اطلاعات تخصصی
موارد مصرف ۵ هیدروکسی تریپتوفان
افسردگی و فیبرومیالژی
به نظر می رسد مصرف خوراکی 5-هیدروکسی تریپتوفان باعث بهبود علایم افسردگی، تاثیر مثبت بر خواب، کاهش اضطراب، تنظیم اشتها و تنظیم خلق و خو در برخی از افراد می شود.
در سندرم فیبرومیالژی اولیه و بیماری نادر کمبود تتراهیدروبایوپترین نیز می توان از 5-هیدروکسی تریپتوفان استفاده کرد.
مصرف 5-هیدروکسی تریپتوفان در برخی دیگر از بیماری ها مانند بیش فعالی، اضطراب، سردرد و بی خوابی نیز مطرح شده است که اطلاعات قابل استناد در مورد اثربخشی و سودمندی آن ها بسیار اندک است.
مکانیسم اثر ۵ هیدروکسی تریپتوفان
5-هیدروکسی تریپتوفان پیش ساز سروتونین (5-هیدروکسی تریپتامین) است و باعث افزایش سطح سروتونین در مغز و سیستم اعصاب مرکزی می شود. لذا می تواند بر خواب، اشتها، دما، رفتار جنسی، احساس درد و مجموعا شرایطی که سروتونین در آن ها نقش دارد، اثر می گذارد.
فارماکوکینتیک ۵ هیدروکسی تریپتوفان
5-هیدروکسی تریپتوفان در حداکثر زمان 1.5 ساعت و به سرعت جذب می شود و به راحتی از سد خونی مغزی عبور می کند
پیک غلظت: 1-2 ساعت
نیمه عمر: 1.5-2 ساعت
در صورت مصرف همزمان با مهار کننده های دکربوکسیلاز مانند کربی دوپا نیمه عمر 5-هیدروکسی تریپتوفان افزایش یافته و به 3 الی 4 ساعت می رسد.
منع مصرف ۵ هیدروکسی تریپتوفان
مصرف هم زمان با سایر ترکیبات گیاهی که می توانند منجر به خواب آلودگی شوند، مانند بابونه، ملاتونین، ، سنت جان ورت یا گل راعی، سنبل الطیب و …
بارداری و شیر دهی
عوارض جانبی ۵ هیدروکسی تریپتوفان
در صورتی که دچار واکنش آلرژیک شدید و علایمی مانند کهیر، تنگی نفس، تورن صورت، لبها، زبان یا گلو داشتید سریعا با فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی جدی:
سوزن سوزن شدن یا بی حسی شدید، التهابات پوستی، کبودی یا تب، درد یا ضعف عضلات
عوارض جانبی رایج:
خواب آلودگی، حالت تهوع و استفراغ، درد معده، سوزش سر دل، اسهال، کاهش میل جنسی
مصرف بالاتر از دوز مجاز دارو مثلا 6 الی 10 گرم در روز می تواند منجر به اسپاسم عضلانی و درد شدید معده شود.
تداخلات دارویی ۵ هیدروکسی تریپتوفان
جدی: نیاز به تغییر دارو
ایزوکربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، فنلزین، ترانیل سیپرومین
نیاز به پایش دقیق
آلموتریپتان، آمی تریپتیلین، آموکساپین، بوسپیرون، سیتالوپرام، کلومیپرامین، کوکائین موضعی، سیپروهپتادین، دزیپرامین، دکسفن فلورامین، دکستروآمفتامین، دکسترومتورفان، در هیدروارگوتامین، دی هیدرو ارگوتامین داخل بینی، دوکسپین، دولوکستین، التریپتان، ارگوتامین، اس سیتالوپرام، فن فلورامین، فلوکستین، فلووکسامین، فرواتریپتان، ایمی پرامین، ایزونیازید، ال تریپتوفان، لوومیلناسیپران، لیتیوم، لوفپرامین، ماپروتیلین، مپریدین، میلناسیپران، میرتازاپین، مورفین، ناراتریپتان، نفازودون، پاروکستین، پنتازوسین، پروتریپتیلین، راساگلین، ریزاتریپتان، سلژیلین، سلژیلین ترنس درمال، سرترالین، سنت جان ورت یا گل راعی، سوماتریپتان، سوماتریپتان داخل بینی، ترامادول، تری میپرامین، ونلافاکسین، زولمی تریپتان، LSD یا لیزرژیک اسید دی اتیل آمید، SAMe یا S-adenosyl-L-methionine
مصرف هم زمان با کربی دوپا: افزایش احتمال عوارض جانبی جدی اضطراب و پرخاشگری
مصرف هم زمان با دارو های آرامبخش: مشکلات تنفسی و خواب آلودگی بیش از حد
داروهای سروتونرژیک (اروهایی که سطح سروتونین را افزایش می دهند): سندرم سروتونینی و علایمی مانند استفراغ و تشنج
توصیه های دارویی ۵ هیدروکسی تریپتوفان
در صورتی که داروهایی با اثرات یا عوارض خواب آلودگی ، قرص خواب، ملاتونین، دارو های مسکن، شل کننده های عضلات، داروی ضد اضطراب، ضد افسردگی، کربی دوپا، مواد یا دارو های مخدر، داروی ضد سرفه دکسترومتورفات استفاده می کنید این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت مصرف خوراکی: مصرف روزانه حد اکثر 400 میلی گرم تا یک سال احتمالا بی خطر است ولی دوز های بالا آن مانند 6-10 گرم در روز می توانند مشکلات جدی ایجاد کنند.
در برخی از افرادی که تحت درمان با 5-هیدروکسی تریپتوفان بوده اند سندرم ائوزینوفیلی بدون علامت و یا سندرم میالژی ائوزینوفیلی با علایم درد، ضعف و گرفتگی عضلات، التهابات پوستی، تنگی نفس و خستگی گزارش شده است که ناشی از تجمع ائوزینوفیل (گروهی از گلبول های قرمز) در بافت ها است.
کودکان: استفاده از 5-هیدروکسی تریپتوفان با دوز های مناسب برای کودکان بی خطر است که در کودکان زیر 12 سال دوز 5mg/kg/day تا 3 سال درمان بی خطر به نظر می رسد.
جراحی: برخی از دارو های تجویز شده در حین جراحی، مانند 5-هیدروکسی تریپتوفان منجر به افزایش سطح سروتونین می شوند. لذا احتمال بروز سندرم سروتونینی، مشکلات قلبی، لرز و اضطراب افزایش می یابد، بهتر است بیمار حد اقل 2 هفته قبل از جراحی مصرف 5-هیدروکسی تریپتوفان را قطع کند.