خواب‌آورها، آرام‌بخش‌ها و ضدجنون‌ها

آلپرازولام Alprazolam

 


آلپرازولام تهران دارو
 

آنچه خواهید خواند:
آلپرازولام چیست؟
آلپرازولام چطور کار می‌کند؟
آلپرازولام و اضطراب
آلپرازولام در اضطراب اجتماعی
آلپرازولام و خواب
 نکات مهم پیش از مصرف آلپرازولام
راهنمای مصرف آلپرازولام
علائم ترک ناگهانی آلپرازولام
آلپرازولام در دوران بارداری و شیردهی
در صورت فراموشی یک نوبت مصرف آلپرازولام چه باید کرد؟
عوارض مصرف آلپرازولام چیست؟
عوارض مصرف طولانی مدت آلپرازولام
آیا آلپرازولام اعتیادآور است؟(اعتیاد به آلپرازولام)
تداخل آلپرازولام با چه داروهایی جدی می‌باشد؟
مصرف همزمان آلپرازولام و الکل خطرناک است؟
مصرف آلپرازولام و سیگار و دخانیات
روش صحیح قطع آلپرازولام
چقدر زمان می‌برد تا آلپرازولام اثر کند؟
آیا آلپرازولام یک داروی بدون نسخه است؟
آلپرازولام با سایر داروهای ضداضطراب چه فرقی دارد؟
اثرات آلپرازولام تا چه مدتی در بدن باقی می‌ماند؟
آیا مصرف آلپرازولام آزمایش اعتیاد را مثبت می کند؟
مسمومیت یا اوردوز آلپرازولام
شرایط نگهداری آلپرازولام

آلپرازولام چیست؟
آلپرازولام یک داروی معروف ضداضطراب بنزودیازپینی است که با اثرات آرامبخشی خود در درمان اختلالات اضطرابی و حملات اضطرابی(پنیک) کاربرد زیادی دارد.این دارو در دنیا با نام تجاری زاناکس معروف شده است.قرص آلپرازولام ۰/۵ میلی‌گرم، یک و دو میلی‌گرم را می‌توان از داروخانه با نسخه ی پزشک تهیه کرد. 

 

آلپرازولام چطور کار می‌کند؟
آلپرازولام با افزایش اثرات یک انتقال دهنده عصبی در مغز به نام گابا به کاهش اضطراب و قرار دادن بدن در آرامش بیشتر کمک می کند.

 

آلپرازولام و اضطراب
قرص آلپرازولام که معمولاً با نام تجاری Xanax شناخته می شود، در درجه اول برای کمک به مدیریت علائم اضطراب و اختلالات پنیک تجویز می شود.آلپرازولام به دلیل شروع اثر نسبتاً سریع خود شناخته شده است و معمولاً برای استفاده کوتاه مدت (به دلیل خطر ایجاد تحمل و وابستگی) تجویز می شود. در بیشتر موارد، برای درمان طولانی مدت اضطراب در نظر گرفته نمی‌شود. مدیریت طولانی مدت اضطراب اغلب شامل روان درمانی ، اصلاح سبک زندگی و سایر داروها بسته به نیازهای فردی می‌باشد.

آلپرازولام می تواند به مدیریت علائم اضطراب، مانند نگرانی بیش از حد، بی قراری، تنش، و علائم فیزیکی مانند تپش قلب یا تعریق مرتبط با اضطراب کمک کند.

همچنین در کنترل حملات ترس که شامل دوره های ناگهانی و شدید ترس و علائم فیزیکی مانند ضربان قلب و تنگی نفس است، کاربرد دارد.

 

آلپرازولام در اضطراب اجتماعی
قرص آلپرازولام در برخی موارد، برای اختلال اضطراب اجتماعی تجویز می‌شود، اگرچه درمان های دیگر مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) اغلب برای مدیریت طولانی مدت این اختلال ترجیح داده می شود.

