چای بابونه یک نوشیدنی محبوب و سنتی است که از گذشتههای دور برای بسیاری از مشکلات بدن و حتی زیبایی استفاده میشود. امروزه تحقیقاتی که اثرات مفید آن برای کنترل بیماریها از جمله سرطان و دیابت را نشان میدهند در حال افزایش است.
بابونه گیاهی ست که از گلهای گلدار خانواده Asteraceae مشتق میشود.
این گیاه قرنهاست که به عنوان یک درمان طبیعی برای بسیاری از مشکلات سلامتی مصرف میشده است. برای ایجاد چای بابونه گلهای بابونه خشک میشوند و سپس در آب گرم دم داده میشوند.
بسیاری از افراد از چای بابونه به عنوان یک جایگزین بدون کافئین برای چای سیاه یا سبز بخاطر طعم شیرین و خوب آن استفاده میکنند. بعضی نیز از آن به عنوان یک مکمل برای درمانهای خانگی استفاده میکنند اما در واقع نباید آن را جایگزین درمانهای پزشکی به هنگام بیماریهای شدید کرد.
چای بابونه چیست؟
قدرت چای بابونه بر حسب میزان بابونه و کیفیت آن متفاوت است. چایهای قویتر احتمال دارد که باعث عوارض جانبی بیشتر در افرادی که نسبت به آنها حساس هستند، بشود. در نتیجه بهتر است که با دوز پایین شروع کنید و به آرامی با دوزهای بالاتر کار کنید.
بابونه حاوی مواد شیمیایی است که فلاونوئید هستند. این فلاونوئیدها نوعی از مواد مغذی موجود در بسیاری از گیاهان هستند و نقش عمدهای در اثرات درمانی بابونه دارند. محققان هنوز مطمئن نیستند که چه مواد شیمیایی دیگری در بابونه به طور خاص وجود دارند و چه منافعی دارند.
فواید چای بابونه
فواید بالقوه چای بابونه طبق شواهد به ترتیب زیر هستند:
کاهش درد قاعدگی با مصرف چای بابونه
چندین تحقیق در مورد ارتباط چای بابونه با کاهش شدت دردهای قاعدگی انجام شده است. یک تحقیق در سال ۲۰۱۰ به عنوان نمونه نشان داد که مصرف چای بابونه برای یک ماه میتواند دردهای قاعدگی را کاهش دهد. زنانی که در این تحقیق شرکت کرده بودند اضطراب و ناراحتی کمتری را در رابطه با درد پریودی گزارش دادند.
افزایش کیفیت خواب با چای بابونه
بابونه خواص منحصر بفردی دارد که ممکن است برای کیفیت خواب مفید باشد. این گیاه حاوی اپی ژنین است؛ آنتی اکسیدانی که با گیرندههای خاصی در مغز متصل میشود که ممکن است خواب و کاهش بی خوابی یا بی خوابی مزمن را تقویت کنند.
در یک تحقیق، زنانی که دارای نوزاد بودند و به مدت ۲ هفته چای بابونه نوشیدند، کیفیت خواب بهتری را در مقایسه با گروهی که از این چای استفاده نکرده بودند، داشتند. همچین علائم افسردگی که با مشکلات خواب مرتبط است، به میزان کمتری در آنها بوجود آمد.
تحقیق دیگر نشان داد افرادی که ۲۷۰ گرم عصاره بابونه را دو بار در روز به مدت ۲۸ روز پیاپی مصرف کردند، کمتر از ۱/۳ شب هنگام را بیدار بودند و ۱۵ دقیقه سریعتر از افرادی که این عصاره را مصرف نکرده بودند، به خواب میرفتند.
در یک بررسی از شواهد اخیر، ۱۰ نفر از ۱۲ بیمار قلبی عروقی عنوان کردند که پس از مصرف چای بابونه خیلی زود به خواب رفتهاند. تعداد انگشت شماری از مطالعات دیگر نیز که با توجه به مدلهای بالینی انجام شده، نشان میدهد که چای بابونه ممکن است به آرامش افراد کمک کند.
در یک مطالعه روی موشها، عصاره بابونه در موشهایی که دچار اختلال خواب بودند، باعث شد که خواب بهتری داشته باشند. بسیاری از محققان بر این باورند که چای بابونه ممکن است مانند بنزودیازپین عمل کند. بنزودیازپینها داروهای تجویزی هستند که میتوانند اضطراب را کاهش و باعث خواب شوند. برخی تحقیقات نشان میدهد که بابونه به گیرندههای بنزودیازپین متصل میشود.
یک تحقیق مروری بر قابلیت چای بابونه برای کاهش اضطراب بی نتیجه بود. برخی از مطالعات نشان دهنده فواید ضد اضطرابی متوسطی برای این نوشیدنی ست اما برخی دیگر آن را تایید نمیکنند. بهر حال برای تایید یا رد این مساله نیاز به تحقیقات بیشتری است.
چای بابونه، تقویت کننده سلامت دستگاه گوارش
سلامت دستگاه برای سلامت کلی بدن بسیار حیاتی ست. شواهد محدودی اثر بابونه بر تقویت دستگاه گوارش بوسیله کاهش خطر بیماریهای گوارشی خاص را نشان میدهد.
