بانک اطلاعات دارویی

بیماری میگرن و معرفی چند محرک در بروز حملات این بیماری

بیماری میگرن ازجمله بیماری‌هایی است که علت دقیق آن به‌طور کامل مشخص نشده است، اما پزشکان و ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی می‌دانند که عوامل بسیاری می‌توانند باعث ایجاد میگرن شوند. اگر شما یکی از میلیون‌ها نفر هستید که با  حملات میگرنی مکرر یا گاه‌به‌گاه مواجه هستید، مهم است که عوامل شخصی بروز حمله میگرن در شما و بهترین راه برای جلوگیری از آن تشخیص داده شود. یک یادداشت از محرک‌های شناخته‌شده مانند غذاهای خاص، صداها یا روشنایی‌های زیاد که ممکن است برای جلوگیری از حملات میگرنی آینده مفید باشد را نگهداری کنید. همچنین بسیار مهم است که هرگز تجویز داروهای تجویزی برای میگرن را بیش‌ازحد مجاز مصرف نکنید. سوءمصرف دارو می‌تواند منجر به افزایش حملات میگرن و نشانه‌های مزمن میگرنی شود. در این مقاله به بررسی مفصل این عوامل و محرک‌ها در بروز میگرن می‌پردازیم.

استرس

افزایش یا کاهش فراوان در استرس فیزیکی و روانی می‌تواند باعث میگرن شود. محققان دانمارکی دریافتند که اکثر بیماران مبتلابه میگرن گزارش می‌دهند که استرس با شروع حملات میگرنی در آن‌ها مرتبط است. محققان دیگر گزارش کرده‌اند که بین ۵۰ تا ۸۰ درصد از بیماران میگرن می‌گویند که فشار زیاد و استرس باعث سردرد میگرنی می‌شود. بعضی از بیماران پس از یک رویداد استرس‌زای در معرض ابتلا به میگرن قرار می‌گیرند، درحالی‌که برخی دیگر در یک حین یک رویداد استرس‌زا، یک حمله جدید را تجربه می‌کنند.

کمبود خواب یا پرواززدگی و ارتباط آن با بیماری میگرن

اختلال خواب یکی از شایع‌ترین عوامل مرتبط با میگرن است. اغلب خواب نامناسب به‌عنوان یک عامل برای حملات میگرنی حاد مطرح می‌شود. خواب بیش‌ازحد یک عامل برای شروع میگرن است که اغلب گزارش‌شده است. تأخیر در برنامه پرواز و یا تغییر در برنامه کاری شما همچنین می‌تواند با شروع میگرن در ارتباط باشد. بی‌خوابی شایع‌ترین اختلال خواب همراه با میگرن مزمن است. بیماران مبتلابه میگرن مزمن که از بی‌خوابی رنج می‌برند، در معرض خطر اضطراب و افسردگی هستند. این شرایط یک‌چیز مشترک دارد: اختلال خواب. خوشبختانه بسیاری از بیماران گزارش می‌دهند که خواب عمدتاً سردرد میگرنی را از بین می‌برد.

مواد افزودنی‌غذایی

آسپارتام از شیرین‌کننده مصنوعی و گلوتامات مونوسدیم (MSG) که یک افزودنی تقویت‌کننده طعم ممکن است، باعث میگرن می‌شوند. آزمایش‌هایی که بر روی آسپارتام انجام‌شده است، باعث کشف نتایج متناقضی شده است. موضوع اثرات احتمالی این مواد در میان بیماران مبتلابه میگرن هنوز حل و قطعی نشده است. شواهدی وجود دارد که بیماران مبتلابه افسردگی پس از مصرف آسپارتام ممکن است نشانه‌های بدتری را تجربه کنند. گلوتامات مونوسدیم یک “تقویت دهنده طعم” است. برای بهره بردن از طعم خوب در غذاهای مختلف استفاده می‌شود. بسیاری از مردم به‌طورکلی معتقدند که گلوتامات مونوسادیم می‌تواند باعث سردرد شود. بیشترین تحقیقات کنترل‌شده برای شناسایی پیوند بین مصرف گلوتامات مونوسدیم و سردرد یا هرگونه بیماری دیگر در افراد سالم انجام‌نشده است. بااین‌حال، یک مطالعه اخیر به این نتیجه رسید که گلوتامات مونوسدیم می‌تواند سردرد و درد در صورت و سر را ایجاد کند. ممکن است راهکار عاقلانه اجتناب از استفاده از این افزودنی باشد.