آلپرازولام و خواب
آلپرازولام یک داروی آرام بخش و ضد اضطراب است. این دارو می تواند حس آرامش  را القا کند، که ممکن است به برخی افراد کمک کند راحت تر به خواب بروند. اما استفاده از آلپرازولام با این هدف، به طور کلی می تواند معایبی داشته باشد.به همین دلیل در صورتی که آلپرازولام برای مشکلات خواب تجویز شود،  معمولاً برای استفاده کوتاه مدت یا گاه به گاه در نظر گرفته می شود و  برای درمان طولانی مدت اختلالات خواب توصیه نمی شود.

آلپرازولام ممکن است برای افرادی که بی خوابی مرتبط با اضطراب یا استرس حاد را تجربه می کنند تجویز شود. در این صورت می تواند به کاهش اضطراب و در نتیجه بهبود کیفیت خواب در کوتاه مدت کمک کند.

مانند سایر بنزودیازپین ها، در مصرف طولانی مدت آلپرازولام می تواند تحمل به دارو ایجاد شود، به این معنی که با گذشت زمان، ممکن است برای رسیدن به همان اثر آرام بخش، به دوزهای بالاتری نیاز داشته باشید که این مساله خطرناک است و علاوه بر ایجاد وابستگی، می تواند احتمال مسمومیت ناخواسته دارویی را افزایش دهد.همچنین در حالی که آلپرازولام ممکن است به شما کمک کند به خواب بروید، اما می تواند الگوی طبیعی خواب را مختل کند و منجر به خواب کم عمق و کاهش کیفیت استراحت شود.

اگر مشکلات خواب را تجربه می کنید، ضروری است با یک پزشک مشورت کنید تا با تعیین علل زمینه ای به شما کمک کند  تا مناسب ترین و ایمن ترین گزینه های درمانی را برای شرایط خود آغاز کنید.

 

نکات مهم پیش از مصرف آلپرازولام:
-سابقه‌ی حساسیت به آلپرازولام یا هر دارو ،مکمل و ماده‌ی غذایی دیگری را حتماً به پزشک اطلاع دهید.
-چنانچه مبتلا به بیماری چشمی آب سیاه یا گلوکوم می‌باشید، پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورت سابقه یا ابتلا به اختلالات تنفسی حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورتی که در حال مصرف داروهایی همچون کلاریترومایسین، ایتراکونازول یا کتوکونازول هستید، حتماً پیش از مصرف آلپرازولام به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین لازم است لیستی از کلیه‌ی داروهای مصرفی خود(شامل تمامی داروهای نسخه‌ای و بدون نسخه که مصرف می نمایید) تهیه کنید و در اختیار پزشک و داروساز خود قرار دهید تا در صورت وجود تداخل دارویی، اقدامات لازم انجام شود.
-شیردهی به نوزاد در مدت درمان با این دارو باید قطع گردد.
-مصرف این دارو با توجه به وضعیت شما و با تجویز پزشک مجاز است. از خوددرمانی و همچنین پیشنهاد این دارو به سایر افراد خودداری کنید.
-با وجود اینکه مصرف طولانی مدت این دارو‌به صورت مداوم توصیه نمی‌شود، اما در برخی افراد به صورت طولانی مدت جهت خواب آوری و آرامبخشی استفاده می‌گردد. در این موارد لازم است با پزشک در مورد روش قطع صحیح دارو و جایگزین کردن داروی مناسب صحبت شود و از قطع ناگهانی یا ادامه ی غیراصولی درمان با این دارو خودداری گردد.
-سابقه یا ابتلا به هرگونه بیماری یا اختلال را حتماً پیش از شروع به درمان با آلپرازولام در اختیار پزشک قرار دهید تا از مناسب بودن مصرف این دارو برای شما اطمینان حاصل شود.
-چنانچه مبتلا به بیماری فنیل‌کتونوریا می‌باشید، قبل از شروع هر دارویی با پزشک یا داروساز مشورت نمایید. برخی فرآورده‌ها ممکن است حاوی فنیل آلانین باشند.

