دانترولین داروهای اتونومیک
زمان خواندن تقریبی مقاله : 3 دقیقه
دانترولین شل کننده عضلات مختلط
نام فارسی: دانترولین سدیم
نام انگلیسی: Dantrolene Sodium
رده درمانی: شل کننده عضلات مختلط با اثر مرکزی
اشکال دارویی: آمپول و کپسول
مکانیسم اثر:
داروی دانترولین در آزاد شدن یون کلسیم از رتیکولوم سارکوپلاسمیک دخالت کرده از افزایش غلظت یون کلسیم میوپلاسم جلوگیری یا آن را کاهش می دهد. با کاهش یون کلسیم، فعالیت مسیرهای کاتابولیکی که همراه با سندرم بحران هیپرترمی بدخیم است، کاهش می یابد. دانترولین همچنین به طور مستقیم بر روی عضلات اسکلتی عمل کرده و ارتباط بین تحریک عصبی انقباض را، از طریق تداخل با آزاد شدن یون کلسیم از رتیکولوم سارکوپلاسمیک، قطع می کند، و انقباض عضلانی ناشی از بازتاب های چند سیناپسی و تک سیناپسی را کاهش می دهد.
میزان و نحوه مصرف دارو:
به منظور درمان اسپاسم در بزرگسالان با میزان ۲۵ میلی گرم روزانه شروع می شود که این مقدار تا ۱۰۰ میلی گرم هم قابل افزایش می باشد که در دوزهای منقسم ۲ تا ۳ بار در روز تجویز می شود، البته حداکثر میزان مصرف این دارو ۴۰۰ میلی گرم است که به مدت یک هفته توصیه می شود.
میزان مصرف در کودکان ۱ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت منقسم ۲ تا ۳ مرتبه در روز تجویز می شود. این میزان تا ۱۰۰ میلی گرم در روز قابل افزایش می باشد.
درمان هیپرترمی بدخیم برای بزرگسالان و کودکان نیز به ازای هر کیلوگرم وزن بیمار ۱ میلی گرم به صورت تزریق وریدی تجویز می شود که این میزان تا ۱۰ میلی گرم در روز نیز قابل افزایش می باشد.
توضیحات دارو:
داروی دانترولین با هدف درمان اسپاسم و همینطور بعنوان داروی کمکی در درمان هیپرترمی بدخیم، سندروم نورولپتیک بدخیم، کمبود فسفریلاز عضلات و رشد ناقص و ناهنجار عضلانی مورد مصرف قرار می گیرد. متابولیسم آن کبدی بوده و نیمه عمر تزریق وریدی آن ۴ تا ۸ ساعت و از راه خوراکی ۸/۷ ساعت می باشد. دفع دارو عمدتا از راه کلیه صورت می گیره و شروع اثر دارو در اسپاسم های ناشی از اختلال نرون های حرکتی، یک هفته بعد یا بیشتر است.
عوارض جانبی و هشدارها:
- حالت تهوع، یبوست، استفراغ، درد شکمی، خشکی دهانه و کاهش اشتها
- تکرر ادرار، شب ادراری، ناتوانی جنسی و وجود کریستال در ادرار
- سرگیجه، ضعف و خستگی، سردرد و خواب آلودگی
- احتقان بینی، تاری دید و گشاد شدن مردمک چشم
هشدارها:
اگر بعد از ۴۵ روز پیشرفتی در حال بیمار دیده نشد، این دارو بایستی قطع گردد.
در افرادی که مبتلا به عیب کار قلب، کبد، ریه، میوپاتی، بیماری های عصبی عضلانی هستند و همینطور زنان مصرف کننده استروژن باید با احتیاط فراوان از آن مصرف کنند.
در صورت مصرف طولانی مدت این دارو، خطر مسمومیت کبد نیز بالا می رود.
هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.