آمپول لانتوس چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف آمپول لانتوس

نام رایج دارو: انسولین گلارژین – Insulin Glargine
لانتوس چیست و چه کاربردی دارد؟
انسولین گلارژین همراه با برنامه رژیم غذایی مناسب و ورزش برای کنترل قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت مورد استفاده قرار میگیرد. کنترل قند خون بالا کمک میکند از آسیبهای کلیوی، نابینایی، مشکلات عصبی، ازدست دادن اندام و مشکلات عملکرد جنسی جلوگیری به عمل آید. همچنین کنترل مناسب دیابت ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته قلبی را کاهش دهد.
در داروباکس میتوانید با بهترین پزشکان متخصص غدد در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
نحوه عملکرد لانتوس
انسولین گلارژین محصولی است که به انسولین انسانی شباهت دارد و جایگزین انسولینی میشود که بدن انسان به صورت طبیعی تولید میکند. اثر آن از انسولین معمولی بیشتر است و سطح پایین و ثابتی از انسولین را فراهم میکند. این دارو به قند خون (گلوکز) کمک میکند تا وارد سلولها شود و بدن به عنوان منبع انرژی از آن استفاده کند. انسولین گلارژین ممکن است همراه با داروهای درمان سریع انسولین مصرف شود و یا به تنهایی و همراه با دیگر داروهای درمان دیابت مورد استفاده قرار بگیرد.
نحوه مصرف لانتوس و دوز مصرفی
برای مصرف صحیح داروی لانتوس لازم است از اطلاعات روی جلد دارو به دقت پیروی کنید و از دستورات دکتر غدد پیروی کنید. اگر سوالی داشتید میتوانید از پزشک یا دکتر داروخانه بپرسید. از دستورالعملهای داخل بستهبندی این دارو برای استفاده، تزریق و نگهداری آن استفاده کنید. میتوانید نحوه تزریق صحیح دارو را از متخصصین سلامت یاد بگیرید. اگر در هر بخشی ابهامی داشتید با پزشک مشورت نمایید.
انسولین سرد را تزریق نکنید زیرا ممکن است دردناک باشد. بطری حاوی انسولین را میتوانید در دمای خانه نگهداری کنید. قبل از اندازهگیری و تزریق انسولین دستهایتان را بشویید. قبل از استفاده مایع انسولین را برای مشاهده وجود ذرات، تغییر غلظت و یا تکهها سفید بررسی کنید. در صورت وجود هر کدام دارو را تزریق نکنید و آن را دور بریزید. این دارو باید صاف و بدون رنگ باشد. برای جلوگیری از آسیب رساندن به انسولین مایع ظرف محتوی آن را تکان ندهید.
دوره درمان و دوز مصرفی به وضعیت بیماری و پاسخدهی بدن شما به درمان بستگی دارد. هر دوز مصرفی را به دقت اندازهگیری کنید و دقیقاً به اندازه میزان تجویزی توسط پزشک را مصرف کنید. کوچکترین تغییر در میزان انسولین مصرفی ممکن است تاثیر زیادی بر قند خون شما بگذارد. اگر از دستگاههای تزریق انسولین با صفحه دیجیتالی استفاده میکنید، دقت داشته باشید که دوز مصرفی را درست وارد کنید و صفحه نمایش در حالت صحیحی باشد. در زمینه استفاده از دستگاههای تزریق از دکتر داروخانه راهنمایی بخواهید.
قبل از هر بار تزریق از تمیزی و خشک بودن محل تزریق اطمینان حاصل کنید. این دارو را میتوانید زیر پوست شکم، قسمت بالای بازو و در ران روزی یک بار یا به مقدار تجویز پزشک تزریق نمایید. پس از تزریق محل تزریق را ماساژ ندهید و در عضله یا رگ دارو را تزریق نکنید. محل تزریق را هر روز عوض کنید و تا ۲ هفته در آن محل تزریق نکنید تا از مشکلات پوستی جلوگیری شود.
برای بهره بردن از حداکثر تاثیر این دارو آن را به صورت منظم و طبق تجویز پزشک مصرف نمایید. شما میتوانید انسولین گلارژین در هر ساعت از روز (قبل از صبحانه تا قبل از خواب) مصرف نمایید و دارو را هر روز در همان ساعت تزریق کنید. با دقت از دستورالعملها و برنامههای درمان با انسولین، برنامههای غذایی و ورزشی که پزشک تهیه کرده پیروی کنید.
این دارو را با دیگر داروهای انسولین یا درمان دیابت ترکیب نکنید، همچنین از یک سرنگ برای استفاده داروها استفاده نکنید. همچنین برند و نوع انسولین مورد استفاده خود را بدون مشورت با پزشک و نحوه مصرف آن عوض نکنید.
قند خون خود را همواره و طبق برنامه بررسی کنید و نتایج را به اطلاع پزشک برسانید. استفاده از دوز مناسب انسولین در روند بیماری بسیار مهم است.
اگر از سرنگ برای تزریق دارو استفاده میکنید، سرنگ و سوزن را دوباره استفاده نکنید. اگر از قلم یا دستگاه تزریق انسولین استفاده میکنید سوزن آن را هر بار تعویض کنید و حتی در صورت تعویض سوزن دستگاه تزریق و قلم انسولین خود را به اشتراک نگذارید زیرا ممکن است دچار عفونتهای خطرناکی بشوید. نحوه نگهداری و دور انداختن کپسولهای مصرف شده را از دکتر داروخانه سوال کنید.
اگر شرایطتان بهبود نیافت یا بدتر شد (قند خونتان خیلی بالا یا پایین ماند) به پزشک خود اطلاع دهید. این دارو و داروهای جدید را دقیقا بر اساس تجویز پزشک مصرف کنید.
عوارض جانبی لانتوس
موقع تزریق لانتوس ممکن است عوارضی مانند درد متوسط، قرمزی و التهاب به وجود بیاید. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید.
در صورتی که پزشک داروی لانتوس را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی لانتوس را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند. در صورت مشاهده عوارض جانبی خطرناکی مانند نشانههای کمبود سطح پتاسیم خون (گرفتگی ماهیچهها، ضعف و تپش قلب نامنظم) سریعا با پزشک تماس بگیرید.
این دارو ممکن است باعث قند خون پایین (هیپوگلیسمی) شود. قند خون پایین ممکن است در اثر عدم دریافت کالری کافی از غذا یا ورزش سنگین رخ بدهد. نشانههای قند خون پایین شامل تعرق، لرزش، تپش قلب بالا، ضعف، تاری دید، سرگیجه، سوزش دست و پا میشود. توصیه میشود همواره با خود قرصها یا ژل گلوکز برای درمان قند خون پایین به همراه داشته باشید. اگر به هیچ منبع مطمئن گلوکزی دسترسی ندارید، با مصرف منابع قندی مانند قرصهای قند، عسل، آبنبات و یا نوشیدن آب میوه و نوشابه غیر رژیمی میتوانید قند خون خود را بالا بیاورید. اگر مقدار زیادی الکل مصرف کنید ممکن است دچار قند خون پایین شوید. همچنین ورزش سنگین یا مصرف غذاهایی با کالری کم نیز ممکن است باعث قند خون پایین شوند. برای جلوگیری از قند خون پایین سر ساعت مقرر وعدههای غذایی میل کنید و هیچ وعدهای را فراموش نکنید. برای راهکار جایگزین نخوردن وعده غذایی با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت نمایید.
علائم قند خون بالا (هایپرگلیسمی) شامل تشنگی، افزایش حجم ادرار، سرگیجه، سوزش، تنفس سریع و بوی میوهای دهان است. اگر هر کدام از این علائم را مشاهده کردید با پزشک خود تماس بگیرید. ممکن است پزشکتان دوز مصرف این دارو را افزایش دهد.
لازم است بدانید واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی لانتوس نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی داروباکس استفاده کنید.
موارد احتیاط مصرف لانتوس
اگر به داروی انسولین گلارژین حساسیت دارید یا هر حساسیت دیگری دارید قبل از مصرف این دارو با پزشک یا داروساز مشورت کنید. داروی لانتوس ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود. همچنین اگر دچار قند خون پایین (هیپوگلیسمی) هستید از این دارو استفاده نکنید.
قبل از استفاده از داروی لانتوس سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع پزشک برسانید؛ سوابق پزشکی خود و خانوادهتان را به اطلاع پزشک برسانید؛ د مخصوصا بیماریهای کلیوی و بیماریهای کبدی.
ممکن است حین مصرف این دارو دچار تاری دید، سرگیجه و خوابآلودگی ناشی از قند خون پایین یا بالا شوید. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانی که در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. هنگام مصرف لانتوس از خوردن الکل پرهیز کنید زیرا خطر قند خون پایین را افزایش میدهد.
مشکلات بدنی (مانند تب، عفونت، آسیبدیدگی و جراحی) باعث میشود کنترل قند خون دشوارتر شود. در صورت بروز این عوارض با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است لازم باشد در برنامه درمانی تغییراتی به وجود آید یا آزمایشهای قند خون لازم باشد. همچنین قبل از هر گونه جراحی تمامی داروهای مصرفی را به اطلاع پزشک برسانید.