 

راهنمای مصرف آلپرازولام
-دوز مصرف آلپرازولام  بسته به فرد و شرایط درمان متفاوت است. پزشک معمولاً  کمترین دوز موثر را برای کوتاه ترین مدت تجویز می کند.
-آلپرازولام را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید. این دارو را می توان همراه یا بدون غذا مصرف نمود. در صورت مشاهده‌ی عوارض گوارشی، بهتر است آن را همراه با یک‌ وعده غذای سبک میل کنید.
-قرص‌های آهسته رهش آلپرازولام را به صورت کامل ببلعید و از جویدن یا شکستن و خرد کردن آنها خودداری نمایید.
-در صورت استفاده از فرآورده‌خوراکی مایع، حتماً از سرنگ یا قطره‌چکان جهت اندازه گیری مقدار دقیق مصرف استفاده نمایید.
-فرم مایع خوراکی آلپرازولام را می‌توانید با آب‌میوه، سودا و سس یا پوره‌ی سیب یا پودینگ برای طعم‌بهتر مخلوط کنید.(مخلوط را بلافاصله مصرف نمایید و برای دفعات بعد نگهداری نکنید)
-در برخی کشورها آلپرازولام‌به صورت قرص‌های مکیدنی  بازشونده در دهان هم تولید می‌شود. در این فرآورده‌ها، چنانچه قرص در پوشش فلزی قرار دارد، از فشار دادن قرص برای خارج کردن آن از پوشش فلزی خودداری کنید و از دست خشک جهت برداشتن قرص از داخل پوشش استفاده نمایید. قرص را روی زبان بگذارید و اجازه دهید حل شود.نیاز به مصرف آب نمی باشد.همچنین از بلعیدن، جویدن، شکستن یا خردکردن این قرص‌ها خودداری نمایید.
-چنانچه نیاز به اقدام درمانی یا مراقبتی دیگری داشتید حتماً درمانگر خود (پزشک، دندانپزشک، پرستار، داروساز)را در جریان مصرف آلپرازولام قراردهید.
-در صورتی که از این دارو در طولانی مدت یا با دوز بالا مصرف نموده‌اید، ممکن است ادامه ی مصرف این دارو حتی با بیشتر کردن مقدار مصرف برای شما کارآیی گذشته را نداشته باشد. این به دلیل مقاومتی است که در بدن نسبت به اثرات این دارو ایجاد می‌شود. پس از هرگونه تغییری در مقدار مصرف بپرهیزید و این مساله را با پزشک‌درمیان بگذارید.
-تا زمانی که اثرات مصرف آلپرازولام باقی است(خواب‌آلودگی، گیجی، خستگی و…) از رانندگی و کار با ابزاری که نیاز به احتیاط و دقت بیشتری دارند، خودداری نمایید.
-از مصرف ترکیبات الکلی همراه با این دارو‌ خودداری نمایید.
-حتماً با پزشک خود در مورد مصرف هرگونه مواد مخدر و داروی آرامبخش دیگر همزمان با مصرف آلپرازولام صحبت کنید. مصرف همزمان این فرآورده‌ها با آلپرازولام می تواند سمیت و عوارض جدی ایجاد نماید.
-در صورت مصرف طولانی مدت، آزمایشات خون درخواست شده توسط پزشک را به صورت دوره‌ای انجام دهید.
-اگر ‌در رژیم غذایی شما به صورت متداول گریپ فروت یا آب گریپ‌فروت وجود دارد، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
-اگر سن شما بیشتر از ۶۵سال می‌باشد، این دارو را با احتیاط و مراقبت بیشتری مصرف نمایید.عوارض داروهای آرامبخش با افزایش سن، افزایش می‌یابد.
-از آنجا که مصرف این دارو در دوران بارداری(به خصوص در سه‌ماهه‌ی اول) می تواند عوارضی برای جنین در پی داشته باشد، در صورت شک به بارداری یا تصمیم به بارداری، حتماً پزشک خود را در جریان قرار‌دهید.
-از شروع، تغییر مقدار مصرف یا قطع ناگهانی دارو بدون نظر پزشک، خودداری نمایید. قطع ناگهانی این دارو (خصوصاً در مصرف طولانی مدت) می‌تواند عوارض بدی از جمله تشنج در پی داشته‌باشد.
 