گرسنگی یا کم‌آبی (هیدراته شدن) بدن

بیماران میگرنی معمولاً وعده‌هایی از غذا را حذف کرده و مصرف نمی‌کنند. تحقیقات به‌طور مداوم نشان می‌دهد که صرف غذا اغلب با شروع میگرن در ارتباط است. چطور این اتفاق می‌افتد؟ این احتمالاً مربوط به کاهش سطح قند خون است. از دست دادن آب بدن نیز به‌عنوان یک محرک احتمالی بیماری میگرن پیشنهادشده است. عدم مصرف آب به‌اندازه کافی با شروع سردرد همراه است. یک نظرسنجی کوچک از بیماران مبتلابه بیماری میگرن نشان داد که “مصرف ناکافی ” در حدود ۴۰ درصد پاسخ‌دهندگان با شروع سردرد و حملات میگرنی در ارتباط بود.

نوشیدنی‌های با سطوح بالای کافئین

برخی از کارشناسان گزارش کرده‌اند مصرف بیش‌ازحد کافئین می‌تواند باعث میگرن شود. به همین دلیل عاقلانه است که میزان مصرف کافئین دریافتی از طریق قهوه، چای، نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی را کنترل کنید. سطوح کافئین می‌تواند در نوشیدنی‌های انرژی شگفت‌انگیز باشد. برخی از محققان خاطرنشان کرده‌اند که خروج کافئین از بدن نیز ممکن است باعث سردرد شود. کارشناسان دیگر در مورد مصرف بیش‌ازحد کافئین هشدار می‌دهند. به یاد داشته باشید که بسیاری از داروهای ضد سرطان حاوی مقادیر قابل‌توجه کافئین هستند. یک مطالعه اخیر کنترل‌شده به این نتیجه رسید که ترکیب داروهای استامینوفن، آسپیرین و کافئین در کاهش علائم سردرد میگرنی بهتر از ایبوپروفن بود.

مصرف بیش‌ازحد دارو

مصرف بیش‌ازحد از داروها یکی از رایج‌ترین عوامل در بروز بیماری میگرن است. به‌طور خاص، افرادی که از داروهای مسکن معمولی استفاده می‌کنند می‌توانند از میگرن گاه‌به‌گاه به سمت میگرن مزمن پیشرفت کنند. مصرف بیش‌ازحد دارو ممکن است به سردردهای مکرر و احتمالاً درد بیشتر منجر شود. معلوم نیست چرا مصرف داروهای ضدبارداری واقعاً ممکن است علائم میگرن را بدتر کند؛ اما واضح است که در درمان میگرن باید به‌اصطلاح داروهای ضد سردرد موردتوجه قرار گیرد. علاوه بر این، مصرف بیش‌ازحد داروهای در کلاس opioid به‌احتمال‌زیاد با پیشرفت میگرن مزمن همراه است.

الکل

یکی از رایج‌ترین عوامل ایجادکننده میگرن، مصرف الکل و نوشیدنی‌های الکلی است. در یک تحقیق که اخیراً در برزیل انجام گرفت، نشان داده شد که الکل موجب بروز میگرن در حدود یک‌سوم بیماران میگرنی منجر شده است. به نظر می‌رسد شراب قرمز به‌احتمال‌زیاد باعث میگرن نسبت به سایر منابع الکل، به‌خصوص در میان زنان می‌شود. در این مطالعه، شراب قرمز باعث میگرن در ۱۹/۵ درصد از بیماران مبتلابه میگرن مرد و زن شد. شراب سفید با میگرن در ۱۰.۵ درصد از بیماران همراه بود. نگاهی دقیق‌تر به اعداد مطالعه نشان می‌دهد که مصرف بیش‌ازحد شراب قرمز برزنان تأثیر می‌گذارد. شراب قرمز باعث ایجاد میگرن در حدود هشت درصد مردان شد، اما در میان زنان، تعداد آن‌ها به ۲۲ درصد افزایش یافت.

