داروهای ضد صرع

کلونازپام Clonazepam

کلونازپام چیست؟
کلونازپام برای چه مواردی استفاده می شود؟
کلونازپام چه کار می‌کند؟
نکات مهم پیش از مصرف کلونازپام
نکات مهم در مدت مصرف  قرص کلونازپام 1 و کلونازپام 2
چرا قرص کلونازپام مانند سابق برای من اثر ندارد؟
بهترین زمان مصرف کلونازپام
آیا کلونازپام با غذا تداخل دارد؟
عوارض مهم کلونازپام چیست؟
آیا قرص کلونازپام اعتیاد آور است؟
آیا می توان کلونازپام را به طور ناگهانی قطع کرد؟
چه مدت طول می کشد تا اثر کلونازپام شروع شود؟
آیا می توان از کلونازپام در دوران بارداری و شیردهی استفاده کرد؟
آیا می توان از کلونازپام برای اختلالات اضطرابی غیر از اختلال ترس (پنیک) استفاده کرد؟
آیا کلونازپام تداخلاتی مهمی با سایر داروها دارد؟
آیا کلونازپام می تواند باعث مشکلات حافظه شود؟
آیا رانندگی در حین مصرف کلونازپام ایمن است؟
آیا می توان از کلونازپام برای اختلالات خواب استفاده کرد؟
اگر یک دوز کلونازپام را فراموش کنم چه باید بکنم؟

کلونازپام چیست؟
قرص کلونازپام یک خواب آور قوی محسوب می شود و جزء داروهای ضد تشنج طبقه بندی می شود. کلونازپام یکی از قوی ترین داروهای خواب آور که خواب عمیق ایجاد می کند و در عین حال وابستگی بیشتری نسبت به بقیه داروهای هم گروه خود دارد. 

کلونازپام برای چه مواردی استفاده می شود؟
کلونازپام در درجه اول برای درمان تشنج و اختلالات پنیک تجویز می شود. این دارو به دسته داروهای بنزودیازپینی تعلق دارد.

کلونازپام چه کار می‌کند؟
کلونازپام با کنترل علائم تشنج، فعالیت الکتریکی سلول های مغز را کنترل می کند و از وقوع تشنج پیشگیری می نماید.این دارو همچنین با شل کردن عضلات منقبض شده در زمان تشنج، کمک به کاهش شدت تشنج نیز می کند.
کلونازپام اثر یک انتقال دهنده عصبی به نام گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) را در مغز افزایش می دهد. این یک اثر آرام بخش است که می تواند به کنترل تشنج و کاهش حملات پنیک کمک کند.

نکات مهم پیش از مصرف کلونازپام
-در صورت بارداری، مشکل تنفسی، اختلال کبدی یا کلیوی یا سابقه ی بیماری های اعصاب و روان مانند افسردگی، وسواس و سایر بیماری ها و اختلالات پزشک خود را مطلع نمایید.
-در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
– مصرف الکل همراه با این دارو عوارض خطرناکی در پی دارد لذا در صورت مصرف اخیر الکل یا فرآورده های الکلی حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

نکات مهم در مدت مصرف  قرص کلونازپام 1 و کلونازپام 2
-این دارو بصورت قرص خوراکی ۱ و ۲ میلی گرم موجود می باشد.
-قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ي تشنجي برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع اين دارو بايدبصورت تدريجي و تحت نظر پزشك انجام شود.
-ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
-در ابتداي شروع درمان بيماري صرع با کلونازپام ممكن است تعداد يا نوع حملات تشنج كمي تغيير كند اما نگران نباشيد زيرا به مرور اين مشكل برطرف مي شود.لذا احتياطات لازم را رعايت كنيد و با پزشك خود در تماس باشيد.
-مصرف این داروخواب آلودگی و گیجی مختصری ایجاد می کند. لذا از رانندگی و فعالیت هایی که نیاز به تمرکز بیشتری دارند تا زمانی که اثر دارو برطرف نشده است، خودداری نمایید.
-در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کننده ی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن می باشند و به مرور زمان برطرف می شوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید .
-رانندگی برای بیماران مبتلا به صرع مناسب نمی باشد اما در صورتی که در مدت یک سال تشنجی رخ نداده باشد، می توان با نظر پزشک و با احتیاط ، مجددا شروع به رانندگی نمود. با این حال در صورتی که رانندگی می کنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب آلودگی ناشی از آنها باشد.

چرا قرص کلونازپام مانند سابق برای من اثر ندارد؟
مصرف کلونازپام در طولانی مدت ممکن است موجب ایجاد تحمل نسبت به این دارو در بدن شما شود. در این حالت دارو به اندازه ی قبل اثرگذار نخواهد بود. لذا در صورتی که احساس کردید اثر این دارو کم شده است و علائمتان بطور کامل تحت کنترل نیست حتما با پزشک خود صحبت کنید.

بهترین زمان مصرف کلونازپام
اگر کلونازپام به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد.اما برخی پزشکان ترجیح می دهند دارو را در مقدار کمتر اما در دو تا سه نوبت در روز تجویز کنند لذا. حتماً دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف نمایید.

آیا کلونازپام با غذا تداخل دارد؟
این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.

عوارض مهم کلونازپام چیست؟
-احساس خواب آلودگی، ضعف و گیجی از عوارض شایع این دارو می باشد.
-احساس عدم تمرکز، حرکات غیرطبیعی چشم ها و فراموشکاری نیز می تواند با مصرف این دارو بروز کند که می توانید در مورد آنها با پزشک خود مشورت نمایید.
-در کودکان افزایش ترشح بزاق ممکن است سبب سرفه یا احساس ناخوشایند شود.در صورت بروز این عارضه پزشک خود را مطلع نمایید.

آیا قرص کلونازپام اعتیاد آور است؟
کلونازپام مانند سایر بنزودیازپین ها پتانسیل وابستگی و اعتیاد را دارد. باید طبق تجویز یک متخصص مراقبت های بهداشتی مصرف شود و قطع ناگهانی آن می تواند منجر به علائم ترک شود.

آیا می توان کلونازپام را به طور ناگهانی قطع کرد؟
قطع ناگهانی کلونازپام می تواند منجر به علائم ترک شود. در صورت لزوم، باید تحت نظر یک متخصص و با  برنامه قطع شود.
در صورت مصرف طولانی مدت کلونازپام، قطع ناگهانی این دارو می تواند منجر به تشنج شود و در صورت تشخیص پزشک برای ترک این دارو لازم است به تدریج و در طول یک الی دو ماه به آهستگی دارو کاهش پیدا کند.

چه مدت طول می کشد تا اثر کلونازپام شروع شود؟
کلونازپام معمولاً ظرف نیم تا یک ساعت پس از مصرف در بدن شروع به کار می کند. البته ممکن است تا مشاهده اثرات کامل آن زمان بیشتری بیشتر طول بکشد.

آیا می توان از کلونازپام در دوران بارداری و شیردهی استفاده کرد؟
کلونازپام ممکن است در دوران بارداری خطراتی داشته باشد و همچنین اگر در دوران شیردهی استفاده شود، علائم ترک ممکن است در نوزاد  رخ دهد. حتماً پیش از مصرف با پزشک خود مشورت نمایید.
به دليل عوارض ناشي از اين دارو براي جنين ،درصورتي كه قصد بارداري يا شك به بارداري داريد حتما پزشك خود را جهت تغيير دارو مطلع سازيد و در زمان مصرف اين دارو از روش مناسب جهت پيشگيري از بارداري استفاده نماييد.

آیا می توان از کلونازپام برای اختلالات اضطرابی غیر از اختلال ترس (پنیک) استفاده کرد؟
گاهی اوقات کلونازپام برای سایر اختلالات اضطرابی تجویز می شود، اما تصمیم گیری در این مورد بستگی به شرایط خاص بیمار دارد و به عهده پزشک می‌باشد.

