فلوکونازول داروی ضد قارچ
زمان خواندن تقریبی مقاله : 3 دقیقه
فلوکونازول درمان کننده عفونت ها
نام فارسی: فلوکونازول
نام انگلیسی: Fluconazole
رده درمانی: عوامل ضد قارچ
اشکال دارویی: قرص و کپسول
مکانیسم اثر:
داروی فلوکونازول اثر ضد قارچ خود را، از طریق مهار آنزیم سیتوکروم P-۴۵۰ اعمال میکند. با مهار این سیتوکروم، تولید ارگوسترول که یک جزء حیاتی درغشاء سلولی قارچ است، مختل می گردد. آزولها (فلوکونازول، کتوکونازول و ایتراکونازول) در برابر قارچها، توکسیسیته انتخابی دارند، زیرا در سنتز ارگوسترول، که استرول منحصربهفرد غشای سلولی قارچها میباشد، تداخل مینمایند و با غشای سلولهای بدن کاری ندارند. آزول ها با مهار تولید ارگوسترول، نفوذپذیری غشای سلولی قارچ را مختل میکنند.
میزان و نجوه مصرف دارو:
دوز مصرفی این دارو ئکاملا بستگی به طول مدت درمان و برنامه زمانی درمان بر اساس محل عفونت قارچی و پاسخ بدن به درمان متفاوت می باشد. اما به طور معمول میزان ۱۰۰ تا ۸۰۰ میلی گرم به صورت روزانه در دوزهای منقسم تجویز یم شود. بعنوان مثال در عفونت های قارچی واژن یک عدد کپسول ۱۵۰ میلی گرمی در روز توصیه می شود و بیشتر از آن منع مصرف دارد.
توضیحات دارو:
داروی فلوکونازول به منظور درمان عفونت های کاندیدیازیس واژینال، کاندیدیازیس دهانی، حلقوی و مری، مننژیت کریپتوکوکی، عفونت ادراری و پیشگیری و کاهش عفونت در بیمارانی که شیمی درمانی یا پرتو درمانی می شوند مورد مصرف قرار می گیرد. دقت داشته باشید این دارو تنها برای عفونت های قارچی موثر بوده و نمی تواند به درمان عفونت های ویروسی از قبیل سرماخوردگی و یا عفونت های باکتریایی کمکی کند و فلوکونازول عمدتا از راه ادرار دفع می شود.
عوارض جانبی و هشدارها:
- حالت تهوع، اسهال، سوزش و درد معده و اختلال در حس چشایی
- سرگیجه، سردرد، احساس خستگی و بی حالی
هشدارها:
قبل از مصرف دارو حتما با پزشک مشورت نمایید زیرا این دارو با داروهای زیر تداخل دارویی دارد:
داروهای ضد دیابت، داروهای ضد صرع (فنی تویین)، داروهای قلبی (وارفارین، وراپامیل و سیزاپراید)، داروهای گوارشی (سایمتیدین)، داروهای کاهنده قندخون (گلی بنکلامید، گلی بوراید)، آستمیزول، سیزاپراید، یک آلکالوئید ارگوت مانند ارگوتامین، اریترومایسین، پیموزاید، کینیدین، ترفنادین، وریکونازول و الکل
در صورت فراموش کردن یک دوز، از دو برابر کردن مقادیر بعدی نیز خودداری کنید.
به منظور کاهش عوارض گوارشی دارو را با غذا مصرف کنید.
حتی در صورت بهبودی هم دارو باید تا آخر مصرف شود.
در صورت مصرف بیش از دو هفته این دارو، نیاز به انجام آزمایشات خونی برای پایش وضعیت کبدی و کلیوی می باشد.
مصرف این دارو در افراد مسن با احتیاط صورت گیرد.
هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.