چند تحقیق نشان داد که عصاره بابونه قابلیت مقابله در برابر اسهال در موشها را دارد. این موضوع به خواص ضد التهابی آن مربوط است. تحقیق دیگر در موشها دریافت که بابونه در پیشگیری از بیماریهای زخم معده موثر است چون ممکن است اسید معده را کاهش دهد و از رشد باکتریهایی که باعث زخم معده میشوند جلوگیری کند.
به جز این یافتهها، تحقیقات بیشتر انسانی برای اثبات نقش بابونه در دستگاه گوارش لازم است. با این وجود ادعاهایی وجود دارد که نوشیدن چای بابونه تسکین دهنده معده است. به لحاظ سنتی برای بسیاری از بیماریهای گوارشی از جمله حالت تهوع و نفخ از چای بابونه استفاده میشود.
خواص چای بابونه برای درمان دیابت و کاهش قند خون
بعضی از تحقیقات نشان میدهد که چای بابونه میتواند قند خون را در افراد دیابتی کاهش دهد. این تحقیق نشان نمیدهد که بابونه یک جایگزین مناسب برای داروهایی دیابتی است اما ممکن است مکمل مفیدی برای درمانهای موجود باشد.
در تحقیقی مشابه در سال ۲۰۰۸ بر روی موشها مشخص شد که مصرف مرتب چای بابونه ممکن است از افزایش قند خون جلوگیری کند. این اثر خطر طولانی مدت عوارض دیابت را کاهش میدهد که نشان دهنده این است که بابونه میتواند دیابت را بهبود بخشد.
کاهش دادن یا جلوگیری کردن از پوکی استخوان
پوکی استخوان کاهش تراکم استخوانی پیش رونده است. این کاهش تراکم، خطر شکستن استخوانها و خمیدگی آنها را افزایش میدهد. اگر چه همه انسانها دچار پوکی استخوان میشوند اما این موضوع در میان زنان پس از سنین باروی، شایعتر است. این افزایش در زنان ممکن است به دلیل اثرات استروژن باشد.
یک تحقیق در سال ۲۰۰۴ نشان داد که چای بابونه ممکن است اثرات ضد استروژنی داشته باشد. این کار هم تراکم استخوانی را تقویت میکند اما نویسندگان تحقیق هشدار دادند که تحقیق بیشتری برای اثبات این مزیت لازم است.
چای بابونه و کاهش التهاب
التهاب واکنش سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت است. چای بابونه حاوی ترکیبات شیمیایی است که ممکن است التهاب را کاهش دهند. با این حال التهاب طولانی مدت با تعداد زیادی از مشکلات سلامتی از جمله هموروئید، درد در دستگاه گوارش، اختلالات ایمنی و حتی افسردگی مرتبط است.
درمان و پیشگیری از سرطان با چای بابونه
بعضی از تحقیقات نشان میدهند که ممکن است چای بابونه سلولهای سرطانی را هدف قرار دهد یا حتی از افزایش سلولها در ابتدای امر جلوگیری کند. با این حال تحقیقات تاکنون بی نتیجه بوده است و دانشمندان میگویند که برای اثبات ادعای ضد سرطان بودن بابونه، کار بیشتری لازم است. همچنین بیشتر تحقیقات در مدلهای بالینی بر روی حیوانات و نه انسانها انجام شده است.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ قدرت مبارزه با سرطان گل جعفری و بابونه را مقایسه کرد. هر دو توانستند تومورهای سرطانی را بصورت انتخابی مورد هدف قرار دهند اما اثرات چای گل جعفری قویتر بود.
بابونه حاوی آنتی اکسیدان اپی ژنین است. در آزمایشهای درون آزمایشگاه، اپی ژنین با سلولهای سرطانی بخصوص آنهایی که مربوط به سرطان سینه، اثر گوارش، پوست، پروستات و رحم است. به علاوه یک تحقیق روی ۵۳۷ نفر نشان داد که آنهایی که ۲ تا ۶ بار در هفته چای بابونه نوشیدند به احتمال بیشتری خطر ابتلا به سرطان تیروئید را نسبت به آنهایی که ننوشیده بودند، کاهش دادند.
این یافتهها امیدوار کننده هستند، اما تحقیقات انسانی با کیفیتی برای نتیجه گیری در مورد نقش چای بابونه در پیشگیری از سرطان مورد نیاز است.
چای بابونه برای بهبود سلامت قلبی
چای بابونه سرشار از فلاونهاست که یک رده از آنتی اکسیدانها هستند. فلاونها طبق تحقیقات توانایی کاهش قند خون و سطوح کلسترول را دارند که شاخصهای مهمی برای خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند. یک تحقیق در مورد ۶۴ بیمار دیابتی نشان داد که آنهایی که چای بابونه را همراه با وعدههای غذایی مصرف کردند، بهبود قابل توجی در کلسترول کلی، تری گلیسرید، کلسترول LDL، در مقایسه با آنهایی داشتند که آب مینوشیدند. تحقیق بیشتری برای اثبات نقش چای بابونه در تقویت سلامت قلبی لازم است اما قطعا افزودن آن به رژیم غذایی به شما صدمهای نخواهد زد.