آیا کلونازپام تداخلاتی مهمی با سایر داروها دارد؟
-کلونازپام می تواند اثرات مضعف سیستم عصبی مرکزی موادی مانند الکل، آرام بخش ها و شل کننده های عضلانی را افزایش دهد و خطر خواب آلودگی و اختلال در هماهنگی را بیشتر کند. 
-تداخل با داروهایی که بر آنزیم های کبدی تأثیر می گذارند، مانند داروهای ضد قارچ خاص و داروهای ضد تشنج، ممکن است متابولیسم کلونازپام را تغییر دهد. -داروهایی که ترشح بزاق را افزایش می دهند (به عنوان مثال، برخی از داروها برای بیماری پارکینسون) ممکن است با عوارض جانبی خشکی دهان کلونازپام مقابله کنند. برای اطمینان از استفاده ایمن و موثر از کلونازپام در ترکیب با سایر داروها، همیشه با پزشک و داروساز خود مشورت کنید.

آیا کلونازپام می تواند باعث مشکلات حافظه شود؟
مشکلات حافظه و مشکل در تمرکز از عوارض جانبی احتمالی کلونازپام است. اگر مشکلات شناختی مداوم را تجربه می کنید، آنها را با پزشک خود در میان بگذارید.

آیا رانندگی در حین مصرف کلونازپام ایمن است؟
کلونازپام می تواند باعث خواب آلودگی و اختلال در عملکرد شناختی شود. این مهم است که قبل از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی، ارزیابی کنید که چگونه دارو بر شما تأثیر می گذارد. تا زمانی که اثرات دارو باقیست از رانندگی و کار با ابزار خطرناک‌ خودداری کنید.

آیا می توان از کلونازپام برای اختلالات خواب استفاده کرد؟
گاهی اوقات کلونازپام برای برخی از اختلالات خواب تجویز می شود، اما استفاده از آن برای این منظور به دلیل احتمال وابستگی و سایر عوارض جانبی در طولانی مدت به طور کلی محدود است.

اگر یک دوز کلونازپام را فراموش کنم چه باید بکنم؟
چنانچه مصرف قرص کلونازپام یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. با این حال، اگر نزدیک به نوبت برنامه ریزی شده بعدی است، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. اکیداً دوزها را دو برابر نکنید.

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف کلونازپام

-اضطراب و آژیتاسیون، حاد(درمان کمکی یا تک درمانی-بدون برچسب)
-اختلالات اضطرابی(درمان کمکی یا تک درمانی-آلترناتیو-بدون برچسب)
-اختلالات پنیک
-میوکلونوس(تک درمانی یا درمان کمکی-بدون برچسب)
-اختلال رفتار خواب با حرکات سریع چشم (تک درمانی یا درمان کمکی-بدون برچسب)
-اختلالات تشنجی، مقاوم به درمان (درمان کمکی یا تک درمانی-عامل آلترناتیو)
-تاردیو دیسکینزی(عامل آلترناتیو-بدون برچسب)
-سرگیجه، درمان اپیزودهای حاد(عامل آلترناتیو-بدون برچسب)

کلونازپام دارویی متعلق به دسته بنزودیازپین ها است که معمولاً برای درمان بیماری هایی مانند اختلالات اضطرابی، حملات پنیک و انواع خاصی از تشنج تجویز می شود. این ماده با افزایش اثرات یک انتقال دهنده عصبی به نام گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز عمل می کند و در نتیجه اثر آرام بخشی دارد.

اگرچه کلونازپام به دلیل اثربخشی خوب در مدیریت علائم حاد شناخته شده است، اما به دلیل احتمال بروز علائم وابستگی و ترک باید با احتیاط مصرف شود. بر خلاف آلپرازولام و نیترازپام که نیمه عمر کوتاهی دارند، ماندگاری کلونازپام در خون بیشتر است و وابستگی شدیدتری ایجاد می کند.
با اینکه خواص آرام بخش کلونازپام آن را به ویژه در کاهش علائم اضطراب و جلوگیری از تشنج مفید می کند، با این حال، استفاده طولانی مدت یا قطع ناگهانی آن می تواند منجر به علائم ترک شود که بر اهمیت کاهش تدریجی تحت نظارت پزشکی تاکید دارد.

این دارو به صورت قرص خوراکی ۰/۵، ۱ و ۲میلی‌گرم و در برخی مناطق به صورت محلول خوراکی ۰/۱ ، ۰/۴ و ۲/۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر عرضه می‌شود.

مکانیسم اثر کلونازپام

مکانیسم دقیق کلونازپام ناشناخته است. کلونازپام مانند سایر بنزودیازپین ها با گیرنده های GABA گاما آمینو بوتیریک اسید هم پوشانی دارد. این گیرنده ها در مغز بطور گسترده ای پراکنده هستند. اتصال به جایگاه گیرنده های گابا باعث افزایش اثرات انتقال عصب این واسطه شیمیایی می شود. این اتصال باعث باز شدن کانال کلراید بر روی رسپتور می شود و باعث افزایش پلاریزاسیون نرون می گردد. 
به نظر می رسد بنزودیازپین ها اثر مهار کننده گابا را تقویت می کنند و از این راه میزان تحریک نورون ها را در بسیاری از مناطق مغز کاهش می دهند.

فارماکوکینتیک کلونازپام

متابولیسم: به طور گسترده کبدی از طریق کونژوگاسیون گلوکورونید و سولفات؛ تحت کاهش نیتروژن به 7-آمینوکلونازپام، و به دنبال آن استیلاسیون به 7-استامیدوکونازپام تبدیل می‌شود. کاهش نیترو و استیلاسیون از طریق CYP3A4 انجام می شود. متابولیت ها تحت کونژوگاسیون گلوکورونید و سولفات قرار می گیرند.
مدت زمان شروع اثر: ۲۰تا۴۰ دقیقه
دوره ی اثر: نوزاد و کودک ۶تا۸ساعت؛ بزرگسال کمتر از ۱۲ساعت
جذب: سریع و کامل
اتصال به پروتئین حدود ۸۵درصد
نیمه عمر حذف: نوزاد ۲۲تا۸۱ساعت؛ کودک ۲۲تا۳۳ ساعت؛ بزرگسال ۱۷تا۶۰ ساعت
زمان رسیدن به پیک سرمی: ۱تا۴ساعت
دفع: ادرار(کمتر از ۲درصد تغییر نیافته)؛ متابولیت‌ها به صورت گلوکورونید یا سولفات کونژوگه دفع می‌شوند.

منع مصرف کلونازپام

-سابقه حساسیت به کلونازپام، سایر بنزودیازپین ها، یا هر یک از اجزای فرمولاسیون
-بیماری قابل توجه کبدی
-گلوکوم حاد با زاویه بسته
-نارسایی شدید تنفسی
-سندرم آپنه خواب
-میاستنی گراویس

موارد احتیاط:
-بيماری تنفسی
-نارسايي كبدی و كليوی
-پورفيری
-آپنه خواب
-سرکوب سیستم عصبی
-مصرف الکل
-مسموميت با الكل یا داروها همراه با علائم حياتي ضعيف شده
-سابقه تشنج
-اغماء ، شوك
-گلوكوم حاد با زاويه بسته يا استعداد ابتلاء به آن
-مياستني گراویس
-سالمندان و افراد ناتوان
-ابتلا به افسردگی

عوارض جانبی کلونازپام

عوارض شایع:
خواب آلودگی، اختلال در هماهنگی، سرگیجه، افسردگی، خستگی، دیزآرتری، فراموشی، آستنی، گیجی، اختلال در تمرکز، بازدارندگی، تغییر میل جنسی، تحریک پذیری، دیستونی، دوبینی، تغییرات اشتها، یبوست،‌بی اختیاری، احتباس ادرار، افت فشار خون، راش، افزایش یافتهLFT

عوارض جدی:
دپرسیون تنفسی، وابستگی، سو مصرف، تشنج، خودکشی، افت فشار خون وضعیتی، تاکی کاردی، سنکوپ، دیسکرازی های خونی، هپاتومگالی، تحریک CNS، سندرم ترک در صورت ناگهانی ، سندرم محرومیت طولانی مدت

تداخلات دارویی کلونازپام

مشخصات کلی تداخلات: 
- سوبسترای CYP3A4 (ماژور)
- عامل ضد صرع 
- تشدید اثرات تضعیف‌کننده‌ CNS 

تداخلات رده X (پرهیز): 
آزلاستین (نازال)، برومپریدول، فلوناریزین، کراتوم، اولوپاتادین(نازال)، کانیواپتان، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، ایدلالیسیب، الانزاپین، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، سدیم اکسیبات، تالیدومید 

کاهش اثرات داروها توسط کلونازپام: 
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است. 

کاهش اثرات کلونازپام توسط داروها: 
القاکننده‌های قوی CYP3A4، دابرافنیب، دفراسیروکس، انزالوتامید، اردافیتینیب، فوس فنی‌توئین، ایووسیدنیب، میتوتان، فنی‌توئین، ساریلومب، سیلتوکسیمب، مشتقات تئوفیلین، توسیلیزومب، یوهیمبین 

افزایش اثرات داروها توسط کلونازپام: 
الکل (اتیل)، آزلاستین (نازال)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، کلوزاپین، داروهای تضعیف‌کننده‌ CNS، فلونیترازپام، متادون، متوتری‌مپرازین، متی‌روسین، آگونیست های اپیوئید، اورفنادرین، اکسی کدون، پارالدهید، پیریبدیل، پرامی‌پکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، سوورکسانت، تالیدومید، زولپیدم 

افزایش اثرات کلونازپام توسط داروها: 
آلیزاپرید، آزلاستی(نازال)، بریمونیدین (موضعی)، بروموپرید، برومپریدول، کانابیدیول، ماری‌جوانا (شاهدانه)، کلرمتیازول، کلرفنسین کاربامات، کلوفازیمین، کوبیسیستات، کانیواپتان، کوزینتروپین، مهارکننده متوسط و قوی CYP3A4، دایمتیندن (موضعی)، دوکسیلامین، درونابینول، دروپریدول، دولیسیب، اردافیتینیب، اسکتامین، فوس اپرپیتانت، فوس نوتپیتانت، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، هیدروکسی زین، ایدلالیسیب، گیاه کاوا، لاروترکتینیب، لمبورکسانت، لیسورید، لوفکسیدین، منیزیم سولفات، ملاتونین، متوتری‌مپرازین، میفپریستون، مینوسیکلین (سیستمیک)، نابیلون، نتوپیتانت، الانزاپین، اوکسوممازین، پالبوسیکلیب، پرامپانل، روفینامید، سیمپرویر، استریپنتول، تدوگلوتید، تتراهیدروکانابینول، تتراهیدروکانابینول وکانابیدیول، تری‌مپرازین، ویگاباترین 

تداخلات با غذا: 
ذکر نشده است.

هشدار ها کلونازپام

-مصرف همزمان بنزودیازپین ها و مواد اپیوئیدی می‌تواند منجر به آرامبخشی عمیق، دپرسیون تنفسی، کما و مرگ شود. لذا تجویز همزمان این داروها باید برای استفاده در بیمارانی که گزینه های درمانی جایگزین برای آنها ناکافی است، حفظ شود همچنین دوز مصرفی به حداقل مورد نیاز محدود شود و بیمار از لحاظ علائم و نشانه های دپرسیون تنفسی و آرامبخشی عمیق تحت نظر باشد.
-استفاده از بنزودیازپین ها، از جمله کلونازپام، مصرف کنندگان را در معرض خطرات سوء مصرف، سوء استفاده و اعتیاد قرار می دهد که می تواند منجر به مسمومیت یا مرگ شود. سوء مصرف و سوء استفاده از بنزودیازپین ها معمولاً همراه با مصرف همزمان سایر داروها، الکل و/یا مواد غیرقانونی می شود که با افزایش پیامدهای نامطلوب جدی همراه است. لازم است پیش از تجویز کلونازپام و در طول درمان، خطر سوء مصرف و اعتیاد هر بیمار ارزیابی شود.
-استفاده مداوم از بنزودیازپین ها، از جمله کلونازپام، ممکن است منجر به وابستگی فیزیکی قابل توجه شود. خطرات وابستگی و ترک با طول مدت درمان طولانی تر و دوز روزانه بالاتر افزایش می یابد. قطع ناگهانی یا کاهش سریع دوز کلونازپام پس از مصرف ادامه دار، ممکن است منجر به بروز واکنش‌های حاد قطع مصرف شود که می‌تواند تهدید کننده حیات باشند. جهت کاهش خطرات واکنش‌های ناشی از ترک، از قطع تدریجی کلونازپام یا کاهش دوز مصرفی استفاده شود.