قبل و بعد از ورزش کردن قند خون خود را بررسی کنید زیرا ممکن است قبل از انجام فعالیتهای ورزشی نیاز به خوردن میانوعده داشته باشید. اگر به مکانهایی با منطقه زمانی متفاوتی مسافرت میکنید در مورد نحوه تنظیم مصرف انسولین با زمان محلی با پزشک مشورت نمایید و انسولین اضافی به همراه خود داشته باشید.
سالمندان و کودکان ممکن است در مقابل عوارض جانبی مانند قند خون پایین حساسیت بیشتر از خود نشان دهند.
اگر هنگام مصرف این دارو باردار شدید با پزشک تماس بگیرید. بارداری ممکن است باعث بدتر شدن شرایط دیابت شود. برای کنترل قند خون خود هنگام بارداری با پزشک خود مشورت کنید و برنامهریزی مناسبی داشته باشید. ممکن است پزشک داروی شما را با برنامه رژیم غذایی و دیگر داروهای دیابت که شامل انسولین هستند در زمان بارداری عوض کند. از دستورات پزشک به دقت پیروی کنید.
این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال پیدا میکند اما تاثیری بر پرستاری از نوزاد ندارد. قبل از شیردهی به نوزاد با پزشک در این زمینه مشورت کنید. ممکن است پزشک تشخیص دهید انسولین شما در زمان شیردهی عوض شود.
تداخلات دارویی لانتوس با داروهای دیگر
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی لانتوس را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفیتان از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و داروهای گیاهی را با پزشک یا داروساز در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی لانتوس نفرمایید.
داروهای مسدود کننده بتا مانند متوپرولول، پروپرانول، قطرههای چشمی درمان آب سیاه مانند تیمولول ممکن است باعث آرام شدن تپش قلب شوند که به نشانه افت قند خون شباهت دارد. با این وجود این داروها بر روی دیگر نشانههای افت قند خون مانند سرگیجه، ضعف و یا تعرق اثری ندارند.
بسیاری از داروها بر روی قند خون تاثیر میگذارند و باعث میشوند کنترل کردن آن سختتر شود. قبل از شروع یا قطع مصرف دارو و همچنین تغییر دارو با پزشک خود در مورد تاثیرات داروهای جدید بر روی قند خون مشورت کنید. قند خون خود را به صورت منظم طبق دستور پزشک بررسی کنید و نتایج آن را در اختیار پزشک بگذارید. اگر نشانههای قند خون بالا یا پایین که در بخش عوارض جانبی آمده است را مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید زیرا ممکن است تغییراتی در داروهای درمان دیابت، برنامه ورزشی و رژیم غذایی شما لازم باشد.
علائم اوردوز لانتوس
اگر با مصرف داروی لانتوس دچار عوارض جدی ای نظیر مشکل تنفسی یا بیهوشی شدید با اورژانس تماس بگیرید. نشانههای اوردوز شامل نشانههای قند خون پایین مانند تعرق، لرزش، از دست دادن هوشیاری و تپش قلب سریع میشود.
توصیه میشود در برنامه آموزش دیابت شرکت کنید و در مورد مدیریت دیابت با داروها، رژیم غذایی، ورزش و آزمایشهای رایج دیابت آموزش ببینید.
در مورد علائم قند پایین اطلاعات کسب کنید و نحوه درمان قند خون پایین را یاد بگیرید. به صورت منظم قند خون را بررسی کنید و نتایج آن را با پزشک در میان بگذارید. همچنین آزمایشهای پزشکی مانند آزمایش عملکرد کلیه، عملکرد کبد، هموگلوبین A1C، شمارش سلولهای خون و قند خون قبل از شروع به مصرف و در زمان مصرف لانتوس به صورت دورهای برای بررسی پیشرفت و عوارض جانبی دارو باید انجام شود.
پیروی کامل از برنامه درمان دیابت و تزریق انسولین در درمان شما اهمیت زیادی دارد. لذا در صورت فراموش کردن تزریق دوز مصرفی انسولین از پزشک خود سوال بپرسید.
برای نگهداری صحیح داروی لانتوس، آن را در دمای یخچال (۲ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگهداری کنید و از یخ زدن دارو جلوگیری کنید و از مصرف انسولینی که یخ زده خودداری کنید. اگر از سرنگ استفاده میکنید، سرنگ را در یخچال یا دمای اتاق کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید. دارو را برای حفاظت از نور خورشید در جعبه نگهداری کنید. قلم انسولین مورد استفاده خود را دوباره در یخچال نگذارید. تمامی داروها را پس از ۲۸ روز دور بریزید حتی اگر انسولین شما به اتمام نرسیده بود. همچنین تجهیزات و وسایل جانبی تزریق انسولین را پس از اتمام تاریخ مصرف آن دور بریزید. این دارو را در حمام نگهداری نفرمایید و دور از دسترس کودکان قرار دهید.
منبع: WebMD