 

علائم ترک ناگهانی آلپرازولام
افرادی که در  تلاش برای قطع آلپرازولام هستند ممکن است علائم ترک را تجربه کنند که مدیریت آنها بدون راهنمایی پزشکی می تواند آزاردهنده باشد.هرگز اقدام به ترک ناگهانی آلپرازولام یا هر بنزودیازپین به تنهایی نکنید.

قطع ناگهانی آلپرازولام می تواند منجر به علائم شدید ترک، از جمله اضطراب، بی خوابی، لرزش، تشنج و سایر عوارض خطرناک شود. این به این دلیل است که بدن به دارو وابسته می شود و قطع ناگهانی آن می تواند منجر به عود مجدد و  افزایش اضطراب شود.

تمایل خود برای قطع مصرف آلپرازولام را با پزشک خود در میان بگذارید تا  یک برنامه کاهشی مناسب برای شما تنظیم کند و به تدریج دوز مصرفی  شما را در طول زمان کاهش دهد.

 

آلپرازولام در دوران بارداری و شیردهی
مصرف آلپرازولام در دوران بارداری و شیردهی به دلیل خطرات احتمالی برای نوزاد به طور کلی توصیه نمی شود. برای راهنمایی بیشتر با پزشک مشورت کنید.

 

در صورت فراموشی یک نوبت مصرف آلپرازولام چه باید کرد؟
-در صورت فراموشی یک‌نوبت مصرف آلپرازولام، به محض یادآوری دارو را مصرف نمایید. چنانچه به نوبت بعد مصرف خیلی نزدیک بود، دوز فراموش شده را مصرف ننموده و نوبت‌های بعدی را طبق روال سابق مصرف نمایید. از دوبرابر نمودن مقدار مصرف دارو در یک‌نوبت جهت جبران نوبت فراموش شده خودداری نمایید.

-اگر آلپرازولام تنها برای مواقع ضروری و در صورت نیاز تجویز شده است، حتماً از پزشک یا داروساز در مورد تعداد دفعات مجاز روزانه برای مصرف آلپرازولام با توجه به شرایط خودتان سوال کنید.

-چنانچه علائم بیماری شما بدتر شد یا اثرات مطلوبی از درمان با آلپرازولام مشاهده نکردید، پیش از هر اقدامی حتماً با پزشک خود صحبت کنید.

-در مواردی پس از قطع مصرف این دارو، عوارض ترک ممکن است از چند هفته تا بیش از ۱۲ماه باقی بماند.در صورت احساس اضطراب، اختلال در حافظه، یادگیری یا تمرکز، اختلالات خواب، احساس سوزش، بی‌حسی یا سوزن سوزن شدن دست و پا، ضعف، لرزش، پرش عضلات، شنیدن صدای زنگ در گوش‌ها یا هر علامت ناخوشایندی حتماً به پزشک مراجعه نمایید.

عوارض مصرف آلپرازولام چیست؟
عوارض شایع آلپرازولام

معمولاً ﻋﻮﺍﺭﺽ ﺟﺎﻧﺒﻰ ﺩﺭ ابتدای ﺩﺭﻣﺎﻥ نمایان می‌شوند ﻭ ﺍﻏﻠﺐ در ادامه ﺑﺮﻃﺮﻑ ﻣﻰ‌ﮔﺮﺩند.در مواردی طبق صلاحدید پزشک‌نیاز به تنظیم مجدد دوز دارند.

-احساس گیجی، خواب‌آلودگی، خستگی یا ضعف از عوارض شایع آلپرازولام می‌باشد. پس از مصرف دارو تا زمانی که این اثرات باقی‌است، از رانندگی و کار با ابزار خطرناک خودداری نمایید.