توصیه های دارویی کلونازپام

-جهت کاهش خواب آلودگی در طول روز، تجویز یک دوز قبل از خواب می‌تواند مطلوب باشد.
-قرص کلونازپام به طور کامل همراه با یک لیوان آب بلعیده شود.
-محلول خوراکی کلونازپام با قطره چکان یا قاشق موجود در بسته بندی یا با سرنگ جهت تعیید دوز دقیق تجویز شود. از مصرف مستقیم دارو از بطری خودداری شود. برخی از محصولات با لوله های غیر پی وی سی NG یا لوله های PEG سازگار و با پلی استایرن یا PVC ناسازگار هستند (برای جزئیات مصرف صحیح به برچسب محصول مراجعه کنید). محلول خوراکی را طبق دستور موجود در بسته بندی تجویز نمایید.
-در بیماران دریافت کننده مواد اپیوئیدی، مبتلا به بیماری مزمن قابل توجه (مانند اختلال تنفسی)، یا در معرض افزایش خطر تجمع (مانند اختلال کبدی) دوز کلونازپام را کاهش دهید یا از مصرف آن اجتناب کنید.
-کلونازپام در نارسایی شدید کبدی منع مصرف دارد. از مصرف در بیمارانی که سابقه مصرف مواد، مصرف نادرست داروها یا افسردگی دارند خودداری شود.
-تنظیم دقیق دوز بسیار مهم است. درمان با دوزهای پایین که ممکن است به تدریج بر اساس پاسخ فردی افزایش یابد، آغاز شود.
-قطع درمان با کلونازپام به صورت تدریجی طبق دستور زیر انجام شود مگر اینکه نگرانی‌های جدی منجر به قطع سریع تر دارو گردد:

۱-دوز کم یا متوسط، بدون نگرانی از اختلالات ناشی از مصرف بنزودیازپین: دوز کل روزانه را ۲۰٪ تا ۲۵٪ هر هفته بر اساس پاسخ و تحمل بیمار کاهش دهید.
۲-درمان طولانی‌مدت یا با دوز بالا، یا مشکوک به اختلالات ناشی از مصرف بنزودیازپین‌ها: هر یک تا دو هفته بر اساس پاسخ، تحمل و شرایط فردی بیمار دوز کل روزانه را به میزان ۲۵% کاهش دهید. در ابتدا دوز را با سرعت بیشتری کاهش دهید و سپس کاهش دوز را آهسته کنید، زیرا مراحل اولیه ترک راحت تر قابل تحمل است. مدت زمان مشخص بهینه برای ترک کامل دارو در نظر گرفته نشده است و ممکن است حتی تا ۶ ماه برای برخی از بیمارانی که دوزهای بالاتر مصرف می کنند زمان لازم باشد. در برخی از بیماران ممکن است کاهش ۵۰٪ در هفته نیز قابل تحمل باشد.
-برخی از محصولات کلونازپام حاوی فنیل آلانین می‌باشند.
-فعالیت‌های خطرناک مرتبط با خواب مانند رانندگی در خواب، پختن و خوردن غذا، و برقراری تماس تلفنی در هنگام خواب، در مدت درمان با بنزودیازپین‌ها مورد توجه قرار گرفته‌ شوند.
-خطر افکار خودکشی در اوایل یک هفته پس از شروع درمان با این دارو مشاهده شد و در طول مدت درمان ادامه می‌یابد. کلیه بیماران از نظر تغییرات قابل توجه در رفتار که ممکن است نشان دهنده افکار خودکشی یا افسردگی باشد، تحت نظر قرارگیرند و در صورت بروز علائم فوراً به پزشک اطلاع داده شود.
-از تجویز کلونازپام برای بیماران مبتلا به افسردگی به دلیل نگرانی در مورد بدتر شدن علائم خلقی خودداری شود(به ویژه اگر خطر خودکشی وجود دارد، به جز در موقعیت های حاد یا اورژانسی (مانند آژیتاسیون حاد، صرع)از این دارو استفاده نشود).
-کلونازپام می‌تواند در بیماران مبتلا به گلوکوم با زاویه باز که تحت درمان مناسب هستند، استفاده شود اما در گلوکوم حاد زاویه بسته منع مصرف دارد.
-کلونازپام ممکن است باعث افزایش ترشح بزاق شود. در بیمارانی که با کنترل افزایش ترشحات مشکل دارند، با احتیاط مصرف شود.
-در بیماران مبتلا به بیماری های تنفسی، از جمله بیماری انسدادی مزمن ریه یا آپنه خواب، دوز را کاهش دهید یا از مصرف آن خودداری کنید. بنزودیازپین ها ممکن است باعث دپرسیون تنفسی قابل توجه شوند.
-به بیمار تاکید شود در صورتي كه پس از چند هفته، اثربخشي دارو كاهش يافت،از افزايش مقدار مصرف بدون مشورت با پزشك بايد خودداري شود.دوره درمان با اين دارو بايد كامل شود و هيچيك از نوبت‌هاي مصرف فراموش نشوند.
-در بیماران ناتوان و سالمندان با احتیاط و دوز پایین مصرف شود.بیماران مسن ممکن است در معرض خطر مرگ ناشی از مصرف باشند. بیشترین خطر در ۴ ماه اول استفاده در بیماران مسن با زوال عقل مشاهده شده است.
-در بیمارانی که در معرض خطر افتادن یا سقوط هستند، با احتیاط فراوان مصرف شود.
-کلونازپام خاصیت ضد درد، ضد افسردگی یا ضد سایکوز ندارد. بدتر شدن تشنج زمانی که به بیماران مبتلا به چند نوع تشنج داده سود، ممکن است رخ دهد. از دست دادن فعالیت ضد تشنجی این دارو نیز محتمل است (معمولاً در عرض ۳ ماه پس از شروع) و ممکن است نیاز به تنظیم دوز مجدد داشته باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود به صورت دوره ای کارآیی طولانی مدت کلونازپام برای هر بیمار توسط پزشک معالج، مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد.
-هوشیاری ذهنی بیمار، CBC و تست های عملکرد کبد و کلیه به صورت منظم و دوره ای در درمان طولانی مدت ارزیابی شود.
-نسبت خطر / منفعت در دوران بارداری ارزیابی شود. خطر احتمالی تراتوژنیسیته بر اساس داده های انسانی متناقض با دسته بنزودیازپین‌ها وجود دارد. خطر سقط زودرس و زایمان زودرس بر اساس داده های انسانی با بنزودیازپین ها کم است. خطر سندرم ترک نوزادی sx و فلاپی نوزاد بر اساس داده های انسانی با بنزودیازپین ها وجود دارد.
-نسبت خطر / منفعت در هنگام شیردهی محاسبه شود. خطر احتمالی سرکوب CNS نوزاد بر اساس داده های انسانی محدود و خواص دارو وجود دارد اما اطلاعات انسانی برای ارزیابی اثرات بر تولید شیر مادر در دسترس نیست.

دارو های هم گروه کلونازپام

گروه D

استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *