داروهای رایج تا چه حد میتواند خطرناک باشد؟!
مطالعه بزرگی که اخیرا در آمریکا انجام شده است نشان داده است که با مصرف داروهای با اثرات آنتی کولینرژیک در دوزهای بالاتر و یا برای مدت طولانی تر ؛ ریسک نسبتا زیادی برای زوال عقل( آلزایمر) وجود دارد!
این مطالعه برای مردم و حتی پزشکان باتجربه شوک برانگیز بود چرا که اغلب داروهای مورد بررسی بدون نسخه در دسترسند و تاکنون این داروها در دسته داروهای نسبتا بی خطر گنجانده شده بودند.
داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند دوکسپین ، آنتی هیستامین های نسل اول مانند کلرفنیرامین و داروهای کنترل مثانه مانند اکسی بوتینین (Ditropan) در راس داروهایی هستند که میتوانند موجب فراموشی و زوال عقل شوند.
افرادی که حداقل 10 میلی گرم روزانه دوکسپین، 4 میلی گرم روزانه کلرفنیرامین، یا 5 میلی گرم روزانه اکسی بوتینین برای بیش از سه سال مصرف می کنند در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به زوال عقل می باشند.
در این مطالعه پیشنهاد می شود که بجای استفاده از داروهای فوق از داروهای کم ضرر تر استفاده کنیم مانند : مهار کننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) مانند سیتالوپرام (Celexa) و یا fluoxitene (پروزاک) برای افسردگی و آنتی هیستامین های نسل دوم مانند لوراتادین (claritin) برای آلرژی
همچنین در این مطالعه توصیه شده است که همیشه باید از کمترین دوز موثر استفاده شود و پزشک در طول درمان به مصرف داروها نظارت دقیق و کامل داشته باشد.