-خشکی دهان در مدت درمان با این دارو می تواند رخ دهد. جهت کاهش آن می توانید از آدامس یا آب نبات‌های بدون قند استفاده نمایید.

-تغییرات در اشتها،یبوست، اسهال، تهوع یا مشکلات گوارشی، کاهش یا افزایش وزن، مشکلات خواب، سردرد و تعریق بیش از حد ممکن است در اثر مصرف این دارو ایجاد شود.

-در صورت بروز مشکلات جنسی یا تغییر در میل جنسی، با پزشک خود مشورت نمایید.

عوارض مصرف طولانی مدت آلپرازولام
-استفاده طولانی مدت از آلپرازولام، مانند سایر بنزودیازپین ها، می تواند منجر به طیف وسیعی از عوارض جانبی شود. با گذشت زمان، ممکن است بدن فرد کمتر به دارو پاسخ دهد و که این اتفاق منجر به نیاز به دوزهای بالاتر برای رسیدن به اثرات کاهنده‌ی  اضطراب می شود. همچنین استفاده طولانی مدت می تواند منجر به وابستگی فیزیکی شود و قطع ناگهانی آلپرازولام نیز  منجر به علائم ترک مانند اضطراب، بی خوابی، لرزش و غیره می‌شود.

-مصرف  طولانی مدت آلپرازولام می تواند منجر به اختلالات شناختی از جمله مشکلات حافظه، مشکل در تمرکز و کاهش توانایی ذهنی شود.

-استفاده طولانی مدت از آلپرازولام ممکن است منجر به نوسانات خلقی، تحریک پذیری و حتی افسردگی شود و حتی در بعضی موارد به صورت متناقضی می تواند خطر اضطراب را افزایش دهد.

-با گذشت زمان، افراد ممکن است متوجه شوند که وابستگی آنها به آلپرازولام در زندگی روزمره ،کار، روابط و فعالیت های اجتماعی تاثیر می‌گذارد.

-افراد مسن به دلیل اثرات آرام بخش آلپرازولام مستعد افتادن و شکستگی ها می‌شوند.

بسیار مهم است بدانید که آلپرازولام و سایر بنزودیازپین ها معمولاً برای استفاده کوتاه مدت به دلیل پتانسیل عوارض جانبی جدی در مصرف طولانی مدت تجویز می شوند. استفاده طولانی مدت فقط باید تحت نظر پزشک انجام شود و درمان‌های جایگزین برای مدیریت اختلالات اضطراب یا حملات ترس بررسی شوند. 

اگر برای مدت طولانی از آلپرازولام استفاده کرده اید، با یک پزشک مشورت کنید تا یک برنامه ایمن برای قطع آلپرازولام یا شروع درمان های جایگزین را برای شما در نظر بگیرد.

 

عوارض جدی آلپرازولام
-در صورت مشاهده‌ی علائم حساسیت به دارو همچون لکه‌های قرمز پوستی، کهیر، خارش، قرمزی، تورم، پوسته پوسته شدن یا کنده‌شدن لایه‌ای از پوست همراه یا بدون تب ، خس خس سینه، سختی در نفس کشیدن، احساس فشار در قفسه سینه یا گلو، مشکل در بلع یا صحبت کردن، تغییر صدای غیر طبیعی، تورم دهان، صورت، لب‌ها، زبان یا گلو حتماً به پزشک اطلاع دهید.

-چنانچه علائم افسردگی، افکار آزاردهنده و خودکشی، عدم تعادل در عواطف و احساسات، افکار غیرطبیعی اضطرابی یا کاهش تمرکز وتوجه را در بیمار می‌بینید، حتماً به پزشک اطلاع دهید.

-در صورت بروز علائمی همچون عدم تعادل، کوتاه شدن نفس‌ها، سرگیجه‌ی شدید یا ازحال‌ رفتن و افتادن، گیجی شدید، اختلال در حافظه یا تکلم، مشکل در دفع ادرار، مشکل در کنترل حرکات بدن، پرش عضلات، ضربان قلب بالا، تاری دید و اختلال در قاعدگی، حتماً به پزشک مراجعه نمایید تا اقدامات لازم انجام گیرد.

