جنتامایسین
زمان خواندن تقریبی مقاله : 6 دقیقه
جنتامایسین
نام فارسی: جنتامایسین
نام انگلیسی: Gentamicin
نام تجاری: جنتادیک
گروه دارویی: آنتیبیوتیک
مکانیزم اثر:
جنتامایسین در درمان عفونتهای ناشی از باکتریهای گرم منفی حساس و سایر ارگانیسمها مانند سپتیسمی و سپسیس نوزادان، مننژیت و سایر غفونتهای سیستم عصبی مرکزی، عفونت مجاری صفراوی، پیلونفریت حاد یا التهاب عفونی حاد پروستات و همراه با یک پنیسلین در درمان آندوکاردیت ناشی از استرپتوکوکوس ویریدانس، استرپتوکوکوس فکالیس، پنومونی در بیماران بستری و مننژیت لیستریایی مصرف میشود.
میزان مصرف:
بزرگسالان: مقدار مصرف این دارو از راه تزریق عضلانی، تزریق آهسته وریدی یا انفوزیون ۵mg/kg/day – ۳mg/kg/day در مقادیر منقسم و در فواصل ۸ ساعته میباشد.در صورت ابتلاع بیمار به نارسایی کلیه فاصله زمانی بین دفعات مصرف دارو بر اساس کلیرانس کراتینین تعیین میشود.
کودکان: برای کودکان با سن کمتر از دو هفته به مقدارmg/kg 3 هر ۱۲ ساعت و برای کودکان با سن ۲ هفته تا ۱۲ سال به مقدار mg/kg2 هر ۸ ساعت مصرف میشود.مقدار مصرف این دارو از راه تزریق داخل غلاف طناب نخاعی mg/kg1 (تا حداکثر mg/kg5 در صورت نیاز) همراه با Mg/kg/day 2-4 در مقادیر منقسم هر ۸ ساعت به صورت تزریق عضلانی میباشد.
توضیحات دارو:
از آنجا که دفع آمینوگلیکوزیدها عمدتا کلیوی است و غلظت این دارو در ادرار زیاد خواهد بود، بیمار باید به اندازه کافی آب و مایعات مصرف کند تا غلظت زیاد دارو موجب آسیب به مجاری ادراری نشود.
تزریق زیر جلدی جنتامایسین توصیه نمیشود،زیرا دردناک خواهد بود.
مقدار مصرف جنتامایسین به ویژه در بیمارانی که دچار سوختگی شدهاند یا عمل جراحی در پیش دارند و در زنان باردار یا مبتلا به بیماریهای زنان ممکن است کمتر یا بیشتر از مقدار توصیه شده باشد که این مسئله به دلیل تفاوت زیاد بین نیاز این گروه بیماران به دارو است.
ازآنجا که احتمال تشکیل کمپلکس بین جنتامایسین و سایر داروها وجود دارد، مخلوط کردن این دارو با سایر داروها در یک محلول توصیه نمیشود.
هشدارها و عوارض جانبی:
آسیب بخش حلزونی گوش، مسمومیت برگشتپذیر کلیه، به ندرت کاهش منیزیم خون به ویژه در مصرف طولانی مدت و کولیت پسودوممبران از عوارض احتمالی این دارو هستند.
فاصله دفعات مصرف این دارو در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه باید افزایش داده شود.
مصرف این دارو در بیماران سالخورده مبتلا به پارکینسون و نوزادان باید با احتیاط فراوان صورت گیرد.
از مصرف طولانی مدت این دارو باید خودداری کرد.
تداخل دارویی:
در صورت مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با سفالوسپورینها (به ویژه سفالوتین)، آمفوتریسین، سیکلوسپورین و داروهای سیتوتوکسیک، خطر بروز مسمومیت کلیوی و احتمالا مسمومیت گوشی افزایش مییابد.
مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با نئوستیگمین و پیریدوستیگمین، به دلیل اثر آنتاگونیستی، اثر این داروهای کولینرژیک را کاهش میدهد.
مصرف همزمان آمینوگلیکوزیدها با داروهای مسدد عصب-عضله، ممکن است باعث ضعف بیشتر عضلات اسکلتی، ضعف تنفس و حتی آپنه شود.از مصرف همزمان دو یا چند آمینوگلیکوزید با یکدیگر و مصرف مصرف همزمان این دارو با کاپرئومایسین باید خودداری کرد.
!!! هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.