رایحه و بوهای عجیب‌وغریب یا قوی

بیماران مبتلابه میگرن اغلب گزارش می‌دهند که بوی قوی یا غیرمعمول باعث بروز سردرد در آن‌ها می‌شوند. آن‌ها اغلب عطر را به‌عنوان یک عامل محرک در بروز بیماری میگرن معرفی می‌کنند. علاوه بر این، حدود نیمی از بیماران مبتلابه میگرن گزارش عدم تحمل بوی در طول حملات این بیمی گزارش کرده‌اند. این پدیده به نام “اسموفوبیا ” شناخته‌شده است و در افراد مبتلابه سردرد میگرنی منحصربه‌فرد است. در طی دوره‌های میگرن، برای بیماران مبتلابه این بیماری دود سیگار، بوی مواد غذایی و عطر (ازجمله عطر) غیرقابل‌تحمل و محرک شروع میگرن بود. یک مطالعه اخیر نشان داد که بیماران مبتلابه میگرن و همچنین مبتلابه اسموفوبیا احتمال بیشتری دارند که نشانه‌های اضطراب و افسردگی را نشان دهند.

نورهای روشن و صدای بلند

بعضی از بیماران گزارش می‌دهند که چراغ‌های درخشان، سوسوزدن، یا ضربان قلب و یا صداهای بلند، ممکن است به‌عنوان یک عامل در بروز میگرن عمل کند. حتی مواجه‌شدن کوتاه‌مدت با نور خورشید ممکن است در بعضی از بیماران باعث میگرن شود. بااین‌حال، یک مقاله اخیر که در مجله مغز اعصاب اروپایی منتشر شد، اشاره کرد که نور خورشید ممکن است یک عامل اصلی باشد. این عامل ممکن است باعث میگرن شود تنها پس‌ازآنکه بیمار در شب الکل یا نوشیدنی‌های الکلی را مصرف کرده باشد. به همین ترتیب، بیمار ممکن است قبلاً دچار تجربه محرومیت از خواب، تنش و استرس، کم‌آبی بدن، یا کاهش قند خون ناشی از مصرف نکردن غذا باشد. نور روشن ممکن است نوعی محرک ثانویه برای شروع میگرن باشد. در افرادی که حملات میگرنی به نظر می‌رسد از طریق نور روشن باشد، باید در نظر بگیرند که آیا عوامل دیگری باعث شروع این بیماری می‌شود یا نه. محققان دیگر گزارش می‌دهند که تنها نور خورشید ممکن است باعث میگرن شود. بیماران گزارش می‌دهند که با پوشیدن کلاه، عینک آفتابی، اجتناب از رفتن درمکان های آفتابی و یا خواب بیشتر، برخی از موارد میگرن تسکین می‌یابند.

داروها

افرادی که مبتلابه میگرن هستند، اغلب داروهای خاصی نظیر opioids و butalbital را مصرف می‌کنند. مصرف بیش‌ازحد از این داروها و دیگر داروهایی که از درد را تسکین می‌دهند، مانند داروهای ضد اضطراب غیراختصاصی و داروهای ضدبارداری، ممکن است باعث ایجاد سردرد بیشتر شود. معلوم نیست چرا این داروها باعث بروز میگرن می‌شوند. قبل از اینکه علائم میگرن را متوقف کنید، ممکن است نیاز باشد تا مصرف این داروها متوقف شود.

تغییرات در آب‌وهوا و بیماری میگرن

تغییرات آب و هوایی مختلف به‌طور موقت با شروع سردرد میگرنی در ارتباط است. در یک مطالعه که اخیراً در برزیل انجام گرفت، در مورد نوجوانان مبتلابه میگرن، الگوهای آب و هوایی که به‌احتمال‌زیاد موجب سردرد می‌شوند شامل هوای آفتابی و روشن، گرم، سرد و تغییر آب‌وهوا موردبررسی قرار گرفت و ارتباط آن با بروز میگرن مشخص شد. در مطالعه دیگری که اخیراً بر روی زنانی از غرب آمریکا انجام داد، نتیجه گرفته شد که رعدوبرق با شروع سردرد در ارتباط است. به‌طور مشخص، محققان نتیجه گرفتند که رعدوبرق عامل مهمی است، اگرچه مشخص نیست که چگونه رعدوبرق ممکن است باعث بروز بیماری میگرن شود.

چند محرک بیماری میگرن

هورمون‌ها

زنان به سردرد میگرنی سه برابر بیشتر از مردان مبتلا هستند. شواهد نشان می‌دهد که نوسانات جنسی هورمون جنسی زنان ممکن است در شروع و شدت سردرد در آن‌ها نقش داشته باشد. در یک مطالعه اخیر بیش از نیمی از بیماران مبتلابه میگرن زن اظهار کردند که آن‌ها ممکن است در طول قاعدگی، سردرد شدید میگرنی را تجربه کنند. یک گروه کوچک از این بیماران تنها در طی قاعدگی مبتلابه میگرن بودند. استفاده از داروهای ضدبارداری خوراکی ممکن است علائم میگرن را بدتر شود، درحالی‌که میگرن در دوران حاملگی ممکن است در میان برخی از بیماران میگرنی تسکین یابد. البته بارداری با علائم بدتر شدن در سایر بیماران در ارتباط بود. بعد از یائسگی ممکن است در حد محدودی از شدت سردرد کاسته شود.

فعالیت بدنی

ورزش شدید ممکن است باعث بروز بیماری میگرن شود. در یک مطالعه که اخیراً انجام‌گرفته است، نشان داده که ۳۸ درصد از مبتلایان به میگرن در برخی موارد به حملات میگرنی ناشی از ورزش مبتلا هستند. بسیاری از بیماران مبتلابه میگرن ناشی از ورزش، شروع سردرد خود را با درد گردن تجربه می کنند و بیش از نیمی از ورزش موردعلاقه خود را در تلاش برای جلوگیری از حملات میگرن کاهش می‌دهند. برخی از بیماران گزارش می‌دهند که توانسته‌اند تمرینات با فشار کمتر به‌جای فعالیت‌های شدید که ممکن است باعث حمله شوند، جایگزین کنند.

خوراکی‌های محرک بیماری میگرن

مصرف بعضی از غذاها یا عدم مصرف غذا (حالت ناشتا) اغلب به‌عنوان یکی از عوامل احتمالی برای شروع حمله میگرنی گزارش می‌شود. تعداد بیمارانی که می‌گویند برخی غذاها باعث سردردهای میگرنی می‌شوند، بین ۱۲ تا ۶۰ درصد است. یک تحقیق که در برزیل در سال ۲۰۰۸ انجام شد، نشان داد که اکثر بیماران در معرض حداقل یک عامل میگرن قرار دارند. رژیم غذایی یکی از مؤثرترین عوامل گزارش‌شده بود. روزه‌داری، شایع‌ترین عامل مرتبط با رژیم غذایی بود. الکل، شکلات و کافئین از دیگر موارد شایع مرتبط با حمله میگرنی بودند. در مطالعه‌ای که در برزیل انجام گرفت، شراب قرمز یک عامل مکرر در میان زنان بود، اما نه در میان مردان. سایر غذاهایی که غالباً همراه با میگرن هستند عبارت‌اند از پنیر، سالامی، شکلات و شیرین‌کننده مصنوعی آسپارتام.

منبع مقاله HEALTHLINE
این مقاله به طور اختصاصی توسط داروباکس ترجمه شده است. اگر مقاله فوق مورد پسند شما واقع شد، خرسند خواهیم شد که نظرات و پیشنهادات و انتقادات خود را برای هرچه بهتر شدن سطح کیفی مقالات با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *