بانک اطلاعات دارویی

بیماری آمیلوئیدوز: انواع مختلف، علل ایجاد و علائم ابتلای به این بیماری

بیماری آمیلوئیدوز یکی از بیماری‌های غیر واگیر است که می‌تواند افراد مختلف را در گروه‌های سنی و شرایط زندگی مختلفی درگیر خود کند و عوارض برگشت‌پذیر یا در مواردی برگشت و جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد و بر سلامت فرد مبتلا تأثیر منفی بگذارد. بیماری آمیلوئیدوز نه تنها یک بیماری نادر است، بلکه یک بیماری بسیار منحصر به فرد است، اما متأسفانه، هیچ درمان و هیچ علتی قطعی برای این بیماری تشخیص داده نشده است؛ اما بیماری آمیلوئیدوز چیست؟ اساساً کسی که از آمیلوئیدوز رنج می‌برد قادر به تولید و پردازش صحیح پروتئین در بدن نیست. در این مقاله سعی خواهیم کرد که به این بیماری و علل ابتلا و انواع  مختلف آن بپردازیم.

 

علل ابتلا به بیماری آمیلوئیدوز

پروتئین‌ها در بدن دارای نقش‌ها و کارکردهای مختلفی هستند. این کارکردها به وسیله شکل طبیعی و سالم پروتئین‌ها انجام می‌شود. ولی در مورد شکل معیوب و درست پرداخته نشده پروتئین چه حالتی ایجاد می‌شود؟ در این وضعیت بدن پروتئین‌های دارای عملکرد نادرست چین‌دار را جمع می‌کند، بدین معنا که بدن نمی‌تواند آن‌ها را از بین ببرد و یا آن‌ها را در آب حل نمی‌کند و آن‌ها را به روش مناسب یا کاربردی بازتولید نمی‌کند.

علائم ایجاد شده در بیماری آمیلوئیدوز

به خاطر این که بیماری آمیلوئیدوز یک بیماری پیچیده است، هیچ علائم قطعی برای این بیماری وجود ندارد، زیرا هر بخشی از بدن، با آمیلوئید (پروتئین‌های تولید شده به روش نامناسب) با روش‌های مختلفی رفتار می‌کند:

  • نشانه‌های غیر اختصاصی: این پروتئین‌ها به‌عنوان پروتئین‌های با یک فرم بدون کاربرد در سراسر بدن توزیع می‌شوند و سیستم‌های بدن و بافت خاصی که در آن‌ها ذخیره می‌شوند، به علائم و مشکلات به صورت مستقلی دچار می‌شوند.
  • مناطق آسیب دیده: شایع‌ترین مکان‌هایی که توسط آمیلوئیدوز مورد حمله قرار می‌گیرند، کلیه‌ها، قلب و سیستم عصبی هستند، اما این بیماری ممکن است که در دستگاه گوارش، پوست، صورت، چشم‌ها، زبان و تعدادی از نقاط دیگر بدن نیز رخ دهند.
  • تأثیر بیماری: این آمیلوئید ها عملکرد طبیعی این دستگاه‌ها و اندام‌ها را مختل می‌کند و گاهی اوقات عواقب مرگ‌آور و یا مشکلات ثانویه یا بیماری به دلیل تأثیر منفی آن بر سیستم ایجاد می‌شود.

علائم ابتلا به بیماری آمیلوئیدوز

انواع مختلف بیماری آمیلوئیدوز

محل رسوب آمیلوئید ها منجر به طیف وسیعی از انواع می‌شود:

  • زنجیر سبک (AL) آمیلوئیدوز: این فرم از بیماری، شایع‌ترین نوع است. این بیماری درنتیجه ساخت آمیلوئید ها در قلب، کلیه‌ها، کبد و پوست ایجاد می‌شود.
  • آمیلوئیدوز خود ایمنی (AA): این بیماری توسط یک عفونت یا بیماری التهابی ایجاد می‌شود. معمولاً این فرم از بیماری آمیلوئیدوز روی کلیه‌ها، روده‌ها، کبد یا قلب فرد مبتلای به این فرم تأثیر می‌گذارد.
  • آمیلوئیدوز مرتبط با دیالیز: در افراد مبتلا به دیالیز طولانی‌مدت، آمیلوئید ها در مفاصل و تاندون ذخیره می‌شوند.
  • آمیلوئیدوز ارثی (خانوادگی): این نوع بیماری یک نوع ژنتیکی نادر است که بر اعصاب، قلب، کبد و کلیه فرد مبتلا تأثیر می‌گذارد.
  • آمیلوئیدوز سالمندان: مردان مسن‌تر به این نوع از بیماری حساسیت دارند که ابتلای به آن بر عملکرد قلبی و عروقی فرد مبتلای به این بیماری تأثیر می‌گذارد.

انواع مختلف بیماری آمیلوئیدوز

منبع این مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط داروباکس ترجمه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *