اطلاعات تخصصی
موارد مصرف سدیم پلی استایرن سولفونات
این دارو یک رزین تبادل کننده کاتیون است که متعاقب مصرف خوراکی یا مقعدی یونهای سدیم را با پتاسیم و دیگر کاتیونها در مسیر گوارشی مبادله می کند و بعد از طریق مدفوع دفع می گردد. هر گرم از این رزین حدود 3 میلی مول پتاسیم را درمحیط آزمایشگاهی و حدود 1 میلی مول محیط زیستی مبادله میکند.این دارو جهت افزایش دفع پتاسیم در درمان هایپرکالمی کاربرد دارد. ممکن است اثر آن تا چندین ساعت و حتی بیشتر مشخص نگردد و در هایپرکالمی شدید که تأثیر سریع دارو مورد نیاز است باید از دیگر اقدامات نیز جهت درمان بهره برد. در طول درمان غلظت الکترولیت های سرم باید مانیتور گردد و دوزهای تجویزی بر اساس پاسخ درمانی تنظیم شوند. دوز معمول خوراکی 15 گرم تا 4 بار در روز به صورت سوسپانسیون در آب یا شربت است. نباید دارو را در آب میوه ریخت چرا که محتوای پتاسیم بالایی دارد. دوز پیشنهادی در مورد کودکان 1گرم بر کیلوگرم در روز به صورت خوراکی در دوزهای تقسیم شده برای درمان هایپرکالمی حاد می باشد که در مورد دوز نگهدارنده به 500 میلی گرم بر کیلوگرم در روز کاهش می یابد. در مورد نوزادان راه خوراکی توصیه نمی گردد. هنگامی که تجویز خوراکی سخت است این دارو را می توان از راه مقعد به صورت انما تجویز نمود. دوز معمول روزانه آن 30 گرم به صورت سوسپانسیون در 100 میلی لیتر متیل سلولز 2% ، 450 و 100 میلی لیتر آب است که در صورت امکان تا 9 ساعت نگه داشته می شود هر چند که دوزهای بالاتر و مدت زمان کمتر و راههای تجویز جایگزین نیز مورد استفاده واقع شده اند.
عوارض جانبی سدیم پلی استایرن سولفونات
*
سایر عوارض (درصد نامشخص):
غدد درون ریز و متابولیسم: افزایش سدیم خون، کاهش کلسیم خون، کاهش پتاسیم خون، کاهش منیزیم خون، احتباس سدیم
گوارشی: بی اشتهایی، یبوست، اسهال، سفت شدگی مدفوع، تهوع، استفراغ
تداخلات دارویی سدیم پلی استایرن سولفونات
*مشخصات کلی تداخلات:
– پلیمر/ رزین تعویض کاتیونی
• مصرف سایر داروهای بیمار حداقل 3 ساعت قبل و یا بعد از مصرف سدیم پلی استایرن سولفونات باشد؛ در صورت وجود گاستروپارزی حداقل 6 ساعت فاصله بگذارید. در صورت مصرف همزمان ممکن است سدیم پلی استایرن سولفونات جذب داروی مصرفی را کاهش دهد.
تداخلات رده X (پرهیز):
ملینهای حاوی منیزیم، ملوکسیکام، سوربیتول
کاهش اثرات داروها توسط سدیم پلی استایرن سولفونات:
لیتیم، محصولات تیروئیدی
کاهش اثرات سدیم پلی استایرن سولفونات توسط داروها:
تداخل قابلتوجهی مشخص نشده است.
افزایش اثرات داروها توسط سدیم پلی استایرن سولفونات:
آلومینیوم هیدروکسید، دیگوکسین
افزایش اثرات سدیم پلی استایرن سولفونات توسط داروها:
آنتیاسیدها، ملینهای حاوی منیزیم، ملوکسیکام، سوربیتول
تداخل با غذا:
برخی مایعات ممکن است حاوی پتاسیم باشند.
راهکار: با آبپرتقال و آبمیوههای حاوی پتاسیم مخلوط نشود.
گروه C
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.