 

آیا آلپرازولام اعتیادآور است؟(اعتیاد به آلپرازولام)
بله، در صورت مصرف طولانی مدت و بی رویه، امکان ایجاد وابستگی یا سومصرف در مصرف آلپرازولام مانند سایر داروهای بنزودیازپینی وجود دارد.در مدت درمان با این دارو تحت نظر پزشک‌باشید، تحت نظر پزشک در زمان مناسب دارو را به تدریج قطع نمایید و از ادامه ی مصرف خودسرانه‌ی آن بپرهیزید.

 

تداخل آلپرازولام با چه داروهایی جدی می‌باشد؟
-آلپرازولام یک داروی بنزودیازپینی می‌باشد. از آنجا که مصرف همزمان بنزودیازپین‌ها با داروهای اپیوئیدی(داروهای آرامبخش و تسکین دهنده مانند کدئین، اکسی‌کدون، مورفین و…) می‌تواند زمینه‌ساز عوارض جدی از جمله کاهش تعداد تنفس یا اختلال تنفسی منجر به مرگ‌شود، در صورتی که آلپرازولام را با داروهای اینچنینی و مواد مخدر مصرف نموده‌اید، حتماً به پزشک اطلاع دهید و در صورت مشاهده ی علائمی همچون خواب‌آلودگی و گیجی شدید، کند شدن یا کوتاه شدن نفس‌هابه مرکز درمانی مراجعه نمایید.(اگر همراه بیمار هستید و به مصرف همزمان این داروها با آلپرازولام مشکوک‌می‌باشید و علائمی همچون خواب آلودگی شدید، افت هوشیاری، خواب عمیق همراه با صدای خرخر به صورتیکه بیمار بیدار نمی شود را مشاهده کرده‌اید، حتماً با مرکز درمانی یا اورژانس مسمومیت تماس بگیرید.)

 

مصرف همزمان آلپرازولام و الکل خطرناک است؟
-مصرف همزمان آلپرازولام و الکل توصیه نمی شود. زیرا هر دوی آنها می توانند اثرات مضعف بر سیستم عصبی مرکزی داشته باشند و زمانی که با هم مصرف شوند، می توانند اثرات یکدیگر را تشدید کنند.

-ترکیب آلپرازولام و الکل می تواند منجر به افزایش قابل توجه اثرات  آرام بخشی و خواب آلودگی شود. این می تواند هماهنگی، قضاوت و سرعت واکنش فرد را مختل کند.همچنین ترکیب آلپرازولام و الکل می تواند منجر به بروز مشکلات حافظه و مشکل در تمرکز شود.

-در مصرف همزمان الکل و آلپرازولام، خطر اوردوز افزایش می یابد، به خصوص اگر در دوزهای بالا مصرف شوند، می‌تواند مرگ آفرین باشد.

-هم آلپرازولام و هم الکل می توانند تنفس شما را کندتر کنند. در موارد شدید، این می تواند منجر به دپرسیون تنفسی شود که یک مشکل جدی می‌باشد.

-مخلوط کردن آلپرازولام و الکل می تواند منجر به اثرات روانی غیرقابل پیش بینی، از جمله نوسانات خلقی، پرخاشگری، و بی ثباتی شود. همچنین می تواند منجر به ناراحتی های گوارشی مانند تهوع و استفراغ شود.

 

مصرف آلپرازولام همراه سیگار و دخانیات

چنانچه به تازگی مصرف دخانیات را آغاز یا قطع نموده‌اید، پزشک خود را در جریان قرار دهید. ممکن است نیاز به تغییراتی در مقدار مصرف آلپرازولام داشته باشید.

 

روش صحیح قطع آلپرازولام

-برای قطع مصرف آلپرازولام، پیروی از یک برنامه کاهش تدریجی تحت نظر پزشک برای به حداقل رساندن علائم ترک بسیار مهم است.

-آلپرازولام را به طور ناگهانی قطع نکنید. به تدریج دوز مصرفی خود را تحت نظارت پزشک کاهش دهید.

-در مورد علائم ترک بنزودیازپین و آنچه در طول این فرآیند ممکن است اتفاق بیفتد اطلاعات کسب کنید. دانستن اینکه چه چیزی طبیعی است،  می تواند به کاهش اضطراب شما در این پروسه کمک کند.

-روان درمانی یا مشاوره را برای کمک به مدیریت اضطراب و یادگیری راهبردهای مقابله ای در طول فرآیند ترک در نظر بگیرید.

-تکنیک های تمدد اعصاب، مانند تنفس عمیق و مدیتیشن می توانند به کاهش اضطراب و ایجاد آرامش در هنگام ترک دارو کمک کنند.

-رژیم غذایی متعادل داشته باشید، به طور منظم ورزش کنید و خواب کافی داشته باشید. این عوامل می توانند به طور معنا داری بر سلامت کلی شما در طول ترک این دارو  تأثیر بگذارند.

-در برخی موارد، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی ممکن است داروهای دیگری را برای کمک به مدیریت علائم ترک تجویز کنند.

-در مدت ترک آلپرازولام آب کافی بنوشید. کم آبی می تواند علائم ترک را تشدید کند.

-ترک داروهای بنزودیازپینی می تواند یک فرآیند طولانی باشد و مهم است که در طول این مدت صبور باشید.

 

چقدر زمان می‌برد تا آلپرازولام اثر کند؟
آلپرازولام معمولاً در عرض یک ساعت پس از مصرف شروع به کار می کند، اما شروع اثر می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.

 

آیا آلپرازولام یک داروی بدون نسخه است؟
خیر، داروی آلپرازولام تنها با ارائه نسخه ی معتبر پزشک در داروخانه قابل ارائه می‌باشد.

 

آلپرازولام با سایر داروهای ضداضطراب چه فرقی دارد؟
تفاوت اصلی بین آلپرازولام و سایر داروهای ضد اضطراب در ترکیبات فعال، مکانیسم اثر و عوارض جانبی احتمالی آنها نهفته است.

آلپرازولام و سایر بنزودیازپین ها با افزایش اثرات انتقال دهنده عصبی گابا در مغز عمل می کنند که منجر به آرامش و کاهش اضطراب می شود.در حالیکه سایر داروهای ضد اضطراب غیر بنزودیازپین در درجه اول با تغییر سطوح انتقال دهنده های عصبی خاص مانند سروتونین و نوراپی نفرین در مغز عمل می کنند.آلپرازولام شروع اثر نسبتاً سریعی دارد و می تواند به سرعت علائم اضطراب و هراس را تسکین دهد در حالیکه بسیاری از داروهای ضد اضطراب غیر بنزودیازپین، به ویژه SSRI ها و SNRI ها، ممکن است چند هفته طول بکشد تا به اثر درمانی کامل خود برسند.

با این وجود، بنزودیازپین هایی مانند آلپرازولام خطر تحمل و وابستگی بیشتری دارند و قطع مصرف آنها می تواند منجر به علائم ترک شود.به همین دلیل آلپرازولام به طور کلی برای استفاده کوتاه مدت، اغلب در شرایط حاد یا برای مدیریت حملات پنیک تجویز می شود و داروهای ضد اضطراب غیر بنزودیازپین اغلب برای درمان طولانی مدت ترجیح داده می شوند، به ویژه برای اختلال اضطراب فراگیر و اختلال اضطراب اجتماعی.

انتخاب داروی ضد اضطراب برای تجویز به عوامل مختلفی از جمله نوع و شدت اختلال اضطرابی، سابقه پزشکی بیمار و پاسخ فردی او به دارو بستگی دارد.

 

اثرات آلپرازولام تا چه مدتی در بدن باقی می‌ماند؟
نیمه عمر آلپرازولام به طور میانگین حدود ۱۱ساعت می‌باشد اما در افراد و شرایط مختلف از ۶تا۲۷ ساعت متفاوت است. 

 

آیا مصرف آلپرازولام آزمایش اعتیاد را مثبت می کند؟
استفاده از آلپرازولام (زاناکس) و بنزودیازپین‌های مشابه می‌تواند بر نتایج آزمایش‌های اعتیاد تأثیر بگذارد.

مصرف بنزودیازپین هایی مانند آلپرازولام گاهی اوقات می توانند در برخی از آزمایشات منجر به جواب مثبت کاذب شوند.

اگر تحت ارزیابی اعتیاد هستید، ممکن است استفاده از آلپرازولام در فرآیند ارزیابی لحاظ شود.

ضروری است که با پزشک یا پرسنل آزمایش کننده در مورد داروهایی که مصرف می کنید، از جمله آلپرازولام، صریح و صادق باشید. در صورت نیاز با توجه به شرایط فردی شما، دستورات لازم برای قطع دارو یا مدت زمان عدم مصرف دارو داده‌خواهدشد. 

 

مسمومیت یا اوردوز آلپرازولام
در مصرف طولانی مدت، با افزایش تحمل بدن به دارو، خطر مصرف بیش از حد غیرعمد برای دستیابی به اثرات آرامبخش با دوزهای بالاتر بیشتر می شود.

مصرف بیش از حد آلپرازولام، می تواند بسیار خطرناک باشد و نیاز به مراقبت های فوری پزشکی دارد. علائم مصرف بیش از حد می تواند از نظر شدت متفاوت باشد و ممکن است شامل خواب آلودگی شدید، سردرگمی، گیجی، مشکلات حافظه، تکلم نامفهوم، عدم هماهنگی، تلو تلو خوردن و مشکل در راه رفتن، تنفس ضعیف یا کم عمق، تاری دید، فشار خون پایین و در موارد شدید کما یا حتی مرگ شود.

اگر مشکوک به مصرف بیش از حد آلپرازولام هستید، ضروری است اقدامات زیر را فورا انجام دهید:

-فوراً با اورژانس محلی یا یک مرکز کنترل مسمومیت نزدیک تماس بگیرید.

– حدودا یک استکان شربت منیزیم هیدروکساید مصرف کنید

-در زمان انتظار تا رسیدن کمک پزشکی، سعی کنید در صورت امکان فرد را بیدار نگه دارید و در حالت نشسته قرار دهید.

-سعی نکنید استفراغ ایجاد کنید، مگر اینکه توسط  پزشک دستور داده شده باشد.

-کلیه اطلاعات در مورد دارو و دوز مصرف احتمالی آن در اختیار پاسخ دهندگان اورژانس قرار دهید.

-مصرف بیش از حد آلپرازولام می تواند تهدید کننده حیات باشد و مداخله فوری پزشکی بسیار مهم است. اگر مشکوک به مصرف بیش از حد دارو هستید، درخواست کمک را به تعویق نیندازید، زیرا مداخله زودهنگام می تواند تفاوت قابل توجهی در نتیجه ایجاد کند.

 

شرایط نگهداری آلپرازولام

-فرآورده‌های حاوی آلپرازولام را در دمای معمول اتاق و در جای خنک نگهداری کنید. از نگهداری داروها در حمام یا محیط‌های مرطوب خودداری کنید.

-دارو را دور از دسترس اطفال،‌ حیوانات‌خانگی و سایر افراد قرار دهید.

-فرم مایع دارو را دور از تابش مستقیم نور نگهداری کنید و باقی ماند‌ه‌ی دارو را در صورتی که ۹۰روز از باز شدن آن گذشته باشد، دور بریزید.

-در صورت نیاز به دور ریختن داروهای تاریخ گذشته با داروساز مشورت نمایید و از ریختن دارو در فاضلاب یا زباله‌های عادی خودداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *