ویتامین ث (اسید آسکوربیک)
نام فارسی: ویتامین ث (اسید آسکوربیک)
نام انگلیسی: (Vitamin C (Ascorbic Acid
مکانیزم اثر:
ویتامین ث (اسید آسکوربیک) برای تشکیل کلاژن و ترمیم بافتهای بدن ضروری است. این ویتامین ممکن است در بعضی از واکنش های اکسیداسیون و احیا دخالت نماید. همچنین این ویتامین در متابولیسم فتیل آلانین، تیروزین، اسید فولیک، نوراتی نفرین، هیستامین، آهن و بعضی از سیستمهای آنزیمی دارو، مصرف کربوهیدراتها، ساخت لیپیدها، پروتئینها و کارنیتین دخالت داشته و برای عملکرد سیستم ایمنی و جلوگیری از شکنندگی عروق خونی ضروری است.
میزان مصرف:
مقدار مصرف توصیه شده درمان روز به صورت زیر است:
شیرخواران و کودکان از بدو تولد تا سن ۳ سال ۴۰-۳۰ میلیگرم، سن ۱۰-۴ سال ۴۵ میلی گرم، نوجوانان و بزرگسالان ۶۰-۵۰ میلی گرم، زنان باردار۷۰ میلی گرم، در دوران شیردهی ۹۵-۹۰ میلی گرم نیاز دارند. در درمان کمبود این ویتامین، مصرف بر اساس شدت بیماری تعیین می شود.
تزریقی:
بزرگسالان:
برای پیشگیری از کمبود ویتامین C بعنوان بخشی از تغذیه تام وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز بیمار تعیین و انفوزیون وریدی میشود. در درمان کمبود ویتامین C، از راه انفوزیون وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز بیمار تعیین می شود.
از راه عضلانی ۵۰۰mg/day – 100mg/day به مدت حداقل۲ هفته مصرف می شود.
کودکان: در درمان کمبود ویتامین C، از راه انفوزیون وریدی، مقدار مصرف بر حسب نیاز هر بیمار تعیین می شود. از راه عضلانی ۱۰۰mg/day – 300mg/day به مدت حداقل۲ هفته مصرف می شود.
توضیحات دارو:
ویتامین ث (اسید آسکوربیک) برای پیشگیری و درمان کمبود ویتامین C مصرف میشود. اسید آسکوربیک به راحتی از مجرای گوترش (ژژونوم) جذب می شود. پیوند این دارو به پروتئین کمبود است (۲۵%)، متابولیسم اسید آسکوربیک کبدی است. ویتامین C توسط تمام سلول های بدن جذب می شود. این ویتامین از کلیه عمدتا به صورت متابولیت و مقدار خیلی کم نیز به صورت تغییر نیافته دفع می شود.
هشدارها و عوارض جانبی:
تداخلات دارویی: مصرف همزمان دفروکسامین با ویتامین C ممکن است سبب افزایش مسمومیت بافت با آهن شود.
فواید ویتامین ث:
ویتامین ث آنتیاکسیدان است، یعنی در جریان خون قرار گرفته و اثر شیمیایی موادی را که به بافتهای بدن آسیب می رسانند، خنثی می کند. این ویتامین موجب محافظت پوست در مقابل آثار مخرب اشعه ماورای بنفش نور خورشید می شود. همچنین این ویتامین به افزایش قدرت ایمنی بدن استحکام لثهها و دندانها کمک می کند. این ویتامین همچنین باعث ساخت کلاژن (قوی ترین بخش بافت پیوندی که تمام اعضای بدن را در کنار هم نگه می دارد) شده و در پیشگیری از بالارفتن کلسترول خون و ایجاد لخته های خونی در رگ موثر است. اشاره شده است که این ویتامین برخلاف تفکر همگان کمکی در پیشگیری از بروز سرماخوردگی نمی کند و فقط طول دوره بیماری را کوتاه و به تخفیف عوارض آن کمک می کند. همچنین مصرف این ویتامین باعث جذب بهتر آهن در بدن می شود و به افرادی که دچار کم خونی هستند توصیه می گردد. ویتامین ث به عقیده برخی کارشناسان احتمال بروز سکته مغزی در افراد غیر سیگاری را تا ۳۰٪ و در افراد سیگاری تا ۷۰٪ کاهش می دهد. به اعتقاد این محققان آنتیاکسیدان هایی مانند ویتامین ث احتمالا سلول ها را از فشار اکسیدی که در سکته مغزی موثر هستند، حفظ می کند. البته به گفته دانشمندان ویتامین ث که از طریق مصرف طبیعی کسب شود، اثرش بسیار بیشتر است. همچنین در تحقیق دیگری دانشمندان مصرف این ویتامین را در تراکم استخوانی افراد موثر دانستهاند. در پژوهشی دیگر نیز گفته شده است که تزریق مقدار زیادی ویتامین ث به افرادی که دچار سرطان هستند باعث می شود که رشد سرطان در آنها را متوقف کند. این ویتامین می تواند زنجیرهای مخرب در درون سلول بیمار بوجود آورد. گفته شده که تزریق این ویتامین به موش هایی که دچار تومور بودند، اندازه تومورهای آنان را به نصف کاهش دادهاست. این ویتامین از اکسید شدن سلول های چرب حاضر در غشا سلولی توسط عوامل اکسید کننده جلوگیری می کند؛ با تداوم اکسید شدن سلول های چرب و ایجاد تغییراتی در سلول و ماده ژنتیکی سلول باعث بروز برخی سرطان ها می شود. محققان مصرف این ویتامین را به کسانی که از بیماری های قلبی رنج می برند نیز توصیه کردهاند. زیرا ویتامین ث باعث تصلب شریان شده و کمبود آن در بیماران قلبی همراه با خشکی و سفتی رگ ها می شود و باعث به وجود آمدن درد در این افراد می گردد.
!!! هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.