوع، استفراغ، احساس درد در ناحیهی شکم، سردرد و ریزش مو از جمله عوارض جانبی داروی آلبندازول است. در صورتی که هر کدام از این عوارض برای مدت طولانی ادامه داشت یا وخیمتر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
درصورتی که پزشک داروی آلبندازول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی آلبندازول را مصرف کرده اند عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
در صورتی که به عوارض جانبی خطرناکی مانند سردردهای شدید و مداوم، تغییرات بینایی، زرد شدن پوست، زرد شدن چشم، درد شدید معده و شکم، ادرار تیره، خستگی غیرمعمول، کبودی، خونریزی، علائم عفونت مانند گلودرد مداوم و تب و لرز، مشکلات کلیوی مانند تغییر در میزان ادرار، گیجی، تشنج و سفت شدن گردن مبتلا شدید بالافاصله موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی آلبندازول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید.
با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست ممکن است با عارضهای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دارو ساز مشورت کنید.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی داروباکس استفاده کنید.
موارد احتیاط مصرف داروی آلبندازول
پیش از مصرف داروی آلبندازول در صورتی که به این دارو یا سایر داروهای ضد کرم بنزیمیدازول مانند مبندازول آلرژی دارید موضوع را با پزشک خود یا دکتر داروخانه مطرح کنید. داروی آلبندازول ممکن است شامل ترکیبات غیرفعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. برای اطلاع از جزئیات بیشتر با دکتر داروخانه صحبت کنید.
قبل از استفاده از داروی آلبندازول سوابق پزشکی خود از جمله سابقهی بیمارهای کبدی، مشکلات مجاری صفراوی مثل انسداد و مشکلات خونی و مغزاستخوان را با پزشک خود یا دکتر داروخانه در میان بگذارید.
مصرف داروی آلبندازول ممکن است موجب مشکلات کبدی شود. با توجه به اینکه مصرف نوشیدنیهای الکلی خطر ابتلا به مشکلات کبدی را افزایش میدهد از مصرف الکل حین استفاده از این دارو اجتناب کنید. دربارهی جزئیات بیشتر با پزشک خود یا دکتر داروخانه صحبت کنید. قبل از هرگونه جراحی همهی داروهایی که مصرف میکنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.
از آنجا که مصرف داروی آلبندازول ممکن است به جنین آسیب برساند چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی آلبندازول را مصرف کنید و در مورد فواید و مضرات آن از پزشک خود کمک بگیرید. پیش از شروع مصرف این دارو باید تست بارداری شما منفی باشد. لازم است زنانی که از این دارو استفاده میکنند تا یک ماه پس از توقف مصرف دارو از روشهای پیشگیری از بارداری مثل استفاده از کاندوم یا قرصهای ضدبارداری استفاده کنند.
این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود. برای مصرف داروی آلبندازول در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی آلبندازول با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی آلبندازول را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفیتان را با پزشک یا داروساز در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز هیچ دارویی نفرمایید.
علائم اوردوز داروی آلبندازول
اگر فردی بیش از اندازه از داروی آلبندازول استفاده کرده بود و دچار علائمی مانند بیهوش شدن یا مشکل در تنفس شد با مرکز فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
توجه داشته باشید:
داروی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
این دارو فقط برای درمان وضعیت فعلی شما تجویز شده است. بدون صلاحدید پزشک آن را برای درمان عفونتهای دیگر به کار نبرید.
پیش از مصرف داروی آلبندازول و پس از مصرف آن، به طور منظم، باید آزمایشهایی از قبیل آزمایشهای کبدی، تست بارداری و شمارش کامل خون انجام بگیرد. تمامی ملاقاتهای پزشکی و آزمایشگاهی خود را به موقع انجام دهید. برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
اگر دوز مصرفی داروی آلبندازول را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن، آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکردهاید نیازی به مصرف دو برابر داروی آلبندازول نیست؛ فقط دوز مقرر را مصرف کنید.
برای نگهداری صحیح داروی آلبندازول را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید. همچنین دارو را در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.
منبع: WebMD