درمان علائم سرماخوردگی با مصرف چای بابونه
شواهد تجربی و برخی مطالعات نشان میدهد که استنشاق بخار همراه با عصاره بابونه میتواند برخی از علائم سرماخوردگی را از بین ببرد. این این مزیت هنوز ثابت نشده است.
درمان مشکلات پوستی خفیف
یک تحقیق کوچک در سال ۱۹۸۷ دریافت که استفاده از عصاره بابونه بطور مستقیم روی پوست به درمان زخم کمک میکند. به همین ترتیب، چند تحقیق نشان دادند که پماد بابونه ممکن است به اگزما و بیماریهای پوستی التهابی خفیف کمک کند، اگر چه به اندازه کرم هیدروکورتیزون موثر نیستند.
چای بابونه برای مراقبت از مو
جدای از همه ویژگیهای قابل توجه چای بابونه، بسیاری از افراد استفاده کننده از آن ادعا میکنند که ظاهر و قدرت مو را بهبود میبخشد. در حالی که ترکیبات ضد التهاب میتواند به کاهش سوزش در پوست کمک کند. مواد شیمیایی قویتر میتوانند تارهای مو را تقویت کنند، شوره سر را از بین ببرند و به طور کلی موهای شما را بهتر و ملایمتر نشان دهند.
عوارض چای بابونه
نوشیدن چای بابونه برای اغلب افراد بی خطر است. گزارشهایی از آلرژی به بابونه وجود دارد که احتمالا در افرادی که به گیاهان خانواده گل آفتابگردان از جمله گل داودی حساس هستند.
علاوه بر این محصولات آرایشی و بهداشتی که حاوی بابونه هستند ممکن است در صورت تماس مستقیم با چشمان، آنها را تحریک کند. این ممکن است منجر به التهاب چشم شود.
همچنین لازم به ذکر است که بی خطر بودن چای بابونه در بچههای کوچک، زنان باردار یا زنان شیرده و افراد مبتلا به بیماری کبد یا کلیه مشخص نشده است. با این وجود هیچ گزارشی از واکنشهای نامطلوب خطرناک یا مسمومیت ناشی از نوشیدن چای بابونه وجود ندارد.
چه کسانی باید از چای بابونه اجتناب کنند؟
گروههای زیر باید از مصرف بابونه خودداری کنند مگر اینکه توسط پزشک توصیه شده باشد:
- افرادی با سابقه آلرژی شدید، بخصوص نسبت به گردهها: بابونه ممکن است با گرده گیاهان دیگر آلوده شده باشد بنابراین میتواند موجب واکنش آلرژی شود.
- افرادی که یک قبلا واکنش آلرژی حتی ملایم نسبت به فراوردههای بابونه داشتند: این افراد باید از بابونه اجتناب کنند چون واکنشهای حساست زا میتواند به مرور زمان بدتر شود.
- نوزادان و بچههای خیلی کوچک: چای بابونه، مشابه با عسل و دیگر فراوردههای طبیعی ممکن است آلوده به اسپورهای بوتولیسم باشند. اغلب افراد بزرگسال سالم میتوانند با عفونت مبارزه کنند اما نوزادان قادر به اینکار نیستند. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که نوزادان و بچههای کوچک باید از عسل اجتناب کنند و همچنین باید از مصرف محصولات بدست آمده از بابونه خودداری کنند.
همچنین استفاده از بابونه به عنوان یک جایگزین برای درمانهای پزشکی چندان مطمئن نیست. اگر کسی در حال مصرف هر گونه دارویی است باید از پزشک خود در مورد تداخلات ممکن با چای بابونه آگاهی کسب کند.
کلام آخر
چای بابونه از هزاران سال پیش در میان مردم به عنوان یک داروی گیاهی و یک نوشیدنی مفید استفاده میشد. البته امروزه این چای گیاهی تنها به عنوان یک مکمل و نه دارو استفاده میشود. این چای غنی از آنتی اکسیدانهاست که ممکن است فواید سلامتی بسیاری از جمله کاهش خطر سرطان و بیماری قلبی داشته باشند.
اگر چه نتایج مربوط به چای بابونه امیدوار کننده ست، تحقیقات کافی برای ایجاد یک نتیجه در مورد اثرات آن روی سلامتی وجود ندارد. بسیاری از تحقیقات مربوط به چای بابونه روی حیوانات و در شرایط آزمایشگاهی انجام شدهاند و این نتایج را نمیتوان برای انسانها تفسیر کرد.
بهر حال بابونه یک نوشیدنی محبوب است که بسیاری از افراد میتوانند از آن لذت ببرند. افرادی که علاقمند به مصرف چای بابونه هستند باید از آن به عنوان یک مکمل استفاده کنند نه جایگزینی برای داروهای معمول مورد استفاده شان. برای اینکه از فواید سلامتی چای بابونه بهره ببرید مصرف یک یا دو فنجان از آن در روز کافی است.
ترجمه اختصاصی توسط داروباکس
منبع: medicalnewstoday