بانک اطلاعات دارویی

بادآوردگی شکم (آسیت) و معرفی چند مورد از درمان‌های خانگی مؤثر برای این عارضه

بادآوردگی شکم یا آسیت یکی از مشکلاتی که می‌تواند افراد را دچار عوارضی کند که زندگی روزمره فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دارو و درمان‌های خانگی برای آسیت، شامل سیر، نخود، کدوتنبل، نارنج، تربچه، خربزه، پیاز و خواب مناسب است. آسیت به لحاظ فنی به‌عنوان اضافه شدن مایع پریتونال در حفره صفاقی یا حفره لگنی شناخته می‌شود. اساساً با انباشت مایع در حفره شکمی یا صفاقی این مشکل بروز پیدا می‌کند. برخی از علل اصلی که باعث ایجاد بادآوردگی شکم می‌شوند عبارت‌اند از: هپاتیت الکلی، سیروز و انسداد ورید کبدی. نارسایی کلیه و قلب همچنین باعث انباشت بیش‌ازحد مایع نیز می‌تواند باعث ایجاد این مشکل در افراد مبتلا شود. علاوه بر این باعث می‌شود که آسیت نیز به علت سرطان شامل سل و حفره شکمی ایجاد شود.

 

بادآوردگی شکم (آسیت) چیست؟

باد آوردگی شکم یا آسیت یک مشکل و عارضه در بدن است که در آن مایع در حفره شکم انباشته‌شده است. معده متورم می‌شود و منجر به یک احساس سنگین و ناخوشایند در فرد مبتلا می‌شود. پاها دچار بادکردگی و ورم می‌شوند و حتی تنفس طبیعی نیست که موجب تپش سریع قلبی می‌شود.

علائم باد آوردگی شکم یا آسیت

علائم اصلی باد آوردگی شکم یا آسیت عبارت اند از:

• انباشت مایع در شکم
• انسداد شکم
• خرابی بند ناف
• تغییر یا کندی دق (پرکوسن)
• پرفشاری سیاهرگی
• سندرم نفروتیک
• تنگی نفس
• کاهش اشتها
• بی‌حالی
• تورم مچ پا
• افزایش سریع وزن

علائم ابتلا به بادآوردگی شکم

درمان‌های طبیعی برای آسیت با توجه به علت آن متفاوت است. رژیم‌های غذایی حاوی مقادیر محدود نمک و استراحت برخی از ویژگی‌های اصلی درمان است. علاوه بر این دو درمان، دیورتیکی یا دارویی نیز استفاده می‌شود، زیرا آن‌ها نقش محوری در دفع بیشتر آب از کلیه‌ها دارند. همچنین از فرآورده‌های پاراسنتزی (آب‌کشی) درمانی برای حذف مایع استفاده می‌شود.

از سوی دیگر، از حجم زیادی از پاراسنتز برای تخلیه مقادیر بیشتری مایع از بدن بیمار استفاده می‌شود. مدت کوتاهی بستری شدن در بیمارستان برای چنین درمان‌هایی لازم است. همچنین از گل قاصدک که یک دیورتیک گیاهی است، برای درمان بادآوردگی شکم استفاده می‌شود، زیرا نه‌تنها مایع اضافی را تخلیه می‌کند، بلکه پتاسیم را نیز به بدن منتقل می‌کند. با توجه به گزارش موسسه ملی سرطان، استفاده از یک سوزن یا لوله نازک برای حذف مایع اضافی از شکم نیز می‌تواند به‌طور موقت باعث رهایی از این مشکل شود.

درمان‌های خانگی برای مقابله با بادآوردگی شکم

برخی از راه‌حل‌ها و راهنمایی‌های رژیم غذایی برای درمان یا اجتناب از بروز بادآوردگی شکم در زیر توضیح داده‌ شده است:

سیر

سیر نقش مهمی در درمان این عارضه دارد. ۱۲۵ میلی‌لیتر آب را بجوشانید و با یک قاشق چای‌خوری آب سیر مخلوط‌ کنید. مخلوط سیر را به ‌طور منظم برای چند روز برای بهبودی مصرف کنید.

نخود

۲۵ گرم از نخود را بردارید و آن را در یک‌چهارم لیتر آب جوش کنید. اجازه دهید آب به نصف کاهش یابد. مایع حاصل را به ‌طور منظم مصرف کنید. برای دیدن تغییرات قابل ‌توجه، باید حداقل ۳ هفته این عصاره را مصرف کنید.

کدو تلخ

این ماده غذایی درد حاصل از بادآوردگی شکم را از بین می‌برد. عصاره ۲۵ میلی‌لیتر آب کدو تلخ را استخراج‌ کنید و آن را پس از مخلوط شدن با آب بنوشید. آب کدو تلخ همچنین می‌تواند با معده خالی مصرف شود.

مصرف مایعات

آب هویج و کره شیر در درمان این بیماری مفید هستند. آن‌ها نقش حیاتی را در بازگرداندن انرژی به بدن بازی می‌کنند و البته بدون اضافه شدن به انباشت مایع در حفره شکمی.

تربچه

تربچه‌ها در درمان این عارضه بسیار مفید هستند. آب حاصل از برگ گیاه تربچه را با آب مخلوط کنید و مصرف کنید.

دانه شنبلیله

بذر پودر شنبلیله را به مدت یک ‌شب خیس کنید. در صبح آن را فشار داده و آب آن را بنوشید.

خواص شنبلیله در درمان بادآوردگی شکم

اجتناب از مصرف بیش‌ازحد آب

هنگامی ‌که دچار تشنگی می‌شوید، شیر را می‌توان به‌عنوان یک‌راه برای جایگزینی آب مصرف کرد. مصرف بیش‌ازحد آب در موارد بادآوردگی شکم موجب افزایش تورم و افزایش وزن می‌شود.

درمان دارویی

بعضی از داروهایی که برای درمان این بیماری مفید هستند، عبارت‌اند از patoladhya ghrit، punarnave chum و punarnava kwath و shilajatwadi vati.

Punarnava یا پودر Boeharia Diffusa

این پودر همچنین در درمان این عارضه مفید است و می‌تواند در تخلیه مایع اضافی کمک کند.

پیاز

پیاز دیورتیکی بسیار قوی است؛ بنابراین، آن‌ها را در رژیم غذایی خود قرار دهید تا به دفع مایع انباشته‌شده اضافی از طریق ادرار کمک کند.

 پیاز و بادآوردگی شکم

خربزه

شما باید خربزه را به‌طور روزانه بخورید تا سالم بمانید و با این عارضه مبارزه کنید. همچنین مصرف خربزه به هضم و بازگرداندن تعادل مایع و همچنین سایر قسمت‌های هومئوستاز کمک می‌کند.

الکل

از  مصرف الکل اجتناب کنید! مصرف الکل و نوشیدنی‌های الکلی علت ۸۳٪ از بیماران مبتلابه این بیماری است.

زندگی فعال

ورزش به عضلات شکمی کمک می‌کند تا به‌درستی تکامل پیدا کنند، درحالی‌که همچنین در برابر انباشت مایع محافظت می‌شوند.

خواب

سعی نکنید در طول روز بخوابید. یک‌زمان ثابت را برای رفتن به تخت در شب و زمان بیداری در صبح بیدار در نظر بگیرید. این امر نقش مهمی در حفظ هموستاز کلی بدن دارد.

رژیم غذایی مفید

رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از آسیت، شامل مصرف غذاهای بخارپز، شیر شتر، سوپ نخود، برنج کهنه، سالاد همراه با تربچه خشک، سیر، آسافویتی و عسل است.

رژیم غذایی مضر

از خوردن نشاسته بیش‌ازحد مانند برنج و گندم خودداری کنید. نمک نیز برای بیماران مبتلابه این عارضه بسیار مضر است.

گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان بادآوردگی شکم

آرجن یا مردا سفید دارای خواص دیورتیک است. Heenga یا asafoetida، زمانی که در آب گرم حل می‌شود، برای شل شدن شکم استفاده می‌شود. هیمسرا باید بر اساس دستورالعمل پزشک مصرف شود. Kakamachi یا چای سیاه نیز در طب آیورودا برای درمان بادآوردگی شکم استفاده می‌شود. Kateli یا kantakari برای درمان ورم همراه با آسیت استفاده می‌شود.

اگر شکی دارید که ممکن است از آسیت در عذاب باشید، باید توسط پزشک معاینه شوید. بااین‌وجود، این داروهای خانگی را می‌توان به‌صورت منظم مصرف کرد تا مانع پیشرفت بیماری شود. تشخیص مناسب در مورد این بیماری ضروری است. در موارد خاص، قبل از اینکه هرکدام از این داروها و مواد غذایی خانگی را بکار بگیرید، باید با پزشک خود مشورت کنید. شما باید در نظر داشته باشید که هر فرد بیمار دارای شرایط متفاوتی است، مثل علت ایجاد این بیماری در آن‌ها و باید قبل از تجویز هر نوع داروهای خانگی این امر موردتوجه قرار گیرد.

منبع مقاله : organic facts
این مقاله به طور اختصاصی توسط داروباکس ترجمه شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *